kural brüt 200 metrekare diye biliyorum.
Printable View
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu
www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1319.doc
maks 200 m2
başka hissesi dahi olmayacak..
zor yağni miras gelir parça pinçik.
kilitlenir
Belediye her sene kaldırım döşer , bi bakmışın posta kutunda vergi tahakkuk zarfı !!!
Şerefiye mi ne ...
Hayatımda ilk kez bir vergimi vermedim...daha temel aşamasındaki ev icin, daha iyi bir muhitteki evimden daha fazla emlak vergisi çıkardılar...üstelik belediyeyi aradığımda, memur pişkin piskin esas seneye yeniden değerleme sonrası uçacak fiyatlar dedi...bende bundan sonra zor alırsınız o vergiyi dedim.
Bu memleketin enayisi bordrolu garipler mi? Devlet daha firmalardan vatandaşın ödediği KDV yi alamıyor...tahsilat sıfır..biz aksatmadan verelim.
Bende vermeyecem artık, nasılsa 2-3 senede bir en geç af çıkıyor...evi satacaksam o zaman veririm vergisini.
sen mevzuuyu yanlış anlıyosun, artan şey vergi değil, vergi oranı aynı %0.2- 0.4 falan, on yıllardır sabit.. bu vergiyi hangi değer üzerinden vereceksin ? sahibinden.com'da yanı sokaktaki satılık ilanlarını mı baz alıcaz, benim evim en fazla bu kadar eder diye şahsi beyan mı ? vergiye baz olacak bir rayiç değer belirliyor belediye- emlak vergilerini belediyeler toplar..
belediyelerin belirlediği bu rayiç değerlerde bir standart yok, kimi yüksek kimi çok düşük, yüksek dediklerimiz bile piyasa değerinin çok altında.. sonra belediyelere esiyor bi yerden, bazı sokaklara %400- 500 artış yapıyor, ki bu yeni rayiç bile gerçek piyasa değerinin yine altında kalıyor..
neticede, emlak vergileri türkiye'de çok çok düşük, yıllık 4 milyar civarı- oysa mesela ABD vergi mevzuatları geçerli olsaydı toplanan vergiler 90 milyar TL olurdu (bu oranlamayı yaparken kişi başı gelir raakamlarını iskonto ettim, yani gelire oranla vergileme durumundan bahsediyoruz)
darbe olalı bir yıl oldu, darbe sonrası ağustos zaten tatil ayı, ölü dönem.. ekim'den itibaren anayasa mevzuu çıktı kur hareketlendi, herkes durdu, derken bombalar, patlamalar, savaş.. ocak- şubat kur hareketi korkutucu hal aldı, istikrar algısı yerlere serildi.. referandum beklendi, mayıs yine ölü toprağının altında geçti.. 2 aydır hareketlenme başladı, yavaş yavaş ama umut verici gözüküyor an itibariyle, sonbahar şenlikli geçecek gibi..
dolar kurunun şu an daha aşağılarda olması gerekirdi normal şartlar altında.. bence, kur'u savunmayı misyon edinen yerli merkez (merkez mi, varlık fonu mu, kamu bankaları mı her kimse) savunma hattını 3.50- 3.60 tutmayı daha defansif buluyor, buralardan gelecek saldırıyı savunmak daha kolay.. kur 3.00- 3.30 gevşemiş olsaydı, saldırıyı savunmak daha zor olurdu ve dalga boyu yüksek olacaktı, yani volatilite daha yüksek olurdu.. hani merkez'in meşhur retoriğidir- seviyeye müdahale etmem, oynaklığa müdahale ederim.. o hesap..
borsa hareketi olgunluğa ulaştığında, sıra dolara gelecek.. dolar hakettiği yerlerde istikrar kazandıktan sonra da, gayrimenkul talebi yükselmeye başlar.. kronoloji hep böyle ilerlemiştir..
12 ay kiranın 2 si kira vergisine gidiyordu ....
Benim oturduğum semtte 1 kira da emlak vergisine gider ...
Kaldı 9 ay kira ...
Adam gitmis 15 milyon dolara otel almis sonrada senesi 1 milyon dolara kiraya vermis
bunun vergileri var kiraciyla ugrasmasi var binanin bakimi falan var yani bir suru is
oysa %4 ten faize verse yilda 600 bin dolar kafasi agrimadan para kazanacakti bina bakimi kiraci falanla ugrasmayacakti
Bu arada bina da deger kaybediyor her sene cunku eskiyor
Hayir yani bu kadar paran var yokmu senin bir finans danismanin hesap kitaptan anlayan adamlarin
http://www.hurriyet.com.tr/katar-emi...tirdi-40532012
aynı psikolojideyim...benim brüt olarak elde ettiğim kazancın %65 i vergiye gidiyor(yüksek maaşlı beyaz yaka talihsziliği)...isteyene detaylı hesabı anlatabilirim..tamam sıfır vergi vermeyelim tabii ki, ama en azından sağa sola dönebilelim...aklıma eşeğin aslanla hikayesi geldi...aslan bi dönebilsem yapacağımı biliyorum demiş ya.
ben pek çok kriter açısından 1000 de bire giriyorum, köle gibi de çalışıyorum...ama 5.20 dizel arabayı hayal bile edemiyorum...mesela almanya'da benimle aynı işi yapan adam porche bile binebilir (örnek olarak diyorum..yoksa dünya nimetleri açısından gözüm aç değildir..şu anki evim-arabam bana fazla lüks bile geliyor)....ortalık 5.20 den geçilmiyor, dötü boklu bir kobi sahibi, bu arabayı alıyor, karısına-bir de metresine alıyor...hepsini de masraf olarak gösterip vergiden düşüyor...zaten adam gibi kar eden kobi yok, vergi vereni yok...kobi si böyle, büyük firması farklı mı, hepsi aynı.
nedense bu pis düzenin figüranı gibi hissediyorum kendimi...bu nedenle köşeme çekilip, bu tiyatroda rol almamayı ciddi ciddi düşünüyorum...az çalışır, az harcar, çok yaşar, çok az vergi veririm..bu çarpık düzenin figüranı olmam en azından.
Beyaz yakalının hali malesef dramdır. %65 i geçiyor olabilir ödediğiniz vergi. Sigara alkol benzin ve araba kullanımı varsa kesin geçer.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
%65 garanti...2,0 arabası varsa, bir de aylık 500 tl filan yakıt harcaması varsa...bir de üstüne üstlük içki-sigara varsa %70 e yaklaşır.
ben de içki-sigara yok...2.0 olan aracımı satıp, 1,6 ya döndüm..devlet bana layık görmüyorsa ben de 1,6 ya binerim dedim....ben aracı aldıktan 1 sene sonra da %45 olan 1,6 motorun ötv si %60 a çıktı(belli bir fiyatın üzeri)...yahu bu devletin işi gücü yok benden daha çok vergi alabilmek için beni takip ediyor resmen:wave:
KONUT PİYASASINDA YÜKSEK REEL GETİRİ DÖNEMİ SONA ERDİ.
Kürşat Tuncel / Satış Küpü
https://www.facebook.com/kursat.tunc...45478275566704
Yabancı yabancı dedikleri…
http://www.paraanaliz.com/2017/yazar...dikleri-14262/
BAŞKA YERLERE BAKMA ZAMANI GELİYOR!
Konut piyasasında Haziran 2017 verileri açıklandı. Özetlemek gerekirse hem birincil piyasada hem de ikinci elde işler pek iyi gitmemiş. Satışlar geçen yılın aynı dönemine oranla %8'i aşan oranda düşmüş. Son derece sıkıntılı bir yaz yaşanıyor, Temmuz-Ağustos verilerinde düşüş eğilimi devam edecek gibi gözüküyor. Türkiye'de artık değer artışına dayalı spekülatif yatırım dönemi sona eriyor. 2017 ilk çeyrekte konutta fiyat artışı yok, yani reel getiri negatif oldu. Yatırımın geri sönüş süresi son 1 yıl içinde 18'den 19.2 yıla geldi. Kira getirileri satış fiyatlarına göre çok düşük. Türk yatırımcıların uluslararası çeşitlendirmeyi düşünmeye ve öğrenmeye başlaması lazım. Daha yüksek getirili ülkelerde yatırım yapılarak gayrimenkul portföyü çeşitlendirilmeli.
Kürşat Tuncel
https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net...6e&oe=59F948F0
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ac0026dbf3.png
Ben bu tarz %100 artışları emlak arzı bitince olur sanıyordum bunlar erken başladı
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gayrimenkulleri bu zamanda aldıysanız reel anlamda zarardasınız
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
emlakçı olmadığım için
kullanıp yaşadığım şeyde
reel olarak zararda olmanın anlamını kavrıyamıyorum ne yazıkki..
kağıt üstünde değerlemenin bir anlamı yoktur kanısındayım.
örn
yazlık tripleks bağımsız bahçeli
belediye
2002 de bu tip evlere ruhsat vermeyi bıraktı
2 kat bitişik oldu bütün ruhsatlar.
bunun parasal bir karşılığı olduğunu sanmıyorum
ama huzuru olduğu kesin.
Aniden bastiran yagmur megakent Istanbul'u esir aldi.
Syg,
Bu gelir vergisiyle ilgili hukuki araştırma yaptım. Anayasa mahkemesi tarafından dava yolu bile kapanmış.
Bana göre kurumdan ne alıyorsan maksimum o olmalı %20. Yada ben tatil masrafını ödediğim evin kirasını gider gösterebileyim..
Aihm bu konuya bakar mı bilmiyorum... Ama zorlayacağım.
Bu kafayla kendi evini sat kirada otur..Avradı boşa dısarda ye..Bunun sonu yok..Kapitalizm sizi esir almış..3 kuruşun hesabını yapacağınıza alın bi bahceli havuzlu ferah bi yer de 3 günlük dünyada hayatın tadını çıkarmaya calışın..
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aynen.. oturduğun ev için (ve orada oturmaktan memnunsan) kar zarar hesabı yapılmaz.. üç günlük dünya, boşuna dememiş atalarımız- ahirette iman, dünyada mekan..
kar-zarar hesabı yatırım/birikim amaçlı içinde kendin oturmadığın yada ticari amaçlı olarak kullanmadığın mallar için yapılır.. yani çiftçiysen ve kendi 20 dönüm tarlanı ekip biçiyorsan, o tarla için de diyemezsin- satayım şunu da %14 faizime bakayım dememen gerekir, 2 sene sonra faizler düşerse ne yiyip ne içicen ? 2010 yazında ayvalık'ta asker emeklisi dostlar çok şikayetçiydi- %20'li faizler bir sene içinde tek haneye gerilemişti, hepsi bankadan faiz alıyordu, birden faiz gelirleri yarı yarıyadan fazla düşmüştü, çok mutsuzlardı, birisi dedi ki- enflasyon yükselirse faiz de yükselirmiş.. öyle duymuş birinden, enflasyon yükselir inşallah diye içlerinden dua ediyorlardı :)
gayrimenkul uzun vadeli bakış gerektirir.. kimi zaman likidite kurur, uzun süre alıcı bulamazsın (gelen nadir alıcı rayicin yarı fiyatını teklif eder).. böyle vaziyetlerin oluşması gayrimenkul yatırımının temel olarak yanlış olduğu anlamına gelmez, yeter ki- alırken bunun uzun vadeli olduğunu, gerekirse çocuğuna miras bırakacağını kendi zihninde içselleştir..
15 milyona al, 1 milyona kiraya ver, nesi kötü bunun ? annual yield 7%, çok agresif değil, piyasa ortalaması.. en basit kira kontratında bile kiracının yapacağı yatırımın ne olacağı, tahliye ederken neyi alabileceği neyi alamayacağı bellidir.. yukardaki haberde açık ki, mal sahibi haklı, işletmecinin şu kadar yatırım yaptıydım da bunu bana ödesin o zaman' falan demeye hakkı yok..
ayrıca dolar için %4 faiz diye bi şey yok- o sadece TR içinde konjonktürel bir faiz, geçici bir süre için, 2010 yılından beri batı bankacılık sisteminde faiz %0- 1 aralığında mevduat faizleri.. TR bankalarında da %2 kusür falandı, son dönemde fetö kaynaklı sermaye çıkışından sonra kaynak sıkıntısı oluştuğu için %4'lere vurdu, geçici bir case.. kaldı ki, faiz getirisiyle o şekilde karşılaştıramazsın, faizdeki anaparan 7 yıl sonra yine aynı anapara, ama gayrimenkulde capital gain şansın var.. zaten yatırım için gayrimenkul tercihinin temel motivasyonu bu değer artış potansiyelidir, kira getirisini ilk plana almak çok daha düşük bir motivasyondur
şöyle düşün; gelişmiş ekonomiler niçin 8-9 yıldır 'sıfır faiz/parasal genişleme' uyguluyor ? büyüme canlansın' diye.. canlanıyor mu ? hayır.. bu arada borç yükü ne oldu ? 2-3 katına çıktı krizden beri.. faiz artışına çok daha duyarlı hale geldi- hem kamu kesimi, hem şirketler.. yani sadece fed cesaret edebildi, ama o da yanlışlıkla faiz artırımında ölçüyü kaçırırrsa, 'toptan iflas ve çöküş' ihtimali yüksek.. merkez bankalarının elinden gelen tek şey, bol likidite düşük faiz senaryosuna devam etmek.. yerkürenin genel vaziyeti bu ise, gayrimenkul talebi doğal bir talep.. nitekim 8-10 yıldır gm fiyatları reel bazda artıyor kürenin her köşesinde
throwback [emoji774] thursday
2016 sonbahar...
https://i.hizliresim.com/8dWVoV.png
Devlet hastanesi önemlidir. Allah kimseye vermesin uzun süreli ve tehlikeli hastalıklarda devletin verdiği maddi desteği kimse vermez. Özel sektör kısa süren rahatsızlıklarda iyidir ama uzun süren yatma gerektiren hastalıklarda maddi varlığın kısa sürede erir.