Gelir nerede vergi mukellefi iseniz orada beyan edilir ve vergisi odenir.
Vatandaslik ile alakasi yoktur.
Bir yil icinde 181 gun ve fazla nerede oturuyorsunuz oranin vergi mukellefi olursunuz genelde...
Syg,
Printable View
Sizce yurtdışı borsalarda pandemi sonrası için hangi hisselere yatırım yapılabilir.
Turizm-hotel, havayolu veya diğer sektörlerde sağam ama pandemi sonrası iyi olabilecek şirketler hangileri.
Benim taramama takılanlar
BA - BOEING 210,94
VLRS - CONTROLADORA 13.60
FWRD - FORWARD AIR CORP 86.00
FDX FEDEX CORP 263.00
TH TARGET HOSP.2.18
RRR RED ROCK RESORT 28.72
RLH RED LİONS HOTELS 2.84
HOVNANIAN ENTERP. 55,40
Benim favorim,
BPPLC : 2,67
RDSA.AS :16,20
XOM :50,52
Arkadasa bende katiliyorum Turizim ve ucak sektörü uzun vadeli düsüniyorsan olabilir 2023-2025 gibi..
Suan Altin ve Gümüs ucuz kaldi oraya yönelebilirisin...Orta Vade.
Ben Petrol de gelecek görmiyorum suan suni bir sekilde fiyat artisi var 71 dolardan ötesi zor görükiyor.. ne zaman patlar görcez hersey OPEC bagli. Trent Elektrik ve Hydrojende.
Suan gözden kacan bir konu var 10 yillik US Faizleri artis var 0,50 den 1,28 lerde cikis yapdi... 2,00 geirse Hisselerde etkiliyebilir..
Elektriğin akıbeti Texas'taki olaylardan sonra belli oldu bence. Petrol'ün yerini alabilecek bir enerji çeşidi yok dünya üzerinde.
Kar yağdığı anda bütün Tesla araçlar çöp oldu. Elektrik ile ısıtılan evler ayvayı yedi vs.
CTRM den güzel kazanç olunca 1. aşamada portföyü 6 hisseye çıkardım.
2. Aşamada sanki 3 hisse ile devam etmek daha kazançlı olur gibi geldi. Ancak sattıklarımı da takip edeceğim.
Castor Maritime $CTRM 0,24
Amneal Pharm. Inc Class $AMRX 5,68
Vaxart Inc $VXRT 9,13
ChipMOS Techn. Inc $IMOS 26,08
Target Hospit. Corp $TH 2,33
VirnetX Hold. Corp $VHC 7,78
Bu hisselerden üçünü sattım ve şimdi son durumum. Yüzdeleri ve maliyetleri ile
(% 12) Castor Maritime $ CTRM (0,24)
(% 30) Vaxart Inc $ VXRT (8.31)
(% 58) VirnetX Hold. Corp $ VHC (7,92)
Arkadaslar bir sey soracaktim
bugune kadar kisa vade dusnurdum simdi bir kucuk parayla uzun vadeli 3 - 5 yil dusunuyorum. parani atip hic ugrasmamak icin sizce hangi hisseler saglam olabilir?
Birde uzun vade saklamak icin swap felan mi aliniyor? hangi platformu kullaniyorsunuz?
garanti den gelen yatirim mektubundaki sirketler
Bu temada ‘Teknoloji yatırımı yapmak istiyorum, ama hangi teknoloji?’ sorusuna yanıt vermeye çalışıyoruz. 2020’nin Mart’ında dip yapan teknoloji hisseleri, o günden bu yana neredeyse soluksuz yükseliyor. Bunun arkasında yatan en temel iki sebep; bir, basit bir teknoloji şirketinin bile dolar bazında mevduat ve tahvil getirisine kıyasla daha fazla getiri sağlayabileceği olasılığının yükselmesi. Örneklemek gerekirse, ‘Apple mı, sıfır mevduat mı, Facebook mu, sıfır mevduat mı’ sorusunun portföy ve fon şirketleri düzeyinde karşılığı son bir yıldır hisse oldu ve olmaya devam ediyor. Merkez bankaları faiz politikasını belirgin bir şekilde değiştirmediği sürece hissenin alternatifinin olmadığını düşünüyoruz. İkinci sebep ise, önü alınamaz teknoloji ihtiyacı. Bugün, mahallenizin köşesindeki bakkal bile muhtemelen dijitalleşmenin yollarını arıyor. Bu, pandeminin bize her gün öğrettiği bir ders. Teknoloji ihtiyacının ve yatırımlarının önümüzdeki yıllarda devam etmesini bekliyoruz.
Bu kapsamda, tüketimin dijitalleşmesinden yola çıkarak dijital ödeme sistemlerini, pandeminin değişmeye zorladığı eğitim sistemiyle eğitim teknolojilerini, artan gıda ihtiyacı ve hız, verimlilik gereksinimiyle tarım teknolojilerini, sağlık sisteminin zoraki dönüşümünü dikkate alarak sağlıkta teknolojiyi, üretimde maliyet azaltma, verim ve otomasyon ihtiyacına yönelik sanayi teknolojilerini, dünyada eğlence anlayışının değiştiğini varsayarak dijital eğlenceyi, BT ekibi veya teknoloji yatırımı olmayan şirketlerin teknoloji ihtiyacını karşılayan şirketleri, dijital dönüşümün yapı taşı olan temel teknoloji üreticilerini ve bu işler, güvenlik hesaba katılmadan yapılamayacağı için siber güvenliği ön plana çıkardık.
Bu şirketleri 18 Şubat 2021 kapanış fiyatlarıyla, piyasa büyüklükleri, analist değerlemeleri ve beklentileri ile önem sırası olmaksızın ilginize sunuyoruz. Bu raporda bir değerleme çalışması yapılmadığını, yorumlarımızın ve değerlendirmelerimizin genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve kişiye özel olmadığını dikkatinize sunuyor ve bu şirketlere yönelik doğrudan bir Al/Sat/Tut tavsiyemiz olmadığını hatırlatıyoruz.
Lütfen son sayfada yer alan yasal uyarı notunu okuyunuz.
Link: https://rapor.garantibbvayatirim.com...i_19022021.pdf
Raporda yer alan şirketler:
1. Dijital Ödeme Sistemleri (8): Fiserv , Fleetcor, Paypal, Square, Visa, Global Payments, Shift4, Mastercard
2. Tarım Teknolojileri (5): Thermo Fisher, Corteva, Raven Industries, Origin AgriTech, Yield10 Bioscience
3. Sağlıkta Teknoloji (8): Agilent Tech, Intiutive Surgical, Dexcom, Teladoc, Koninklijke Philips, Tabula Rasa, Health Catalyst, NextGen
4. Eğitim Teknolojileri (6): TAL, New Oriental, Chegg, John Wiley&Sons, GSX Techedu, 17 Edu&Tech
5. Siber Güvenlik (6): Palo Alto, CyberArk, Fortinet, Sumo Logic, Cloudflare, Avast
6. Dijital Eğlence (6): Activision Blizzard, Skillz, Take-Two, EA, Zynga, Netflix
7. Sanayi Teknolojileri (6): General Electric, Siemens, Boeing, Honeywell, Danaher, Emerson Electric
8. Dijitale Dönüşümü Besleyenler (11): Slack, Oracle, Cisco, Salesforce, AMD, DocuSign, Intel, Micron Tech, NVIDIA, Qualcomm, Taiwan S.
9. Dışarıya Bilişim Hizmeti Verenler (7): Ansys, Accenture, EPAM Systems, Infosys, IBM, DXC Technology, SAP
10. Teknolojiden Fazlası (6): Apple, Facebook, Amazon, Google, Microsoft, Alibaba
raporun tamami
https://rapor.garantibbvayatirim.com...i_19022021.pdf
Arkadaşlar tur dışı borsalarda işlem yapmaya başladım.
İş bankası yatırım hesabı üzerinden hesap açtım. Fakat uygulama çok kötü. Anlamak mümkün değil. Destek alamıyorum. Komisyonlar çok yüksek.
Farklı bir kuruma geçmek istiyorum. Konu ile ilgili tavsiyelerinizi beklerim.
Philip capital ve Midas menkul var . Midas çok yeni ayrıntıları bilmiyoruz, açıklanacak. Philip'te onbinde 8 usd komisyon. Saklama ücreti yok. Platformunu bilmiyoruz,demosu yok. Görüşmek lazım kurumla. Sadece ABD'de "seçilmiş" hisseler var. ETF'ler yok. Ama maliyet açısından en uygun burası duruyor.
***çok soru geldiğinden ;
"Yasaya göre tüm yurtdışı hisse senedi alım-satım ve temettü işlemlerinin vergisi , geçerli tarifeden vergi dairesine ödenmesi zorunludur"
Merhaba;
Yeni uyeyim, yurtisinda agirlikli (garantibbva) ustunden *Saxobank araciligi ile, gumus madeni *agirlikli uretici, sirketlerdeyim. Vergi olayini gozardi etmistim , simdi her USD TL ciktiginda, ve gumus yukari gittiginde
hesaplar tekrar degisiyor, :-(
gumus cok hareketli oldugunda maalesef satisla degerlednirmek yolunda olunca vergi tutarinin artmasi problem
yavas yukari giden bir degerde tutmak ve USDTL durumuna gore gerekirse satmak veya temettu bekelemk dusunulebilirdi. velhasil,son alimdan sonra elimde hisselerle uzun sure YIUFE yi bekleyecegim sanirim
Vergi icin
Bu link guzel gibi
https://www.akbank.com/tr-tr/genel/S...i-rehberi.aspx
Ama bazi seyleri tam cozemedim
Anladiigm ulkeler arasi bilgi paylaismi (Hollanda da herhalde dahildir) gelistiginden beyan etmeme bir opsiyon olamaz.
Sorularim sunlar
1) Prim iadeli hayat sigortasi iyi bir cozum olabilir mi, ornegin 2 yil sonra %85 iadeli. yoksa prim iadeleri de takip edilip birkac yil sonra geriye donuk vergilendirme cikarilir mi
2) Eurobond geliri 53bin tl altinda olmasina ragmen , toplam gelir sozkonsuu oldugundan bu sefer Eurobond da tutar ne olursa olsun vergilendiriliyor anladim . Eurobondda odedigim prim nominalden yuksek. Alim satim degerlemesi yok sadece kupon odemesi senaryosunu soracagim ;
kupon sayisi 5 - 2000 USD olsun
Nominal 50000 usd olsun , kirli temiz farki 500 usd ilk odenen prim 53000 USD olsun
Ilk kupondan kirli temiz farkini dusmeliyiz ?
Odenen prim - nominal fiyati yani kalan 2500 USD zarari da, yine 5 kupona boluyoruz.(bu sekilde bolmek zorundayiz ?) yani ilk kupon geliri 1000 USD digerleri 1500 USD oluyor.
odendgi gunku kurdan carpip gelire ekliyoruz.
Tesekkurler
Gün gelecek; sahilde pikniklerin yapıldığı gün gelecek, mağazalarda yeni kıyafetlerin denendiği, tatillerin planlandığı, biletlerin kampanya gözetmeksizin alındığı gün gelecek. Eskisi gibi, yemeklerin rahat rahat, keyifle yendiği, konserlerde umarsızca dans ettiğimiz gün gelecek. Biraz dokunaklı, biraz umut verici, ‘normalleşme’ deyince kastettiğimiz işte tam olarak bu; insanların sokağa, dolaşıma rahatça çıkması, alışveriş, turizm, eğlence, ulaşım, konaklama gibi faaliyetlerin ‘eskisi gibi’ olması. O günler ne zaman gelecek tam olarak bilmesek de, mevcut aşılama süreci ve ülkelerin genel takvimlerini dikkate alarak, bu temada ‘Ülkeler öyle veya böyle 6 ay-1 yıl içinde büyük ölçüde normalleşecek ve alışveriş, turizm, konaklama, eğlence, ulaşım faaliyetleri bugüne göre artacak’ varsayımı üzerine yatırım stratejisi oluşturuyoruz.
Önce risk. (1) Diğer temalardan farklı olarak bu raporda yer alan şirketlerin dönemsel riskleri olduğu unutulmamalı. Pandemi döneminde havacılıktan turizme, hizmet sektöründeki çoğu şirket büyük yaralar aldı, borçlandı, borçlarını öteledi, kimi iflas etti, kimi dayanmaya çalışıyor. Bu rapordaki şirketler halihazırda hala zorluk yaşıyor olabilir. (2) Normalleşme teması bir süredir fiyatlanıyor ve listedeki çoğu şirket halihazırda yakın zamanda ciddi değer kazanmış olabilir. Yatırım kararı verirken fiyatlamanın spekülatif ve geniş zamana yayılabileceğine dikkat edilmeli. Değindiğimiz alt sektörlerde pozisyonu çok güçlü şirket bulmanın zorluğunu dikkate alarak, stratejimizi normalleşme varsayımı ve süreçten dayanıklı çıkabilecek ve diğer sektörlerle aradaki farkı kapatabilecek şirketler üzerine kuruyoruz.
Bu kapsamda; turizm ve eğlence faaliyetlerinin artabileceği varsayımıyla havayolu, konaklama, restoran zinciri, eğlence, online rezervasyon, araç kiralama şirketlerini, alışverişin geleneksel şekline döneceği ve mağazaların yeniden açılacağı varsayımıyla alışveriş mağazalarını, ofis ve mağaza kiralama şirketlerini ön plana çıkardık.
Bu şirketleri piyasa büyüklükleri, analist değerlemeleri ve beklentileri ile önem sırası olmaksızın ilginize sunuyoruz. Bu raporda bir değerleme çalışması yapılmadığını, yorumlarımızın ve değerlendirmelerimizin genel tavsiye niteliğinde olduğunu ve kişiye özel olmadığını dikkatinize sunuyor ve bu şirketlere yönelik doğrudan bir Al/Sat/Tut tavsiyemiz olmadığını hatırlatıyoruz.
Raporda yer alan şirketler:
1. Turizm ve Eğlence (10): CTS Eventim, Walt Disney, Live Nation, Eventbrite, Royal Caribbean, Saga, Carnival, Six Flags, MGM Resorts, Las Vegas Sands
2. Konaklama (6): Hilton, Marriott, Wyndham, InterContinental, Accor, Whitbret
3. Rezervasyon (7): Travelzoo, Tripadvisor, Booking, On the Beach, Amadeus IT, Expedia, Airbnb
4. Alışveriş, Yeme, İçme (16): McDonalds, Restaurant Brand, Amrest Holdings, Brinker, SSP Group, Yum! Brands, Aramark, Darden Restaurant, Starbucks, WH Smith, Kraft Heinz, Target, Dollar Tree, Costco, Coca Cola, Mitchells & Butlers
5. Ofis, Mağaza Kiralama (12): Brixmor, Federal Realty, Kimco, RPT Realty, Regency Centers, Retail Properties, Simon Properties, Weingarten, Hammerson, Unibail-Rodamco-Westfield, British Land, Land Securities
6. Ulaşım, Dolaşım (12): Rynair, Wizz Air, IAG, Jet2, Southwest Airlines, Delta Airlines, Alaska Air, Fraport AG, Avis Budget, Uber, Lyft, Sixt
Lütfen son sayfada yer alan yasal uyarı notunu okuyunuz.
Link: https://rapor.garantibbvayatirim.com...i_24022021.pdf
https://rapor.garantibbvayatirim.com...i_24022021.pdf
IB'da da bir takım kesintiler var ama bahsettiğin bankadan kötü olacağını sanmıyorum. O banka ile bağımı 3-4 sene önce kopardım daha ağzı ile kuş tutsa yanından geçmem. Daha fazla konuşup tehlikeye atmayayım hesabı ;)
IB'da ise aylık 10 dolar gibi bir sabit masraf var eğer portföy 2bin ile 100bin dolar arasında ise. 2bin dolardan düşükse bu masraf 20dolar, 100binden büyükse 0. Al-sattan elde ettikleri komisyon bu miktardan düşülüyor. Misal 6 dolarlık komisyon kazandırdıysan adamlara 4 dolar kesiyorlar sabit.
Böyle olunca 10bin dolarlık bir hesabın yıllık %1 civarında negatif bir faizi oluyor. Hisselerin her zaman yukarı değil, aşağı gidebileceği de göz önüne alınınca (FED bu kadar para basarken zor gerçi ama arka planda garip gurup işler dönüyor şu sıralar 10 yıllık faizleri kafayı kaldırdı) yani ne bileyim işte. ben biraz daha izleyeyim diyorum.
Inaktif olduğum için hesabı ne zaman kapayacaklar bakalım :d
En temizi td Ameritrade. Sıfır komisyon. İsletim ücreti yok. para aktarmak icin TransferWise kullanıyorum neredeyse hiç kesinti yok çok cuzri.
Hesap açmak biraz meşakkatli.
Portföyünüz 100k ve üstüyse IB daha kolay tabi ki.
Tavsiye edebileceğiniz senet varmı roblox alinirmiPOCOPHONE F1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yeni gördüm (2014 yilindan beri varmis).
GER bazli bir broker ama, IB altyapisini kullaniyor. AB vatandaslari icin IRL'da da AB disi olanlar icin UK"de hesap aciyorlar sanirim.
Anladigim kadari ile TR vatandaslari icinde sorun olmamasi lazim (emin degilim acikcasi).
Aylik sabit masrafi yok. Minimum 3.000 EURO hesapta olmasi veya portföy degeri olmasi lazim (GER'de yasayanlar icin 5.000 EUR).
Temettü ödemelerinden masraf almiyor. Alim/satim masraflarida fena degil.
Uzun vade yatirim icin uygun mu bilemiyorum.
Güvenlik ise IB gibi sanirim.
https://banxbroker.com/minimum-requirements/
Bahsettiğiniz hisseden haberim sayenizde oldu.
Çoluk çocuğu bağımlı yapmış gibi görünüyor bu oyun. Yeni bir pokemon vakası olabilir...
Birşey diyemem tabi. Hisse tavsiyesi vermek zaten kendi başına sakıncalı bir durum. Bu tarz hisseler de ilgi alanımda değil pek.
Daha önceden de yazmıştım
Bir ayrıntı var ama ne bilmiyorum
Ben de iş bankasından hisse alıp sattım ama taşıma maliyeti için o kadar cüzi bir kesinti oluyor ki sizin bahsettiğiniz kesin başka bir şey var diyorum
Arada kaçırdığınız bir durum var ama anlamadım [emoji848]
Lenovo K53a48 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.tradingview.com/x/ejIMnCVh/
ABNB düşer mi/yükselir mi?
Grafik varlığın 206.35 USD fiyatında Al sinyalinde olduğunu gösteriyor. Üçgen formasyonu bozulursa 200 altına swing olabilir.
Vergi konusunda minimum tutar nedir? 2.600 TL'mi yoksa temettülerde farklı mıdır? Nereden beyan edebilirim?
Hesaplama için nereyi kullanmalıyım? 30-40 adet temettüm var. Ücretli de olsa yardımcı kaynak var mıdır?
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1551830
Bu yazida da belirtmis yurtdisi alis satis zararlarini eurobond gelirleriden mahsup edebiliyormusuz...
Syg,
Temettüler için 2.600 TL. Hazır beyan sisteminden beyan edebilirsiniz.
Temettünün hesabınıza geçtiği günde tahsil edilen miktarın MB döviz alış kuru ile çarpılıp TL'ye çevrilmesi gerekir.
Bunu bütün temettüler için yapıp çıkan rakamların toplanması şeklinde matrah bulunur.
Matraha göre buradan : https://www.gib.gov.tr/gelir-vergisi-tarifesi-2020 vergi hesaplanır.
Sanıyorum hazır beyanda sadece matrahı girmeniz yeterli olacaktır.
Merak ettigim bi baska konu da su...
Bu sene bana iade cikar buyuk ihtimal.
Iade islemleri ile ugrasmak yerine mahsuben diye bir dilekce vermeyi dusunuyorum gelecek sene cikabilecek vergiden mahsup etmek icin..
Merak ettigim konu gelecek sene bu senenin iadesi kadar bir vergi cikmazsa bir sonraki sene de mahsub edilebiliyor mu??
Mantiken edilebilmesi gerekir cunku vergi kisminda gecmis yillar zarari dye bir kalem var..
Bu konuda bilgisi olan var midir??
Syg,
http://www.lebibyalkin.com.tr/mevzua...in-iadesi.html
Bu yazı konu ile ilgili.
5. Maddenin son iki cümlesi :
Mükellefin vadesi gelmiş vergi borcunun bulunmaması halinde, iade alacağının sonraki dönemlerde vadesi gelecek vergi borçlarına mahsubu mümkündür. Mahsup taleplerinin yerine getirilmesinde, zamanaşımı hükümleri göz önünde bulundurulur.
Kindle'ı olan varsa https://twitter.com/WalterDeemer/sta...804422661?s=20
Neyse hayırlısıyla dün temettülerimin vergisini yatırdım. Fazla da takmıyorum. Gelirim dolarla.
1 mart 2021 itibariyle "İş Bankası'ndan Haberler" kısmında yayınlanmış. Güzel bir rehber.
https://www.isbank.com.tr/bankamizi-...-bilgilendirme
"FİNANSAL HESAP BİLGİLERİNİN VERGİ KONULARINDA
KARŞILIKLI OLARAK OTOMATİK DEĞİŞİM STANDARDI
BİLGİLENDİRME REHBERİ
https://www.gib.gov.tr/sites/default...in_Rehberi.pdf
İki sorum var.
1) Daha önce de sormuştum Philip Capitali kullanan kimse var mı? Tecrübe paylaşacak? Komisyon vs çok uygun duruyor.
2) Yurtdışı hisse alım satım yada temettü kazançlarının vergisi beyan edilip ödeniyor.
Sorum şu; para Yurtdışı hesapta kalırsa sorun yok. Uzun vadeli bakarsak da hükumet sağolsun her 2 yılda bir af getiriyor. cuzi bir vergi ile Yurtdışındaki parayı getirebiliyorsunuz.
Bu durumda biraz sabrederek vergi olayından kurtulmuş olunmaz mı?
Yoksa ben de yanlış mı biliyorum.
SM-A715F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.