bu piyasada olacak şeymiyfdi bu..şimdi haftalarca geri attık belki.
Printable View
bu piyasada olacak şeymiyfdi bu..şimdi haftalarca geri attık belki.
Amaç yatırımcıyı haberde geldi ama yükselmiyor psikolojisine sokmak. Ama arsa yüzünden ama başka sebepten illaki yükseleceksin. iki senedir buradayız çift haneleri görmeden bir yere gitmiyoruz, biz kazanamazsak sende al-sat ile üç beş kuruşa tamah etmek zorunda kalırsın :) yatırım tavsiyesi değildir...
Bundan sonra sadece yatırımcılar değil spekülatör de akıntıya karşı yüzecektir Aşağıya sürerse kendisi bilir.
Ben akıntı filan bekleyemeyeceğim için bugün verdiği fırsattan faydalandım.
[
QUOTE=Desidero74;5843747]Eyyyy spek , ölümcül hastalığa yakalan ilaç bulama emi ....
..................
İlaç için değil, speg...ve gizli yandaşları için Aminnn..
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ortada bir spek falan yok. Patron var. Onun da master planı belli. Ky yi çırak çıkarmak. Baskılamak elindekini ucuza almaya çalışmak. Hisse fiyatı artınca sanki acı çekiyor adamlar. Hisse fiyatı artması demek bir gün çağrı fiyatına etki etmesi demek. Yoksa üstüne vazife mi, yok bu arsa ana holdingin diye kap atmak. Adama sorarlar yıllardır imarı olan ayazağa arsası değeri 300 milyon dolar. İlacın kendi bilançosunda. O fiyatlanmış mı? Hayır. Hiç bir şey fiyatlanmadığı gibi. Holdingin olan her değerine ilaç da % 37.28 oranında ortak. Ama o bizi ilgilendirmezmiş. Öyle diyorlar. Şirket ilgililerinin tavrı bu. e zaten holdingle ilgili hiç bir şey fiyata yansımıyor. İlacın direkt bilançosunda olanlar fiyata yansımadıktan sonra normal deği lmi. Adamlar kan davası güdüyor. Ben bekliyorum. Bakalım ne olacak. Ama bugün yaptığı hareketle iyice elini açık etti.
Speg... hisseyi aşağı çekerse bizede kademeli alış düşer.Aldım biraz daha.. Durmak yok, bıkmak yok ,sonunda herşey kötü olmayacak.Her şey daha da güzel olacak !Sabır sabır sabır.
10 kuruş dedik 29 geldi. Iyi, fena değil, bir yılı idare eder.
Net hisse başı 26,28 kuruş kar payı.
Bugünkü düşüşün nedeni de belli oldu gibi.Verecegi kar payını al sat lar yaparak çıkarmaya çalışacak.Patron spek... dende yaman çıktı!Sinekten yağ çıkarmaya çalışıyor.Bende bezgin gibi düşünüyorum.Bu hissede gözü aç doymayan bir patron var.Spek olsada emir kuludur.
Aynen , spek ve gizli yandaşlarının bu mübarek günde Allah belasını versin , ayrıca onlarla ayni noktada alim satım yapabilmek için yanlış sinyal verenler dahil ,bu adiliği yapıp , para yemeğe çalışan kim varsa başta patron olmak üzere yedi sülalesinden çıksın.
Demokrasi nin varlığı böyle bir şey 1 kişi şikayet etse yeter, burada konuş konuş boşuna .
Olabilir, bir kısmını geri almayı düşünebilir.
Bu temettü oranlarıyla halka açık kısımdan vatandaşa İlaç'ta yaklaşık 2,5 milyon dolar Yatırım tarafında 2 milyon dolar ödenecek.
Borsa oyunlarıyla bir kısmını geri alabilir.
Eğer Holding de tutup 30 milyon dolar dağıtmaya kalkarsa İlaç ve Yatırım Holding kasasından çok cüzi- stopajlarla 2 'şer küsur milyon dolar kadar bir rakam çıkar.
Sayın BE ve FE kardeşler de Holding'ten 6'şar milyon dolar alırlar, artık onlar da yetiniversinler:)
Hayal ama gerçek olması da imkansız değil.Zaman ne gösterir bilemeyiz.Bilinçli bekleyiş sabır bazen imkansız uzak görünenleri yakına getirebilir.SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
kulaginin ustune yattikca mal dagitiyo haberi yok , toplamak icin gene sen ugrasacan, rahat birak gitsin biraz.
Doğru tesbit.Kendileri bilir.Bu seviyelerden kademeli alış yapıyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir. Son karar her zaman için hür iradenizle sizlerin olmalıdır.
Patron veya speg.. her kimse mal gelmeyince aşağı çekiyorlar.Bunu yaparken de bir miktar malda ellerinden çıkıyor.Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi bir durum sòzkonusu.
Yatırım tavsiyesi değildir. Son karar her zaman için hür iradenizle sizlerin olmalıdır.
İstediklerini yapabilmeleri için farkındalığın çok düşük olması lazım. Şu an için pek öyle değil.
Diğer taraftan Sn Bezgin'in yazdığı gibi bırakın Holding'in elindeki arsayı, İlac'ın kendi mülkündeki kanyon ve ayazağa arsası gibi mülkleri çok düşük değerden bilançoda tutup, bildirilen rakamların gerçeği yansıttığını inanmamızı bekleyen bir yönetimden bahsediyoruz.
Buradaki belirleyici faktör farkındalığın çok düşüp, yerlerde sürünmemesidir.
Yoksa hissenin çok ucuz olduğunu kurt da biliyor, sırtlan da biliyor çakal da biliyor.
Arkadaş şu mantıgı anlamış degilim.düşürsün mal kaptırır , ben toplamaya devam sözleri. Hangi tahta sahibi mal kaybetmiş şimdiye kadar söyleyin. Eczacı hisselerinde bu şafları 12 yıldır o kadar çok insandan duydum ki ama sonuç ortada patronun birşey kaybettigi yok ama bu lafları edenler kaybedip gittiler yada yıllarını heba ettiler. Bana göre aşırı amatörce laflar. Kusurabajmayın serzenişte bulundum kimseyi kırmak yada saygısızlık degil amacım sadece gerçegi göstermel. Tahta sahibi kaybetmez bu ülkede asla. Belki düşürür sen 1 lot ekstra almışsındır ama o başkalarından 1000 katını toplamıştırdır.tahtacı toplamdaki lotuna bakar, dışardan mal gelmesine göre aşagı yada yukarı yapar. Ama bizler sadece kendimize göre degerlensiririz arka planda kimler ne kadar mal aldı verdi tahtacı ne yaptı pek göremeyiz.
Bugün ekranı izleyerek bu kanaate vardım.Söylemim genel anlamda değil, bugünki ekran için geçerlidir.Hisseyi biraz aşağı yukarı yapınca heyecanlanan yatırımcılar da var.Asıl hitap ettikleride onlar zaten.Bende yaklaşık 20 yıldan uzun bir süredir bu arenadayım.Bu hisse gerçekten altın gibi bir hisse ama patronlar sürekli tepesini vurup sersemletiyor ki mal alayım diye.Sabır,çok çok sabır gerekiyor.Yoksa olmaz.
adam gayet sabirli bunu biliyoruz, kisa vadeli plan yapmiyor, vaktim bol nasil olsa diyor, lakin asil amatorluk, olumlu bir habere ragmen hissenin satis yemesidir, bunu nesen yaparsiniz ya ilerisi icin olumsuz bir beklentiniz vardir, yada bikkinlik gelmistir ondan satarsiniz, aklima bu iki olasilik geliyor. bunu da zaman gosterecek, sunuda gozonunde bulundurmak gerekirki, savas olasiliginda bile hissesini satmayan bir yatirimci kesimi varsa bence artik cokda zorlamamak gerek.
yazdiklarim yatirim tavsiyesi degildir, sadece aklima gelenler.
Adam kısa vadeli hesap yapmıyor tamam da,hissede patronlardan çok daha kararlı orta uzun vade yatırımcı profili var.Hissede çok olmasa da patronun düzenini bozan çok kısa- kısa vade yatırımcılarda var.Patron bunları istemiyor Zaman zamanda tepelerine vuruyor.Orta uzun vade düşünenler çoğunlukta.
Yatırım tavsiyesi değildir.Son karar her zaman için hür iradenizle sizlerin olmalıdır. SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2 yıl sonra Kartal projesinden gelir akışı başladığında holdingin her yıl sağlayacağı ilave gelir/nakit akışı her yıl için 100 milyon doların üstünde olur ve 6-7 yıl böyle gider. Holding sadece bu rakamı dağıtsa dahi ilaç her yıl 37 milyon proje kaynaklı temettü elde eder. Daha bunun Ayazaga'si var, Monrol gelirleri var, holdingin Esan başta olmak üzere faaliyetlerinden her yıl ettiği serbest nakit var. Yani kısacası her yıl temettü yatırımcısı için daha iyi geçer. Bu gelişmelerin fiyata yansımayacak olması çok düşük bir olasiliktir. Evet, 273 konutluk Ormanadsa projesi ilaç bilançolarında neredeyse hiç hissedilmemistir. Iyimser taraftan bakarak güneşin balcıkla sivanamayacagini düşünüyorum.
Umarım öyle olur , 2 yıl evvel burada yasal bir süreç için hukuk danışmanlığı alınmasını ve gerekirse dava açılmasını önermiştim herkes sus oldu , :) hatta ben madden ne gerekiyorsa vereceğim demiştim , bölünürse rakamların sorun olmayacağını söylemiştim arasam bulurum .
Bu tarz bir yaklaşım olmadığı surece bence gelen kâr reklam gideri , yönetim gideri , pazarlama gideri adları altında sıfırlanabilir buna da kimse engel olamaz yasal faturalı isler dosyaya konur herkes bakar ve gider .
Çok üzücü , Mehmet Çelik in genel kuruldan çıkarken beni manalı bir selamlayisi vardı zamanında.Bu şirket raporları ve faaliyet ve yeniden değerlemesi hususunda hukuki adım atılmazsa hic bir şey olmaz ya da herşey patrona gore olur.
Hiç bir şekilde hissesini satmayacak olanların rahatlıkla 20-30 milyon hisseyi kontrol edecek olanlar olduğunu tahmin edebilirim. Bunlar sirketin en iyi olduğu zamanlarını, ayrılma fiyatını kovalayacaklardır. Geri kalan 100 milyon lotu alabilse bu fiyatlardan tek kalemde alır. Evet, alımlarını zamana yayarak yatırımcıyı bezdirmeye çalışıyor ama yatırımcı geleceği görebildiği ölçüde daha iyi günler olabileceğini her geçen gün goruyor. Yani zaman o kadar da patronun yanında değil, hatta tam aksinde!
Daha önce bu minvalde bir şeyler yazmıştım, patrona ve yardımcılarına yol göstermek gibi olacak ama onlar da hesaplarını yapıp buna benzer sonuçlara varabilirler.
Eğer hisseyi toplamak istiyorlarsa tek yapabilecekleri şey fiyatları yukarı çekmek ve endeksin önüne geçmektir. Yaparlarsa bir dolu günlükçü vb gelir ama onlardan kurtulmaları çok kolay olur.
Neden böyle düşünüyorum?? Eğer fiyat görece iyi bir yere gelirse hala ucuz bulduğum, gelcceğini iyi gördüğüm şirketler ve hisseleri var. Eğer bu hisselerin değerleri endeksin genel bir yükseliş dönemine gelirse, İlac hissesini satmanın göreli bir avantajı kalmaz.
Eczacıbaşı'nda şirket iyi, geleceği de iyi, beklentisi de iyi. İyi olmayan tek şey patronla yatırımcıların beklentilerinin ters yönde olmasıdır.
Eğer patron bir rasyonele yaklaşmazsa mevcut durum devam eder. Vurgulamak gerekise, bu bir çekişme durumu değil, rasyonelin gereğidir.
Bu yıl dördüncü veya beşinci aylarda Vitra Karo bedelli sermaye artırımına yüksek bir katılım kararı gelirse şaşırmayın.
Devam eden yatırımlar, geçmişten gelen döviz borcu, bu yılın yatırım planları kuvvetli bir sermaye artırımı düşündürüyor.
Rakamlar hakkında hiçbir fikrim yoktur. Tümüyle varsayıma dayanarak 2 milyar civarında bir sermaye artışı ve İlaç şirketinin de 500 milyon civarı bir bedelle katılımını ( kafadan) atıyorum.
Patron ortalama hesap yapıp gerisini düşünmeyen tipte yani , spek diyelim ki maaşlı eleman aylık 100k maaş veriyor olsun 1 yılda ucuza topladığı hisseden 500 k kar etse bile o 500 k yi oy ye bırakıp az yuksek fiyattan almaktansa spek e1200 k ödemeyi kabul edecek türden fiyat politikaları da hep boyle oldu vitra , artema ürünleri hic bir zaman yerli piyasa ile yarışmadı mesela bir armaturee 1000 lira ister 150 tl ye de servine taktir sonra sana 5 yıl garanti versin . Gerçekçi mi lüks tüketim için evet ipek kağıt da boyle millet 40 tl ye 32 tane tuvalet kağıdı satarken papia bunlar gene 55, 60TL ye satardı .
Bu şahısların tek korkusu isimlerinin basit üçkağıtçılar la ayni yerde anılması o yüzden dava açılmalı ve dolandırıcılıkla suclanmalari gerekir bu yapılırsa dize gelebilirler . Burada şirket gelir gider hesabına falan gerek yok her koşulda gelirleri tartışılmaz , sadece niyetleri tartışılmalı .
Valla bu holdingin işleri sinema. Dalga geçmeyi ciddiye alıyorlar.
Bugün hangi pozisyonlarda iş ilanları çıkmış diye göz attım. "İçgörü uzmanı" arıyorlarmış mesela :)
İşi de kendisini tüketicinin yerine koyacak, veri analizi ve modaları takip eddecek, tüketicinin istekleri ve dünyası doğrultusunda ekip arkadaşlarını bilgilendirecek.
Eminim, içinizden birileri hemen yarın işe başlamak ister :)
İlaç, yatırm paritesi bilindiği gibi tarihi ortalama 1 e 2-2,5 idi. Bu burum geçen yıl yaklaşık 14 ay önce değişti. Zaman zaman 1 e 8 i bile geçti. 1 e 5 ile 1 e 8 arasında gitti geldi. Bu akşam kapanışla parite 1 e 5.24 oldu. Bu yeni normale uzun aylar boyunca alıştık. İlaç 29. kr temettü verdi Yatırım ise bugüne değin hiç atmadığı kadar temettü farkı attı ilaca ve 1.524 Tl temettü verdi. Ve yatırımın ilaca temettü oranı 1 e 5.255 oldu. Yeni normal bu olmalı. İşte alıştırma böyle oluyor. Diğer taraftan ne yapıyorlar yatırıma ilaç hissesi alımı yaptırıyorlar. Bu geri alım değil. Geri alımı şirketin kendisi yapar. Buradaki durum ilacın fiyatını baskılayarak yatırma ilacı peşkeş çekmek.Diğer taraftan bilanço bazlı paritenin 1 e 3.5 olduğu ezberimiz de yavaş yavaş bozuluyor.. Sanırım son alımlarla 1 e 3.6 ya gelmiştir. Aslanı kediye boğdurma işi başarıyla devam ediyor.
Bu adamlar manastırdaki rahipler kadar sabırlı. Hiç zaman sorunları yok. Simyacı gibi işlerini yapıyorlar. O kadar rahatlar ki. Aslında yaptıkları suç. Bir yatırımcı genel kurullarda bu konuda şerh koyup bunları uyarmıştı bir kaç yıl. Alımları durdurmuşlardı. Şimdi tekrar başladılar. Spk ya şikayet boş iş. Ben defalarca ettim. zamanında. Orada öyle kariyerist memurlar varki, hepsi bir süre sonra eczacıda bir iş kapabilmek için hepsini görmezden geliyor. Mahkeme desen uzman mahkeme yok, bu işleri takip edecek çaptaki avukatlar bizim işi almaz. Bunu ecyapta yaşadım. Önce olumlu karşılayan anlı şanlı prof. Eczacıbaşı ismini duyunca hemen çark etti. O dönem yazıştığım bu işle ilgili yazan gazeteci iş ciddiye binince çark etti. Dediğim gibi uzman mahkeme yok hakim ne anlar bizim anlattığımız durumdan. Sayıştayın devreden çıktığı yerde, Merkez bankasının arka kapıdan içinin boşaltıldığı ülkede kim uğraşır eczacı ilacın patron tarafından KY aleyhine içinin boşaltıldığı ile.
İşin sonuna da geldik ama. bu sene İlaç yatırımcılarına ( azınlık payları) dağıtılacak temettü 2,5 milyon dolar, Yatırım Holding'de 2 milyon dolar. Holding ne dağıtacaksa %20 şer payı BE ve FE kardeşler alıyor, %50 temettü yine şirketlerin bünyesinde kalıyor.
Bu tempoyla ilaç hissesi almaya devam ederlerse ancak %2-3 filan daha alırlar.
Yılda 250 milyon Euro yatırım yapacağını açıklayan bir topluluk azınlık pay sahiplerine 4-5 milyon dolar temettü veriyorsa fındık fıstık kadar bir dağıtım yapıyordur. Yok hükmünde gibi sayıyor yani.
Hisse alımlarını ağırdan alıyor ama bu durum sona yaklaşmakta olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.
Mesele temettü talebi değil. Mesele tüm uygulamaların kafalarındaki yeni normale uydurulması. Bir tür simyacı gibi kuşatıcı bir yapay gerçeklik yaratılması. Vurgu bu durumadır. İşin sonuna geldik derken neyi kasdettiniz açarmısınız.
Overton penceresi deniliyormuş bu duruma, siyasette yaygın bir uygulaması var. Önce olmayacak bir şey radikal bir fikir gibi ortaya atılıyor, sonra normalleştirilip norm haline getiriliyor.
Temettü olaylarn izini takip etme konusunda işimize yarıyor. Maddi boyutu da var.
Seneye İlaç 500 milyon lira temettü verdi diyelim. Halka açıklık o dönemde %15 e düşmüş olursa 75 milyon dağıtır. Seneye kur iyi ihtimalle 17 lira civarı filan olursa bu kez 5 milyon dolar dağıtır.
Bakın 2,5 milyon dolardan %100 artışla 5 milyon dolara çıksak topluluğun iş hacimleri, karları vesaire göz önüne alındığında gene bir şey fark etmiyor.
Ben hala yatırım ilaç fiyat paritesine vurgu yapıyorum. Bunu normalleştiriyorlar, derdim bu. Temettü umurumda değil. Bu alçak adamlardan ben her şeyi beklerim. O yüzden üzerinde duruyorum.
Doğru raporlama yapılsa Ayazağa, Kanyon, Monrol gibi varlıklar, hatta Vitra Karo ozsermayeyi artırır, biliyorsun. Ilaç defter değeri 10 birim artsa yatırımdaki artış 3 birim olur, parite 3,5 altına iner. Kartal arkasından doğan değer artışı biraz daha yatırım holding lehine gibi hesapladım ama her durumda 3,5 parite fazlasıyla yatırım holding lehinde sisirilmistir.
İyi de değerleme patron ne isterse o çıkıyor. Bu ülke de kimse de demiyor ki devletten, ha öylemi bu dediğin fiyattan kamulaştırma yaparım şimdi git doğru düzgün değerleme yap. Bilançoda net 100 milyon tl gözüken kanyon payını eczacı 500 milyon dolar versen satmaz. Ama bilançoda donmuş şekilde 16 yıl önceki tl değerinden amortisman düşülmüş haliyle fiyatlanıyor.
Fiyatın çok düşük olduğu kuşkusuz, hala 60 centi ancak geçiyor. Dolar bazında fena halde aşağıda. Bu dolar fiyatından genel kurula gitmeye utanır insan. Ama tam gidiyor derken tekrar basması artık kabak tadı verdi. Bakalım ne olacak. 2020 de 1.2 usd den ciddi KY girdi hisseye. Hepsi perişan oldu. Hala dolar bazında aldıkları fiyatın yarısından fiyatlanıyor hisse.