hisse de bir löp löp :cool::cool::cool: alım gözlemledim sanki :wave:
güzel şeyler olacak hissine kapıldım.. :yahoo::yahoo::yahoo:
bekleyelim görelim inşallah hislerim ve gözlemlediklerim doğru çıkar.... :bravo::ok::ok:
Printable View
hisse de bir löp löp :cool::cool::cool: alım gözlemledim sanki :wave:
güzel şeyler olacak hissine kapıldım.. :yahoo::yahoo::yahoo:
bekleyelim görelim inşallah hislerim ve gözlemlediklerim doğru çıkar.... :bravo::ok::ok:
Evet bu haber Yapikrediye yaradi. 2.5 milyon lotu ucuzdan kapatti. Diger taraftan Ilk defa diger alanla satan bu kadar guzel.
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunun vebalini kim öder ? Ülke yangın yerine dönmüş sen neyin peşindesin demezler mi ? Herkes hisse senedi yatırımcısı değil ama herkesin dolarla öyle ya da böyle işi var. Bence sayın CB yangının farkında Bahçelinin gazına gelip yangına benzin dökmez !!! Yarın aksi açıklama gelir kaldığımız yerden devam ederiz. Alamayanlara güzel fırsat verdiler. Klasik lafım su akar yolunu bulur...
İçinde bulunduğumuz sert satışların benzerini 2008 yılında görmüştük. Tabii o zaman dünyada bir kriz vardı ve tüm borsalar paldır küldür göçmüştü. BİST'de o zaman %65 gibi düşüp 100 endeks 58500'den 20900'e gerilemişti. HALKB'de benzer bir çöküş yaşamıştı. 2008'in Ocak ayında HALKB'de başlayan güçlü satış dalgası tam 10 ay sürmüştü. Bu 10 aylık sürede hissedeki işlem hacmi 1.2 milyar lot gibi olmuştu. Sonra da hisse 5 ay yataya sardı ve bu 5aylık sürede yine 1.2 milyar lot civarında işlem hacmi gerçekleşmişti. Toplamda 2.4 milyar lotluk bir işlem hacmi olmuştu 2008 Ocak ile 2009 Mart arası ve bu sürede hisse ilk 10 ayda tabanını yapmıştı. Şimdiki duruma bakarsak içinde bulunduğumuz satış dalgası hemen hemen 8 aydır sürüyor ama bu sürede işlem hacmi 4.5 milyar lot oldu yani 2008'in ilk 10 ayındaki sert düşüş sürecindekinin hemen hemen 4 katı kadar. Ayrıca 2008 Ocak-2009 Mart arası 15 aylık en baştan en sona düşüş sürecindeki toplam işlem hacminin 2 katına yakınını son 8ayda yapmış durumdayız. Buradan çıkan sonuç hissenin artık dip çalışmasını yapmış olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
Hisse 6 gün önce 11 Nisanda 8.23 gün içi dibini gördüğünde dolar bazında 2 doların bile altına sarkmıştı. 2007'deki ilk halka arzda 8 tl'den (6.5 dolardan), 2017'deki halka arzda ise 15.10 tl'den (8.5 dolardan) arz edilmiş olan hisse yıllar sonra 2 doların bile altına inmiş oldu, hem de o zamandan bu yana milyarlarca tl kâr elde etmişken. Maalesef banka yönetimi ile ana hissedar TVF bu durumdan rahatsız gözükmüyor, tam tersine sanki işlerine geliyormuş gibi bir durum var ortada. Bankayı destekleyici, hisseye destek veren açıklamalar hiç yapılmıyor. Demek ki hissenin çökmesi onları hiç rahatsız etmiyor, tam tersine işlerine geliyor.
Tedavüldeki hisse sayısı sadece 611 milyon lot iken son 8 aylık işlem hacmi 4.5 milyar lotu aşmış, devasa bir hacim oluşmuş. Hissenin sürekli olarak al-satlara ve açık işlemlere alet edildiği ortada. Bu durumda bile ne banka ne de hisse hakkında olumlu laf etmeye yanaşmadılar, maalesef hisseyi kendi haline bıraktılar.
Siz bu bankanın sahibi olsanız ne yapardınız? Diyelim bankanın ana hissedarı sizsiniz ve yönetim size ait, kararları siz alıyorsunuz. Mevcut durumu yani OFAC'tan gelmesi muhtemel bir ceza kararını dikkate alarak beklemeye mi geçerdiniz yoksa bir aksiyon alır mıydınız? Banka 2018'de kabaca 5 milyar tl konsolide net kâr açıklayacak. Bu yıllık kâr bankanın tedavüldeki halka açık 611 milyon adet hissesinin kabaca ederidir. Yani 1 yıllık kârı kullanarak halka açık olan kısmın hepsini olmasa bile büyük çoğunluğunu toplayabilirsiniz. Tahtadaki olumsuzluk o kadar hat safhada ki 8 aydır hisseye doğru dürüst alıcı gelmiyor. Bu durum aslında mükemmel bir mal toplama fırsatıdır. Eğer bankana güveniyorsan, geleceği parlak görüyorsan; hisse fiyatının kelepirin de kelepiri olmasını fırsata çevirip hisse geri alımı yapmak icap eder. ABD'deki hisse senetleri tarihi zirvedeyken bile şirketler deliler gibi hisse geri alımı yapıp duruyorlar son 9 yıldır. Geçen sene 600 milyar dolarlık hisse geri alımı yaptılar, 2018'de ise 850 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacaklarını açıkladılar, büyük ihtimal bu rakam 1 trilyon doların üzerinde gerçekleşecektir.
Büyük küresel bankalar 2018 1Ç bilançolarını açıklamaya başladılar ve bu bilançolarda kârlarda büyük artışlar görülüyor. JP Morgan, BoA, Wells Fargo, Citigroup halihazırda bilançolarını açıkladı ve ciddi artış var kârlarda. Bugün ise meşhur Goldman Sachs 1Ç bilançosunu açıkladı, net kâr %27 artmış geçen senenin ayni zaman dilimine oranla.
3 Mayısta HALKB hisse başına net 25.33 kuruş net, 29.9 kuruş brüt temettü verecek. Bana göre yanlış yaptılar. 2018 temettüsünün bankaya maliyeti 1250x0.3=375 milyon tl dir. Bu paranın zaten %15'i stopaja gidecek yani vergiye. Bu temettüyü dağıtmak yerine bu parayı hisse geri alımına ayışalardı bugünkü kapanış fiyatından 375M : 8.77=43 milyon lot hisseyi geri alabileceklerdi, ki tedavüldeki adedin 43 : 611=%7'si yapar. Hiç de az değil. Sonra da bunları tedavülden kaldırıp ana hissedarınkilere eklerlerdi. Böylece tahtada al-sata alet edilen serseri lotlar ciddi azalış gösterirdi ve hisse fiyatı da stabil olurdu. Ama bu cihete gitmediler ve bana göre hata ettiler. Bir şirketin elde ettiği kârı ortaklara iade etmenin en verimli yolu o kârlarla hisse geri alımı yapmak ve böylece dolaşımdaki sayıyı azaltmaktır. Maalesef banka yönetimi yeterince profesyonel değil.
Bankanın 2018'de vereceği temettünün bankaya maliyeti 375 milyon tl'dir dedim. Bu rakamı banka kolaylıkla 1 milyar tl'ye çıkarabilir, sonuçta 2.5-3 aylık net kâr. Böylece 43 milyon adet hisseyi geri almak yerine 115 milyon lot hisseyi geri almış olurdu. Tahtadaki anormal derecedeki olumsuz görünümden ve hisseye alıcı gelmemesinden yararlanarak bu 115 milyon adet hisseyi toplardı, zaten son 8 aydır tahtada alıcı yok. Bu durumu fırsata çevirmeleri gerekirdi. 115 milyon lot hisse, tahtadaki toplam serseri lotların yani bir aracı kurumdan diğerine sürekli git gel yapan ve al-satlara alet edilen hisselerin tümüdür ve tedavüldeki adedin %20'si yapar. İşte böyle yapılsaydı hisse çoktan stabil olurdu ve Merrill/Credit Suisse gibi sülüklerle açıkçı BY'ların bundan sonra hisseyi açığa satmaya maçası yemezdi.
2018 sonunda açıklanacak net kâr itibariyle hisse 2 F/K'dan işlem görüyor şu anda. Şirketin kabaca yarısı halka açık. Demek ki 1 yıllık net kâr halka açık olan tüm hisseleri satın alabiliyor. Bu bankanın ana hissedarı ben olsam mevcut durumu 100 yılda 1 ortaya çıkan bir fırsat olarak görürdüm ve tedavüldeki hisselerden alabildiğim kadarını alıp dolaşımdan çıkarırdım yani dolaşımda olmayan kendi elimdekilere eklerdim.
Eh, yönetim böyle yapmıyor ve yapmayacak da. Durum onu gösteriyor. Temettü dağıtma cihetine giderek şirket kârının ortaklara verimsiz bir yol ile dağıtılmasını tercih ediyorlar. Ek olarak hissenin şu anda bulunduğu tarihi dip seviyeler onları rahatsız etmiyor tam tersine hoşlarına gidiyor olsa gerek. Bu durumda OFAC kararını beklemekten başka yapılacak bir şey yok.
Aslında gözlemlerinin doğru çıkması icap eder zira son 8 ayda gerçekleşen ve tedavüldeki adedin 8 katına yakın 4.5 milyar adetlik işlem hacmi artık bu hissede ciddi satışların sona ermiş olması gerektiğini söylüyor. TR'nin tarihinde etkilendiği en büyük krizlerden birisi olan 2008 krizinde bile hisse düşüş sürecini 10 ayda 1.2 milyar adetlik işlem hacminin eşliğinde tamamlamıştı. Şimdi ise 8. ay dolmak üzere ve işlem hacmi de 5 milyar adede ulaşmak üzere. Nereden bakarsak bakalım ciddi satıcılar çoktan gemiyi terk etmiş olmalı.
Yatırımcılar balık hafızalıdır, aynen kitlelerin/halkın balık hafızalı olduğu gibi. Bugün aşırı kötümser davranıp 8 tl den satmakta bir beis görmeyenler 2 yıl sonra 28 tl den almakta da bir beis görmezler. Yapılması gereken de bana göre işte budur. Tahtadaki aşırı kötümserliğin alım fırsatına dönüştürülmesi gerekiyor. Eh gücün var, sene sonunda özkaynakların 30 milyar tl olacak. Bunun 5 milyar tl sini hisse geri alımına ayırıver ve tedavüldekileri toplamaya başla artık.
Temel analizin babası Benjamin Graham'ın meşhur sözünü unutmayalım: Piyasa manik depresif bir şizofrendir. Bir sabah uyandığında o kadar kötümserdir ki elindeki malı kelepir fiyattan vermekten çekinmez. Başka bir sabah uyandığında ise her şey toz pembedir. Klasik bir manik depresiflik mevcuttur bu adına piyasa dediğimiz ortamda. Tabii buna ek olarak şizofrenlik durumu da söz konusu çünkü piyasa sürekli olmayan şeyleri görmeye çalışır, komplo teorilerine prim verir, sık sık deveyi pire pireyi de deve yapar. Sonra da bunların hepsini unutup hiç bir şey olmamış gibi yaşantısına devam eder, klasik bir şizofren işte. Lütfen bu tanımı unutmayın çünkü gerçeğin ta kendisi.
Peki doce ile citi neden bu fiyattan rahatsız olmuyorlar. Hatta bu gün doce 8 dolardan aldığı kağıdı 8 liradan bol miktarda satıyordu.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim yorumum şöyle kenarda dursun. Yarın ki görüşmeden secim kararı çıkmayacak. Secim planlandığı gibi olacak. Birinci nedeni feto operasyonları tamamlanmadı. Yani ohal kalkmadı. Emin olun en az 9 ay daha kalkamaz. Hükûmet ohal varken seçime girmek istemeyecektir. Ikinci neden ise secim yok dediler sözlerinden geri dönmeyecekler.
Son 2 hafta günlük işlem hacminde bir patlama yaşanıyor. 5 Nisanda 209 milyon adetlik 2.2 milyar tl lik bir günlük hacme şahit olduk ve bu hacim tarihi bir rekordur HALKB için. O günden bu yana ortalama günlük işlem hacmi 60 milyon adet civarında. 5 Nisan öncesinde günlük hacim 4.5 milyon adede kadar düşmüştü. Elimizdeki şu 3 önemli doneye bir bakalım: Hisse tarihi dip seviyelerinde, işlem hacmi son 2 haftadır patlama yapmış, aşırı volatilite ortaya çıkmış. Bu doneler sizce neye işaret ediyor olabilir?
OFAC'tan beklenen ceza mevzusu yüzünden dolaylı olarak yaptırım riski ile karşı karşıya kalmak istemeyen ABD'li fonlar fiyata bakmaksızın satış cihetine gittiler son günlerde. "Hangi fiyattan olursa olsun yeter ki biz satıp çıkalım" dediler ve öyle de yaptılar. Ek olarak tahtada al-sattan para kazanma peşinde koşan pek çok kurum, fon, BY, KY kısaca ne ararsan hepsi var; bunlar sürekli olarak "pozisyon al - pozisyon boşalt" veya "açığa sat - pozisyonu alttan kapat" yapıyorlar. Tahtada o gördüğün işlemler işte bu adamların işlemleridir, uzun vade bazlı yatırımcıların işlemleri değil.
Sayın TH sizde olmasanız karaları bağlamıştık.şimdi farkettim bu topiği ve değerli yorumlsrınızı okudum.halkbankta uzuncuyum ve kıpırdama şansım yok.
Casper_VIA_V10 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Size tavsiyem al-satlardan ve sat-allardan uzak durun. Yaptığı al-satlar yüzünden maliyetinin çok yükseldiğini söyleyen çok adam var burada. Strateji çok basit ve öz olmalı: a) Bankaya güveniyorsan hissede kal, b) Bankaya güvenmiyorsan, cezadan korkuyorsan sat ve bir daha uğrama, c) Hissede olmayıp da muallakta kalmışsan ve OFAC cezası yüzünden tırsıyorsan hiç bulaşma. d) Al-satlarla veya Sat-allarla hiç uğraşma, açığa satıştan da uzak dur. e) Hissenin gelecekteki performasına göre exit (hisseden çıkış) stratejisi bilahare belirlenecektir. İşte bu kadar, işin özü sadece 5 maddede kapsam altına alınmıştır.
Dolar endeksi DXY sürekli değer kaybediyor ama TL karşısında dolar aslan kesiliyor. Tüm dünyada doların değer kazandığı yegane para birimleri TL, Ruble ve Iran riali. Madem FED faiz artıracak, o zaman ABD tahvilleri neden değer kazanıyor yani getirileri düşüyor?
Hemen hemen her gün bana OFAC'ın bağlı bulunduğu ABD Hazine Bakanlığından bir mail geliyor ama beklediğim OFAC maili bir türlü gelmiyor. Bugün de New York FED ile ilgili şöyle bir mail gelmiş:
Federal Reserve Bank of New York [.............@ny.frb.org]
The Open Market Trading Desk at the Federal Reserve Bank of New York has released the following statement regarding agency mortgage-backed securities small value exercise:...........
Daha 2 hafta önce 26'da olan volatilite (korku) endeksi VIX bugün 14.8'de. Hemen hemen yarı yarıya düşmüş. Acaba lokomotif borsalar yaptıkları %10-12 lik bir düzeltme ile yetinip tekrar yollarına kaldıkları yerden devam mı edecekler? Şirketlerin ve özellikle de bankaların 1Ç bilançolarında açıkladıkları yüksek kârlar bu tezi destekliyor, piyasalarda armageddon (kıyamet) senaryosu şimdilik rafa kalkmış gibi gözüküyor. Ben şahsen 2018'de borsaların yönünün yukarı olmasını bekliyorum.
Sayin blu ben 2 yıldır halkdayim. 2 yıl boyunca doce ve citinin elindeki toplam lotlarin pek değiştiğini görmedim.bu durum sizin dediginizi çürütüyor bence.benim iddam ise hem doce deki hem citi deki lotlar aynı kişi yada kurum ne ise onlara ait. Hatta diğer kurumlardaki diğer 1 kac milyon lot da onlara ait. 14 lerden 9 lara nasıl geldi hatirlarsiniz. Sürekli ak yatırım sattı. 9 milyon lot civarı mal boşaltarak halkı bu hale getirdi. Bu lotlar citi den akyatirim a virmanlanmis lotlardi.
"Iras who always kicks asses" nerede acaba? Bugün ortalıkta hiç gözükmedi.
Takas dökümlerine prim vermeyin, genelde yanıltıcıdırlar. Ödünç verenlerin işlemleri orada gözükmez, eldekilerden düşüldüğü için satış olarak gözükür. Elindeki hisseleri ücret karşılığında 3, 6 veya 12 aylığına başka bir fona veya kuruma ödünç vermiş olabilir ama takasa baktığınızda bu satış olarak yansır. Bu hisseleri ödünç alan fon da "sat-al stratejisi" kapsamında satış cihetine giderek kısa vadeli treydler peşinde koşar.
Medwig diye birisi geldi. Sen tekrar uye olman forum kurallarina aykiri diye yazdi.Muhtemelen onu yönetime şikayet edip tekrar banlatti sanırım.
Evet oyle oldu. Acayip acayip seyler.
Bunlar maalesef dogru tezler degil. Eski sayfalarda fonlar var. Citi/Doce'de 1000 kadar degisik kurulus bulunuyor.
Ayrica takaslarin da degistigini hatirliyorum. Eskiden bunun da calismasi vardi. Birisi tekrar yapip koysa gorsek.
kasteddigim sey tam olarak bu degildi.maliyetlendigin yer miktar.bekleyisin.beklentin.bir sabah uyandigin zaman ne olabilecegi.hic olmasaydi keske dediklerin.yada keske maliyetim sura olsaydi bunlar hakkinda kendinden ornek verebilirmisin.buyuk bir yatirimci ve buyuk bir analizci olarak bunlari senden duymak isterdim dogrusu.
Yorumlarda Papaz davasının Atilla davası ile ilişkilendirilmekte olduğunu görüyorum. Ben aynı kanaatte değilim. İddianameyi okuduysanız Papaza atfedilen suçlar çok ciddi. Bu suçlamalara rağmen Papazın serbest bırakılması ya da ufak bir ceza almasıyla sonuçlanacak bir tavizin karşılığında Amerikadan Atilla davası ile ilintili bir tavizden ziyade, bunun karşılığında Fetullah Gülenin iadesine yönelik bir lütuf beklenmekte olduğuna inanıyorum. Al Papazı, ver Papazı durumu.
1) Papaz davasını bu maksatla değerlendirmek varken, ne diye Atilla davası için kullanmak istesinler ki?
2) Ülkesine gitmesine göz yumulacak şekilde tahliye edilen Alman vatandaşı örneğinde olduğu gibi bizde mahkeme kararlarının etkilenmesi olabiliyor ama, Amerikada yargıya intikal etmiş konularda bu işin yapılmasının zor olacağını düşünüyorum. Oysa bizdeki Papaz davasına karşılık olarak Fetullahın iadesi düşünülecek olursa, Amerikada mahkemeye intikal etmemiş bir konu olduğundan bunun gerçekleşmesini Amerikadaki iktidarın kendi iç siyasi tartışmalar açısından daha rahat açıklayabileceği bir taviz olarak değerlendiriyorum.
Bence Papaz davasi onemli cunku USA ile iliskilerin kirilma noktalarindan biri de bu adam. SAbah Trump kendisi ile ilgili bir tweet bile atti. O casus ise bende casusum dedi adam resmen. Dava onemli. Amerika Turkiye iliskileri gerildikce. Amerikadaki OFAC da ceza yazacak olanlar daha ciddi bir ceza ile geleceklerdir.
Bu arada bence bu hissenin Dusuk kalmasindaki nedenler :
1) Amerikadaki fonlarin satisi. Bu dava nedeniyle baslarina is alabileceklerini, imajlarinin bozulacagini dusunuyorlar ve satistalar.
2) TVF satisi. Hissenin degeri ne kadar dusuk olursa o kadar az ceza alabileceklerini hesapliyorlar.
3)Hisse de bir koruma, geri alma olmadigi icin Hissede aciga satis yapan Credit Suisse ve Merill Lyncler. Her gun satista gordugunuz 1 numarali Credit Suissse satisi bu nedendir.
4) Hissede al sat yapan Kucuk buyuk yatirimci FON vesaire, Onlarin oyun alaninda dondugu icin alici da yok
5) OFAC tan ne kdar ceza gelecegini kestiremeyen yatirimci da girip alip basina bela almak istemiyor.