bence bu millete az bile, emeklilik yaşı 65 olsun akp oyları da % 65 olur..!!
Printable View
Sefer Selvi çizdi!
http://666kb.com/i/djnpo8cons8iiuy87.jpg
Bir arkadasimin esi 1974 dogumlu.
98 kasımında bankaya giriyor . Emeklilik 56 yaşında.
92 de 6 ay bir avukatın yanında telefonlara bakıyor. Avukat sigorta girişi yapmamış ve prim de yatırmamış.
Banka insan kaynakları 92 ssk girişin olsa idi 48 de emekli olurdun diyor.
Hizmet tespit davası mı açsın ? Şahit bulurum diyor...........
imkan olabilir mi - boyle hizmet tespit vb bir dava ile 6 sene onceki duruma ulasabilme imkani - ne dersiniz..........
dun FOX tv deki habere gore son 2 sene bir firmada hayali olarak kendini calisir gosterip sgk primi odeyenlerden 300bin kisi yakalamis sgk ve o bicim ceza kesip, primleri iptal etmis- boyle bir durum gercek olabilir mi- benim pek cok tanigim kisi bu yollari kullaniyordu...
Gecen hafta ulkede sgk ya gidip tekrar yurtdisi borclanma talebinde bulundum bu kez extra bir form daha doldurdum. Ayrica emniyet e gidip TR ye giris cikislarin sorgulatilmasi istenildi. Islemler biraz daha uzun surdu ama hallettim. Emniyet kantinde beklerken ki cunku islemlerin yaklasik yarim saat surecegini bana polis memur ifade etmisti. 2 cay 1 kasarli tost icin sadece 3tl vermenin dayanilmaz rahatlatici etkisini elde ettim. 2.5 lira tost normal ama 25 kurus a enfes bir cay icmek superdi yasasin emniyet... Evrak kayit surecinde de yaptigim milliyetci konusmalar ile de kadin polis memurun degerli sohbetine erisebildim.
Saygilar emniyet.....
* 3cu kez odeme talebinde bulundum, onceki iki adedi odedim ..
* extra form, tc kimlik adres vs
* benim 92den sonrakileri bulabildiler (benim odeme talebim son 1-2 sene yi iceriyordu, benim adima onemli bir durum degil di) sizin 1980 oncesi calismalariniz var ise TR giris cikis tespit icin zorlanabilir belki sgk, yazismalar gerekir sanirim..
Ornek yurt disi borclanma hesap pusulasi...........
https://i.hizliresim.com/g94YR3.jpg
Sn. servetbey,
Ben şu anda 3 ekimde dolacak olan son 3,5 yıl sgk'lılık gün sayımın dolmasını ve Paris Sosyal Güvenlik Müşavirliğinden gelecek onaylı Hizmet Dökümü belgemi bekliyorum.
Bu arada bir sosyal güvenlik danışmanına gidip borçlanma şartlarımın ne olmasına gerektiğine dair danışmanlık alıcam.
Çünkü, gün sayım çok, belki de borçlanmama gerek bile kalmıyacak. Borçlanırsam maaşı nasıl etkileyecek o hesap biraz karışık. Yurtdışı işe giriş tarihim 1979 olduğundan maaşa etkisi olabilir!!! Borçlanma hakkım 870 gün cıvarı .(çalışma+işsizlik+askerlik)
Belki bu konuda söyliyeceğiniz birşeyler vardır diye yazdım.
Gun sayiniz, gerekenden fazla ise bos yere gun satinalmak ile ugrasmayin, ozellikle 2008 den sonraki donemlere ait gunler icin yaziyorum, ama imkaniniz var ise 1999 oncesi donemdeki eksik gunlerinizi satin alabilirsiniz (yurtdisi calisma kaydi ile) her 360 gunluk fazla alacaginiz gun emekli maasiniza yuzde 2 olumlu etkisi olur diye aklimda kalmis yada 720 idi emin degilim...
Daha onceden de yurt disi borclanma yapanlar o donemi refere edip yaklasik 3.5 usd uzerinden odeme yapar maddesini de arastirmanizi saglik veririm,
son 3.5 yil olarak ne dediginizi tam anlamadim acaba 1260 gun olarak mi demek istediniz yani kurumlar arasi degisiklik olmamasinin tavan gun sayisini mi belirttiniz.
1979 ise ilk girisiniz oldugunu yazmisiniz sgk numaraniza gore sanirim o donemler 5000gun yap yila ve hizmet suresine bakilmiyordu. kontrol ediniz...
Borclanma hakkinizi 870 gunu de anlayamadim. biraz daha ayrintili yazabilirseniz- tecrubelerim ve bilgi birikim ile fayda saglamak isterim size ve forumdaslarimiza.......
-3,5 yıl = 1260 gün , sgk dan emekli olmak daha avantajlı dediler ..(öncesinde,4 yıl isteğe baglı prim ödemem var, bağkur)
-yurtdışı işe giriş 1979 olduğundan işe başlama tarihim 1979 olacak. (sgk işe giriş 1995)
-870 gün ; 450 gün çalışma + 360 gün işsizlik + 60 gün askerlik =870
Satın alacağım (alırsam!) günler 1979-80-81 yılları
Yurt dışında çalıştığım ülkenin TC ile sosyal güvenlik anlaşması olmadığı söylenmişti ... ancak, Fransa'ya bağlı olduğu ve hizmet günlerini Paris Ataşeliği onaylayacağını söyleyince işler biraz daha karıştı...( işe giriş 1995 ten 870 gün geri gidecekti;1992 olacaktı. Şimdi, işe giriş tarihim 1979 olacak)
Borçlanabileceğim günler 2000 öncesi olduğundan (ABO aylık bağlama oranı) yüksek ABO dan faydalanabilirmiyim , maaşım ne kadar oynar ? Asıl bilmek istediğim maaşa etkisi...
Kural su
herhangi bir kurumdan 1260gune kadar satinalabilirsiniz bu sure gecerse bagkur lu olursunuz
yani cumle yapisi bu sekilde olmalidir. Istege bagli odeme eve bagkur oluyor.
sizin konu baya karisik aslinda prim odemelerinize gore de sgk maasinizi su adresten gormeniz olasi
uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/
Son 5-6 yildir yurtdisindan borclanarak emeklilik hakkinda ugrastigim icin iyice icini disini ogrendim ama hayatim kaydi
SGK nin istanbul unkapaninda olsun baska sehirlerdekiler olsun oyle yanlislar yapiyorlarki inanamazsiniz. Acaba diyorum bildiklerimi bir ofis kurup satsam mi?
neyse
istediginiz kadar email atin soru sorun hicbirisine cevap vermiyorlar yani cevap geliyor ama anlamsiz cevaplar
Gidip yuzyuze konusacaksiniz ama onda da ya akliniza gelmiyor zaten jetlag siniz yada orada kuyruk var bir de memurun afra tafrasi Allahim anlatacak o kadar cok sey varki anlatsam roman olur
4 ay sonra emekli oluyorum daha 2 ay oncesine kadar edevlete girip kac gun calismisim ne zaman emekli olacagim ve bugun itibari ile emekli maasimi gorebiliyordum
gecen hafta bi baktim borclandigim gunler kaybolmus. Adamlara email attim 1 gun sonra islenmis dediler
edevlete girip baktim eksik islenmis. Tekrar email attik 4 gundur bekliyoruz
Eksik islendigi icin 1284 TL emekli ayligi gozukuyor oysaki daha oncesinde 1564 TL gozukuyordu
Biliyorsunuz borclanilan gunleri ne kadar eskiden borclanirsaniz o kadar iyi ama bunu oradaki adama anlattigim halde inanmadi ve dogru degil dedi
hani isin gucun yok adamlara bir de egitim veriyorsun
99 oncesi 99-2008 arasi ve 2008 sonrasi
adam gitmis bir suru borclanma gununu 2008 sonrasi gostermis. Oysaki dilekcede yazmisim erkenden gosterin diye
Simdi git paralari cek tekrar dilekce tekrar yuksekten para yatir
devletin isleri hep boyle sacma sapan
bir de sunu eklemek istiyorum
ben borclanma islemini 2012 lerde basladim o zamanlar emniyetten tr ye giris cikis belgesi istenmiyordu
ama simdi isteniyormus eger kutugunuz neredeyse oradaki sgk ile konusmaniz lazim. Allah kolaylik versin Kayseri deki SGK ne telefon aciyor ne emaillere cevap veriyor
bir de su var
eger elinizde imkan varsa yurtdisindan borclanarak emekli olmayin gidin normal emekli olun
dezavantajlari var. Emekli maasini alarak yurtdisinda calisamiyorsun
ikinciside alacagin maas asgari ucreti gecemiyor
oysaki normal emekliler katakulli ile son 2 seneyi yuksek gosterip 3-4-5 bin liralik maaslara erisebilirler
hemde ayni zamanda calisabilirler
Burda bir suru emekli var ve yurt disi calisiyolar bunlar yurt disi borclanma ile mi emekli oldu bilmiyorum ama bu kadar cok insan dan bazilari mutlaka TR de odeyerek yurt disi borclanma ile emekli olmustur. onlar catir catir burda calisiyolar hatta bazi islerden gonderilseler bile geri gelip gene calisiyolar 60 kusur yasinda adamlar var.............
Benim bi 4xx civari gun kaldi onu da dahil edip bi firmada gosterip yada is bulursam TR de onlari halletmek isterim elbette. ama 50xx gun elde etmek cok zevkli oldu sonunda.........
Selamlar,
Henüz emekli değilim, çalışıyorum, ama günüm doldu, başlangıç yılım 1991, emeklilik yılım 2019, 52 yaş.
https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ linkinden arada bir emekli maaşıma bakıyorum.
Aralık-2016'da baktığımda 1970 lira civarında bir rakam çıkıyordu.
Bu rakam çalıştığım için aylık 10-15 lira arası artıyor.Şu anda 2080 lira.
Normalde ocak-2017 ve temmuz-2017 emekli maaş zamları neticesinde 2200-2250 arası beklentim vardı.
En fazla birer hafta aralıklarla sürekli bu inkten hesaplama yaptırdım, ne ocak-2017 dönemi ne de temmuz-2017 için zam oluşmadı.
Hatta 2017 başında aralık-2016'nın dahi altına indi.
SGK'ya mail attım tabiki cevaplamadılar :)
Bu konuda bilgisi olan var mıdır?
Acaba bu hesaplama sisteminde yıl içinde yaılan seyyanen yapılan zamların yeni yılda geri alınması filan gibi nedenlerle mi böyle oluyor, rakam düşüyor?
Resmi kopyalamayı beceremedim. Sabahki bilgilerim aşağıda.
Mesajı göndermeden öncetekrar hesaplattım. Ağustos-2017 dahil etmişler maaş 2128,48 oldu, 48 lira arttı.
49 olan oran 51, 35.92 olan oran 36,08 oldu.
Teşekür ederim servet bey.
21.09.2017 tarihi itibariyle hesaplanan Aylık : 2080.63
Gösterge 9475 Ortalama Yıllık Kazanç 17,769.60 Ortalama Aylık Kazanç 6,554.10
Aylık Bağlama Oranı 66.00 Aylık Bağlama Oranı 2 49.00 Aylık Bağlama Oranı 3 35.92
Hizmet Kütüğü Diğer Günler Toplam
2000 Öncesi 750 360 1110
2000-2008/10 Arası 2821 2821
2008/10 Sonrası 2533 2533
Toplam 6104 360 6464
Son iki yilda yuksekten gosterip emekli maasini yukseltmek olayi hala gecerlimi?
Son 2 yılın genel ortalamayı pek değiştirmediğini duymuştum.
Ayrıca 2008 sonrası olacağından ABO (Aylık bağlama oranı) düşük.
http://im.haberturk.com/2012/09/11/7...jpg?1347359906
Daha net yazalim
Yurtdisindan borclanarak emekli olup maasini alanlar eger yurtdisinda tekrar calismaya baslarsa maaslari kesilir ama TR de calisirlarsa kesilmez
Zaten maas cok dusuk o yuzden boyle teferruatlar yerine git adam gibi duz TR den emekli ol daha iyi. O zaman boyle kisitlamalar olmuyor
Emekli maaslari ile ilgili bi de bilgi vereyim, yakinlarda bi arkadasim emekli oldu ve maas hakki kazandi. 1630 lira dan baglanmis ve bana da en az asgari ucret olarak baglanir dedi, 1404 sevindirici olur benim icin 1050 berbat ya............
bilen varım acaba?
1:Emekli olan bir yere girer çalışırsa maaşından ne kadar kesinti olur?
2: yurtdışında iş yeri açarsa maaş almays devam edermi? yada kesinti miktarı ne olur? Ve bunu sigortaya bildirme düresi ne kadar ?
Emekli maaşı geldiği gün bitiyor, 350$ gibi bir rakama denk geliyor, i
1: ve 2: için cevap alırsam çok memnun olurum, özellikle 2: daha önemli :)
1400 tl emekli maaşı artık 1404 tl olacak, taban 1404 tl olacak, emeklilerin gözü aydın :)