Ne maaşım ne bağkurum ne ssk ne de emekliliğim var. Portföyümü yöneterek geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Şuan önümüzdeki hiperenflasyonda fırsatı emlakta gördüm bakalım hayırlısı olur inşallah
Printable View
Bölge konusunu yakında nedenleriyle açıklayacağım yıllardır araştırdığım bir bölgeydi ama gayrimenkul konusuna likit olmaması nedeniyle bir türlü sıcak bakmadığımdan yatırıma girişememiştim ama önümüzde tüm varlıkları sıfırlayabilecek olası bir hiperenflasyon tehlikesine karşı yukarıdaki nedenlerden dolayı konut yatırımına mecburdum
yazlığa % 30 daha ekledim..
:drunk:
Yatırımınız hayırlı olsun. Ancak ; 2019 30 Aralıkta 77500 dolara sattığım dairenin parasını 5,95 den dolar almıştım. Bir kaç kez 7,5 - 8,30 ve 8,70 den al-sat yaptım. En son 8,85 den aldım ve tuttum. Şu an bu para 1200000 oldu. Üst katım geçen hafta 700 bine satıldı. Yani her şey zamanlama ve sabır. Parayla fazla oynamamak lazım. Hepimize temiz ve helal kazanç nasip olsun.
Sn. Ressam, aslında ikiniz de ayni trade i farklı yollardan yapmışsınız. Aynı yere çıkmışsınız.
İkinize de tebrikler.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2 kasım da Edremitte 450 ye aldığım daire halen bazı emlakçılarda 430 / 445000 ilanlarda duruyor. Tek tek arayarak ilanları sildiriyorum. Yani ben daireyi alırken 9,30 dan sattığım dolar şimdi 13 tl. Daire halen 450 ediyor. Lokasyon pek iyi değil . Belki ondandır. Ama artık insanlar konuta doydu. İhtiyacı olanda da para yok. Zor günler ..
Yazın 250 bine sattığım konutun olduğu binada benzer konut fiyatı güncelleme ile beraber 2700 TL olmuş. Şu an için doğru bir hareket yapmışım gibi gözüküyor. Gerçi ben de gittim parayı hisselere gömdüm orada da zarardayım.
Sayın Viva kaç dolara ve TL ile ne kadar yaptığını bir kenara not alın 1 yıl sonra unutmayın buraya yazın o an ki piyasası ile..
Daha düne kadar konut yatırımını aşağılıyordunuz, yakında laser yazıcıyla evler printerdan çıkacak, mevcut evler sahiplerinin elinde patlayacak diyordunuz? Şimdi 3 tane konut birden almışsınız. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu derler adama. Noldu laser printerler arıza mı yaptı :)
Arkadaşlar herkese tek tek yazamıyorum. Topluca aşağıdaki gibi cevaplıyorum.
Doların enflasyonu yıllık %6 yani bileşke olarak hesaplarsanız 10 yılda paranızın neredeyse %75'ini dolarda kalarak kaybetme riski mevcut.
Gayrimenkule yatırım yapmamda çok fazla neden var. Yatırımlarımı asla fevri karar vererek almıyorum, aslında uzun süredir planlıyordum ama yer ve zamanlamayı kolluyordum Dün tam zamanlama oldu 1 i eşime 2 sini bana aldım. Satın aldığım evler Sıfır bina, oturum yeni başlamış durumda.
Hiçbirini kiraya vermeyeceğim çünkü kira yatırımı için almıyorum. Evlerin içinde kiracı olduğunda gelecekte satış için likidite etme konusunda zorluklara neden oluyor. Bu arada kendim de oturduğum evde kiracıyım ve hiçbirisinde kendim oturmayacağım(en azından şimdilik önümüzdeki 2-3 yıl sonrasını bilemem) oturduğum yeri seviyorum ve kirada oturmaya devam edeceğim. Sonuç olarak satın aldığım evler boş olacak.
Alma nedenlerimin en büyük nedeni ABD'de başlayacağını düşündüğüm ve tüm dünyaya yayılacak olan hiperenflasyon dalgasına karşı korunma sağlamak için. Hiperenflasyonda kağıt parada kalmam. Tüm paramla peynir alsam küflenir, et alsam bozulur, Önümüzdeki yıllarda yüksek olasılıklı olarak gördüğüm hiperenflasyon dalgasına karşı Sadece bitcoin, değerli metaller, borsalar ve gayrimenkul düşünürüm.
Değerli metalleri küreselciler ciddi anlamda manipüle ediyorlar. Çünkü geleceğin parası olarak kriptoparayı planlıyorlar. Ama mevcut durumda kripto paraya ve borsalara 3 ev parası yatırmam.
Ayrıca küreselciler 2030 da great reset yapmayı planlıyorlar ve mülkiyetsiz yaşamı planlıyorlar. Yani gayrimenkul fiyatlarını o kadar yükseltecekler ki(hiperenflasyonla) zaten ortalama bir insan ev alamayacak konumda olacak, kalan mevcuttaki ev sahipleri de artan fiyatların büyüsüne(ilüzyona) kapılıp evlerini satıp likidite olacaklar ve tüm malları küreselciler alıp herkesi kirada yaşamaya mecbur kılacaklar. 3 D printer olayına gelirsek yanılmışım çünkü bu adamlar niyeti bozmuşlar. mülkiyetsiz yaşam projesini planlamışlar. 3 d ile ancak robot vs üretirler diye düşünüyorum. Neyse dostlar Benim gördüğüm büyük resimde bunlar var.
Kredi, peşin olayına gelirsek ben hayatımda kredi kartı bile kullanmadım, borçla prensiplerim nedeniyle iş yapmıyorum, hep nakit çalışırım ticarette. Ama kredi ile konut alımı konusunda eskisi kadar kötü bakmıyorum. kredi ile alım yapmak uzun sürüyor. evleri gördüğüm anda kapora bırakıp ertesi günde tapuları yaptık 3 evde de. kredi ile olsaydı sanırım 2-3 hafta sürerdi almak...
Selamlar
-----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Sanırım twitterda birisi yazmıştı hani "kimsede para kalmadı, bunca evi kim alacak?" sorusuna cevap yazarak.
Para enerji gibidir asla yok olmaz, sadece yer değiştirir.
Önceden 100 evi 100 kişi alabiliyorken, daha sonra 100 evi sadece 10 kişi ve zaman ilerledikçe sadece 1 kişi alabilme imkanına sahip olur.. Buna vahşi kapitalizm deniyor. (bu analizi kimden alıntıladığımı bilmiyorum beni affetsin kopya alıntı için)
Özetle para asla yok olmaz arkadaşlar hele ki matbaalar her daim 7/24 jilet gibi para basıyorken...
Doygunluk ve balonun konutta değil kağıt paralarda olduğunu düşünüyorum...
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Dostum geçmişte home ofis çalışan bir traderdım. Free çalışıyorum. geçmişte birçok finansal enstrümanda al-sat yaparak para kazanıyordum ama uzunca bir süredir her enstrümanda sadece uzun vadeli yatırım yapıyorum. Al-sat işini bıraktım, kendimi emekli ettim sayılır biraz yaşlandım çünkü... Kirada kalıyorum çünkü direk denize sıfır konumdayım ve kirası finansal durumumu bozmuyor..
Satın aldığım evleri hisse senedi gibi yatırımlık tutmak için alıyorum. Satın aldığım evleri kiraya vermeyeceğim çünkü yapım nedeniyle insanlarla uğraşmayı pek sevmiyorum. İnsanlarla uğraşmak psikolojimi bozuyor. Hayat kısa herşey para demek değil .. hem ola ki gelecekte bir gün bir nedenden dolayı satmak zorunda kalırsam kiracılı bir evi satmak çok zor olur.
tamam da yerinde gidip inceleme yapmadan olmaz. niye olmaz açıklayayım... şimdi arsanın olduğu yere gittiniz , arsanın komşu olduğu diğer arsaların durumu nedir ? çevrilmiş mi , üstünde bir yapı var mı , komşu arsalardan , alınacak olan arsanın sınırları içine girilmiş mi ? bir haritacı çağırdınız diyelim , üstteki kottan ölçeye başladı parseli , başka bir haritacı geldi , alt kottan almaya başladı filan şantirifinton... tarlalarda mesela komşu parsellere taşma olur ... sonra arsanın bulunduğu çevrede orman varsa , orman müdürlüğünden de bilgi almak gerekir... su havzasındaysa , DSİ den bilgi almanız gerekir... fethiye nasıl bir bölge bilmiyorum...
bu arada odunun meşesi , arsanın köşesi makbuldür...
Elemanin konut yatirimi ile ile gorusleri bir ay icinde tam 180 derece degisiyor, sonra gelip son kararinin en iyisi oldugu yonunde iki paragraf kafa utuluyor.
Konut, eğer kredi ile alınmazsa tüm kur riskleri alınmış olur. Peşin para ile ev almak çok ciddi bir risktir. 6 ay önce dolar -altın bozup ev alan kişi, Parasını kenarda tutup kredi çeken kişiye göre ciddi zararda. 10 yıllık faiz ödemelerin yarısını çıkardı.
Ytd
Finansal piyasalar ve yatırım işi yeri geldiğinde 180 derece karar değiştirmen gereken bir yerdir. Terbiyesize bak kafa ütülüyormuşum. Ben kafesteki aslan olmadım hiç hep burnum av kokusunu almak zorunda...
Tabii ki Fed'i bekledim acaba ne zaman eksi faiz vermeyi durduracak diye ama enflasyon %6 ya çıkmış hala faiz arttırmıyor. Saf mıyım dolarda yatırım yapacağım... Tabii ki reaktif davranıp dolarlarımı mala çevirdim. Tatava yapmanın manası yok...
---
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Bir yakınım yarın çarşamba günü satın alacağı daireyi : Yap-sat konut üreten inşaat müteahhiti konut satışlarını durdurduğunu söyledi satıştan vazgeçti.
çok uzun yıllar sonra ev almaya niyetlendim pazarlık yaptım hafta sonu, akabinde bu kur şoku geldi.
adam satış taktiği fiyat bir hafta geçerli diyordu ertesi gün aradım satış falan yok dedi haklı olarak.
Şiddetli finansal krizde konutun koruyacağını sanmıyorum. Bunu en yakın tarihte Lübnan'da gördük. 2019'da başlayan ve 2020 mart ayında patlayan finansal krizden bu yana ev fiyatları cash US dollar karşısında %50 değer kaybetmiş durumda.
Haklı olmadığını görecek.
Lütfen ilan ise takip edip 1,2 ay sonra güncel durumu paylasirmisiniz
SM-G780F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Konut yatırımına uzun vade bakmak lazım. 10 yıllık süreci baz alırsak, peşin alınan bir konutun dolar/altın karşısında kazanmasının ihtimali zayıf.
O yüzden tavsiyem minimum peşinat maksimum kredi ile alınmasıdır.
Kapora iki türlüdür sınıf arkadaşım ev sahibi cayınca satıştan 30 bin lirasını aldı .
Kredi çıkınca 600 bin TL fark olmuştu onu istedi sözleşme fesih bedeli işletti
Sabit bir geliri olmayan ama evi peşin alabilecek gücü olana öneriniz var mı? Sabit gelir olmayınca kredi taksitlerini ödemek kolay değil. Memur veya sabit kira gerisi olmayan biri ne yapabilir?
Temettü veya dolar mı? veya?
Evi peşin alabilecek gücünüz varsa o paranın %80 ilr temettü verecek hisselere yada hiç maceraya girmeyeyim derseniz altına yatırırsınız.
%20sini peşinat kullanırsınız. Bütün risk artık bankanın olur.
Peşin paraya ev alan biri ister sabit gelirli olsun ister değişken gelirli, bütün parası artık eve bağlanmıştır. Oysa %20 peşin veren birinin cebinde hala toplam paranın %80i vardır.
Ytd
Satışta evi olan yakınımdan taze taze öğrendiğime göre, TL'deki değer kaybı sonrası birdenbire gelen emlağa talep, halen devam etmekte.
Fakat hep güncellenmemiş fiyatlardan. :)
E böyle bir ortamda da insan fiyat güncellemeye yetişemez ki.
Günde % 10-15 değer kaybeden para cinsinden fiyatlama mı olurmuş?
Bu arada "emlak TL cinsi varlıktır" diyen arkadaşlar vardı. Hiç kusura bakmasınlar, o işin öyle olmadığını şu yaşadığımız günlerde görüyoruz.
Emlak cüzi bir maliyetle matbaada şakır şakır basılabilen bir şey olsaydı, dediğiniz doğru olabilirdi.
Ama TL bugün bolivardan bile daha hızlı değer kaybederken, "TL'nin kendisi" dışındaki hiç bir şeyin TL cinsi varlık olduğunu söyleyemeyiz.
Mümkün. Herkes 10 yıl aynı evde oturmuyor. Kaldık sürekli yeni binalar yapılıyor.
Bazen gelir durumuna göre kiralar geriden gider bazen önden gider. Geçen yıl kiralama ciddi zam geldi. Bu yılda geçen yıl yapmayanların çoğu yapacak. 2+2=4 etmiyor maalesef.
Kaldıki gelir durumu düşenler ister istemez belli bir yıl sonunda kalite olarak daha düşük evlere geçer. Bu hep böyle olmuştur.
Olay Tl bazında düşünüldüğü için algı değişiyor.Hiperenflasyonda çıpa ne olacak milyon dolarlık soru bu.Ben altın olur diye düşünmüştüm.Global çete öyle bir kumpas kurmuş ki altını kıpırdatmıyor.Gelecek yıl olay değişebilir.Bizim için dolar TL paritesi açısından bakarsak elbet dolar her daim iş yapar ,ama orda da FED in zirilyon ziriyon para basabiliriz söylemleri insanı düşündürüyor.Evdi arabaydı onlar bence direk alım gücüne bağlı işler.Türkiyede 17 milyon kiracı varmış.Geri kalan nüfus evsahibi.E o 17 milyonun alım gücü nereye kadar kiraların artışına dayanabilir.Şimdiden kiralar bu artmış haliyle bile zeytinyağı,elektrik,benzin artışı ile kıyaslanırsa şimdiden yenik durumda.Cidden bilinmeyen sulardayız.
Çekmeköyde yaşayanlar nereye gitti