mükemmel bir çalışma
Printable View
mükemmel bir çalışma
Geleceği en parlak katma değer yaratacak ve büyümesi en yüksek çimento şirketi batı çimento olacak bu çok uzun sürmezzzzzz. Ytd.
https://i.hizliresim.com/YQYG6D.png
Hasılat yüksek gibi görünse de batısöke den yapılan ihracat batıçimde mükerrer ciro artışına sebep olmaktadır.
YTD
2013'ten bu yana girip çıktığım bir hissedir btcim. En son 2017'de 7 civarı satıp 3.50'lardan dolara kaçmıştım. TL bazlı taşıma maliyetine değmeyecek kar ile ve USD bazlı %20 civarı zarar ile çıktım hisseden. Sonrasında 12'lere gitmişti. Ülkenin gidişatını farkettiğim için borsadan çıktım ama 1 sene ralli yaptırdı adamlar.
Şimdiye kadar hiç görmediğim diplerde görünce alım fırsatı olurmu diye bakayım dedim, son bir kaç ay yazılan çizilenlere göz attım. sn. Lunar ve topiğin demirbaşı olmuş bir kaç arkadaş hala buralardaymış. Yanlış hatırlamıyorsam sn. Lunar 2013 zirvesinden mal taşıyordu. Nasıl bir inat ettiyse %50 kar ile verip kurtulmamış gördüğüm kadarıyla. USD bazlı maliyet + fırsat maliyeti + çektiği cefanın bedeli bir hedef fiyat vardı herhalde aklında...
Ucuz duruyor ama çok ciddi döviz kuru riski taşıyor. Ülkeyi yönetenlerin devlet aygıtını ellerinden bırakmamak uğruna ne derece gözlerini karartabileceklerini öngöremediğim için döviz kuru riski taşıyan hiç bir hisseye bulaşmam şu ortamda. Son gelen finansallarda da esas faaliyet karı dahi yok, bu kafayla öz sermayeyi bankalara kaptırır bunlar.
Enerji bölümü şirketin sırtına yük olmuş. Enerji tüketimi yüksek olan fabrikalar, üretim maliyetini hedge etmek için santral alıyordu bir zamanlar. Eğer bunun gibi rasyonel bir gerekçesi yoksa, kapasite artırıcı yatırımları bu santralleri elden çıkartarak sağlanacak fon ile yapmamaları çok büyük basiretsizlik. Bu saatten sonra elden çıkartmaya çalışmanın bir faydası olmaz, ülkede enerji sektörü külliyen borca batık durumda çünkü.
İştirakleri halka açayım deseler, yatırım ortamı çok bozuk ve ülkeye yatırım gelmiyor. Şu kriz ortamında dahi büyüyen ve karlılığını sürdüren altın gibi sanayi şirketleri 2-3 FK ile işlem görüyor. Bu ortamda yeni halka arzdan fon yaratmak imkansız gibi.
Geriye bedelli seçeneği kalıyor, onu da bsoke ye yapıyorlar çünkü btcim'deki bazı ortaklar cepten para çıksın istemiyorlar sanırım. Olası bedelli sermaye artırımında bazı ortaklar rüçhan haklarını kullanmak istemezlerse de şirket yönetiminin aileden çıkma riski söz konusu olur. Söke'nin bedellisi btcim'e zarar veriyor, aslında şahsi servetlerine kıyıp btcim'e yapmalılar bedelliyi, Konukoğlu'nu sağmal inek yaparlar böylece. :)
Doğrusunu isterseniz beklemiyorum...
Bu mirasyediler; şirket araç ve gereçlerini, imkanlarını, hakkı huzurlarını yemek ve devir bu devir demekle yetiniyorlar...
BTCIM de bedelli demek mirasyedilerde " eller pamuklu cebe " demek... Bunlarda "cep delik cepken delik"...
% 50 bedelli bile yapamazlar 180 milyonluk şirketin % 48 i fiilen mirasyedilerde... 90 milyonluk sermaye arttırımında bunların her birinden en az 5 milyon TL çıkması demek...
Hani bir söz vardır " zenginin parası züğürdün çenesini yorar"..
Burada ise tam tersi asıl züğürt; atadan deden kalanla şirket sahibi olup da hiç bir şey yapamayanlardır...
İnsan biraz utanır... arlanır... 2007 de ne oldu?... BSOKE neden %4 hisse aldı...
Korkuyor bu mirasyediler...
% 50 nin altına düştüklerinde ne yönetim kalır ne de imtiyaz...
Hele bir yapsınlar ÇİMKO nun canına minnet...
Sen 150 ye mal edip, bana 200 e fatura edersen; senin hasılatın 200 olur... ben de 250 ye satarsam benim hasılatım 250 olur...hasılatı toplasan 450 gibi görünür.. aslında hasılat toplamda 250 dir... bunun 50 si senin diğer 50 si de benim kârım olur... Maliyeti de 150 dir...
Zamanın birinde turistin biri Rusya'nın kasabalarından birine gider.. otelde kalmayı düşünür.. otel sahibi gecelik konaklamanın 100 dolar olduğunu söyler.. turist ödemeyi peşin yaparken" ben bir odamı göreyim sonra bakarız" der...parayı alan otel sahibi hemen otelde iyileştirme yapmış müteahhide olan 100 dolarlık borcunu öder... Müteahhit de uzun zamandır birlikte olduğu hayat kadınına daha önce ödeyemediği 100 doları öder... hayat kadını da dönüp otel sahibine otelde birlikte olduğu kişilerden dolayı oluşmuş 100 dolarlık borcunu öder...
Turist odasını gördükten sonra aşağıya iner ve otel sahibine " odayı beğenmedim" der.. otel sahibi de 100 doları turiste geri verir...
Sonuçta 100 dolar 400 dolarlık hacim yaratmış... ve herkes de birbirine olan borcunu ödemiştir...
SPK Madde 21
23 Aralık 2012 Ticaret Kanunu.Net SPK
Örtülü kazanç aktarımı yasağı
MADDE 21- (1) Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının; yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret, bedel veya şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunmak suretiyle kârlarını veya malvarlıklarını azaltarak veya kârlarının veya malvarlıklarının artmasını engelleyerek kazanç aktarımında bulunmaları yasaktır.
(2) Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının, esas sözleşmeleri veya iç tüzükleri çerçevesinde basiretli ve dürüst bir tacir olarak veya piyasa teamülleri uyarınca kârlarını ya da malvarlıklarını korumak veya artırmak için yapmaları beklenen faaliyetleri yapmamaları yoluyla ilişkili oldukları gerçek veya tüzel kişilerin kârlarının ya da malvarlıklarının artmasını sağlamaları da örtülü kazanç aktarımı sayılır.
(3) Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları, ilişkili taraf işlemlerinin emsallerine, piyasa teamüllerine, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine uygun şartlarda gerçekleştirilmiş olduğunu belgelemek ve bu durumu tevsik edici bilgi ve belgeleri en az sekiz yıl süre ile saklamak zorundadırlar. Birinci fıkrada belirtilen ilkelere aykırılığın tespitinde izlenmesi gereken usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.
(4) Kazanç aktarımının Kurulca tespiti hâlinde halka açık ortaklıklar, kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıkları, Kurulca belirlenecek süre içinde kendilerine kazanç aktarımı yapılan taraflardan, aktarılan tutarın kanuni faizi ile birlikte mal varlığı veya kârı azaltılan ortaklığa veya kolektif yatırım kuruluşuna iadesini talep eder. Kendilerine kazanç aktarımı yapılan taraflar Kurulca belirlenecek süre içinde aktarılan tutarı kanuni faizi ile birlikte iade etmek zorundadır. Örtülü kazanç aktarımı yasağının ihlali ile ilgili 94 üncü ve 110 uncu maddeler ile ilgili mevzuatta öngörülen hukuki, cezai ve idari yaptırımlar saklıdır.
http://www.ticaretkanunu.net/spk-madde-21/
Arkadaş Haklıdır.
Sermaye artışı düzeltmesinde hatalı olduğumu gösterdikleri için, uyaranlara teşekkür ederim.
Fiyat 1 sene önce 1,34 tl (sermaye artışı öncesi)idi.
Sermaye artışı (% 53.85 bedelli sonrası, düzeltilmiş Fiyat 1.25 olarak revize edildi.)
Yeni EXCEL tablosunu yayınlıyorum.
https://i.postimg.cc/fLQvzn6q/R-829.gif
Düzeltme Formüiü
Yeni fiyat =(kapanış Fiyatı +0.5385) / 1.5385
=(1,24+0.5385) / 1.5385
=1,156 yeni fiyat
Düzeltme faktörü = 1,156 / 1,24 = 0.932255
12/05/2018 fiyatı 1,34 * 0,932255 =1,25
Bu yaklaşım, ifade, doğru bir yaklaşım değil.
Böyle bir bedelliden görülecek olan fayda, hissedarlara , sahiplilik oranında yansırsa, kimse "inek olmaz".
Yeter ki, imtiyaz kalkanının arkasına sığınıp, hissedarlar arasında HAK yemesin.
Bu güne kadar, bu konudaki tüm Yatırımcı tenkitlerinde ,büyük haklılık payı var.
İmtiyaz sahiplerinin ödedikleri para da , diğer hissedarların ödedikleri çakıl taşı mı ?
İşte BATI GRUBU' nun itibar kaybı buradadır.
Hisse 2 çeyrek bilançodan önce 1 tl altına sarkar:oleyo:....Sonra akibeti ÇBS grubu gibi olur.......O nasıl bir bilanço öyle ...sı...sıvamışlar...
Bilancoyu ve durumu onceden haber alanlar satti ve bu seviyeye geldik.Bundan sonra bence sattiklarini yerine koymaya calisacaklardir.Satis dusunmenin anlami yok bence.Y.T.D
İyi haftalar,
Bir çok yorum yazılmış, Bizde bardağın dolu tarafından bakalım;
LİMAN+ENERJİ =17.581.126 TL faaliyet karı yapmış. Bu da ortalama kurdan ( 5,37 ) 3.273.952 usd yapar.
Çarp 4 le 13.095.810.- usd. yılda amortisman dahil, finansman gideri hariç kar demek.
*AYRICA ENERJİ GEÇEN YILA GÖRE %20 ÜRETİM AZALIŞINA RAĞMEN.
İhracat yapıldığı sürece KLİNKER olsa da (kar marjı ham ürün olduğu için çimentoya göre düşüktür.) kur riski hadge edilmiş olur.
ve bu kötü piyasa şartlarında durumu idare eder. Çimento satışları artarsa ciddi iyileşme olur.
Kanımca Maliyetlerdeki sıkıntı PETROK FİYATLARIN dan ve üretim ,satış miktarının az olmasında kaynaklanıyor.
Bende PETROKOK birim fiyatı gösteren grafik yok usd bazında bir arkadaş verirse herkes bilgilenir.
Yılda 13 milyon usd faaliyet karı yapan LİMAN+HESLER kaç liraya satılır? Bunu da soru işareti olarak aklınızın bir köşesinde olsun.
Hayırlı işler ....Bol kazançlar.....
ytd.
Saygılar,
------------------------------------------
Sayın Cari bardakta dolu tarafmı kalmış? Sökede zararına çimento satmak içinmi bu kadar borca girildi? Hemde döviz ile, Göltaş nasıl kar açıklıyor peki hemde eski fabrikası ile, biz petrokok yakarken onlar kamyon lastiğimi yakıyor, bahanelerde bir yere kadar, 30 senedir ticeret yaparım Allaha bin şükür hiç zaman zarar açıklamadım,2 sene zarar edeyim kapatırım mekanı, bu kadar yatırım yapmışsın ve bitirmişsin ne yapacaksın edeceksin kar açıklayacaksın, Sökede o bilanço normal değil, ben olsam Sökede sorumluların alayını değiştiririm, gerekirse bir ay fabrikada yatar kalkar sorunları gideririm, yok öyle yağma,tozu dumana katacaksın, çevreyi kirleteceksin, sonrada memleketin taşını toprağını zararına satacaksın, üstünede cepten faiz ve kur farkı öde, yok öyle bir dünya, birde elindeki Batı hisselerinden zarar yazdıracaksın...
Açığa satmadılarsa eğer, finansalların düzelmeye başladığını görmeden yerine koymaz kimse. Insider bilgi alan varsa, haberden önce yerine koyar onu da teknik belli eder zaten.
Yeter ki düzelme olsun 2'den satılan malı, 2,50'tan yerine koyarak dahi para kazanılır. Çok düşmüş diye devamlı alarak, prim yapmış diye almaktan imtina ederek kazanılmıyor borsada maalesef.
Sayin Cari guldurdunuz beni.....
Anzer balini yedik.....enerji doluyuz...
Bol bol yuzecegiz gari....malum onumuz yaz.[emoji28]
Saygilar.
LG-D802 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sanko çok şerefli bir kurum olsa özel işlemle aldığı malın yarı fiyatından tahtadan alırdı, bu işi Sanko ve Tarmanın yaptığına zerre şüphemi var, Söke fiyatını da buraya uyduruyorlar, benim yukarıda bahsettiğim ise farklı bir konu,sen böyle şirket yönetirsen, hisseyi de saldım çayıra mevlam kayıra yaparsan sonuç böyle olur.
Sizde haklisiniz sayin cool fakat finansallarin duzeldigini gordugumuzde inanin is isten gecmis oluyor yada fazla bir prim potansiyeli kalmiyor.Bu benim dusuncem tabii.y.t.d
Aramizda finansallari duzgunken hatta kasasi nakit doluyken yatirim yapmis bircok yatirimci mevcut ve durum ortada.Aslinda borsanin kendisi bir risk,bazen risk almamakta buyuk risktir.
Sonuc olarak:ikimizinde haklilik payi var.Bu sebepten herkesin yatirim tercihi kendisini baglar.Kimse yi etkilemek istemem.
Sayın Eksipnos35,
Tamam tahtada birileri işleri çeviriyor, e sana çimento satma diyen mi var.150 milyon yabancı para pozisyonunda
terste kal, yep yeni fabrika yap KLİNKER sat. Her halde bu yeni fabrika KLİNKER satmak için yapılmadı.
Bunları da bir başkası yapmıyor değil mi?
ytd.
Saygılar,
Sayın Kyno,
Bende sizin gibi gördüğümüzü yazıp yorumlamaya çalışıyorum. Durum orta da. LİMAN yatırımı yaptıkları en iyi FEVKALDE bir
yatırımdır. Şu an müşteri var ise EGE GÜMRE nin yaptığı gibi bir ortaklık işletim hakkı vs.gibi bir satış düşünülebilir.
HES kimse para vermez . Ama batının HES lerin de en kötü geride kadı. Kredileri TL ve uygun faizli. Elektrik fiyatına zam geldikçe
ve üretim miktarı artıkça pozitif etki yapacağına inanıyorum.
Hissenin borsa fiyatına söylenecek bir şey yok. Durum ortada herkes farkında..
Ytd.
Saygılar,
Merak ettigim bir durum var arkadaslar.Konuya hakim olupta yanitlayan olursa simdiden tesekkur ederim.Sorum su:BTCIM ve BTSOKE BIRLESME karari alirlarsa mevcut fiyatlar gozonunde bulunduruldugunda hangi hisse senedi olumsuz etkilenir.Bu konuda fikir verebilen cikarsa memnun olacagim.
Birlesmelerde esas alinan hesaplama yontemi nedir ?
Arkadaşlar durumlar malum şirkete kaynak lazım, bedelli yapamıyoruz, bedelsiz hiç yapamıyoruz, diyorumki 'BATIOL' diye bir kampanya başlatsak (zaten BATTI OLDUK) acaba katılım nasıl olur? Biz elimizi cebimize atarızda yönetimde bir katkı yaparmıki?
Birleşmelerden hayır görmedim ben hiç. En son Migros Tansaş birleşmesinde elimde Tansaş vardı, kuş kadar migros hissesi verdiler yerine. Zarar 1 senede ancak çıkmıştı.
Yanlış hatırlamıyorsam Doğan grubu ve Net Holding'de de borsa yatırımcısı açısından hayırlı olmayan birleştirmeler yapılmıştı. Hele bir de Işıklar grubu hisselerindeki birleşme hikayeleri var tamamen piyasa dolandırıcılığı.
Tansaş birleşmesinden kalan lot altı küsürat halen hesapta duruyor, zarara bak...
https://i.hizliresim.com/pbyPXm.png
Btçimde btsökede de en kötü döviz şokunu yaşadı. Eğer ihracat devam ederse süper olacak arkadaşlar kar zarar hesabı yapıyor. Nakit yaratmak ülkeye şu ortamda döviz getirmek ve bunu finansal kara çevirmek çok önemli batıçim 50 milyon zarar etti diye bu kıyameti koparanlar yıl sonunda inşallah helak olurlar. 2018 yıl sonunda ne oldu yine inşallah zararları siler. Ytd
Hadi aklımın yettiğince, bilgilerim çerçevesinde ben cevaplamaya çalışayım...
Bu mirasyediler böyle bir karar alamazlar...
Neden?...
Hem BTCIM de hem BSOKE de yönetimde onlar... istedikleri gibi yön verebiliyorlar... imtiyazlı onurlu çocuklar ya... Öyle bir denge tutturmuşlarki iki genel kurulu 1 er saat arayla yapma cüretini gösteriyorlar...
BTCIM de bedelli mümkün değil... pamuk eller cebe.. cepte para yok bu mirasyedilerde.... varsa yoksa; hakkı huzur geliri ve şirket tesis ve araçlarını kullanma özgürlüğü ve de İzmir'de kaymak üstü sanayici görünümü...
SANKO beklemede... yanlış atılacak adımı beklemede...
BSOKE atla cirit atılacak alan... Çünkü orda % 74 lük kontrol var... bir de sarmal var... BSOKE de 2007 de bu mirasyedilerin cepleri delik olduğu için çoğunluğu sağlamak adına BSOKE ye aldırdıkları % 4 lük BTCIM hissesi var...
Her türlü yatırım BSOKE üzerinden yapılır, sıkışıldığında BSOKE üzerinden bedelli sermaye arttırılır... bu arada bedelli artışı; bir taraftan İ.T. na diğer taraftan da zavallı BSOKE yatırımcısında patlar, ama bu mirasyediler ellerini ceplerine bile atmazlar. Geriye kalanı BTCIM kasasından karşılarlar...
Bana göre mümkün olmayan, ama düşünsel bazda bir birleşme olması halinde, bu birleşme nerede olabilir...
BSOKE de olabilir mi?...İrdeleyelim....Hangi fiyattan olsun?.. piyasa değerinden mi? (bu gün itibariyle 55 milyon dolarlık PD li BSOKE ve 50 ve milyon dolarlık PD li BTCIM)
1 BSOKE karşılığında BTCIM e 0,95 BSOKE düşer... Mirasyedilerin bitmesi demektir...
Hisse fiyatından mı?... (400 milyonluk sermayeli BSOKE ve 180 milyonluk sermayeli BTCIM ve diğer bağlı ortaklıkları) BTCIM ortaklarına hisse başına 2 BSOKE hissesi mi verecek?.. versin...bu mirasyediler 85 milyonluk hisse için 170 milyon BSOKE alır.. SANKO 43 milyonluk hisse için 86 milyonluk BSOKE alır... BSOKE deki % 4 lük BTCIM den de hem mirasyediler hem SANKO önemsiz miktarlar alır... Mirasyediler çoğunluğu kaybeder... Bu şekil birleşmeden En karlı SANKO ve İ.T karlı çıkar... Dolayısıyla bu ihtimal sıfır...
BTCIM de olabilir mi?...
Mirasyediler ayaklarına kurşun sıkmış olurlar...
2 BSOKE ye 1 BTCIM versinler...
SANKO, İ.T. ve serbest dolaşımdakiler, sen, ben, biz karşısında: bu mirasyediler, şirket imkanlarından faydalanıp, hakkı huzurla, sosyetede sanayiiici, işveren diye geçinenler yerle yeksan yok olur...
Biraz uzun oldu ama...
Benim düşüncelerim bunlar...
Son söz... birleşme olmaz... BTCIM bedelli yapamaz... BSOKE de bedelliye devam...
BSOKE nin belli bir yüzdesi (kontrolü kaybettirmeyecek yüzdesi satılabilir)...
Limanın % 20 ya da %40 ı halka arz edilebilir..
Gerisi hikaye...
Bence...
Şu an 1,68 / 0,80 kuruş Yani Batı 35 krş.
Gel yavrum gel..