şuan %400 arttı kiralar . maaşım da %400 artsaydı keşke .
Printable View
neyse , konu ev sahibi kiracı polemiğine dönmeden konuyla alakalı sormak istiyorum .2023 yılında seçimden önce kredi ile oturmalık ev alınır mı ? hükümet değişir,küresel piyasa ile iyi geçinen biri gelirse ev fiyatları bundan nasıl etkilenir ?
Şu an insanlarda ev alacak alım gücü yok
Fiyatlar durdu yükselmiyor
Yakın arkadaşıma ev arıyoruz, Ankara Dikmen de kiralık veya satılık
Göstermelik te olsa satılıklarda 10 bin 20 bin düşüşler var, kiralıklarda da 100-200 TL düşüyor ilanlar
Bir mahallede 3-5 kiralık daire varken aynı mahallede 60 satılık ilanı var
Satılık ilanı patlamış, ama satılan yok çünkü insanlarda o kadar para yok
Bugün bankaya gittik, ev 5 milyon bile olsa, durumunuz çok iyide olsa 1,29 dan en fazla 200 bin TL çıkıyor
2 milyonluk eve 1 milyon 0,99 felan yok, ister sıfır ister ikinci el küllü yalan, 2,50 faizle özel bankalar veriyormu onu sormadık, kısacası kredi yok, nakiti olan da KKM de, ortada para yok
Bu arada inşaat demiri ve kereste iyi düştü, diğer malzemelerde de düşüş bekleniyor, doğalgaz düşerse cam ve çimentoda da bir miktar düşüş olabilir, düşmese bile resesyon beklentisiyle uzun zaman yerinde sayacak gibi
Araba fiyatlarında da aynı durum var, yükselmiyor artık, çünkü talep az
Araplara, İsraillilere satan satar ama alım gücü yükselmedikçe ev satışları her geçen gün azalacak, 6 ay sonra bu düşüşü TÜİK istatistiklerinde görürsünüz
Bu arada istisna yok mu var, Maaşımız az diye yırtınan kesimden 2 doktor geldi 4-5 bin TL lik yerde 8 bin TL ye evi tuttu
Yine doktor kesimi 2 milyonluk yerden 3.1 milyona ev aldı
Tabi her evini kiraya verene veya satana karı koca doktor bulunurmu çok zor, şu an ilan sitesinde satılık 600 bin daire var, 91 bin de kiralık, bulursanız ev arayan 700 bin zengin satarsınız
hocam çok göz önüne alınmayan konu şu.
TR de ev nadiren kredi ile alınıyor.
sen ben krediyi ödemeyezler evler satılmaz diyoruz.
benim yakın akrabalar ticaretle uğraşıyor ve faiz hassasiyeti olan adamlar.
bi tanesi ithalat sıkıntıları vb süreçlerden sıkıldı sattığı bir ürün grubundan çıktı.
o işe kullandığı sermaye ile peşin para inşaat halinde 4 tane ev aldı aynı binadan.
sen ben kredi hesabı yapıyoruz ama böyle tiplerde çok.
Madem millette para yok, bu pahalı evleri ve arabaları nasıl alınıyor diye düşünüp anlam veremeyenlere bir sır vereyim. Alanların %90' ı esnaf ve tüccar kesimi. Düşük faiz- yüksek enflasyon en çok onların işine yarıyor, o kadar çok para kazanıyorlar ki parayı nereye koyacaklarını şaşırıyorlar. Satılan konutun %80 i de nakit satılıyor ama bu demek değil ki faizlerde yükselme olursa konut piyasasını etkilemez, çok derinden etkiler. Çünkü yüksek faiz ticari faaliyeti azaltır ve esnaf , tüccar elindeki konutu satıp nakite dönmek ister. Bu durumda el mahkum konut fiyatları geriler.