KOZAL...hisselerin içinden geçmişler...0.4-0.5 dolar olursa alırım..:)
Bu hissenin altınla uyumlu olması gerekmez mi?
Altın yukarı, bu aşağı olmuş
https://i.hizliresim.com/536vr80.PNG
Printable View
KOZAL...hisselerin içinden geçmişler...0.4-0.5 dolar olursa alırım..:)
Bu hissenin altınla uyumlu olması gerekmez mi?
Altın yukarı, bu aşağı olmuş
https://i.hizliresim.com/536vr80.PNG
seans kapanırken akşam için 876450 ye kapama yazmıştım... 876500 den dönmüş :vk:
ne güne kaldık yaa
Borsadaki fiyatına %20 prim ile şu şirkete satıldı vs denir. Usulen ihale açılır.
Çevreciler madenlerimizi çıkarmamıza engel oluyor dendi, seçimlerden önce kozalaklar bir yere gitmez, gitmeye kalkar ise bağış miktarını artırdık derler.
Bir röportajda Akdeniz veya bir yerdeki petrol konuşuluyor orada ENI var dendi. Yani nerede ne olduğu biliniyor.
Bu dönem BIST30'dan KOZAL çıkarılır gibime geliyor.
not falan artmayacakta... şortçuya verdiği sıkıntı kar kalacak yanına
@Bear_Bull a takas için teşekkürler,
VİOP30 günlük, İs Yatırım short kapaması bu tarafı yükseltmiş, shortçu İs Yatırım BofA ya olan desteğini çekmiş görünüyor, elinde sadece 6 bin kontrat kalmış, takasta tekrar longcular avantajlı görünüyor, sadece en büyük tehlike BofA var, o da Albitraj gayretinde olduğundan bu tarafta shortlasa Spot da mal alıyor :)
https://i.hizliresim.com/7p9c762.PNG
TKFEN'de KAP haberi gelmiş. Öyle kafana göre hisselere girersen kötü haber servis ediliyor.
Sn Bear_Bull,
Size birkaç sorum var, müsaitseniz.
XU100 Hesaplama Formülü şu mu?
Eskiden excelde kendim hesaplıyordum endeksi, sonradan hesaplama şekli değişti bildiğim kadarıyla, kafama yatmayan şeyler var;
https://i.hizliresim.com/b3qomi5.PNG
Syf -11, Piyasa Değeri Ağırlıklı Fiyat Endeksi hesabı
https://www.borsaistanbul.com/files/...i-son-hali.pdf
Diğer hesap linkleri;
https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/7...degisiklikleri
Aslında bu seviyedeki not artsa da büyük çoşkuluk bir durum yok. Tersi olunca çöküşlük bir şey de..
Sorun bizim her konuyu abartıp uçlarda yaşamamız ve bunu spekülatif olarak kullanmamız..
Şimdi pazartesi bu duruma göre birileri büyük kar birileri büyük zarar yapacak....
doğrudur son hali o şekilde.
benim hesaplamayı soruyorsanız ben hep bir önceki gün kapanışından hesaplattığımdan o kadar fazla teferruat kullanmıyorum.
amaç hengi hisse endexe kaç puan etki etmiş onu bulmak.
tüm endex ve endexler lazım olursa zaten her saniye hesaplayıp yayınlayan borsa var.
Normalde endekse dahil olan hisselerin fiyatlarını ve o anki endeks değerini hisse sayısı kadar örnekleme ile alıp reverse engineering ile katsayılarının bulunabilmesi gerekir.
Yani 30 hissenin ağırlığı 30 tane bilinmeyen ağırlık desek 40 50 tane örnekleme ile her birinin katsayısı bulunur.
SPSS vs vardı o şekilde istatistik programlarında bu tip şeyler yapılıyor diye hatırlıyorum.
Cevap için teşekkürler, sadece 'anlamak' için soruyorum;
Teorik olarak Pt günü, Bist-100 hesabında kullanılan 100 hisse hiç değişmese, birebir Cuma günü gibi kapatsa,
Ama TCMB Döviz Alış Kuru misal, %5 düşse,
XU100 endeksi değişir mi, değişmez mi? (Endeksi oluşturan hisseler hiç değişmedi diyelim birebir aynı kaldı.)
Sn Ariston başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum, veya asıl anlayamadığım yer de orası diyelim.
Bu endeks hesabı değişirken, o dönemdeki muhabbetleri hatırlayın, şirketlerin piyasa değerleri milyar dolarlar mertebesinde, ama XU100 endeksinde çok düşük görünüyor, gerçekle alakası yok gibilerinden laflar ediliyordu, ve bir şekilde bu formüle dolar bazlı piyasa değeri değişikliği eklendi.
İşte o an itibarıyla, geçmişe doğru endekste bir düzeltme de yapılmadığı için, değişikliğin olduğu anın öncesi başka bir şey, değişiklik sonrası bambaşka bir şey.
Emin değilim tabi, bu konularda etkileşebileceğim kimse olmadığından, soruyorum, belki de bir şeyi gözden kaçırıyorum.
endex hisse fiyatlarına göre hesaplanıyor diye biliyorum,
borsa hesaplamasında förmülde görünüyor ancak
hesaplamada dolar kullanılmıyor sanıyorum.
en azından ben kullanmıyorum.
sn Achiles, sizin için önemli ise
konuyu ve endex hesaplamayı daha derinlemesine bilgisi olan birisinden de doğrulamak çok daha sağlıklı olur.
selamlar.
Ben de endekse güvenmiyorum sadece çok kısa vade için anlamlı. Uzun vadede giren çıkan, Fiili Dolaşım Oranı değişen, bedelliler ve temettüler karışıklık çok oluyor.
Sene başı endeks ile sene sonu endekse bakıp oluşan rakam ile tek tek giren çıkan hisselerin değişimlerini Fiili Dolaşım Oranı da dikkate alınsa bile çok farklı çıkabilir.
Herifler endeksden çıkacak olanı yükselterek gönderiyor, girecek olanı düşükten sokuyor sürekli endeks şişiriliyor.
Valla bilse bilse Sn Bear_Bull bilir demiştim ben de, pek bu işlerle uğraşan kalmadı malum, endeksi excelde hesapladığınızı görmüştüm. Ki siz başka şekilde hesapladığınızı söylediniz zaten.
Önemli bence çünkü, eğer bu böyleyse, bu endekse bakıp da 1986 dan bu yana EWP yapılmaz yarısı başka kalan yarısı bambaşka,
hatta ve hatta bu endeksi USDTRY ye bölüp de dolar bazlı bakmak bile doğru olmayabilir, formülde zaten dolar bazında hesaplıyorlar,
kaldı ki getiri endeksi de değil endeks, fiyat endeksi temettüler alınıp dışarıya çıkarılmış gibi. Var tabi getiri endeksi de, daha yeni hesaplanmaya başlanmış 2018 den beridir, başlangıç verisi Bist'te var, ama 1986 dan bu yana Bist-100 Getiri Endeks verisi yok, veya ben görmedim.
Tekrar teşekkürler, bir sıkıntı var, ama çözemiyorum.
Kısa vadede çok sorun olmayabilir ama uzun vadeli endexde(grafiklerinde) en büyük sorun endexleri oluşturan şirketlerin mütemadiyen değişmesi olabilir mi ?
10 sene önce endexin bileşenleri =x+y+z+w iken
günümüzde x+y+a+b ise .....
10 sene önceki endexi bakıp ,birde bugüne bakıp endex şu kadar kazandırmış kaybettirmiş diyebilir miyiz ?
Bu konuda düşünceniz nedir sn Achilles ?
not:Tamda ben yazacaktım ki yazmışsınız sn ariston .
not:endex 30 çok değişken olduğu için kendi endeximi oluşturdum.En azından bileşenleri işlem hacmine göre durmadan değişmiyor.
Yok Sn Abicim, daha temel bir sorun var.
Misal 1986 dan bu yana Ereğli sayımı yapıyorsunuz, ama düzeltilmemiş grafiğiyle, temettü düzeltmesi yok, alıp çıkarmışsınız temettüyü dışarıya, dolayısıyla bileşik getiri de epey düşük görünüyor totalde.
Bist-100 ile Bist-100 Getiri endeksinin tam da farkı bu, ve çok yüksek enflasyon yaşandığından dönemsel, arada oldukça fark olmalı.
Ama herkes, sanki böyle bir durum yokmuş gibi, TL bazlı grafiği aylık yapıp, saymaya çalışıyor, dolar bazlı veya TÜFE bazlıyla bu TL bazlıyı mukayese edince de, saçma sapan bir yapı ortaya çıkıyor.
Endeks hesabının değişmesi konusu, apayrı, onu daha çözemedik, formüle göreyse hesap, ki öyle görünüyor, bu endeks zaten dolar bazlı hesaplanıyor (?) (Hiç emin değilim.)
Bence MSCI TUR daha stable bir endeks.
excelde endex hesaplamam viop hisseleri ve x30 endex üzerinde temettüden oluşabilecek (etki edecek) temettü puanını hesaplamak içindir, endexin kendisini hesaplamıyorum.
idealde de yazdığım önceki gün fiyatları ile bugünkü fiyatlar karşılığı hisselerin ne kadar endexe + - fark yarattığıdır.
endex için 1986 dan bu güne dersek o kadar çok handikap var ki hangisini sayalım.
o zamanın hisseleri ile bu zamanın hisseleri bir değil 3 ayda bir gir çık gir çık
içerden dışarı çıkanın etkisi kalıyor yenisi o anki değerden giriyor,
sonra yeni giren çıkıyor, eski çıkan giriyor vs vs ..
Temettüler hem hisse fiyatından düşüyor doğal olarak endex üstünden de - puan ertesi güne etkileyerek başlıyor.
dediğiniz gibi 20xx li yıllara kadar içinde $ hesaplamasız sonrasında $ hesaplamalı ise
tam bol malzemeli çorba gibi..
$ bazlı hesaplamaya kalksan Viopta tl uzlaşmalı dolar satmasımı dersin, KKM sidir vs dir fiyatın baskılanması mı dersin, ne derseniz deyin %100 doğrusu yok gibi.
işin içinden çıkabilene bravo...
............................................
pisyedili01, Achiles ve ariston abeyler kafamızı karıştırdınız şimdi. en iyisi dakikalık çalışmak sanırım vobda
bizde haftalık senaryo soruyoruz Achiles abeyden. s&p ta da varmıdır acep böyle bir sorun. yada dow da.
Takas, teknik, konjoktür diyorlar
Hisseler için teknikde kesinlikle hacim de göz önüne alınması gerekir.
Hacim olmayan fiyatlar çok yanıltıcı olabilir.
Sohbetlerden dinlediğim bar kapanışı esastır deniyor. Bizim borsada günlük ve haftalık kapanış önemli bence. Gün içi elini cebine atmadan fiyatlar oynatılabiliyor.
Hisselerde, nihayetinde temettü geçmişe doğru grafikte düzeltiliyor, veya bölünmeler de, ama bu hisselerden oluşturulan endekste bu düzeltilmiyor, düzeltilmiş hali Bist-100 Getiri Endeksi, ama evveliyatı yok, ve hisselerde hep düzeltilmiş grafiğe bakılmalı diyen zihniyet buna bakmayı düşünmüyor hatta varlığından bile habersiz.
Borsalar ülkelerin reel GSYİH verisiyle korole, bizim XU100 ün 1986 dan bu yana olan yapısı doğal değil, ve hiç bir şeyle korole/uyumlu değil. Tabi bizim GSYİH deflatörü de uydurma olduğundan, ondan da kaynaklanıyor olabilir de, bu formüldeki döviz kuru ve dediğiniz gibi KKM ile kurun baskılanmış olması v.s., tam bir muamma burası. Endeks yapısının/bileşenlerinin fazlaca değişmesi zaten tuzu biberi. 1-2 yıldan uzun süreli ne TA ne de EWP yapılır bu borsada.
Zamanınızı aldım teşekkürler, çıkıyorum.