http://fs5.directupload.net/images/170713/3yf5x5la.jpg
Printable View
bu senedin fiyatı gerçekten ucuz kaldı.uzun vadeli olarak düşünmek lazım.
Şirketin çıkarılmış sermayesi 112.233.652,00-(yüzonikimilyonikiyüzotuzüçbin altıyüzelliiki) Türk Lirası olup, söz konusu çıkarılmış sermayesi muvazaadan ari şekilde tamamen ödenmiştir. Şirketimiz, Kayıtlı Sermaye Sistemi'ne tabi olup, kayıtlı sermaye tavanı 170.000.000,00 (yüzyetmişmilyon) Türk Lirası olup beheri 1.-(bir) Türk Lirası itibari değerde 170.000.000 (yüzyetmişmilyon) paya bölünmüştür. Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen kayıtlı sermaye tavanı izni, 2017-2021 yılları (5 yıl) için geçerlidir.
2016 yılının son çeyreğinde artan global ortamdaki dalgalanmalar sonrası emtialarda yaşanan fiyat artışı, şirket üretiminin ana hammaddesi olan bakıra da yansımıştır. Buna ilaveten önceki dönemlere göre yükselen kurlar (EUR/TL ve USD/TL), hammadde maliyetlerinin döviz cinsinden olması nedeniyle şirketin faaliyetleri için gerekli olan finansman ihtiyacını artırmaktadır. Ağırlıklı olarak yurtiçi pazara Türk Lirası satış gerçekleştiren, fakat yabancı para biriminde hammadde alan şirket, kur riskini önlemek adına sıklıkla hedging işlemi yapmaktadır. İçinde bulunduğumuz riskli makroekonomik ortam sebebiyle hedging işlem maliyetleri de yükselmiş olup, bu durum şirketin gelir gider dengesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu hususlar değerlendirildiğinde, finansal maliyetlerin optimize edilmesi, dış kaynak gereksinimlerinin azaltılması ve şirket karlılığının artırılması amacıyla sermaye artırımına karar verilmiştir.
Yapılan görüşmeler neticesinde Şirket Esas Sözleşmesi'nin 6. Maddesinde yer alan yetkiye istinaden;
- Şirketimizin 170.000.000,00 (yüzyetmişmilyon) Türk Lirası olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalacak şekilde, şirketimizin 112.233.652,00-(yüzonikimilyon ikiyüzotuzüçbinaltıyüzelliiki) TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle, %26,28 oranında, 29.500.000,00.- TL (yirmidokuzmilyon beşyüzbin) arttırılarak 141.733.652,00.- TL'ye (yüzkırkbirmilyonyediyüzotuzüçbin altıyüzelliiki) yükseltilmesine,
- Mevcut ortakların yeni pay alma haklarının (rüçhan hakkının) kısıtlanmamasına,
- Nakit karşılığı arttırılan 29.500.000.- TL tutarındaki sermayenin tamamını temsil eden, beheri 1 TL nominal (itibari) değerli çıkarılacak 29.500.000 adet payın tamamının, imtiyazsız, hamiline paylar olarak çıkarılmasına; Şirket malvarlığı değerinin, çıkarılmış sermayenin nominal değerinin üzerinde olması ve şirket paylarının borsada nominal değerinin üzerinde işlem görüyor olması nedenleriyle, payların nominal değerinin üzerinde primli olarak çıkarılmasına ve ortakların yeni pay alma haklarını primli fiyattan kullanmasına ,
- Mevcut ortakların yeni pay alma haklarının nominal değeri 1 TL olan beher hisse için bu karar tarihinden önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı fiyatların aritmetik ortalaması olan 2,39.- TL karşılığında (1 TL nominal değer + 1.39 TL prim) primli olarak kullandırılmasına,
- Yeni pay alma hakkı kullanım süresinin, izahnamenin onayını takiben belirlenecek ve KAP'ta duyurulacak tarih aralığında kalacak şekilde 15 (on beş) gün olarak belirlenmesine, bu sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde yeni pay alma hakkı kullanım süresinin izleyen iş günü sonunda sona ermesine,
- Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan pay var ise, bu payların 2 (iki) iş günü süre ile Borsa İstanbul A.Ş.'nin birincil piyasasında, rüçhan hakkı kullanım fiyatının altında olmamak üzere satılmasına, bu satış sonunda dahi satılamayan payların iptal edilmesine,
- Sermaye artırımı nedeniyle çıkarılacak payların şirket ortaklarına Sermaye Piyasası Kurulu'nun kaydileştirme ile ilgili düzenlemeleri ve Merkezi Kayıt Kurulu A.Ş.' nin Genel Mektupları çerçevesinde kaydi pay olarak dağıtılmasına ve yeni pay alma haklarının kaydileştirme sistemi esasları çerçevesinde kullandırılmasına,
- Sermaye Piyasası Kurulu'nun ( VII-128.1 ) sayılı Pay Tebliği Madde 33 uyarınca, sermaye arttırımından elde edilecek fonun hangi amaçlarla kullanılacağına dair hazırlanmış olan ekli raporun başvuru ile birlikte Kurul'a gönderilmesine,
- Sermaye artırımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli başvuruların yapılması, izinlerin alınması ve işlemlerin ifa ve ikmali için Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş., Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş., Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer tüm resmi kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli her türlü işlemlerin yapılması hususunda Sayın Ercan Gökdağ'ın münferiden yetkili ve görevli kılınmasına,
- Sermaye artırımı işlemi kapsamında Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ile aracılık sözleşmesi imzalanmasına, sözleşmenin imzalanması için Şirketimiz Mali ve İdari İşler Direktörü Sayın Ercan Gökdağ'ın yetkilendirilmesine,
oybirliği ile karar verilmiştir.
.İlk çeyrekte kurdan dolayı zarar yazınca yerinde bir karar almışlar......
PRKAP Bedelli Sermaye Artırımı var Hisseyi Nasıl Etkiler.
SM-G850F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bedellimiz hayırlı olsun...
- Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan pay var ise, bu payların 2 (iki) iş günü süre ile Borsa İstanbul A.Ş.'nin birincil piyasasında, rüçhan hakkı kullanım fiyatının altında olmamak üzere satılmasına, bu satış sonunda dahi satılamayan payların iptal edilmesine,
burda satılamayan payların iptali yerine hakim ortak tarafından alınmasına... diye kararlaştırılmış olsaydı daha güven verici bir sermaye arttırımı olurdu.
çok büyük bir bedelli değil,pozitif mi yoksa negatif mi yansır kestirmek güç.Lakin mantıken baktığımızda negatif yansıyacaksa bile bunun sınırlı kalması gerek.
.Borsacılar ilk etapta ne der bilemem şirket için gayet iyi...... şirkete 70 milyon nakit özsermaye girecek......dövizdeki dalgalanmaları hedge etmek için yapılan işlemler faizler artınca aşırı yükseldi......kredi kullanmadan faiz ödeyen adam oluyorsunuz.....çok saçma ama sistem bu......düşük faizden başka çareside yok.....yoksa vadeli döviz almak için insanlık tarihinin aptallar listesine girmek lazım..... doğru bir karar almışlar.......bundan böyle kurdaki dalgalanmalar neticesinde iilk 3 ayda olduğu gibi zarar gelmez heralde....
Amaç hoş güzel... lakin şirkete de bi sormak gerek,madem şirket bu durumda... madem şirket kar edemiyor,madem şirketin finsansal riskleri azaltmak için nakite ihtiyacı var... hal böyleyken her yıl 25 milyon tl civarı lisans bedelini niçin ödüyorsunuz?
şirket eğer gerçekten iyi niyetliyse karlılık üzerinde en büyük baskıyı oluşturan lisans bedeli konusunda adım atar.
piyasanın nasıl karşılık vereceği meçhul,yarını merak ediyorum... Genel olarak piyasanın bedelli sermaye arttırımlarını negatif olarak algıladığını hatırlatmakla beraber bir ihtimal pozitifte yansıyabilir.
Neden diyecek olursak?şirketin halka açıklık oranı düşük,hakim ortak %83 ile katılacak yani yaklaşık 25 milyon pay hakim ortak tarafından alınacak... kasaya girecek 70,5 milyonun yaklaşık 60 milyon tl si hakim ortaktan gelecek... şirket finansal anlamda rahatlayacaktır.Eğer piyasa sermaye arttırımını pozitif olarak değerlendirirse bizler de 2,39 liradan yeni paylar alma fırsatı bulmuş oluruz.olumsuz yansımaları sınırlandıracak diğer nokta ise bedelli sermaye arttırım oranının sınırlı oluşu... bu oranda bir bedelliye yatırımcıların çoğusu nakit sıkıntısı çekmeksizin katılabilir.
Hisse bedelli fiyatının çok üstünde değil... çok fazla olumsuz etkileneceğini sanmıyorum.
şirket 2,39 dan pay satacak... hisse fiyatı da şuan 2,55... bu fiyatlardan aşağı düşerse kimse sermaye arttırımına katılmaz... bunu ben bile düşünüyorsam şirketin veya hisseyle ilgili planları olanların da düşünmüş olması gerek.
Aylar sonra 2,50 üstüne atmışken... umarım yönünü aşağı kırmaz.
sayın gmisyon sermaye arttırımı bütün paylar için geçerli, 112.233.652 adet payın %83'ü hakim ortağa ait, %16 küsürü de halka açık durumda sermaye arttırımı sadece halka açık paylar için yapılamaz... sermaye bir bütündür.bunun dışında sadece halka açık %16 ya tekabül eden yaklaşık 18 milyon adet payın %26,28 oranında bedelli sermaye artışına katılması durumunda sermaye 141.733.652 tl ye (her pay 1 tl olarak baz alınıyor) ulaşamaz. sadece halka açık paylar %26,28 oranında bedelliye katıldığı taktirde sermayede 4,5-5 milyon dolayında bir artış meydana gelir.açık bir şekilde izah etmeye çalıştım lakin çok şey yazınca anlam karışıklığı ortaya çıkmış olabilir.kafanıza takılan bir nokta varsa,bilgim dahilindeyse cevap verebilirim.
bazen şirketler rüçhan haklarını kısıtlayarak da sermaye arttırımları yapabiliyorlar,bu durumda halka açık paylara sahip olan yatırımcılar sermaye arttırımına katılmıyorlar,hakim ortak pay ihraç ederek bu paylar içinde gerekli tutarı yatırarak,şirket sermayesini arttırıp şirketteki pay oranlarını da arttırabiliyorlar.Tabiki bütün bunlar SPK'nın onayıyla olabiliyor.
Prkab'ın halka açıklık oranı yüksek olsaydı %80-90 gibi... bedelli sermaye artışının yatırımcıyı söğüşlemek için yapıldığını düşünebilirdik... bunun örneklerini borsamızda sürekli görüyoruz,kar edemeyip belirli aralıklarla sık sık bedelli sermaye artışı yapan şirketler var.
Lakin prkab'ta durum farklı halka açıklık oranı düşük,sermaye artışıyla gelecek paranın %83'ü hakim ortaktan gelecek.
Ben negatif yansıması olma ihtimali kadar pozitif yansıma ihtimali olduğunu da düşünüyorum... en kötü ihtimalle de sınırlı negatif yansır diye bekliyorum... belki de hisse taşıdığım için çok negatif bakamıyorum.
Y.T.D
Hayırlı geceler.
Şirket 5 kuruş kar payı dağıttı şimdi gelin ben şirketi kötü yönetmişim bana 1 hisse için 62,5 kuruş verin diyor. Yani 10 yılda dağıttığı 61 kuruş temettüden fazlasını istiyor. Sonuçta 10 yılda kaçırdıkları örtülü kar bir yana bir de üstüne para istiyorlar utanmadan. Şirketin kasasında 127 milyon varken kısa ve uzun vadeli borcu yokken bu şekilde sermaye artırımı bana göre kötü niyet. Evet şirkete yarıyor ama bizim maliyeti de artırıyorlar. Madem bakır fiyatları arttı 2016 da tarihi diplerindeyken hesabınızdaki 127 milyon tl ile neden ucuz ucuz almadınız. Bu tedbiri almayan genel müdür, üretim direktörü, satın alma direktörü, mali işler direktörünün ve CEO nun istifalarını isteyecek misiniz? SPK neden artırımı kabul etti diye düşünüyorum. Yoksa Pyrismian yönetimi hissenin bugünkü artışından rahatsız mı oldu.
.PRKAB;
.yatırımcılarını o kadar bezdirmişki,haklı olarak insanlar bedelli sermaye artışını olumuz değerlendiriyor.....şunuda unutmayalımki sn Mira'nında dile getirdiği problemlerin benzerlerini geçtiğimiz yıllarda borsada bugünün en saygın hisse senetlerinin neredeyse tamamındada gördüydük....umarız buradada yeni yapı yönetmeliği sayesinde şirket bir türlü yakalayamadığı karlılık oranlarını yakalarda bu çile dolu kahredici süreç biter....
.zaten var olan karlılık maalesef lisans bedeli gibi ana şirkete aktarılan karları anca karşılıyor yada bu ilk çeyrek gibi karşılamayabiliyor.....umarız piyasa koşullarında sn CEO'nunda belirttiği gibi PRKAB lehine ciddi fark yaratması beklenen bu yapı yönetmeliği ve Enerji bakanlığının enerji altyapısına yönelik yatırımlarını arttırması bizim payımıza bugüne kadar düşmeyen/düşemeyen karlarında ortaya/açığa çıkmasına sebep olur.....
.Bu bedelli sermaye arttırımı bu minvalde aklı selim düşününce olumlu bir adım diye düşünüyorum.....hissenin yatırımcılarının makus talihinin kırılması dileğiyle,hayırlı kazançlar dilerim....
Bu hisse bu fiyatlarda kalırsa bedelli fiyaskoyla sonuçlanır.
Şirket yönetimi bu bedelli kararıyla lisans bedelinin şirketin karlılığı üzerindeki baskıları da kabul etmiş oluyor... şirket kar edemiyor... zarar etsek bile her yıl 20-25 milyon tl lisans bedeli ödüyoruz... bu mevcut durumu makul bulup müdahale etmeyen yetkili kurumlarımızı da tebrik ediyorum...
.sn ayyıldız;
.Bu CEO'nun 01/07/2017 tarihinde devreye giren yeni yapı yönetmeliği vesilesi ileson bir kaç aydır sık sık dile getirdiği umut dolu gelecek vaad eden açıklamaları hakkında siz ne düşünüyorsunuz......bu umutlar bilançoya özellikle karlılığa yansırmı/yansırsa ne zaman beklersiniz......selamlar
505 milyon kisa vadeli yükümlülük görüyorum. Kontrol edebilir misiniz? Kisa vade borcu yok demişssiniz.
SM-N9000Q cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
514.413.724 kısa vadeli borcu varmış.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/606765
Yeni yapı yönetmeliğinin kısa süre içinde sağlıklı bir şekilde uygulanabileceğini sanmıyorum.Yönetmelik 1 temmuz itibariyle yürürlüğe girdi,muhtemelen bedelli sermaye arttırımı da yakın bi zamanda gerçekleşecektir.Yeni yapı yönetmeliği ve bedelli sermaye arttırımındaki gerekçeler şirkete pozitif yansıyacaksa olası etkilerini son çeyrekte yani 12 aylık bilanço da görebiliriz.
Ben şuan bedellinin olası etkilerini düşünüyorum... cuma günü ilk şoku atlattık,hisse bu fiyatlarda kalırsa bedelli fiyaskoyla sonuçlanır... ya hisseyi hareketlendirecek bir haber gelmeli ya da varsa hissede yüklü pozisyonu olanlar bunları düşünüp hisseyi hareketlendirmeliler.Ben önümüzdeki haftanın durgun geçmeyeceğini düşünüyorum.
505 milyon yükümlülüğe karşılık 630 milyon kısa vadeli alacağı var. Bunun 127 milyonu nakit para yani kısa vadeli finansman sıkıntısı yok . Ama son çeyrekte ne olduğunu bilmiyoruz, bir ay sonra öğreneceğiz. Eğer bunların bedelli ihtiyacı varsa varın siz bankaya kredi borcu olan şirketleri düşünün.
2,44 den sattığım prkab lar ertesi gün 2,62 yi görmüş, şimdi ise 2,39 da sürünmektedir, bu bedelli 2,39 dan kullanılacağına göre kağıt 2,39 dan aşağı düşmemesi gerek gibi....
Neden düşüyor bu adi hisse...
Hisse eğer bedelli fiyatının üzerinde olsaydı ve bizlerde bedelliye katılmamış olsaydık bir kaybımız olurdu... hisse şimdiki gibi bedelli fiyatında veya bedelli fiyatının altında olursa bedelliye katılmazsak bir kaybımız olmaz.hisse bu fiyatlarda olursa yüklü hisse taşıyan ve toplu hisse almak isteyenler dışında kimse bedelliye katılmaz.Bu yüzden diyorum bedellinin başarıyla tamamlanıp payların büyük ölçüde satılabilmesi için hissenin prim yapması gerekiyor... ama prim yapmıyor malesef.
sn ayyıldız;
.sermaye arttırımının başarılı olması için Ana ortağın katılması bizce yeterli olur......bakın birde ülkeye kalıcı yabancı sermaye girişi olacak......
.Borsadaki diğer yatırımcıların son gelişmeleri görünce katılmaması bize göre hisse için en iyi seçenek.......hiç değilse yarın öbür gün gelip en olmadık zamanda tahtayı bozarcasına satacak malları daha az olur.........
sayın Dow16,
Ben sizin gibi düşünmüyorum.Payların satılamaması durumunda hisseye duyulan güven daha da azalacak,yine hissenin halka açıklık oranı düşecek,zaten sığ olan hissemizin derinliği azalacak.Tabiki hakim ortaktan gelecek sermaye girişini pozitif değerlendiriyorum.Ben yine de hissenin bedellinin başarıyla tamamlanması için yukarı ivme yapacağı ümidimi koruyorum.
Y.T.D
.sn Ayyıldız;
.Hali hazırda epeyde haklı olarak piyasa PRKAB'a görebildiğim kadarı ile zerre kadar güvenmiyor.........zaten olmayan bir şey nasıl azalsınki.....hisse mevcut yatırımcıları dahil,piyasa tarafından yılların verdiği bıkkınlık,yorgunluk hatta nefret diye ifade edilebilecek kadar olumsuz değerlendiriliyor........
.Bu yılların verdiği bu birikmiş yılgınlık ve yaşanan olumsuz tecrübeler;hissede bundan böyle olması muhtemel iyileşmeleri CEO'nun art arda yaptığı açıklamalara rağmen yatırımcıların görmesini veya en azından dikkatini çekmesini dahi engelliyor.......yılların kasveti çökmüş hisselerde temelde iyileşme olursa/olacaksa bile yatırımcıların buna inanması kolay olmuyor........yaşayıp göreceğiz bakalım......
.Bakın hazır yeri gelmişken borsanın son yıllardaki en büyük belli başlı bir kaç hikayesinden biri olan TÜRK TRAKTÖR olayını irdeleyelim.......tarktör piyasasında aynı kablo piyasasında olduğu gibi rekabet karlılığın önünde en büyük engeldi......elle tutulur sadece iki tane ciddi traktör firması olmasına rağmen.....rakip UZEL makine tarafından üretilen MASSEY FERGÜSON traktör idi.....2009 yılında Massey Fergüson battı.....ve piyasadaki tek ciddi rakip çekilince Türk Traktör fiyatlarını az bir orandada olsa arttırabildi......örneğin eskiden 90'a maledip 91'e satarken diyelimki sadece % 9 farkla 100'e satılsın......bu % 9 karlılık geçmişte yok mertebesinde kar oranı ile çalışıldığından tam % 1000 kar artışına sebep oldu....görüyorsunuz küçücük oranlar sonuçta fırtınalara yol açabiliyor........
.Evet sonuç olarak..... TÜRK TRAKTÖR 2,70'tl'lerden 90 tl'lere geldi ve kabaca 40 tl civarıda temettü dağıttı.......umarız yılların birikmişliğininde gücüyle CEO'nun döne döne belirttiği PRKAB'ta dönemeç olacak , kaldıraç olacak gelişmeler buradaki yatırımcılarada böyle kuvvetli bir kazanç sağlar...kısmetten ziyade olmuyor....İnşaallah sonu iyi olur....
Şu bedelli haberi gelmese bu hafta en az 3,00 tl bekliyordum, piyasanın sağlam ve en ucuz kağıdı konumunda....
Karlılık artacak diye bir beklenti güzel... lakin sadece bir beklenti ne şekilde yansıyacağı meçhul.
Bugün için bakacak olursak endeks ortada,hisse ortada... 107 bine varacak enceks... hisse o kadar primsiz kalmış olmasına rağmen,kaç gündür üstüste düşüş yaşamış olmasına rağmen 1 kademe çıkmaktan aciz.
.SN Dentıcılazlevo;
.PRKAB'ta sermaye arttırımı muhtemelen 2 ay sürer.......ama esas öncesinde 15-20 gün içinde gelecek 2017/6 aylık bilanço var......bizce fiyatları etkileyecek esas etken bilanço olacak......hemen moralinizi bozmayın......gün doğmadan neler doğar,yeterki Allah kısmet etsin....
Bilançonun nasıl geleceği az çok bedelli gerekçesinde belirtilmiş.Şirket kar edemediği gerekçesiyle bedelli açıklıyor...
Bu şirket yıllardır ya çok cüzzi kar açıklar ya da zarar açıklar.
Sadece Lapseki projelerinin bilançoya yansıdığı dönemlerde karlılık biraz arttı, 20 milyon kar açıkladığında bile bu hisse düşüşle tepki verdi... bilanço beklentisiyle ilgili başka bir şey söylemeye gerek var mı?
Bilançoya pozitif etki eden lapseki projeleri de tamamlandı,dolayısıyla bilanço konusunda fazla bir beklentiye girmemekte yarar var... umarım ben yanılırım.
Başbakan'ın KKTC gezisi var Kıbrıs'a elektrik nakil projesinde de uzun zamandır bir gelişme yok... ilerleyen günlerde ihale takvimi vs açıklanırsa belki bir miktar pozitif etkilenebilir.
Bu şirketin üretim ve satış problemi yok fabrika 7/24 üretim yapıyor ama kar edemiyor... edeceği %2-2,5 karı da lisans bedeli diye ödeyince ortada bir şey kalmıyor.
Y.T.D
Y.T.D