https://i.hizliresim.com/WK8DtM.png
Printable View
mterkan'ın gönderilerinden egser ile qua'nın benzer ama biraz farklı iş yaptıkları,granit işinin daha az üretim,ihracat,satışla daha çok kar getirdiği anlaşılıyor.
şimdi qua granit geçen yıldan bu yana bütün halka arzlarda olduğu gibi 5-7 tavan yapar en az...bu durumda qua 30 TL olunca bizimki böyle 15-16 gezinecek mi hala?
8 Nisan günkü işlemlerden bu güne yansıyan...
Bıktırma, bezdirme işlemlerine itina ile devam ediyor.
An itibariyle;
QUA piyasa değeri 19,91 X 105.000.000 = 2.090.550.000 TL 8,15 USD üzerinden = 256.509.202 USD
EGSER piyasa değeri 14,40 X 75.000.000 = 1.080.000.000 TL 8,15 USD üzerinden = 132.515.337 USD
Sıkıştırmaya devam...
Qua Granit'in kapasite artıırım yatırımı var. 2022de devreye girecek. kapasite 11 milyondan 33 milyona çıkacak.
2 şirketinde full ihracata çalışacağını düşünsek. Yukarıdaki ihraç fiyatlarına göre;
Egser 24 x 5.87 =140.88
Quagr 33 x 13.25 = 437,25
Yani kabaca Qua granit yatırımları bitince Egser'in 3 katı PD'ye sahip olmalı diye anlıyorum burdan.
Şu anda 2 kat.
Halka arz çılgınlığıyla büyük ihtimalle Qua zaten Egser'i 3 katına katlar PD olarak.
Qua'nın algısı çok daha iyi piyasada, patron akıllı adam. Bende beğeniyorum. Ama bu halka arz fiyatlamasıyla çok hızlı gidecek, Egser yine ucuz kalacak sanırım.
Egser in satışlarının %73 ü ihracattan kaynaklanıyor....
Qua da bu durum %35 lerde...
Qua halka arz öncesi bilançosunda makyaja gitti, maddi sabit kıymetlerini değerleme yoluna gitti.
Egser yüksek nakte sahip ve borçsuz bir şirket.
Diğer taraftan 1976 dan beri aynı fiyatla bilançoda yer alan arsa var....
Mesele algı meselesi.
Son bilançoda arsalar 7.613.000 TL. bu 416.752 m2 nin bilançoda yer alan değeri...
O bölgede sanayi arsalarının m2 si 1000 TL dan başlıyor.
Şeytan ayrıntıda gizlidir.
hocam ben izmirliyim dediğiniz dogrudur o bolgede fıyatlar oyle asagı yukarı fakat bılanco da bunu degerleme yapmadıktan sonra ya da arazı satılmadıktan sonra bıze bı faydası yok degerleme yapılsa bıle esas faaliyet dısı degerleme kar ı derler yıne prım yapmaz mı yapmaz yanı anlıcagınız bızı arazı degerı falan degıl de ıstıkrarlı ıyı gelen bılancolar kurtarır
saygılar
toplantı tarihi ve teklif edilen temettü açıklandı...0.7567674 TL net,hesaba geçiş 7 Haziran,hayırlı olsun ortaklara...
Yazdıklarınızda haklısınız. Değerleme yapılsa dahi, piyasa fiyatLamayabiLir. Ama bu durum -eğer hissedarsanız- şirketteki payınızın; m2'si yaklaşık 1000 tl olan arazi ve üzerindeki binalardaki hakkınızı azaltmaz.
Değeri ne açığa çıkarır ?
Sat - geri kirala işlemi.
Bu yapılırsa kasaya yaklaşık 400m tl para girer. Bu dönemde şirketin ürünlerine talep yüksek.
Yönetim, bu nakit ile kapasite artırabilir. Eğer makul buluyorsa kendi hisselerini borsadan geri aLabiLir. (bana göre en iyi seçenek) Ya da başka borsa şirketlerine, bonolara vs yatırım yapabilir.
Ama patron şirketlerinde bunların hiçbiri yapılmaz. Döngüler gelir, gider. Tüm ortaklar lehine olan yönetsel kararlar alınmaz (bazen iyi niyetli oLanLar da farkına bile varmazlar)
Bol kazançlar dilerim.
hocam twitterda ki hbcokersınız heralde?:D büyük hayranınızım saygılar sevgıler bızlerın sızden ogrenecegı o kadar cok sey var kı nolur ıhmal etmeyın fırsat buldukca buraya oraya yazın.Bılgı ve tecrubelerınızden faydalanan herkes adına tesekkur ederım saygılar.
Bu arada ufak bir ekleme yapayım hocam şirkette suan söz sahibi patronun oğlu sanırım yönetimin başında da o var cok modern vizyonlu bir beyfendiymiş kendisi benim de bir arkadaşım büyük bayiisi ege seramik in onun soyledıgıne gore firma komple yenileniyormuş her açıdan iyileştirme yapılıyormuş.Belki dediğiniz gibi bi hamle gelebilir
Evet. Teşekkür ederim.
YıLLarca, doğal taş sektöründeydim.
Mevcut trend, sertLeştiriLmiş (mohs 6 üzeri) yapay kaplama maLzemeLerine doğru gidiyor. Hem birim fiyat ve katma değer yüksek, hem de doğal taşa göre daha dayanıklı ve istikrarlı ürün elde ediLebiLiyor.
Çimstone, Ceaserstone şirketlerinin ürettiği ürünler. Ceaserstone ABD de halka açık. 15 yıl önce onlara mermer satıyordum. İnanılmaz bir gelişim sağLadıLar. Hammaddeyi (quartz) Türkiye, Hindistan gibi üLkeLerden alıp, İsrail'de mamüle dönüştürüp bütün dünyaya satıyorlar.
Qua Granite'in ürünlerinin Ege Seramik'e göre daha pahalı birim fiyata sahip olması bu yüzden. Ege Seramik'te bu dönüşümü sağlamaya çalışıyor. Daha büyük ebatlı yeni ürünler çıkarıyorlar. Quartz bazlı ürün yatırımı bir anlamda şart. Tahminim o yönde iLeryecekLerdir.
Bir arkadaşımın doğal taş şirketi Quartz bazlı ürünler için yatırım yaptı ve hızlı büyüyorlar.
ABD'nin Çin ürünleri için ithalat vergisini artırması Türkiye için bir şans. Son iki yılda elde edilen büyüme biraz da bu yüzden.
İzLeyeLim, görelim.
QUA = 120.000.000 X 26,48 TL = 3.177.600.000 / 8,06 TL = 394.243.176 USD piyasa değeri.
EGSER = 75.000.000 X 14,15 TL = 1.061.250.000 / 8,06 TL = 131.668.734 USD piyasa değeri.
3 gündür sesimi çıkarmadan şaşkınlıkla izliyorum. Piyasa degeri ,temettü, satış rakkamları.... demek ki yabancı patron kağıtlarını sevmiyor. Bu temettü verimine normal koşullarda saldırması gerekirken ortada kimse yok. En azından bu ekonomik koşullarda , taş gibi parametrelere sahip olan bir kağıdımız var.
Quagr ile birlikte 18-21 gibi hayallerim vardı aslında...432 milyon dolar oldu şu an qua..daha da nereye gider belli değil,belki 40,belki 50...
En geç 30 nisanda 2021 ilk çeyrek bilançoyu açıklayacak...
Güzel bir bilanço bekliyorum.
quagr'ye yukarı çıkarken uyum sağlar dedik,aşağı düşerken uydu..sanki 4 tavan yapmış...
Son çeyrek gibi biraz zor görünüyor..
Geriye doğru ilk üç aylıklar incelendiğinde şirketin hasılat ve karının en az olduğu dönemler.
Buna rağmen ben üç aylıkta min. 25 milyon kar geleceğini tahmin ediyorum.. ki bu da 2020 ilk üçaylığının % 150 fazlası demektir.
30 Nisana az kaldı.
bakıyorum takasa 13 altında maliyeti olan yok,ama ısrarla 13 altına çekmeye çalışıyorlar adiler...
vayy 12500 e 319bin yazılmış, işte budur tahtasına sahip çıkan gevlek tahtacı be patron örneği ...
o 309 bin de sokuk merry linç tir :))
bende max 25 bekliyorum
tabi bence.
selamlar,
ihracat rakamları çok iyi görünüyordu PMI da aynı şekilde.
Navlun fiyatlarının etkisi kar rakamında belirleyici olacak gibi.
Bunu takip edebilmenin bir yolu var mıdır?
3 aylık 30 milyon TL altı hayal kırıklığı olur bana göre...az kaldı yakında açıklar zaten.
180 mly ciro gelirde
kar için bi şey diyemem.
onu diyebilmem için patrona güvenmem lazım
ben şahsen max 25 gelir diyorum
tabi bence.
ne kadar çok o kadar iyi
inşallah daha çok gelir.