demırbank nasıl battı var mı hatırlayan...:plc:
Printable View
Ben hatırlıyorum :one::notr::rules:
https://www.youtube.com/watch?v=N35SicxQvsI
yabancı takasına bakalım.. aralık ayından beri sürekli satış modunda, 8 ayda toplamda 4.7 milyar dolarlık net satış yapmışlar.. borsa istanbul tarihinin en ağır yabancı satışı dalgası.. buna mukabil endeks aralık seviyesinin yüzde 60 üstünde- yabancı satış vs endeks bağlamında bu anomali tarihte bir ilk
https://i.hizliresim.com/gy1c6ts.png
iki yorum yapmak istiyorum
i. yabancı takasından 5 milyar dolarlık satış yemesine rağmen yüzde 60 yürümeyi başaran bir endeks, mesela 3-5 milyar dolarlık net yabancı alımıyla karşılaşırsa nerelere gider ? tarihi bir ralli olur zannımca, 1993/94 yada 1999/2000 rallisiyle eşdeğer bir hareket olabilir
ii. haftalık değişimlere bakarsak 8-nisanla biten haftada 200+ alım var, orası zirve olmuş ve düzeltmeye başlamış endeks.. haziran ilk hafta yine hafif bi yabancı girişi var 130 milyon dolar kadar, ve orası yine zirve olmuş iki aylık bi düzeltme evresine girmiş endeks.. son iki hafta yine benzer bi yabancı girişi var, acaba yine yabancıya malı yükledikten sonra aşağı mı salacak pala ??
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Elitaşâ€™la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Türkiye üzerinden yaptırımları delme girişimleri konusunda kaygıların aktarıldığını açıkladı
bunlar da ota bota endişeleniyorlar :oleyo::oleyo::drunk::drunk:
Leasing, Faktoring, Tüketici Finansman şirketleri kastediliyor olmalı.
Doğrusu çok incelemedim.
Faktoring şirketleri genelde KOBI'lere bankalardan daha yüksek faiz ile kredi satar ama onlar da bankalardan borçlanır. Eğer hükümet KOBİ'lere daha ucuz kredi verin diyor ise Faktoringlerin marjı daralabilir.
İlgilendiğiniz şirketin sayfasında aynı soruyu sorun, orada daha ayrınıtılı ve doğru cevap gelebilir.
Buda 19 yıllık yabancı takas....2008 yılından sonra yabancı takası hafifçe düşmeye bşlamış..2019 yılından sonra yabancı arkasına bakmadan tabana basmış.....Ama buna rağmen Bist grafiği Kuzeye kutbuna, Yabancı takası grafiği ise Güney kutbuna uçmuş....Bu işten bir şey anliyan varsa buyursun anlatsın bize....Benim tek anladığım bundan böyle Bistin ağası varlık fonu olacak....Yabancı gelip varlık fonunun elini öpecek...Biz bundan böyle uslu çocuk olacağız deyip az az ve yavaş yavaş gelmeye başliyacaklar......
https://i.hizliresim.com/p4x1y9e.png
LHSummers
Türkiye'nin faiz indirimine tepki verirken
“Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyanın ilk pratik modern para teorisyeni” diyor.
Türkiye'nin merkez bankasının yükselen enflasyon zemininde faiz oranlarını düşürme kararı birçok kişiyi şaşırttı https://trib.al/FlKkecr
Herifin yerinde olsam ptesi -%1 dususle acarim...
Sonra çuvala doldurunca roket formasyonu yaparım...
haberi herkes tartışıyor....Pazartesi gününe kadar çarpan etkisi de azalmış olur....
Bu tekstil sektorunde neler oluyor ??
Koyun yunu neden artik tekstil sektorunde kullanilmiyor. ?
Gecenlerde Doguda uzak bir ile bir yaylaya gittim. 400 koyun sahibi bir ciftci kirptigi koyunlarin yununu kimse alip 5 kurus vermedigi icin hepsini atti.....Adam diyordu ki hem yun para etmiyor. Hemde kirpmasi icin cepten 4-5 bin lira para oduyorum. ....Yine oralarda baska yaylalarda dogaya atilmmis bir suru koyun yunune rastladim. Ciftcilik cok zor is. Oyle sanildigi gibi hicte risksiz bir is degil.
Insan cok uzuluyor. Bir zamanlar cocuk iken cok degerli oldugu icin o koyun yunlerini biriktirip koye gelen cercilere seker karsiliginda satardik...
Vay be....Devran nasilda degisiyor...
Konya’da bir firma devletten teşvik alarak yünden gübre yapmayı başardı. Bu gübre daha çok seraların işine fayda sağlıyor. Doğudan getirse hafif bir ürün nakliyesi çok yüksek, ancak aynı fabrika doğuya da yapılabilir. Tabi bizde planlama sistemi işlemediği için bunu ançak bireysel tüccar yapabilir.
Yatak yorgan işinde 3-5 yılda bir temizlik istediği için 20 yıldır tercih edilmiyor ama esasen çok sağlıklı. Bende inadına yün kullanıyorum, daha dün bahçede yıkadık kuruyor şimdi, 3-5 yılda bir meşakkatli ama çok rahat ve faydalı.
Çiftçilik ve keci koyun konusunda yetişen nesil Malasef haksız, baba yadigarı sürüyü satıp telefon ve araba alarak şehir hayatı özentisi içindeler. Küçükbaş hayvancılık İçin aile olmalı ve aile kendisi çalışmalı, aksi durumda para kazanmadı imkansız. Tabi birde geçmiş 30 yılda yapılan hatalar var, mesela en büyük hata keçilerin 1965-70 yıllarından itibaren alınan kararla ormanlara girmemesi. Halbuki ormanın nefes almasını sağlayan bu hayvanlar olmuştur. Son 3 yıldır her gün aklımdan geçiyor, bu işi nerede nasıl yaparım diye ama cesaret edemiyorum. Emeklilik gelmedi ama 2 aydır 32 yıllık çalışma hayatımı sonlandırdım, birikimler temettü firmasında, bir aklım hep bu işi yapmak istiyor. Nasip kısmet artık.
Cocuklugumda gerek cobanlarin yaninda cirak coban gerek yaylalara goturulmeyen sutluk kucuk bas hayvanlara cok cobanlik yaptim. Zor bir is olmasina ragmen cocuklugumun en guzel yillariydi.
Kucuk bas hayvanciligi zor bir is. Serbest otlatma icin yayalalariniz yada meralariniz olmasi gerekiyor. Turkiye de Bir karis bile sahipsiz mera yada yayla yok. Her sene bu yuzden yayla ve meralar yuzunden kan dokuluyor.
Geriye kucuk bas hayvancilik besiciligi kaliyor. Bu maliyet faktorunden dolayi dahada zor is....
Bunun yerine buyuk bas hayvancilik besiciligi daha kolay daha karli...2-3 buyuk bas hayvana karsilik 1 donum yoncalik araziniz varsa cok karli bir is...Bir buyuk bas hayvan 10 kucuk bas hayvan kadar et verir.....Dolayisiyla 10 hayvanla ugrasacaginiza bir hayvanla ugrasma hesabina donuyor is.
Hayvan pazarlarinda uygun fiyatlardan bir kac aylik erkek kucuk buzagalari topla bir sene besle... 500-600 kiloya cikart....Yillik %100 gibi kar yapabilirsiniz...,Ama ot ve yoncanizi kendi arazinizde ekip bicmeniz ve 1 kilo dahi fabrika yemi satin almamaniz sarti ile. .
Romantik hayallere dalip, bu ise bilmeden giren sehirlilerin hepsi batmistir. Aslinda basit bir istir. Ama isin en onemli kriter ve kosulun(kendi arazi ve otunuz) cignendikten sonra o is zaten basarisizliga mahkum olur.
Birde sut sigirciligi vardir. O da kolay bir is sayilmaz..... Hastaligi, derdi, yavru olumu, dol tutmama sorunlari coktur. Fakat sut digirciliginda bile yeterli araziniz varsa, disardan ot ve yeme bagli degildeniz sut sigirciliginda da basari sansi yuksektir.
Sunuda ilave edeyim...Sut sigirciligi yapsaydim, sut verimini artirmak icin disardan bir kilo dahi sagliksiz hormonlu kesif fabrika yemi vermezdim. ....onun yerine hep yonca, korunga, regrass gibi saglikli kaba yem verirdim.....Birakin hayvan gunde 10 kilo daha az sut versin.....Az verim ama az masraf olsun...Ama dogal yontem... daha az hastalik, daha az dert ve sorun....Hayvanlarin fizyolojik sinirlarini zorlamaya gerek yoktur.
Bırakalım romantizmi..
Kendinizi heba edersiniz..
Türk insanı artık çocuğunu bu sektörde çalılştıramaz..
Aile işiyle olacak iş değil artık..
Ticari olarak düşünülüyorsa hepsini İşçiye yaptırmak zorunda..
Arazi tarım aleti bakım yem masrafı hepsi hesaplanmalı..
Ticari işletme vasfı ile yapılmalı.
Hatta devlet artık köylünün yerini almalı..
Ticari işletme kurup ücretli çalıştırmalı.
Ülkeye hiç bir katkısı olmayan ziraat fakülteleri ile yaşlı çiftçinin artık bu ülkeyi doyurması çok zor..
Doğu güney hayvan yetiştirilen diğer yerlere modern ahır ve işletmeler kurup teşvikli sanayi mantığına geçilmeli..
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çobanı köylüyü aşağılayan bir şehirli kesimi var bu ülkede.
Salak gibi bu kesimi bedavadan doyurmam abi..
Bırak pahalı yesinler..
Bu ülke kim kime
Gerek yok meşakkatli işlere.
Yap bir çiftlik
Besle iki keçi
Bak keyfine
nebati cuma günü ağustos başından beri borsaya 13.6 milyar TL yabancı girişi olduğunu söylemişti, rakamı teyit etmek için hisse bazında yabancı takasındaki artışı inceledim, rakam doğru
bankalar, havacılık, koç grubu en yüksek alım ordinolarına sahip, ilk kolon net TL olarak alım miktarını, son takas yüzdesi ve takasta kaç puanlık artış sağladığına baktım.. örneğin akbnk tahtasında net alış 2.3 milyar kusür TL (242 milyon lot) ve yüzde 46 olan yabancının takas payı 8 puan artışla yüzde 54 olmuş
https://i.hizliresim.com/5kf2sc6.png
tabloda olmayan satış yiyenler- tcell 527 milyon TL, isgyo, aksa, kozalar 200- 300 milyon satış yemişler yabancı takasından
Kasımda seçim hikayeleri var twitterda. Yatırımcıyı deli ettiler. Bir iyi bir kötü haber.
Eylül bitince bu balon da söner..
O zaman da seçim olmayacak balonunu üflerler...
Erken secim icin Cumhurbaskani karari veya 3/5 cogunluk gerekmiyor mu? Bunlardan ikisinin olmasi da pek kolay degil hele kasim icin daha da zor.
Isik Okte bankalara giren yabanci degil short pozisyon kapamalarin birbirini tetiklemesi demisti.
Mayis da satin alinmaya baslamis olabilir 3 Agustos`tan bu yana az da olsa yabanci payi duzenli artarak 32.71`den 34.08`e geldi.
https://i.hizliresim.com/mqamuae.png
reuters haberine göre, rusya merkez bankası ulusal fonuna yuan, rupi ve türk lirası almaya başlayacak.. rusyanın 350 milyar dolarlık rezervinin üstüne çökmüştü batılı haydutlar, lakin rusya son 6 ayda 120 milyar dolarlık cari fazla elde etti, tonaj olarak daha az petrol/gaz/emtia satmasına rağmen fiyat artışları sayesinde rekor fazlalık oluşturdu.. artık parasını dolara avroya zaten yatıramaz, bu yüzden dost ülke paralarına yatıracak bir kısmını
hindistanla ruble-rupi anlaşmasını daha evvel yapmıştı, soçi zirvesinde ruble-lira anlaşması yapılmış olmalı- batılı orossp çocukları öğrenmesin diye detaylar sızdırılmadı dışarı, ama mekanizmanın nasıl olacağı aşağı yukarı belli, rus doğalgazının parası için botaş artık dolar ödemeyecek, lira ödeyecek, daha doğrusu TL tahvil verilecek rusyaya.. efendim nasıl olur, hem ruslar o TLyi neresine sokacak gelip tekrar basmayacak mı falan diye tartışıyordu okumuş çocuklar geçen hafta- rus merkez bankası TL tahvilleri rezervlerinde saklayacak, ulusal fonuna aktaracak, yani uzun yıllar orada duracak o TL, bizim piyasaya geri basılmayacak
rezervlere giren 4.6 milyar dolarlık rus para girişiyle karıştırmayın bunu, o para nükleer santrali yapımı için yapılacak harcamanın bedeli olarak rus şirketin koyduğu sermaye, türk bankalarına yatırıldı.. daha rus parası girmeden, daha körfez parası girmeden brüt rezervler 15 milyar yükseldi, net rezervler 4 milyar.. bu bile yetti piyasaya, faiz indirimine rağmen dolar kuru sadece yüzde 1 yükselebildi, nasıl da saldırmak istiyor kura, rest çekmek istiyor ama karşısındaki potu gördüğü için elinden bi şey gelmiyor.. dolar endeksi bile yüzde 4 yükselmiş, üstüne dalga geçer gibi faiz indirimi, ve yüzde 1
bankalara giren para batı parası değil, off-shore duran rus oligarkların parası körfezdeki fonlar üzerinden giriş yaptı, 1 milyar bile değil çerez parası bile değil.. daha esas giriş başlamadı.. yani yıllardır satıp duran londra/ny fonlarında artık satacak pek mal kalmadı, ama alanlar onlar değil, onlar olsa alımları bofa yapardı, oysa hsbc- teb üzerinden geldi ordinolar.. tabii banka alımlarının bir kısmı shor-cover olabilir, ama niye durduk yerde short kapatsın at hırsızları, gidişatı gördükleri için kapatıyorlar..
Bir siyasi parti iktidar olduğunda trafik kurallarını tavizsiz olarak uygulatsa çok büyük hizmet yapmış olur.
Trafik kurallarının tam uygulandığı bir ülkede insanların stresi daha az olur.
Bunun sonunda da kavgalar, adli vak'alar da azalır, huzurlu bir toplum olma yolunda önemli adımlar atmış oluruz.
Diye düşünüyorum
İki yorum yapmışın sanki nebatinin koltuğunda sen oturuyormuşun gibi anlık yazmışın:)
sorum işaretlediğim bölge hangi gidişatı gördükleri için demişin neyi görüyorlar mesala.
bu paranın niçin sokulduğunu bilen biliyorda zaman içinde pandoradan sonra gerçekler çıkar her zaman bugunun süslemesi ile duyduklarınız farklı olur.Bak mesala aşağıdaki gibi girişler bazı tahtalarda oldu ortada çeşitlemeler mevcut https://i.hizliresim.com/74v61n9.png
Şortçular normalde bankalardan dolayı bir sürü seneryo yazmalı idi :)hafta sonu demekki kestiremiyorlar açılışı
kalmadımı şortçu
hakiki şortcumu yoksa benim gibi çakma şortcu mu?
Bankalarla ilgili gelen haberden dolayi pazartesi acilista short acan cok olursa shortcularin parasini almak icin bankalari yukari surup ayni sekilde sanayileri alan cok olursa sanayileri basabilirler ilk gun ama orta vadede bankalarin karini azaltici onlemlerin gelecegine dair beklenti bankalarda baski olusturmaya devam eder diye dusunuyorum .
ben cumadan dedim black monday isterük green Monday istemezük diye :oleyo::oleyo::drunk::drunk:
Short to start not yet . I am waiting öne week later
bence düşebülüde çıkabülü de.
millet öyle bir yazıyorki tıvıtır üstadlarını geçmiş burası...
ikisinde de yazısını alıntlayacak :he:
düşerde demştim çıkarsa uyarmıştım...
felan filan
:drunk::drunk:
hissenin çıkacağı varsa borsa düşüşü falan hava civa.
bu da benden:drunk:
vob yapmayın....
özetle