Hisseleri satmadıysanız vergi ödemezsiniz. Bu kadarını biliyorum.
Printable View
Hisseleri satmadıysanız vergi ödemezsiniz. Bu kadarını biliyorum.
Hisseleri pandemi dönemi başlangıcında elden çıkardım.
İşcep üzerinden işlem yaptığım için zaten türkiyede işlem yapmış igbi oluyorum. Yani yurt dışından bir para getirme durumu yok.
Bu konuda yönlendirecek arkadaşların cevaplarını bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
TCMB döviz kuru hesabından sonra ÜFE hesabı da yapmanız gerekiyor. Alış satış tarihlerinde ÜFE farkı %10dan fazla ise alış maliyetinizi o oranda arttırıp karınızı hesaplayacaksınız.
Örneğin 10.000TL alış maliyetiniz var. Hisseyi 30.000TLden sattınız. Alış salış satış tarihleri arasında ÜFE %22 olmuş. Alış maliyetiniz 12200TL olacak. Net karınız 30000-12200= 17800TL üzerinden vergi beyan edeceksiniz.
Eğer ÜFE %10dan az ise net kar olarak 20.000TL beyan edecektiniz.
https://www.hakedis.org/endeksler/yi...-fiyat-endeksi
ÜFEyi hesaplarken örneğin Nisan ayındaki işleminiz için tablodan 1 ay önceki yani Mart ÜFEsini kullanacaksınz.
İşbankasına ödediğiniz komisyonu da yine dolar kuru üzerinden hesaplayıp alış maliyetinize ekleyebilirsiniz.
Beyannameyi doldururken yabancı şirket vergi no olarak 22222222222 girebilirsiniz.
Buraya kadar anlattıklarım forumdan öğrendiğim tamamen teorik bilgiler olduğunu da belirtiyim. Sırf bu vergi işlemlerinin karmaşıklığı yüzünden birçok forumdaş gibi ben de yabancı hisselere uzaktan bakıyorum ama işlem yapamıyorum doğrusu.
IKBR'ın Türkiye Citibank hesabına TL cinsinden EFT yaptım 6-7 saat önce ama hala ulaşmadı hesaba para. Ne kadar sürüyor acaba ulaşması normalde?
Aman aman bir şey istedikleri yok. Hatta ben belge gönderdiğimi bile hatırlamıyorum. Sadece bir sürü form doldurdum. Direk yardırın niyetiniz varsa.
Şu blogu takip etmiştim ben hesabı açarken
https://pintidegiltutumluyum.com/202...hesap-acilisi/
Kerem Bey geri dönüşünüz için öncelikle teşekkür ederim.
Yazdıklarınızı ben de forumda okumuştum. Asıl takıldığım kısım diğer işlemler.
Aslında hisseleri alır iken çok uzun süre tutmak üzere almış olduğumdan vergi kısmını kafaya takmamıştım. İşcebin yüksek komisyonunu da umursamamıştım. Ancak pandemi gibi olağan dışı bir durum ile karşılaşınca sattım.
Yani anlayacağınız yaptığım işlem 2019'da sadece almak ve pandeminin başlaması ile 2020 de tek kalemde satmak. Hatta ben "+" değer çıkacağını da beklemiyordum. Çıkınca burada konuyu tecrübe etmiş arkadaşlardan yardım istedim.
Dediğim gibi nazik dönüşüz için yine teşekkür ederim.
Umarım konuyu pratikte tecrübe etmiş bir forumdaşımız da sizin gibi dönüş yapar.
Sağlıcakla kalın
IKBR para hesaba geçti. Yaklaşık 13 saat sürdü paranın varması.
Yaw EFT 5 dakika iş. Niye bu kadar sürüyor anlamıyorum. :D
Hayırlısı bakalım. Haydi bismillah.
Hesap 2000 dolar üzerindeyse aylık sabit komisyon 10 dolar. Ben de 2000 dolar üzerine denk gelen TL gönderdim ;)
10 dolar sabit ücret de sadece 10 dolar komisyon ödeyecek şekilde trade yapmazsanız düşülüyor hesaptan.
Misal 5 dolarlık komisyon kazandıracak şekilde al-sat yaptıysanız, hesaptan ekstra 5 dolar düşülüyor. Çok para değil aylık 10 doları karşılayacak bütçem var. :)
benim takip edip begendiklerim burda
https://www.marketwatch.com/story/ea...s-income-trend
örnegin Eaton Vance Tax Advantaged Dividend Income Closed Fund (EVT)
25 usd
her ay 0,145 usd temettü veriyor. yıllık yüzde 7 verimlilik
Eaton Vance Tax Managed Buy Write Opportunities Closed Fund (ETV)
15 usd misal
aylık 0.11 usd temettü veriyor. yıllık verimlilik %8,5
İlk yurtdışı hesabımı açtığımda yurtdışında Isyat tarzı hem fon olup hemde düzenli temettü veren var mıdır diye baya araştırmıştım.
2018-2019 yılı boyunca 24 ay EVT portföyümün favorisiydi.
net %5 verimliliğe geliyor mevcut fiyatta. Düşükten alan için %8'e kadar çıkartılabilir verimlilik.
dolarla mı maaş alıyorsunuz sorusuna yanıtım EVT olurdu :)
Temettü geliri için REIT'leri öneririm. Gayrimenkullerden kira toplayıp temettü olarak ödüyorlar. Aynı dolarla ev, mülk kira getirisi gibi. Bana ayda yaklaşık 400 dolar aylık kira getiriyor. Aylık ödeme yapanları da var. GArantici olanlara öneririm. Benim borsa ile işim yok. Sadece REIT'lerle ilgileniyorum kira amaçlı. Yüzlerce binlerce kiracıyla REIT'ler uğraşıyor. Ev sahibi olmaktan daha da rahat.
400 dolar getiri için 600.000 TL'lik hisse almıştım. Şu anda 1 milyon 200 bin TL oldu. Varlığım arttığı için kira getirisi düşük kalabilir ama dolara karşı güvence. YAlnız REIT'lerde dikkat etmeniz gereken Mortgage REIT (mREIT) olmaması. Ellerinde gayrimenkul yok. Mortgage satıyorlar. Ellerinde mağaza, işyeri, ev olan REIT'lere yatırım yapın. Benim aldığımda temettüler yüksekti. Varlık artınca düşük gibi gelebilir kiralar ama dolarla getiri. Ben memnunum. Aynı zamanda REIT'ler gelirlerinin %90'ını kiradan sağlayıp temettü olarak sağlıyorlarsa vergiden muaf. (Biz değil.)
Herhalde o da öyle gelirinin %90'ı kira ise. Herhalde meşhur Empire State.. Benim elimde aylık ödeyenler, öğrenci yurtları, mağazalar, Huzurevlerine kiraya verenler var. İsterseniz depo kiraya verenler de var. Alışveriş merkezlerinden kira alanlar vs.
Bir de borsayla uğraşmam diyenler için bir yer var. Getirisi daha iyi.
https://fundrise.com/
Toplu olarak ev alım satım kira getirisi, yapsat vesaire yapıyorlar. Portföyünüzü sadace kira istiyorum gibisinden yüzdelere ayırabilirsiniz. ABD vatandaşı olmak lazım. Ancak ABD'de Delaware'de şirket kurarsanız katılabilirsiniz. Şirket kurma online.
Yaklaşık 10 yıldır radarımda burası. Yani geçmişi de var. Borsa için de burası içinde bilinmesi gereken ellerinde gayrimenkul var. Yani ödediğiniz paraya bir şey olması daha az olasılık garanti açısından.
güzel paylaşımlar için teşekkürler. Sanırım yurtdışındasınız.
TC vatandaşları için bu temettü işinde tek sıkıntı; 800 usd net temettü kazandıysak, devlet 1000 usd brütü beyan ediceksin, kesilen 200 usd'yi düşürmek işi baya karışık. Reform paketinde çifte vergilendirme bir madde var, bunla ilgili olabilir.
İşte değer mi onu bilmiyorum. Borsadan almak daha mantıklı gibi. ABD'de şirket kurmanın başka yerlerde başka faydaları olabilir gerçi. (TC'de düşük bedelli tekne almak gibi)
bir taşla 2 kuş vurmak isteyenler için mantıklı olabilir.
Bu sefer vergilendirmeler de iyice arap saçına dönecek. Hem ABD'de hem TC'de şirketi olan biri için tam kaos olur sanıyorum.
Google un işi bitti Patrick Batemon hocam. ifşa oldu. Bundan sonra kimse kullanmaz Google ürünlerini.
Why You Suddenly Need To Stop Using Google Chrome
https://www.forbes.com/sites/zakdoff...h=597736cd4d08
Selamlar,
Aslında güzel bir yatırım alanı. Sıkıntımız vergi beyanı tarafı diye düşünüyorum.
Siz bu kısmı nasil hallediyorsunuz, ABD'de bu şekilde şirket kurdunuz mu?
Aylık $400 gelir için yıllık ne kadar vergi veriyorsunuz Sn. sathyz ?
Eğer hisse senetlerini soruyorsanız, Ben bu mart vergimi beyan ettim. %20 ABD'de otomatik kesildi. Vergi dilimine göre de burada hesaplayıp ödedim. Buradaki vergi sonrası elime yıllık 4000$ falan geçti. Hisse senedi için ABD'de şirket kurmaya gerek yok. İş bankasına gidin.
Eğer fundrise'ı soruyorsanız,ona girmedim. ABD'de şirket yıllık yenileme 300 dolar falan. kardan gider. Fazla meblağ ile girilmezse.
Hayır. Mahsup etmedim. İş uzun ve karışık herhalde. ABD'de burada da ne gerekiyorsa verilmiş oldu ama ABD'deki fazladan kesilmiş oluyor. Buradan bir çözüm üreten olursa bizi aydınlatır. Bana Tradeshark çok yardımcı oldu ve burada da orada da ödedim. Burada aksini kanıtlayan olursa memnun olurum.
Benim muhasebeci biliyor mu acaba bu işleri... Pazartesi bir sorayım bakalım.
https://www.kiplinger.com/investing/...to-own-in-2021
%20 stopaji burada mahsup edemedigim icin sadece yutkunarak bakiyorum...
Syg,
Gelir dolarla olunca o 20% çok koymaz bence.
Dolarla kazanıp Türkiye'de yemek gibisi var mı ya... Yurtdışına çıkmadan yurtdışında çalışıyormuş gibi para kazanıyorsun daha ne olsun?
Keşke daha önce girseymişim şu olaya bankalardan 2% dolar faizi almak için bir tarafımızı yırtıyoruz. Bundan sonra kolay kolay yatırmam dolar mevduata para. Gelen ekstra TL direk IKBR hesabına.