Alýntý Originally Posted by mterkan Yazýyý Oku
Sen 150 ye mal edip, bana 200 e fatura edersen; senin hasýlatýn 200 olur... ben de 250 ye satarsam benim hasýlatým 250 olur...hasýlatý toplasan 450 gibi görünür.. aslýnda hasýlat toplamda 250 dir... bunun 50 si senin diðer 50 si de benim kârým olur... Maliyeti de 150 dir...
SPK Madde 21
23 Aralýk 2012 Ticaret Kanunu.Net SPK
Örtülü kazanç aktarýmý yasaðý

MADDE 21- (1) Halka açýk ortaklýklar ve kolektif yatýrým kuruluþlarý ile bunlarýn iþtirak ve baðlý ortaklýklarýnýn; yönetim, denetim veya sermaye bakýmýndan doðrudan veya dolaylý olarak iliþkide bulunduklarý gerçek veya tüzel kiþiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatýn basiret ve dürüstlük ilkelerine aykýrý olarak farklý fiyat, ücret, bedel veya þartlar içeren anlaþmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya iþlem hacmi üretmek gibi iþlemlerde bulunmak suretiyle kârlarýný veya malvarlýklarýný azaltarak veya kârlarýnýn veya malvarlýklarýnýn artmasýný engelleyerek kazanç aktarýmýnda bulunmalarý yasaktýr.

(2) Halka açýk ortaklýklar ve kolektif yatýrým kuruluþlarý ile bunlarýn iþtirak ve baðlý ortaklýklarýnýn, esas sözleþmeleri veya iç tüzükleri çerçevesinde basiretli ve dürüst bir tacir olarak veya piyasa teamülleri uyarýnca kârlarýný ya da malvarlýklarýný korumak veya artýrmak için yapmalarý beklenen faaliyetleri yapmamalarý yoluyla iliþkili olduklarý gerçek veya tüzel kiþilerin kârlarýnýn ya da malvarlýklarýnýn artmasýný saðlamalarý da örtülü kazanç aktarýmý sayýlýr.

(3) Halka açýk ortaklýklar ve kolektif yatýrým kuruluþlarý, iliþkili taraf iþlemlerinin emsallerine, piyasa teamüllerine, ticari hayatýn basiret ve dürüstlük ilkelerine uygun þartlarda gerçekleþtirilmiþ olduðunu belgelemek ve bu durumu tevsik edici bilgi ve belgeleri en az sekiz yýl süre ile saklamak zorundadýrlar. Birinci fýkrada belirtilen ilkelere aykýrýlýðýn tespitinde izlenmesi gereken usul ve esaslar Kurul tarafýndan belirlenir.

(4) Kazanç aktarýmýnýn Kurulca tespiti hâlinde halka açýk ortaklýklar, kolektif yatýrým kuruluþlarý ile bunlarýn iþtirak ve baðlý ortaklýklarý, Kurulca belirlenecek süre içinde kendilerine kazanç aktarýmý yapýlan taraflardan, aktarýlan tutarýn kanuni faizi ile birlikte mal varlýðý veya kârý azaltýlan ortaklýða veya kolektif yatýrým kuruluþuna iadesini talep eder. Kendilerine kazanç aktarýmý yapýlan taraflar Kurulca belirlenecek süre içinde aktarýlan tutarý kanuni faizi ile birlikte iade etmek zorundadýr. Örtülü kazanç aktarýmý yasaðýnýn ihlali ile ilgili 94 üncü ve 110 uncu maddeler ile ilgili mevzuatta öngörülen hukuki, cezai ve idari yaptýrýmlar saklýdýr.

http://www.ticaretkanunu.net/spk-madde-21/