Vay be, yıllardır kullanırım ama hiç farketmemiştim
Tam aradığım şey elimin altındaymış halbuki
Biz de uğraşıyoruz fintables, yatirimdirekt vs.
Printable View
HDA 3 günlük getiri 0.4570%
5 Şubat 2024 - 4 Ocak 2024 32 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 56.68%
5 Şubat 2024 - 4 Aralık 2023 63 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 63.65%
5 Şubat 2024 - 6 Kasım 2023 91 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 61.76%
Para Piyasası Fonları / Dolar Analizleri
5 Şubat 2024 - 4 Ocak 2024 arası takip ettiğim bazı para piyasası fonlarının ve doların 32 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği
Para Piyasası Fonları
BGP 45.68%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alış Kurlarına göre)
USDTL 25.60%
Kendi klasmanlarında düşük yönetim ücreti ve istikrar açısından en iyi olduğunu düşündüğüm stopajsız GJB (%0.5 yönetim ücreti) ve serbest hisse BST ile (%1 yönetim ücreti) alımlarıma başladım.
Az biraz da fon sepetleri EYT (%1 yö) ve IJH (%0.75 yö) da aldım tadımlık. Aynı sebeplerden.
Hayırlı olsun.
Merhaba,
PPF deki parayı HDA, EYT, GJB ve IPB arasında böldüm. Umarım pişman etmez.
Ben bu ara full güvenli taraftayım. Tüm portföy;
RPD,RIK,HDA,IJH
altıncılara sapladılar gene :oleyo: ama onlarınkini piyango oynamak gibi düşünmek lazım..ya çıkarsa diyceksin yıllarca oynamaya devam edeceksin.
ne olacağını kimse bilemez. getiriyi arttırmayı deniyoruz. olmadı başka bir şeye çevireceğiz. geleceği kimse bilemez. riski azaltıp dengelemeye çalışıyoruz. bunlardan zarar etmeyiz. imkansız. ama tek hedefimiz minimum Mevduat getirisinden fazla getiri elde etmek, ve mümkünse gerçek enflasyon oranının üstünde bir getiri elde etmek.
üstüne de bazı değişken ve hisse fonlarından eklemeler yaparak devam edilebilir diye düşünüyorum.
nereye sapladılar. benim maliyet 1800$. şu anda en çok karda olduğum fonlar Altın fonlarım. saplanan bir şey yok. Altını parça parça alırsan ve büyük düşüşlerde daha fazla alırsan zarar etmen mümkün değil. Altın çıkarma maliyeti giderek artıyor. Dolayısı ile Altın kendini çıkarma maliyetinin üstünde dengeliyor. Maliyetler artınca daha yukarıda dengeleniyor. 2000$ taban oldu dikkat edersen. Daha aşağı salamıyor. Demek ki üretim maliyeti oralarda ki alıcılar altındaki bir değere izin vermiyor. Misal olur da altın 1950$ lere ve daha aşağısına gelirse ciddi yüklü Altın almak lazım. Geleceğini sanmıyorum.
Gümüşte de 22$ altına gelemiyor. Altında da 2000$ altına gelemiyor. Fiziki piyasa düşük rakamlarda kuruyor, mal kalmıyor, veya üretilmiyor.
amerikanın nerdeyse iran'ı bombaladığı haftasonu ertesinde -1 yapmış emtiayı niye taşıyım hocam. dediğim gibi taşıyanların amacı tarihi bir yükselişe denk gelme umudu olabilir sadece. onda da aslında benim gibi her maaş günü bir çeyrek milli piyango al yeter, vermeye niyeti olan allah ordan verir.
aylardır burda amerika batıyor, nasdaq çakılıyor, altın, gümüş uçacak kaçacak diye sayıklıyorsun. Ne dediysen tersine çıktı. Hala konuşuyorsun.
https://www.youtube.com/watch?v=P69TodoHWqc
bu youtu.be de yaşlı cihat hoca diye biri var milleti altına kitledi
Altın bizim gibi kurların sürekli yukarı grafik çizdiği ülkelerde yatırım aracı olarak kullanılıyor..Yani dolar alacağıma altın alayım diyenler çok..haklılarda..gram altın 100 200 500 1500 2000tl oldu..Yurt dışında altın alanlar çok azdır bence alanlar kanser olmuştur..2006 yılında altın 650 dolar şimdi 2000 dolar..2 kat para kazandırmış 18 yılda..Microsoft 20 dolardan 400 dolara gelmiş aynı yıllar içinde..19 kat kazanmışlar..Biz de kur yukarı gidecekse altın her zaman alınır..2020$ üstünde kalamaz gevşerse 1980$ 1940$ giriş yerleri olabilir..
bütün bir ömür altın uçacak diye beklenmez ki, 15 yıl önce de altın 5.000 dolar olacak diyen doluydu
hatta jim sinclair gibi tipler var yıllardır altın 50.000 dolar olacak diye yırtınıyor
forumdaki herkesin bir gün öleceğini tahmin etmek başarıymış gibi, zamanını söyle eyvallah diyelim..
https://www.valuewalk.com/jim-sincla...h-50000-ounce/
https://i.hizliresim.com/4t03sr7.png
3 yılda 452tl den 2000 e gelmiş gram..%334..Altın yatırımcıları haklı bizim ülkede..konu çok tartışmaya müsait değil..:oleyo: ha ben hiç altın almadım..ama dolar yerine altında mis gibi alınır..
2011-2012 yıllarında dolarla, euroyla veya yenle altına yatırım yapanlar ne yapsın.?
adam 1900+ dolara altın aldı, 13 yıl geçmiş kümülatif dolar enflasyonu % 50'lerde
vatandaş sözde enflasyona karşı hedge enstrümanı aldı, on küsur yıl sonunda dolar bazında getirisi % 7'lerde..
Yazdıklarım anlaşılır heralde..Tl ile Gram altın alan yatırımcılar için konuştum..2011-2012 yılında dolar Euro yen ile alanlar mağdursa o onların sorunu..ben tavsiye vermedim..ama o yıllarda gram 60-70 tl miş 30 kat..vay be..yaşlı teyzeler bu işi biliyor ( Türkler için) yabancılar kanser olmuştur..:ok:
ya ona yatırım denmezki maksat kesinlikle para kazanmak değil sizin dediğinizde. maksat sadece paranın değerini korumak. evet kurdan koruyor ama enflasyondan korumuyor. hatta kur koruması da tartışmalı %15 aşağı potansiyel var, gazzede çözüm sağlanırsa rahatlıkla 1700 usd'ye geri gelebilir. ben kur koruma derdinde olsam asla eurodan şaşmazdım.
Hiçbir PONZİ sistemi sonsuza kadar devam edemez. Aniden 3 5 büyük banka batar, bir bakarsın ortalık çöplüğe dönüşmüş.
1.2 Trilyon$ lık net kemiksiz batık var. Bunu nereye kime sokacaklar? Bir yere sokmasınlar. Kime nasıl?
Barry Sternlicht has said, "The office market has an existential crisis right now... it's a $3 trillion dollar asset class that's probably worth $1.8 trillion [now]."
https://youtu.be/7waMPlHugYI
Evet hocam paranın değerini korumak maksat..Enflasyondan ne kadar koruyor tam ölçemeyiz ama şöyle bir örnek vereyim 2014 Ağustosta ev aldım..250 bin tl gram 90 tl idi yani ev 2.777 gr altın yapıyordu..Şimdi evin değeri 3 milyon..şu an 2.777 gr altın 5.5 milyon.. 2 ev nerdeyse..:notr:
Altın yatırımcısı profili Altını asla bir kerede almaz. Her ay düzenli aralıklarla alır. Söyle bir hesap yap. Son 30 senedir her ayın 1 inde 10 gram altın aldın. Şu anda 120 x 30 = 3600 gram altının var. Bereket versin. Satar gider oğluna bir ev alıp verirsin.
Altın yanında anlıyorsan, gidip Arsa da alırsın, Hisse de alırsın, başka varlıklar da alırsın.
Altın kendi çapında ağır ağır ilerler. Lineer artar. Az iner az çıkar. Gerçek enflasyonun az üstünde veya az altında getirir. Sigorta görevi görür.
Yapmayacağın tek kötü yatırım Mevduat tır. Mevduata veya PPF lere uzun süre para yatıran noksan zekalı kabul edilebilir.
Yapılması gereken;
Altın
Hisse
Fon (sepet, değişik, karma, serbest)
Arsa
karışımı ile düzenli ve sürekli kartopu gibi büyüyecek şekilde biriktirmektir.
Hiçbirşeyin garantisi yok. X bir hisseyi alırsın, Asla batmaz dersin, bakarsın batar. Bu yüzden portföy yapıyorsun. Sen şimdi Microsoft Google Nvidia Apple alsaydım diyorsun. Ama batan da bir sürü şirket var. Olmuşa ahkam kesmek kolay. Devletin canı bir sıkılır batmaz dediğini batırır. Bu yüzden Hisse de portföyde olmalı, Altın da portföyde olmalı, Fon da portföyde olmalı.
Mevduat yapmadığın sürece kaybetmezsin. Mevduat yapanın parası uzun vadede erir. TL de Euro da Dolar da farketmez. Hepsinde erir.
ABD yerel bankaları birer birer batıyorlar.
https://finance.yahoo.com/news/the-g...090028587.html
ya 2013-2019 arası 5 yıl altının dip yaptığı istisnai bir dönem. altının çıkarma maliyeti 1500 dolar civarı şu an. oraya gelsin en az paramın yarısıyla altın alırım. ev alacağın parayı şu an 2000 usd'yi aşmış altına gömersen 10 yıl sonra pişman olman çok büyük bir olasılık. 10 yıllık yatırım yapacaksan mis gibi nasdaq var garanti kazanç kapısı. insanlığın geleceği orda.
30 yıl her ay 10 gr altın alanın toplam 3.6 kg yani bugün 7.2 milyon tlsi var, ancak 1 daire alır. Oysa her ay altın alacağına, kredi borçlansaydı bugün en az 3 evi olurdu ( bence daha fazla). 3 yıl önce 500 bintllik ev parasının hepsini kredi çeken bugün ayda 6-7 bin tl gibi komik bi para ödüyor. Şu an faizler yüksek, o faizler 1 civarına insin, o 3 yıl önce krediyle ev alanlar 1 tur daha ev alacak.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Altın ucuz o zaman. Demek ki Altın ın alacağı var mevcut Nixon sisteminden. Ucuz malı bulmuşsun, portföye ekliyorsun bir miktar.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock
Herkesin garanti gördüğü bir durum var. Amerika asla çökmez. Ya çökerse. Nereden biliyorsun çökmeyeceğini? Ya Nixon sistemi çökerse bir gün.
Arkadaşlar bu satırları kimseye cevap olsun diye yazmıyorum. Ayrıca kimsenin fikrini eleştiriyor falan da değilim. Sadece kendi fikirlerimi yazacağım:
1-Bana göre altın bir yatırım aracı değildir. 2012 yılında ons başına 2000 doları gören altın bugün de aynı yerlerde. Türk insanı maalesef dolar yükseldiği için gram altının da yükseliyor olmasıyla kendisini enflasyondan koruduğunu zannediyor. Varsayalım enflasyondan koruyor olsa bile yine de yatırım aracı değildir, çünkü reel çok fazla bir getiri sunamaz. Altın ne kar payı verir, ne de faiz. O yüzden bunu bir yatırım aracı olarak görmek ve altın güzellemeleri yapmak şahsi fikrime göre komik oluyor.
2- Yine bana göre dolar da yatırım aracı falan değildir. Enflasyona karşı Türk insanını korumaz. ABD dolarının kendi enflasyonunu hesaba katarsak, dolar bazında 5 yıl içinde parasını ikiye katlayamamış birisi zarardadır.
3- gayrımenkul de bana göre asla ve asla yatırım aracı falan değildir. Konut sadece oturmak için 1 tane alınır o kadar. Konutun demirbaş aidatı, kira vergisi, kiracıyla uğraşması, aldığın 3 kuruş kira, kiracının ödememesi, çıkartılamaması falan derken sinirleriniz zıplar. Konutun değerinin artması ise yine ancak ve ancak o da belki enflasyona karşı korur. O da belki…
4- Bana göre gerçek ve tek yatırım aracı ister BİST olsun ister ABD borsaları olsun, hisse senetleri ya da hisse fonlarıdır. Borsaların doğası gereği yönü mutlaka ve mutlaka yukarıdır. Burada püf noktası, uzun vade ve temettüdür. Hatta temettü olmasa bile en önemli konu uzun vade ve sabırdır.
5- ben 2018 nisan ayında 2 adet ev satarak tamamıyla borsaya girdim ve paramı dolar bazında ikiye katladım. Tek yaptığım fazla kıpraşmamak ve sabırla beklemek oldu. Şu an aynı evlerden 4 adet alabiliyorum.
Herkese iyi geceler…
sn. istanbullu sizin portföydeki yabancı/yerli hisse oranı nedir ya da fon dağılımındaki oran nasıldır..?
tüm porftöyümün yüzde 80'i hisse tarafında ve tamamen yerli hisseler. koç, iş, oyak grubu ve çoğu temettü hisseleri. diğer yüzde 20 ise ABD hisse fonları ve yerli hisse değişken fonlar. aft, afa, ıpb, tcd, nnf, hkh, buy gibi fonları taşıyorum. bu portföyüm tamamı çok riskli görünse de valla 6 yıldır hiç üzmedi beni. umarım bundan sonra da üzmez. hayat bu bilemeyiz tabii... ama ben nakitte kalamıyorum. tek hatam bu... yedek akçem yok. full borsadayım hep.:)
Bu defa nasıl olacak? Aniden yükselen faizler trilyonlarca dolar batık bıraktı arkada. Reel ekonomi ile Sanal ekonomi eninde sonunda kesişmek zorunda bir noktada.
Ticari konut sektöründeki batık 1.2 Trilyon$ geçti zaten. Türevleri de sayarsak rakam korkunç olabilir.
Ticari ofis talep dipleri büyük krizler olan 2000 (DotCom krizi) - 2008 (Mortgage krizi) - 2020 (Pandemi) - 2024 (????) olarak görünüyor.
https://pbs.twimg.com/media/GFmJgpqbsAEeKm8.png
Tüketici kredi kartı faizi ABD de yıllık %22 lerin üstüne oturdu. İnanılmaz yüksek bir oran.
https://pbs.twimg.com/media/GFmuADVWQAA6pJN.png
Misal konut sektörüne ek olarak araba sektöründe bile yüzlerce milyar dolarlık batıklar oluşmaya başladı.
https://pbs.twimg.com/media/GFmrQrZWEAAUMEH.png
Bence muhtemelen Magnificient 7 hisselerini FED kendisi alıyor çoğunlukla. Japonya ve İsviçre üzerinden ve ayrıca Offshore EuroDollar para sistemi üzerinden kendisi alıyor. İflaslar farkedilip görünene kadar sistemi yüzdürebildiği kadar yüzdürecek. Bir noktada kimse beklemezken fişi çekip hasta aniden ex- oldu diyecekler.
istanbullu1963'ün söylediklerini senelerdir söyleyen 3-4 kişiyiz burda. ama görüyorsunuz adam yaşlı teyzeler öyle yapıyorsa bi bildikleri yokmudur yani diye itiraz ediyor: ) kendine referans olarak koyduğu kitleye bak: ) aga ben yok altıncı nineyle yok ziraat bankasında kuyruğa girip parasını mevduat yapan hacı dayıyla aynı klasmanda kalırsam oturup ağlarım. eskilerin aynısını yapacaksak bizim doğmamıza ne gerek vardı? benim çocuklarım da bir gün beni aşmalı. hayat böyle işliyor, insanlık böyle gelişiyor.
90 lı yıllarda biz o enflasyon canavarının babasını gördük o zaman paramız yoktu derdimiz çoktu. Şimdi paramız var yine derdimiz çok .. Ama yapılacak bir şey o kadar kasmaya da gerek yok. Bu ülkede döviz geliri olup tl. harcamayanlar dışında herkes fakirleşmeye mahkum. Kaçarı yok.Hayatın tadını çıkarın saniyesine hakim olamadığımız bir hayat yaşıyoruz. Ama genç arkadaşlara üzülüyorum. Bir tane oğlum var tek çocuk Boğaziçi üniversitesinde mühendislik okuyor büyük ihtimal yurt dışına gidecek asıl üzücü olan şeyler bunlar..