Originally Posted by
deva-i dert
Seçmeme gibi bir durum sözkonusu değil. Daha önceki notlarımda da belirtmiştim, GYO seçersem kesinlikle OZKGY olacak diye. Ancak en düşük f/k'lı olması kıyası ancak kendi sektörleri ile karşılaştırıldığında bir anlam ifade edecektir. Çünkü GYO firmaları sürekli varlıklarına yeniden değerleme yaptığı için oluşan net kârın çok büyük kısmı bu farktan kaynaklanmakta, esas faaliyet karından değil. Mesela PD/EFK değeri 5,87 iken PD/Net Kar (yani F/K) 0,93 . Net Kar Esas Faaliyet Karının 6-7 katı, aradaki fark yeniden değerleme farkı. O sebeple aşırı ucuzmuş gibi görünüyor. Kendi sektöreüne göre oldukça ucuz olduğunu değiştirmiyor elbette bu durum.
Bak Ambalajda Çeyreklik EFK 28,12 Milyon TL iken Net Karının 72,86 civarı gelmesi ilk planda dikkatinizi hemen çekmesi gereken şey olmalı. Burada bir miktar Esas Faaliyet dışı gelirler sözkonusu olsa da asıl çarpıcı olan 38,7 Milyon TL Ertelenmiş Vergi Geliri sözkonusu, yani bu bir defaya mahsus Net Karı olduğundan ya da olabileceğinden oldukça fazla gösteren bir durum. Önemsiz bir gelir değil, ancak 2023 yılı bilançolarında bu çeyrek yıllıklandırılmış Net Kardan çıktığında baz etkisi ile F/K değeri bu sefer de aniden yükselecektir. Ben duran varlık satışı, yeniden değerleme farkları ya da ertelenmiş vergi gelirlerinden kaynaklı net karın normalinden oldukça fazla olduğu durumlarda o F/K değerine çok itibar etmiyorum. PD/EFK ile F/K makası çok aşırı açık olmamalı normal şartlarda. Böyle bir durum olması negatif değil, sadece rakam algıyı olduğundan daha fazla etkiliyor. Yoksa Bak Ambalaj iyi bir firma. BNTAS'ta da Faaliyet dışı (kur farkı gelirleri) sözkonusu. Onun da F/K değeri normal değerlerinden daha ucuz görünüyor aynı sebeple. Ama ikisi arasında tercihimi ben BNTAS'tan yana kullandım görece daha ucuz bulduğum için.