Düşük enflasyonlu dönemlerde mevduat üstü için iyi.
Ama şu ortamda yetersiz kalıyor.
Printable View
Fua yıllık getirinin %80 yazdığını şimdiden görüyor gibiyim.
Fon 20 şirkete, yaklaşık olarak eşit ağırlıklı yatırım yapmanızı sağlar.
Fonun yatırım yaptığı şirketler: Ege Endüstri, Vestel Elektronik, Otokar, Ford Otosan, Ege Seramik, Arçelik, Konfrut Gıda, Nuh Çimento, Çimsa, Tofaş, Sarkuysan, Türk Traktör, Klimasan, Akçansa, Petkim, Brisa, Çemtaş, Şişecam, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik
Şirketler iyi de bist keyifsiz.
Yeni bir ralli başlangıcını kestirip o zaman girmek isabetli olur.
Şahsi düüncem yılın bu kısmı tohumları ekerim yılın diğer bölümü dolar patlar çok rahat 16 tl lerden bahsedeceğiz.Enflasyon patlar üstüne de beklentiler gerçekleşir (yabancı mb faiz artışları) daha sonra bist mega boğa sezonuna girer.Bende hasatı toplarım. Megaladonlar seçim haberini bekliyor o haberde gelirse deyme keyfime.
İstanbul portföy ile ilgili bir durum gibi görünüyor. Teb üzerinden aldığım hiç bir katılım fonu için ppf da parayı tutmadılar. Ama ilk defa ivf alınca tkm fonunda parayı beklettiklerini gördüm.
Youtube'dan:
1) rusya savaşmadan önce donetsk, lugansk'ın bağımsızlığını tanır.
2) savaşı en iyi palladium fiyatlar.
https://www.statista.com/statistics/...ing-countries/
3) büyük altıncılar altını savaş ayağına satıyor.
4) putin mal varlığı ve kuzey akım yüzünden savaşmaz.
5) putin enerji fiyatlarını yüksek tutmak için ortalığı kızıştırıyor.
Bu kadar özetleyebildim.
üstat , bir miktar OSD ve DZT aldım ,tuhafıma giden DZT portföyünün %88 i devlet tahvilinden % 11 i mevduattan oluşuyor
yıllık ,6 aylık 3 aylık hep zarar ama son 1 ay %5 artı yapmış ,pek bir anlam veremedim ama aldım ,
son 1 aydır nasıl %5 yapmış ,bu konuda düşünceniz varsa paylaşırsanız sevinirim
Bunu ben araştırdım. Tahvil faizleri %25'lerden %22'ye gelmiş. Arkadaş siteyi bile paylaştı:
https://www.bloomberght.com/tahvil/tr-5-yillik-tahvil
Benim de bu yıl borsalardan pek umudum yok, dinlediğim yorumlara göre yılın ikinci yarısı durumlar düzelirse biraz hareketlenirler diyorlar.
Yabancı fonlara özellikle de teknoloji fonlarına en yüksek seviyelerden giriş yapmışız anlaşılan, umarım bu düzeltme çok uzun sürmez. Bist de bir ileri bir geri hisse yoğun fonlara yüklü giremiyoruz bir türlü, altın petrol fonları için de geç kaldık herhalde.
Geriye zaten ppf de parayı enflasyona karşı eritmek veya döviz fonlarında olası bir yükselişe karşı korumaya almak dışında bir şey kalmıyor.
Gayrimenkul piyasasını da takip ediyorum ama neresi ne kadar artmış, neresi daha uygun eskiye göre kıyaslama yapmak zor, kiraya vermek için ev almakla, kışın oturduğum evi kiraya verip başka yerden ev almak arasında kaldım bu aralar.
bu myfinans kara çocuğu kaçırdığımdan beri beni sevmiyor. Webo bunları büyülemiş.
Cuma günü 5 yıllık tahvil faizi % 5.71 ,10 yıllık %5.43 artı kapatmış
Acemi şansı diye buna deniliyor galiba
Tahvil faizlerinde dusus bitti , ucuz kalan yesil kaldi gibi duruyor.ytd
Ya faizi dert ettiyseniz getirisini bir fakire verin. Mesela benim gibi.:)
Faiz hassasiyeti olanlar için, faiz geliri elde edildiyse ihtiyaç sahiplerine veya hayır kurumlarına bağışlanarak uzaklaştırılması islam alimlerince tavsiye edilen bir yol. Tabi faiz-riba tartışmasına girmek istemiyorum.
Burdaki durum faizsiz enstrümanlarda nemalanması gerekirken, faizli enstrümanlarda nemalanması durumu.
Kişisel yorumum, katılım esaslı fonlarda alım esnasında faizli/faizsiz nemalanma seçeneği sunulmalı, teknik olarak mümküm değilse faizli/faizsiz ayrımı olmadan nemalanma yapılması, böyle bir durum da katılım fonu izahnamesinde bilgi verilmeli. Neticede Faizli nemalanmadan dolayı geliri kullanmak istemeyen yukarıdaki yollarla uzaklaştırabilir.
Saygılar.
Hazine, yılın ilk yurtdışı ihracında 5 yıllık dolar cinsi sukuk ile 3 milyar dolar borçlandı.
Getiri düzeyi gelen yüksek talep ile birlikte yüzde 7,25 seviyesinde gerçekleşti.
https://www.bloomberght.com/hazine-5...clandi-2299028
Getiri gayet iyiyimiş.
Keşke bize de satsalardı da fonlarla uğraşacağımıza alır koyardık kenara 3-5 dolarlık.
Getiri dediğiniz gibi çok iyi sn myfinans.
Fonların yönetim ücretleri bu getirileri iyi törpülüyor. Teb'in TPZ döviz kira sertifikası fonunun bu getiriyi ıskalamayacağını düşünüyorum. Qinvest KIS döviz kira sertifikası fonu da portföyüne fırsat bulduğunda dahil edecektir.
Saygılar.
Tamamen yada kısmen yabancı-döviz içerikli olupta stopajı olmayan fonlar hangileridir diye kısa bir göz gezdireyim dedim.
Şunlar gözüme çarptı
MJB, TPC, ODV, OLD, YAC vs.
Kıymetli maden fonları da dövizle ilintili ve stopajsız ama onları ayrı tuttum.
Başka kayda değer yabancı-döviz içerikli olup stopajı olmayan (adında döviz yada yabancı geçmeyipte fon sepeti, katılım ya da borçlanma araçları içerikli tipi olmalı) fon keşfeden varsa ve yazarsa faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
RBK Albaraka katılım fonuda % 72 döviz kira sertifikası içeriyor.
Karşılaştırma ölçütü %75 eurobond endeksi.
İsminde döviz geçmediği için stopaj sıfır diye biliyorum.
KUT kıymetli madenler katılım fonu da, isminde döviz gecmeyen katılım fonu ama stopaj sıfır mı, emin değilim.
Tpz ve kıs fonlarından kesilen stopaj dolar üzerinden değil tl üzerinden elde edilen kar üzerinden kesildiği için bütün kar heba oluyor. Serbest fonlarda döviz olarak yapılan kar üzerinden stopaj kesintisi yapılıyor. Doğrusu da bu. Maalesef Serbest fonları da herkes alamıyor. Sırf devletin cebine bu kesinti girmesin diye rbk alıyorum.
Tpz ve Kıs gibi fonların stopaj kesintisi konularında haklısınız. Aynı durum eurobond fonları, yabancı hisse senedi fonları ve değişken fonlarda da var. Birde üstüne yönetim gideri kesintisi olunca kârın çok çok ciddi miktarı vergiye gidiyor.
Sırf bu yüzden bu fonlara yatırım yapmak yerine kıymetli madenler fonlarına yatırım yapıyorum. Tabi onlardada stopaj indirimi daha devam edecek mi bilmiyorum.
Bi yanlislik olmasin bu defiginiz oranlar yoktu bende saat.16 da blomdan takip ediyorumM2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dzt icinde 10 yillik dt ler var
10 yillik dt faizleri duserse dzt ertesi gun orana gore iyi getirir yukselirse goturur.
Yalniz bu dzt ve htt cok pis fonlardir
Zamaninda cok alip sattim.dt orani yuksek oldugundan getiri ve goturusu yuksektir.
Gecmis verisi ileriye ornek olmaz.
Osd dzt ye gore daha orta karardir
Son 8 aydir benim portfoyde vardi 10 gun once sattim. Pff ye gectim.
Ben iki arti bi eksi getiren fonlardan pek hazetmiyorum.benim getirim hergun arti olucak.
YBS bu ara iyi gidiyorGTF var oda pff ustu GA1 var yine bu ara iyi gidiyor.
Pff lerdede ZBJ ve NRG varM2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
üstat sanırım yanlış yerlerde gezinmişim baktığım yer şu linkti
https://tr.investing.com/rates-bonds...aturity_to=180
Ayrıca cevap için teşekkür ederim .fon konusunda yeni sayılırım , DZT portföyü basit incelenebilir ama OSD portföyünün içeriğini incelemek pek akıl karı gelmedi bana adamlar ne bulduysa doldurmuş ,hisse senedi bile var
DZT bir kaç hafta dursun bakalım hoşuma gitmezse satarım
Gümüş fonlarını hepsinde %10 stopaj niye var?
GMSTR hissesi muafiyet kapsamında.
Evet, %75 döviz sukuk, %25 tl sukuk şeklinde yönetildiği için, döviz getirisi son yıllarda tl getirisini sürekli geçtiği için dediğiniz durum oluşuyor.
Eurobond ve döviz sukuk fonlarından, stopaj ve fon yönetim gideri nedeniyle döviz bazında kazanç elde etmek oldukça zor.
Üstelik para piyasası/ kısa vade borçlanma araçları fonlarındaki yaşanılan durum gibi; Abd Tüfe % 7.5 seviylerinde olması nedeniyle önümüzdeki süreçte bu fonlardan dolar bazında reel getiri elde etmekte oldukça zor hale geliyor.