Faydası olur olur da kurbağayı ürkütmez diyorsun yani .
Printable View
Başkanlık seçimi öncesi tek kurşun vardı abi. Ya ikramiye ya 3600 ve EYT. Toplam yıllık maliyetleri yakın birbirine.İkramiye önce çalışan ve emekli kamu personeli için alt komisyona gitti zaten. 2000 lira civarıydı. Sonra baktılar tüm emeklilere verelim sayı daha çok. Daha çok oy demek. Emeli olarak çıktı karar.
Tabi şimdi emekliye bayram ikramiyesini nasıl ödeyeceğiz nereden de verdik bunu diyorlardır eminim.
Doları ihracatı arttırmak için yükseltmedik mi en azından Tansu Çiller döneminde devaluasyon sonrası ihracat artıyordu diye hatırlıyorum, şimdi dolar arttı, faiz yükü arttı, işsizlik arttı ama ülke için toplamda olumlu bir şey çıkmadı, şimdiye kadar görülmemiş eşi benzeri olmayan bir süreç yaşıyoruz bu da bize nasip oldu.
31 Aralık kapanışta hazinenin MB hesaplarında 34 milyar lirası vardı. Ocak ve Şubatta 57.2 milyar lira net borçlanma yaptı. MB den 33.7 milyar lira kar payı /avans aldı. Toplamda 125 milyar lira girdi yapar yeni yılda. Elde var 53 milyar lira. Tabi Mart borçlanması ve son durum için ay sonunu görmek lazım.
https://resmim.net/f/k0jY86.png
Yani kabaca bayram ikramiyesi ve üzerine 3600 EYT çıkarsan hazinenin şu parasının hepsi gitti demek. O kadar borçlanma püff. Hani yeniden 10 milyar dolar borçlanalım da 3-5 aylık bütçe açığını kapayalım. Bu halde KDV iadesi bekleyen özel sektör falan var. Alırlar alırlar da artık neyi alırlar bilemem.
Birde kamuya iş yapan çeşitli sektörlerin birikmiş alacaklarının 100 milyar liraya dayandığını yazılıp çiziliyor ki orasını hiç bilmiyorum doğrudur değildir. Ama önemli bir meblağın beklediği kesin.
Çözüm imf yerine varlık fonu mu acaba?
İşi bilen birkaç kişi olayın Varlık fonu satışı değil fon üzerinden borçlanma olduğunu söylüyor hocam. Zaten 1 milyar avroluk borçlanma yetkisi verilmişti sonra ses çıkmadı. Fondaki varlıkları ve gelirlerini teminat gösterip borçlanma yapılacak. Alınan paranın nereye harcandığını bizler muhtemelen bilemeyeceğiz gibi duruyor. Yeni bir borçlanma aracı sanki.
14 Mart Perşembe 17:01 ABD'DE YENİ EV SATIŞLARI OCAK'TA AYLIK %6,9 GERİLEDİ, BEKLENTİ %0,2 ARTIŞ
bize özenmişler :he:
Durduğu anda düşecek şeyler vardır hani...Yada durduğu anda boğulacak köpekbalıkları...
varlık fonundaki varlıklar teminat gösterilerek borçlanma yapılacak, yapıldı ya da yapılıyor.. durum nedir bilmiyoruz şimdilik...
öte yandan hazinenin hesaplarında da tuhaflıklar var..
neyse çok da şaapmamak lazım bu saatten sonra...
evet, akbabalar kanat çırpmaya başladı sanki..duyuyor musunuz :)
Döviz değer artışı ancak Asya (Çin,Taiwan) veya teknoloji yoğun gelişmiş ülkelerde ihracatı arttırabilir diye düşünüyorum.
Türkiye gibi düşük katma değerli ve ihraç malları belirli kotalar ile sabitlenmiş ülkelerde ise ihracatı arttırmak ancak ve ancak ihracat yapılan ülkenin büyüme rakamı arttığında mümkün.
Bu sürecin bu şekilde olduğu son 5 senede ihracattaki gelişmelerden teyid edildi. Avrupa büyüdü , Avrupa'ya olan ihracatımız arttı, Avrupa küçülüyor Avrupa'ya olan ihracatımız düşüyor. Denklem basit.
Enflasyonun 5 puan üzerinde faiz dengesi. (%5 reel faiz).
Enflasyonun %2-3 altında kalan bir kur değerlenmesi. (Son dengede kur artışı + DTH faizi enflasyonun çok hafif altında veya enflasyona denk olarak ayarlanabilir).
Bu denklem hem enflasyonun düşmesini hem de piyasada düşük faiz ortamında varlıklarını sürdüren zombi şirketlerin temizlenmesini sağlayacaktır. Evet bu bir acı reçetedir ama bence başka bir çıkış yolu yol.
Kur artışı ile Türkiye'de ihracatı arttırmak yapısal olarak bence mümkün değil. (yukarıdaki gönderide detaylı açıklamaya çalıştım).
O nedenle olmayacak bir dengeyi zorlamaya çalışmak hiçbir fayda elde etmeksizin sadece geniş halk kesimlerini fakirleştirecektir.
Mevduat başlığında dün paylaşmıştım. İpin ucu kaçarsa olacaklar bundan farklı değil.
https://www.youtube.com/watch?v=Sg-q2nfKZ0k
Yüksek enflasyon TL'ye güveni azaltırken %50'den fazla mevduatın Yabancı Para olması dolarizasyon sorununu gündeme getiriyor
https://tr.investing.com/news/forex-...tiriyor-560573
Eğer enflasyon verisine göre tahmin yaparsak, 1 yıl önce USD=3.8TL idi. Resmi enflasyon ile 3.8x1.20=4.56 olmalıydı.
Ama bence böyle bir denge yok. Dengesiz politikalar sonucunda bir sene döviz enflasyonun %15-20 üstünde kalırken bir sene çok altında kalabiliyor.
Bu durumu sağlayan dengesiz para politikalarının ta kendisidir. Politik baskı ile erken faiz indirmek, daha sonra sonuçları ile yüzleşince aşırı faize yüklenmek işte bunlar dengeyi bozuyor.
Halk ta bozulmuş bu dengeyi gördüğü için uzun vadeli olarak dövize yöneliyor. Zira bir sene enflasyona ezilse de dengesiz ve plansız politikalar devam edeceği için takip eden senelerde bu durum ciddi anlamda tersine dönüyor.
Türkiye'deki dolarizasyonun asıl sebebi bence bu.
Dolar 1,8'den 4,0 geldi..Enflasyon hesabı yaptığımda 3 olması gerekiyordu...Bu sebeple 4-5 aralığında tüm dolar birikimlerimi bozdum sonra acı sonla karşılaştım, faiz inatları yüzünden ters köşe oldum...Şuan diyorum, 2 yıl boyunca yüksek enflasyon ve faizle o geçmişin reel efektif erimesini telafi edilecek...Ama bu sefer de yanılırsam : )...Dolara geçsem geçmiş zararı kabul etmiş olacağım : )...
Atille Yeşilada da diyor bol para olmadan sistem tıkanır...İllaki genişlemeye gidecekler...Bu yolu secerlerse, uzun yıllar enflasyon ve yüksek faiz dönemi gelir...
Umarım 1-2 yıl dişini sıkar, enflasyon belasını tekrar azdırmazlar...Tek başına iktidarlar bunu yapmaları lazım.
Enflayonu dikkate alarak hesaplama yapacaksaniz 10 yıllık bi dikkate almak daha mantikli olur mesela 2008 yada 2010 dan bu güne
8gb Rami olan laptopların ikinci eli bile 1500 liradan başlıyor dövize endeksli ne alırsan uzun vadede kazanıyorsun bu algının çürütülmesi için mb nın faiz kararını açıklarken ki gerektiğinde ek parasal sıkılaşma yapılacaktır vurgusunun içinin doldurulması şart ama daha dün akşam fox haberde 20 daire yapıp bir tane satamadım diyen inşaatçının faiz artık insin söylemi de madalyonun öteki yüzü eğer herkes memnun edilmeye devam edilecekse senin balık baya obez hale gelecek gibi
Ben 1.1.2008 ile 1.3.2019 arasına baktım çok kabaca USD=2.88TL civarı çıkıyor.
Ama mesela 1.1.2008 ile 1.1.2012 arasını ele alırsak tam tersi bir sonuç çıkıyor.
Bu dengesizlik ekonomik çıktının ve gelişme katsayısının dünya ile uyumlu olmadığını gösteriyor.
Yapacak bir şey yok. Piyasaya sürülen para ile Türkiye'nin yarattığı üretim çıktısı örtüşmüyor. Politikacılar da halka yaranabilmek için devamlı parasal sistem ile oynuyorlar.
Deniz Hocanın sayfasında hesabı vardı Tüfe ve usd/ euro bölgesi enflasyon bazlı.Bayağıdır da hesaplamadı yeni adil kur dengesini. En son 5.35-5.98 arasıydı.
TL ile kafa karıştırmaktansa direkt Gram/USD takibi yapsanız daha sağlıklı olur bence.
günlük
https://goldprice.org/charts/gold_1d_g_USD_z.png
6 aylık
https://goldprice.org/charts/history...th_g_x_usd.png
http://www.hisse.net/topluluk/showth...20091&page=170
Abi Deniz Hocanın linkini attığım sayfada son hesaplaması var. Ekim ayı tüfeye göre yapmış. Nasıl hesaplandığını da anlatmış.
Hükümet sorunu en alt temelinden el alıp çözmeye çalışırsa Enflasyon ve faizle mücadele etmek çokta zor bir iş değil...
Enflasyon düşmediği sürece yüksek faiz oranları ile mücadele etmenin yolu olmadığını hepimiz biliyoruz....
Enflasyonu düşürmek için ise en başta gıda enflasyonunu durdurmak lazım...Enflasyonu tetikliyen ve halkın asıl canını yakan gıda enflasyonudur...
Gıda enflasyonunu durdurabilmek için ise hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarının başarılı olması lazım.....Devasa hibe ve teşviklere rağmen tarım ve hayvancılık sektörü bir türlü toparlanamiyor..Hatta dahada kötüye gitme ihtimalide var..
Yani enflasyon ile mücadelde kalıcı başarı ilk önce MB politikaları ile değil tarlada başlar....kara toprakta başlar...
Buda şahsi bakış açımdır..
Ustadım bi arguman daha var...Asgari ücret yani giderler dolar bazında gerilerse rekabet gücü artar ve ihracat artar diyorlar...
Sizin acıklamalarınızdan anladıgım üzere giderlerin düşmesi ihracatı artırmıcak, bu sebeple patronların fazla zenginleşmesinden bişeye yaramaz devalasyon olması.
Tarım Bakan Pakdemirli, ''Gübre yüzde 50, yem yüzde 40 arttı geçen seneye göre. Bunu da bir avantaja çevirmemiz lazım''
dedi.