Hayır bu kansızlar buyuk ağalarıda dahil cuma ve kandil mesajı atıyo ya deli oluyom...
Printable View
Hayır bu kansızlar buyuk ağalarıda dahil cuma ve kandil mesajı atıyo ya deli oluyom...
Dow da bilibili diye bir sirket var,utansin baksınlar da,
6 ayda usd bazinda 6 ya katlamış,
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her durumda basıyo sonu iyi degil
euro yukarı, hisse aşağı. 6 aylıkta bu kurlarla tüm karı sıfırlasa bile pd/dd artık 0,50 ye geldi. bunun tüm araç gereci dövizle alınmıyor mu. el insaf. şirket yeniden değerleme yapmalı
Galibin ucurdugu hisseleri tepeden alsak tamamda kardesim net faaliyet kari yazmis dipte hisse aldik adam 30 a yazdim veriyo kimseyi yaniltmayim 18 ilk tepki yeri ha orayada gecenki tweetci sirtlanlar girer geri ilk durak 0.90 ordan 200 bin mermi var vermezse srfszz...
2 gün önceki çıkışta Doçe 408.000 satmış sanırsam malı bitirdi. Bir kaç güne kağıdın üstündeki satış baskısı sona erer gibi endekste fazla bozulma olmazsa. 1,30 dip yaparsa seçim sonrası bir düzeltme bekliyorum.1,50 ve üzerine . Deniz üzerinden satmış
Yatrım tavsiyesi değildir.
Sevgili şirketimizin üç günlük tek tek ve total durumuhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7a882af74a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1e085291c3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2af90e343c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...dfda62e084.jpg
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yatırımcı ilişkileri ile görüştüm. Yeniden değerleme yapılacakmı diye bilgim yok ama öğrenebilirim dedi Bayramdan sonra arayacağım. Kur riski ne olacak 1 çeyrek karı komple gidecek gibi duruyor dedim. Oda biz satışları Eur üzerinden yapıyoruz para geldiğinde fatura TL kesiliyor. Sadece Usd yatırım kredisi için bu risk var dedi. Satışlarda bir sıkıntı yok güzel bir bilanço açıklayacağız gibi dedi.. Eğer dedikleri doğruysa 8-9 milyon kar açıklayabilirler. Ayrıca geri alımı 4,5 milyona tamamlayacakmısınız dedim şu anda böyle bir şey yok ve yatırımcılar kur riskinden dolayı tedirginler ama Eur üzerinden satış yapıyoruz dedi BTD ( Kendi şirketleri) şirketine. Neden faaliyet raporuna satışlarımız Eur üzerinden demiyorsunuz dedim onu bağımsız denetim bilir. Bende bunu rapora ekletirseniz yatırımcılar bu kadar panik yapmaz dedim. İleteyim dedi. Bilginize
Yatırım tavsiyesi değildir.
80000leri seçimden sonra bekleyin derim eğer bunun gerçekleşeceğine inancıniz varsa kesinlikle ytd
Ben zaten hemen düzeleceğini ifade etmek istemiyorum Eğer durum böyle ise seçimden sonra hissenin toparlanabileceğini düşünüyorum. Ben zaten şu anda nakitteyim ama yeniden pozisyon almayı düşünüyorum seçim sonuçlarına göre. Zaten hissenin ederi bu değil . Yeniden değerleme dd/pd bu fiyatlardan çok aşağı çeker bir 2 çeyrek karı gelirse sonuç olumlu olur.
dipnotlardaki döviz pozisyonu duyarlılık tablosu eda hanımın dediği gibi demiyor. ama inşallah dediği gibi olur.
duyarlılığa göre euro %10 gittiğinde 4 milyon, dolar %10 gittiğinde 2 milyon zarar yazıyor şirket.
Euro usd parite su takibe değer
bu dediğiniz doğru ise yani satışlarını euro bazlı yapıyorsa o vakit döviz bazlı borcundan kaynaklı zararın etkileri sınırlı olur...daha önce hep yurtiçi satışların bakarak ve bu yüzden de döviz bazlı geliri olmayacağını düşünerek ( ki şu anda döviz bazlı satış yaptığını öğreniyoruz ) döviz bazlı borcunun olumsuz etkisinin çok fazla olacağını düşünmüştüm...
bu durumda daha önce ikinci çeyreklerde 5 milyon civarı zarar açıklar düşüncemiz otomatikman değişmiş oluyor...şu anda oruçtan yeni çıktığımız için yeni bir hesaba girişecek gücü kendimde bulamıyorum ama tahminen belki 1-2 milyon zarar veya nötr bir ikinci çeyrek bilançosu gelebilir diye düşünüyorum...
bu şirketin en güzel bilançoları birinci ve dördüncü çeyreklerdir ( kış ve yaz sezonu için belirli aylarda üretim yapıldığı için diye düşünüyorum ) sonraki aylar diğer iki çeyrekten biraz daha azdır...ama ikinci çeyreklerden sonra yani üçüncü çeyreklerde bu sefer de biteks tekstilin kapasite artışının olumlu etkileri görülecektir...
şirket sonuçta kar eden ve büyüyen bir şirket ,üstelik de henüz değerlenmemiş bir çok gayri menkulü vede önemli değerde bir de hoteli var...
blcyt da 1,30 desteği vardı ne yazık ki bu gün burayı aşağı kırmış görünüyor...bana göre aşırı düşmüştür endeksin de desteklerine ulaştığı bir vakitte bence ciddi miktarlarda bu uygun yerlerden maliyet yapılabilir...
endekste ise 90-91 önemli destektir diye düşünüyorum...ama seçimlerin sonunda muğlaklık artarsa o vakit de 86 bin desteği gündeme gelebilir..ama her halükarda ben ilk etapta 90-91 desteklerinden kademeli alışları uygun görüyorum...daha sonra gerekirse kötü bir senaryoda endeksin diğer desteğinden de alım düşünülebilir diye düşünüyorum...
bir şirketin eğer döviz bazlı borcu var ise döviz çıkışlarında o hisse olumsuz etkilenir...yanlız o şirketin satışları da döviz bazlı ise o vakit o borcun olumsuz etkileri sınırlı olur...eğer o şirketin satışlar tamamen tl bazında ise o vakit etkilenme maxsimum olur...eğer satışlarının bir kısmı ihracat ise ve dolaylı yönden döviz bazlı ise diğer kısmı da tl bazında ise o vakit de etkilenme yine sınırlanır...
topiklerde yardımlaşma ve dayanışma gerçekten de çok güzel...bilgilerimizi paylaşarak güzel yardımlaşıyoruz...blcyt ın satışlarının döviz bazında olmuş olması bilgisi bence çok değerli bir bilgi...bu bilgiyi faaliyet raporlarını okuyarak edinmemiz mümkün değil...çünkü hatırladığım kadarıyla bu bilgi yazmıyor...ancak özel olarak telefondan sorularak öğrenilebilecek bilgilerdir..
bana göre bu bilgi bu hisseye biraz güç katacaktır...bu hisse elimde yok ama genel olarak beğendiğim bir hissedir ki geçmişte de kazandığım bir hissedir...umarım bu hisse en kısa sürede toparlanır..
geçmiş aylarda blcyt ile silverline hemen hemen aynı seviyelerde idiler...silverline yanlış hatırlamıyorsam bir miktar bedelsiz verdi..blcyt da verdi ve ileriki tarihte bir miktar daha verecek...şu anda silverline 1,22 fiyat seviyesinde blcyt ise 1,28 seviyesinde....yani aşağı yukarı aynı miktarlarda etkilenmişler...bu iki şirketten silverlinenin cirosunun yarısı ihracattan geliyordu bu durumda blcyt ın cirosunun tamamı ise döviz bazlı oluyor...
bakalım bilançolar geldiğinde ne gibi bir sonuç ile karşılaşacağız ?? dediğim gibi bu hisse bana göre endeksi de gözeterek alınabilecek yerlere inmiş görünüyor...bu hissede önemli bir destek de 1,24 seviyesinde bulunuyor...sonraki ana destek ise 1,15 seviyesinde görünüyor...
neyse dostlar ben hepimize başarılar diliyorum.....
Arkadaslar,onceki donem bilanço ve kur hareketlerine bakarsanız,
Zaten işi çözersiniz,
Kur hareketlerinin erkisi hep sinirli olmuş,
Buda satislarida döviz uzerinden olması,genel olarak çoğu sirket boyle yapmaya başladı,
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Harika diyeceğim ama şu unutuluyor. Denmiş ya; satışlarımız EUR üzerinden yapılıyor diye. Peki maliyetler???? Onlar TL değil herhalde. Hammadde maliyetinin yabancı para cinsinden olduğuna adım gibi eminim sormaya bile gerek duymam.
Bu ülkede neyin maliyeti TL ki zaten.
Doğru yaklaşmak lazım olaya. Maliyetin de benzer oranda arttı mı arttı. Ondan niye hiç bahsetmemiş. Haa TL'ye çevirdiğinde elbette Faaliyet karında ve ciroda güzel bir tablo görünüyor gibi olacak. Ancaaaak dipteki net kar rakamını ne yapacaklar? Finansal giderlerin boru gibi olacağı ilk çeyrek bilançosundan anlaşılıyor. Ha bu çeyrek bir yerlerden gömü bulup kapattılarsa döviz açık pozisyonlarını bilemem. :)
66 milyon TL döviz açık pozisyonu var. Kur %20 yükseldi. 10-12 milyon finansal gider açıklaması matematiğin gerekliliğidir. Tahmin bile değildir. Başka bir şeye bakmaya gerek var mı?
Fakat tarihi satış yapmıştır yabancı para cinsinden satışlarını %50 falan artırmıştır o zaman bu finansal gideri kompanse eder. Öyle bir durumda tarlayı tapanı satıp blcyt'ye çullanır zaten millet.
Maliyet leri çoğu tldir bildiğim onca büyük tarla onca pamuk üretimi var yanlış hesap etmeyin
Pamuğun fiyatını TL mi belirliyormuş? Açın bakın dilerseniz Pamuk fiyatına. %10 artış onda da vardır. Ayrıca tek maliyeti pamuk mu bu şirketin. Bir sürü elyaf, polyester, viskon... daha aklıma gelmeyen diğer maliyet kalemleri. Türkiye'de neredeyse hiçbir şeyin maliyeti TL değildir. iğneden ipliğe... İplik de tam yerine oturdu bu arada.
Aldığın makine teçhizat, üretirken kullandığın elektrik, taşırken harcadığın giderler (petrol).. her şey ama her şey dövize bağlıdır. Bu açıdan bakarsanız eur fatura kesmesi TL fatura kesenlere göre nispeten iyidir. Ancak kur öyle bir darbe indirdi ki sanayiciye, bu yara eur fatura ile pansuman edilemez.
Derimod yönetim kurulu başkanı ne demişti birkaç ay önce: "Donumuza kadar ipotekliyiz. Bırakın dünya markası olmayı kıçımızı nasıl kurtaracağız şu an buradayız"
Kullandığı orani bilmiyorum fakat yarısi diye tahmin ediyorum (bakmadan araştırmadan yazıyorum oranı ) egerki böyle ise isterse pamuk %100artsin bu şirket için herzaman avantaj dir hemde büyük avantaj çünkü tarla benim der sadece işçilik ve diğer masraflar i hesaplarim buda toplam maliyette çok yer tutmaz... geleyim ithal durmuna egerki ürünü dövizle satarsam aldığımda sattığım arasında paralellikler olur ki bu şirket için dezavantaj oluşturmaz....bu şirket için sadece satamamak risktir bu yoksa piyasa buna kalinnnn bir değer biçer sizde bende ömrümüz yeterse görürüz [emoji41]
Ciroda ve faaliyet karında avantajdır. Ben aksini söylemiyorum zaten.
TL olarak baktığımızda muhtemelen artış göreceğiz bu rakamlarda. Önceki yazımda da söyledim.
Enflasyon'un Tüik'e göre %11 olduğu (reelde öyle olmadığını hepimiz biliyoruz),
faizin %20 olduğu ortamda bir zahmet artsın bu rakamlar zaten.
Artmıyorsa zaten arkaya bakmadan kaçmak lazım.
Bu ortamda iki şeye çok dikkat etmek lazım. Sattığı ürünlerde miktarsal artış olacak mı?
Marjlarda düzelme olacak mı?. Hatta mümkünse bilançoları yabancı para cinsinden değerlendirmek en doğru neticeyi verecektir.
TL bakan çok yanılacak bu dönemde. Takipteyiz. Yazık olmasın bu şirketlere.
Valla arkadaslar guzel yorumlar var sirketin mali durumuyla ilgili ama birde sirket sahiplerinin sirketine sahip cikmasi gerekmezmi yani 50 bin endekste 1 tl olan hisse 100 bin endekste yine 1 tl ise ve arada spekulatif hareketler varsa bu urkutucu bende daha oncede yazdim 2.20 uzerinden 35 bin lotumu sattim suan 1.60 maliyetli 100 bin civari var elimde 3 kurumdan ama guvenim sarsildi acikcasi sirket iyi bir sirket ama sahipsiz olmasu umut verici degil bist 400 binde olsa buralarda surunebilir...acikcasi sahiplerinin durust oldugunu dusunmuyorum..hayirlisi
Döviz Pozisyonu Tablosu
Cari Dönem 31.03.2018 Önceki Dönem 31.12.2017
TL Karsılıgı USD EUR GBP CHF Diger TL Karsılıgı USD EUR GBP CHF Diger
1. Ticari Alacaklar 25.402.895 6.048.348 311.995 - - - 24.055.159 6.339.993 31.301 - - -
2a. Parasal Finansal Varlıklar 3.009.088 685.421 61.810 - 383 - 755.777 177.328 18.921 - 383 -
2b. Parasal Olmayan Finansal Varlıklar - - - - - - - - - - - -
3. Diger - - - - - - - - - - - -
4. Dönen Varlıklar Toplamı (1+2+3) 28.411.982 6.733.769 373.805 - 383 - 24.810.936 6.517.321 50.222 - 383 -
Faaliyet raporunda döviz cinsinden 7 milyon dolara yakın bir alacak tablosu var. Ayrıca 25 milyon stok var var ve bu fiyatların artığını ve stok değerlemesi yapılacağını varsayarsak kur riskinin beklenildiği kadar olduğu görünmüyor.
Biraz kiprasma var sankihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8bc98f522d.jpg
Euro/dolar paritesinin de nasıl bir sonuç doğuracağınızı bilemiyoruz açıkçası. Tmm borçlar belli de satışlar dolar mı euro mu.
Tahminimce büküm işleri fason olduğundan eurodur. Diğer iplik satışları dolar olabilir. Ama kesin olan birşey varki bu kadar döviz borcun varsa neden hedge yapmıyorsun yani finansman kısmı zayıf şirketin birde bilanço notları yetersiz.
Senelerdir dövizle borçlanmanın getirdiği tatlı gelir vardı. Dolarizasyon varken, usd bolken herkes gibi bu tatlı ucuz paradan faydalandılar haliyle. Eh koca koca şirketlerin cfo'ları dövizdeki bu atağı öngörüp hedge enstrumanı kullanamıyorken bilici finans departmanından böyle bir hamle beklemek, küçümsemek gibi olmasın da, çapları yetmez. Zaten o çapta bir CFO olsaydı bilici'de olmazdı.
Kolay değil o hedge enstrumanını kullanma kararı alma işi. Ben oradan yüklenmem açıkçası. Çünkü kamyon devrildikten sonra yol gösteren çok olurmuş hikayesine benzer bu. O zaman demezler mi adama kurlar sakin giderken niye söylemedin adama hedge yapın diye? Dün yediğin hurmalar hesabı. Şimdi bu ucuz paranın diyeti ödenecek. Sadece bilici değil bunu ülkece ödeyeceğiz aslında.
Sayın inckska, şirketin döviz açık pozisyonu 66 milyon TL Mart sonu bilançosuna göre. Yani dolar 3,95 iken. Döviz açık pozisyonu demek borcun alacağın hepsini çıkarırsın elinde net bir rakam kalır. Hah işte o net rakam da senin finansal açığın olur. Kur da %20 arttıysa üç aşağı beş yukarı ne olacağı bellidir. Tam rakamları elbette bilemeyiz.
SAtışları anormal birşey yoksa bundan önceki çeyrekler gibi artış içerisinde olabilir. Benim tahminim de o yönde haliyle faaliyet karı da güzel bir rakam olabilir. Tek çeyrekte gelebilecek 10 milyon TL'lik belki fazlası finansal gideri nereye koyacağız? Esas sorun bu.
Gunsonu merak edenlerhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...4f5be85d23.jpg
arkadaşlar haziran ayı kur fiyatlarına göre genel bir bilanço tahmini yapılabilir...döviz bazlı borcu bellidir ,çeyreklerde yaptığı ciro da aşağı yukarı bellidir...hammaddesi olan pamuk yurtdışı dolar bazlı fiyatlar ile paraleldir...tıpkı ülkemizde mısır ve buğday fiyatlarının yurtdışı borsa fiyatları ile paralel olduğu gibi...bunun dışında 25 milyon tl lik stok varmış (arkadaşımızın deyişi ile ) hammadde artarken stoklar da aynı oranda değerlenir...
satışların euro bazında olması çok iyidir...eğer satışlar da iyi ise o vakit döviz borcunun yaratmış olduğu olumsuzluk kısıtlanır...bu oranları haziran sonunda ince eleyip sık dokuyarak tahmin edebiliriz ...ilk çeyrekte bu şirketin cirosonu 40-45 milyon tahmin etmiştim 43 milyon gelmişti...karı ise 3,5-4,5 milyon aralığında tahmin etmiştim ,kar ise 5,5 milyon civarı gelmişti...sanırım karın beklentimizden yüksek gelmesinin nedeni bizim daha önce bilmediğimiz satışların euro cinsinden olması faktörü idi...
piyasa bu faktörü yeni yeni öğrendi ...öğrendiğinden beridir de blcyt daha dirençli duruyor..son bir kaç iş günüdür iyi destekler oluşturdu ki benim beklentim de o yönde idi...
hele hayırlısı ile şu seçimleri bir atlatalım sonra duruma bakarız...ALLAH bu seçimleri ülkemize hayırlı yapsın..umarım ülkemiz için en iyi sonuç ne ise o olsun...
Bu hisseyi piyasa görmüyor , göremiyor diye bir kanaate varıyorum ki tecrübelerim vakti geldiğinde göreceğini söylüyor. En son örnek soda ve gentaş dır. Her iki hissenin de bilançosunun güzelliğini bilmeyen yoktu, ne yazık ki ben sodayı, dostum keko da gentaş ı taşıyamayıp pes ettik, gerçi ben sodaya arada bir girip 2'er hafta taşıdım hepsinde de kol kesip çıktım durumda ortadadır, soda da bir ay bekleye bilseydim şu an iki misli blcyt alabilirdim olmadı kısmet değilmiş
Gelelim blcyt'ye, taşıyabilen için yıl sonuna
yıllık ciro __minimum 180. milyon
esas faaliyet karı _____60. milyon
finansman gideri______35/ 40 milyon arası
yıl sonu net kar _______20/ 25 milyon arası gelebilir
hisse fiyatı ne olmalı sizce ?????