50 yapar mıyız gençler?
Printable View
50 yapar mıyız gençler?
Bence çok rahat yansıtıyorlar, tek sıkıntı iç hat uçuşlarında çünkü insanımızın alım gücü düştü ona rağmen son 3 ayda sanırım 2-3 kere tavan fiyat güncellemesi geldi, şuan 990 tl olması lazım iç hat uçuşları tavan fiyatlarının.
Bunlara ek olarak bir de G7 zirvesinden geçenlerde petrol alımına fiyat kotası haberi düşmüştü. Eğer bu konuyu da gerçekleştirirlerse maliyetler çok çok ciddi anlamda düşebilir çünkü fiyat kotasını 30 dolar gibi bir şey belirlemişlerdi. Brent petrolün 110'lardan işlem gördüğünü şuan düşünürsek çok ciddi fark var arada.
Bakalım zaman gösterecek artık.
Diğer satıcılar ilk 5 satıcılardan fazla. Küçükler dökülmüş gözüküyor.
THYAO günlük, bu BOFA aldığını pazartesi verir!
https://i.hizliresim.com/1bnqdp3.PNG
Antalya'ya hava yolu ile 6 aylık dönemde 4 milyon 284 bin 513 turist geldi
Antalya'ya bu yıl hava yoluyla gelen yabancı turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 176 artarak 4 milyon 284 bin 513 olduğu bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, dünyanın en çok tercih edilen turizm merkezlerinden birisi olan Antalya'nın bu yılki turizm verilerinin yüzleri güldürmeye devam ettiği belirtildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre hava yoluyla kente gelen turist sayısında geçen yıla göre artış olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2022 yılının 1 Ocak-30 Haziran döneminde şehre hava yolu ile gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 176 artarak 4 milyon 284 bin 513 oldu. Bu yıl sadece haziran ayında 1 milyon 869 bin 206 turist kente geldi. 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde kenti en fazla 954 bin 998 ile Alman turistler ziyaret etti. Almanya'yı Rusya, İngiltere, Polonya ve Hollanda takip etti. Bu ülkelerin ardından kente hava yoluyla en çok turist gönderen diğer ülkeler ise Kazakistan, İsrail, Litvanya, Romanya ve İsveç oldu."
Kaynak : Anadolu Ajansı
Nisan Mayıs Hazıranda gelen yolcuların neredeyse yarısı haziranda gelmiş. Haziran böyle olduysa Temmuz Ağustos nasıl olacak bakalım.
Artık THY bu saatten sonra Bofa filan dinlemez.. Aldıkları 70 milyon lotu verdiler zaten..Tüm kurumlar fiat revize ediyor.. Bugünde İş Yatırım revize etti hedef fiatını
Havacılık sektörü takip listesi hisselerimizin hedef fiyatlarında güncelleme. Makro tahminlerimizdeki revizyon ve yaz sezonuna ilişkin kuvvetli beklentiler doğrultusunda kapasite, yolcu trafiği ve bilet fiyat tahminlerimizdeki yukarı yönlü değişiklik sonucu havacılık sektörü takip listemizdeki hisselerin hedef fiyatlarında güncellemeler yaptık. Bu raporla THYAO.IS için hedef fiyatımızı önceki 53.85TL'den 74.20TL'ye, PGSUS.TI için hedef fiyatımızı önceki 163.75TL'den 251.95TL'ye ve TAVHL.TI için hedef fiyatımızı önceki 59.40TL'den 79.30TL'ye yükseltiyoruz. Havacılık sektörü takip listemizdeki tüm hisseler için AL tavsiyemizi korurken, sektör içinde THYAO.TI'yi virüsün yeni varyantlarının çıkma ihtimaline karşı güçlü kargo operasyonlarının karlılığı ve nakit yaratımını desteklemesiyle aşağı yönlü riskleri sınırlaması açısından en beğendiğimiz hisse olarak korumaya devam ediyoruz
THY hissesinin grafiksel olarak tekrar yükselen kanala girmesi iyi oldu. Şimdi önümüzde Haziran ayının uçuş verilerinin gelmesi beklenecek ve bilanço için tahminler gelmeye başlayacak. Grafiksel olarak bakinca 10 yada 20 gün içinde yeni yukselen kanalın üst tepesi olan 54-55 aralığına değmesi gerekecek sanırım ve sonrasında gevşeme olur muhtemelen yaklaşık 20 Temmuz sonrasında gelecek olan kurumlarin bilanço tahminleri dogrultusunda yukarı hareketine devam etmesini beklerim. Bilanço oncesi zirve olarak 60 fiyatını mı görürüz yoksa 65 fiyatini mi görürüz orasını büyük balinalar karar verir artık. Ben yine iyi niyetimle 60 diyeyim.
Birde Citibank yaklaşık 60 milyon civarinda lot satmıştı ama şuan 157 milyon civarinda. Artık pek satış yok gibi. Aksine alişlar başlayabilir belki. Bilanço ile hareketlilik bu ay başlar tüm şirketler de. Beklentisi büyük olan şirket hisseleri değer kazanacak muhtemelen. Bilançoya kadar guzel hareketler bekliyorum ben.
Tavsiye içermez kendi düşüncem dır
S.a arkadeşler
Thyo 3 haneli rakamları görebilir DİE düşünüyorum
Bende hisse yok lakin öyle bir beklentim var
Ytd
Temmuz ayına yeni rekorla başladik. 1 temmuz cuma 1551 uçuş. Rekordan kasıt bu yıl için en yuksek ucuşumuz
Yeni bir medya haberi daha
Güncelleme Tarihi: 02/07/2022 12:33
THY Teknik A.Ş. ve Oman Air arasında yeni anlaşma
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Oman Air, ‘’Komponent Bakım ve İkame Yedek Parça Desteği Anlaşması’’ İmzaladı
0
0
Hava yolu operatörleri ve iş jetlerine sunduğu kaliteli bakım-onarım hizmetleri ile küresel uçak bakım-onarım sektörünün en önemli hizmet sağlayıcılarından biri konumunda olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., Umman’ın ulusal hava yolu şirketi Oman Air ile Boeing 737NG ve Boeing 737 MAX uçaklarını kapsayan on yıllık ‘’Komponent Bakım ve İkame Yedek Parça Desteği Anlaşması’’ imzaladı.
Yapılan anlaşmaya göre Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., Oman Air’in filosunda yer alan Boeing 737NG ve Boeing B737 MAX uçakları için komponent bakım ve ikame yedek parça desteği sağlayacak ve sahip olduğu onlarca yıllık tecrübeyi Oman Air filosuna aktaracak. İmzalanan anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş Genel Müdürü Mikail Akbulut; “Oman Air’in komponent bakım ve ikame yedek parça desteği için bizi tercih etmesinden mutluluk duyuyoruz. Dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunan 900’den fazla uçağa komponent bakım ve destek hizmeti sunan bir şirket olarak, Oman Air’in beklentilerini en iyi şekilde karşılayıp, bize duyulan güveni boşa çıkarmayacağız.’’ dedi.
Oman Air Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Nasser Ahmed Al Salmi; “Uçaklarımızın bakımını sektörün öncü şirketlerinden biri olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’ye emanet etmekten memnuniyet duyuyoruz. Tüm bakım ihtiyaçlarımızı tek merkezden karşılayacakları noktasında kendilerine güvenimiz tam. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin sektördeki yetkinliği, Oman Air’in Boeing B737NG ve Boeing 737 MAX uçaklarının bakım operasyonları için en ideal çözümleri sunacaktır.’’ dedi.
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., kapsamlı uçak ve komponent bakım-onarım kabiliyetleri sayesinde, son teknolojiyle donatılmış atölye ve hangarlarında müşterilerine yüksek kalitede hizmetler sunmaya devam edecek.
Tavsiye içermez
ANTALYA 01 Temmuz 2022 - 16:19
Rusya'nın milli hava yolu Aeroflot, Antalya'ya ek seferler düzenleme kararı aldı.
Aeroflot Hava Yolları, tur operatörü Biblio Globus ile iş birliği halinde 2 Temmuz'dan itibaren Moskova'dan Antalya'ya ek seferler başlatıyor. Aeroflot'un 2 Temmuz'dan itibaren Sheremetyevo Havalimanından Antalya'ya salı, perşembe ve cumartesi günleri de uçmaya başlayacağı böylelikle Moskova-Antalya hattında haftalık uçuş sayısını 5'e çıkaracağı bildirildi.
SATIŞA KAPALI
SU 2140 uçaklarla sabah saatlerinde yapılacak uçuşalarda ekonomi sınıfı biletlerin satışa kapalı olduğu, sadece business biletlerin münferit olarak satın alınabildiği belirtiliyor. Uçağın geriye kalan tüm koltukları ise Biblio Globus'a tahsis edildi. –Haber Merkezi
Sefer sayısı yetmiyor, uçuşlar artırılıyor
Tavsiye içermez
30 Haziran 2022, 08:39
Pandeminin ilk başladığı ülke olan Çin'den yıllar sonra İstanbul'a ilk uçak seferi gerçekleştirildi.
Çin'den Rus havayolu şirketlerine şok!
Çin'den Rus havayolu şirketlerine şok!
Çin'in en büyük havayolu şirketi China Southern, 2.5 yıl aradan sonra İstanbul uçuşlarına başladı.
China Southern Airlines Wuhan-İstanbul seferlerine yeniden başladı.
Pandemiden bu yana yapılamayan Wuhan uçuşları bugün Çinli şirket China Southern Airlines tarafından yeniden başladı.
İstanbul Havalimanı işletmecisi IGA Airport, sosyal medya hesabından yeni uçuşu böyle duyurdu; "China Southern Airlines bugün itibarıyla yeniden WUH - IST seferlerine başladı. Nice emniyetli uçuşlar dileriz. "
Havacılık sektöründe işler giderek artıyor, bunlar güzel gelişmeler
Güncelleme Tarihi: 02/07/2022 12:33
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Oman Air, ‘’Komponent Bakım ve İkame Yedek Parça Desteği Anlaşması’’ İmzaladı
Bu çok önemli bir anlaşma THY n,n iştiraklerini globalleştirme alanında atılmış önemli bir adım . Thy Teknik önemli bir iştirak ve THY ye önemli kazançlar sağlıyor..Bu haberi umarız KAP olarak BİST e gönderirler..
Arap ülkelerinden Karadeniz’e yapılan turistik gezilerde yoğunluktan dolayı uçak seferleri ful dolu olduğu taleplerin tamamıyla karşılanamadığı haber kanalında açıklandı. Yeni uçak alımları boşuna değil. ✈
Thy'ye yatırım yaptım bekliyorum, karlılığından da şüphem yok lakin bu tip haberleri gördükçe midem bulanıyor. Bir değil, iki değil...
https://twitter.com/SelinFeldman/sta...URhR97kng&s=19
Cuma günü THYAO da ortalama 48.582 tl fiyattan toplam 21.551.143 lot (1.046.996.298.64 tl) açığa satış işlemi gerçekleşmiş olup 49.30 tl kapanış fiyatına göre açıkcılar ortalamaya bakarsak 0.70 krş zarar yazmışlardır, halbuki açıkcılar düşeceğinden çok eminlerdi, bir çok kişide bunu dillendirmişti, tahta yapıcıda açıkları gördükçe fiyatlamanın düşmesine izin vermeyecektir, asıl zararı perşembe den taşınan 969 bin lot açık yaşamıştır, onlarda cuma günü %5 gibi bir zararla karşılaşmışlardır, artık kazanmaktan vazgeçip paçayı kurtarma gayretine girmişlerdir,
THYAO 21.5 mlyn lot ve 1 mlyr tl hacimle gerçekleşen açıklarda 1. sırada yeralmıştır,
berkimcans bir soru soracağım, cevaplar isen memnun olurum. yazdıklarından cuma seans sonu itibari ile toplam yani geçmiş günlerden gelen ve sari olan satış ile birlikte toplam 21 küsür milyon açığa satış var . doğru anlıyorum.... şunun için soruyorum bir an tereddüt ettim 21 milyon sadece cuma günü yapılan açığa satış mı diye... iyi hafta sonları dilerim...
@lokum, 21 mlyn lot cuma günü gerçekleşen toplam lot miktarı, bu açıkların büyük bir kısmı gün içinde karlı veya zararlı kapanır, düşüş bekleyenler veya zararı kabul etmeyenler ise bir ümit yarına taşırlar, taşınan açıkları ise pazartesi görebiliriz,
Sayın berkimcans, takip ettigim kadarıyla surekli açığa satış ile ilgili bilgiler paylasiyorsunuz.
Sizce bir hissede aciga satışın çok olmasi veya hiç olmaması hissenin performansını etkiliyor mu? Ya da bu durum bir hisse açısından sizin uzerine düştüğünüz kadar önemli mi?SM-M515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tweet zincirine ben de baktım. Thy mağduru aramış, inceleme yapılacakmış.
Ülke giriş koşullarını taşımayan yolcuyu getiren havayolu şirketine ceza kesiliyormuş.
Milyonlarca yolcu, onbinlerce sefer, cok büyük organizasyon, bir iki değil bence 50'ye kadar böyle sorunlar normal.
Bir haber de ben yazayım, Çinliler de 292 adet Airbus siparişi geçmişler.
Havacılık için iyi bence, çünkü yıllar önce sıraya girmek gerekiyor uçak alımlarında.
Bir de altta ayrı mesajda açığa satışla ilgili görüşlerimi yazayım.
Açığa satışla ilgili paylaşımları ben de burada okuyorum, paylaşan arkadaş sağolsun, birçok siteye girip her şeyi takip edecek vakit olmuyor. Piyasayla ilgili ulaşabildiğiniz kadar bilgiyi bilmek istersiniz.. Alan, satan özellikle yabancı işlemleri önemli tabi..
Açığa satış, yani elinizde bulunmayan bir malı satmak ilk başta doğru değilmiş gibi geliyor, fiyat düştüğünde, açığa satış bir nedenmiş gibi algılanıyor. Herifler satmasa düşmeyecekti, gibi.
Sanırım başka bir topikte yazmıştım, tekrar özet yapayım.
Piyasada fiyat aslında bir oylamayla oluşur, demokratiktir. Herkes gücü oranında fiyat oluşumunda söz sahibidir. Parası, gücü çok olanın sözü biraz daha fazla geçer. Adaletsiz gözükse de fena değil sistem..
Demokrasiden daha iyidir bence. Çünkü alınan yanlış kararların bedelini kişi kendisi öder. Ve ayrıca doğru kararlar verdikçe zamanla sözü daha çok geçer, gücü artar. Yanlış kararlar verdikçe de zamanla sözü ve gücü azalır.
Şimdi açığa satışın yasak olduğu bir piyasada kimler fiyat oluşum oylamasına katılabilir? Elinde hisse olanlar ve parası olanlar.
Sakınca şurada:
Bunlar bir azınlıktır, oylamayı az kişi katıldığı için fiyat oluşumu pek sağlıklı olmayabilir. Muhtemelen fiyatlarda balon oluşur, belki de oluşmaz ama oluşup oluşmadığını bilemeyiz. Bunu bilmenin tek yolu açığa satışın serbestçe yapılabilmesidir.
Ve elinde hisse olmayanların da oylamaya katılabilmesini sağlamaktır.
3 bin kişin fiyat oluşturması mı yoksa 50 bin kişinin oluşturması mı daha sağlıklı ve gerçekçi?
Bir ara uzun süre açığa satış yasaktı piyasada, ben bırakacaktım borsayı neredeyse, yabancılar da şikayetçi oldu. Serbest bıraktılar.
Ben nerden bileceğim fiyatlarda balon oluşup oluşmadığını?
Niye balon fiyatlardan işlem yapayım, belki daha da şişebilir balon, belki de şişmez. Fiyat güvenilmez olur benim için.
Tüm katılımcıların, yani örnekte 50 bin kişinin oluşturduğu fiyat daha sağlıklı ve gerçektir.
Bu nedenle acemiler de herhangi bir zamanda almak veya satmak istediklerinde gerçek fiyatlardan işlem yapmış olurlar.
Yasak olsaydı şimdi, ben bu saate kadar nasıl taşıyacağım Thy'yi? Çoktan satar çıkardım. Maliyetim iyi zaten.
Açığa satış yasakken manipülasyon da kolaylaşır.
Olağandışı durumlarda geçici olarak piyasa yıkılmasın diye yasaklanıyor ya da yukarı adım kuralı uygulanıyor. Bunlar da doğru, dünyada da böyle yapılıyor.
Bırakın herkes alsın satsın, ben yasaklanacak diye korkuyorum.
Bu hisse 7.40'dan geldi 2 senede kaç katına çıkmış. Ereğli Tüpraş'ın da kaç katına çıktığı dönemler oldu. Açığa satış serbestti, yükselişe engel olsa ya da düşüşe neden olsa buraya kadar çıkabilirler miydi, en derin hisseler bunlar.
Açığa satış, yarattığı arz kadar gün içinde talep de yaratıyor. Ya da birkaç gün için kiralıyorlar, aynı sattıkları kadar geri alıyorlar.
Bizdeki ödünç ve kira işlemleri kısa süreli oluyor.
100 milyon lot açığa satıp 3 ay almasalar tamam, fiyatı bozar ama o da olmaz zaten. Riski de yüksek olur. Manipülasyon incelemesi de olur böyle bir durumda.
Bir de vadeli piyasalarla spot piyasa arası geçişkenlik var.
Vadelide short poza çok abandıklarında spotla aradaki makas kapanıyor, oradan alıp spot satma daha iyi, ben de bazen yapıyorum.
Spot taşıyorum genellikle. Vadeli çok düştüğü zaman oradan alıp spot satıyorum. 3-5 kuruş maliyetimi düşürüyorum.
Oradan alıp spotta açığa satan da oluyordur. Küçük olsa da kar bırakır. Vadeliye makine kuruyorlar, bu işlemi makine yapıyordur zaten.
Bu nedenle takibi de zor, karşılıklı işlemler de olabilir. Alan satan analizleri çoğu zaman fikir vermeyebilir ama bakıyoruz işte..
Özetle açığa satış zararlı değil piyasa için yararlıdır.
Sayın @balıkadam, açiğa satiş hacmi Bist tüm hacminin %20 sini oluşturur, traderların bazıları al-sat yaparak yükselişten kazanmak, bazılarıda açıktan yani sat-al yaparak düşüşten kazanmak isterler, eger bir tahtada günlükçüler yüklü hacimli açık yaparsa tahta yapıcı hissenin düşmesini engellemeye çalişir hatta borsa göçse bile hisseyi artı kapatarak açıkcıların kazanmasını engeller, eger piyasa da izin verirse tahtayı yukarı sürerek açikcıları sıkıştırmaya çalışır, açıkcılar ise ya pozisyonlarını zararla kapatmak zorunda kalırlar ya da bir ümit diyerek yarına taşırlar, ama taşınan açık yüklü olursa da o gün tahta yapıcı açıkcıları sıkıştırmaya devam eder, bu şekilde batan çok açıkcı olmuştur, örneğin 8-9 yıl kadar önce THYAO da 13.50 den 20.02 ye giden süreçte yüklü açık taşıyanlar olmuş, bu süreçte hergün yüklü açiklar yapılmış zararlı kapatılmış yada taşınmıştır, bunları bir çoğu da batmıştır, ama 2 ay kadar sonra da 12.50 ye düşmüştür, taşımakta inat edenler ise bu süreçte kazanmışlardır, açık taşımanın kirasını ödeme maliyeti vardır, bu parayı ödemek istemeyip düşüş bekleyenler hisse pay vadelisinde short pızisyonu açmaktadırlar,
Açığa satış yapanlar kadar açığa alış yapanlarda vardır..Ben Hergün açığa alış yapar fiat düşerse ertesi güne taşırım veya kar atmişsem seans kapanışında satarım..açığa satış kadarda piyasada açığa alışda oldukça fazladır..
Bu hafta yolcu verileri beklenecek. Bakalım nasil olacak. Haftalik Grafiksel olarak bakinca 51,30 seviyesinde direnç yapabilir. Bir sonraki direnç 52,75 civarlari gibi görünüyor. Bu seviyelere varinca geri salabilir gibime geliyor. Tabi karari balinalar verecek. Ne kadar sürede gerçekleşir, ne zaman çıkar bilinmez. 3 hafta sonra 52,75 üzerine çıkar diye düşünüyorum. Bakalım nasıl bir yol izleyecekler
Rus Turizm sitesi Tourdum.ru Antalya Belek otellerindeki son durumla ilgili haber paylaştı.
200 milyon Euro'luk Cullinan Belek Haziran'da açılıyor
200 milyon Euro'luk Cullinan Belek Haziran'da açılıyor
Rus Turizm sitesi Tourdum.ru Antalya Belek otellerindeki son durumla ilgili haber paylaştı.
Haberde görüşlerine yer verilen seyahat acentelerinin temsilcilerine göre Belek'teki birçok popüler otele yoğun talepten dolayı önümüzdeki 2 hafta boyunca rezervasyon yapılması mümkün değil.
Seyahat acentelerine göre Calista Luxury Resort otelde neredeyse tüm Temmuz ayı boyunca yer yok.
Pine Beach Belek'te Club aile odalarının 21 Temmuz'a kadar dolu olduğu, ayın 9'undan itibaren ana binada bahçe manzaralı oda için rezervasyon yaptırılabileceği ifade edildi.
Rus turistler arasında popüler olan Alva Donna Exclusive Hotel'de 12 Temmuz'a kadar yer kalmadığı bu dönem için sadece junior süitlere rezervasyon yapılabileceği belirtildi.
Port Nature Luxury Resort Hotel'in de 13 Temmuz'a kadar dolu olduğu ifade edildi.
Bellis Deluxe Hotel'e de ancak ayın 10'undan itibaren rezervasyon yaptırılabileceği belirtildi.
Haberde Green Max, Sirene Belek, Cornelia de Luxe Resort otellerinde de Temmuz ayının ilerleyen günlerinde rezervasyon yaptırılabileceği belirtildi.
Bize turist gelse bile bazı otellerde Temmuz sonuna kadar dolu deniliyor. Yani yer kalamamış gibi, yer bulanlar şanslı
Avrupa havalimanlari da grev yüzünden aksakliklar yaşıyor
Acayip bir yıl sanki
Tavsiye içermez
Suudi Arabistan'dan direkt uçuşla Trabzon'a gelen kafile havalimanında çiçeklerle karşılandı.
Bakan Ersoy: Ziyaretin ardından Türkiye aramaları 1 günde 8 kat arttı
Bakan Ersoy: Ziyaretin ardından Türkiye aramaları 1 günde 8 kat arttı
Tatil için Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Trabzon'u tercih eden 172 kişilik Suudi kafile, başkent Riyad'dan gerçekleştirilen direkt uçuşla Trabzon Havalimanı'na geldi.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Asan ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, uçaktan inen ilk turiste çiçek takdim etti.
Suudi Arabistan'dan tarifeli uçuşlar Ağustos'ta başlayacak
Volkan Kantarcı 3 yıldır Suudi Arabistan'dan bazı sebeplerden dolayı turistlerin gelemediğini söyledi. Kantarcı şu ifadeleri kullandı: " Biz aslında Ramazan Bayramı'ndan sonra bu olumlu gelişmeyi bekliyorduk ama bugün gerçekleşti ve ilk charter uçuş yapıldı. Önümüzdeki haftalarda da direkt seferler devam edecek. Tarifeli uçuşlarsa ağustos gibi planlandı ama temmuz içerisinde de sefer konulmaya çalışılıyor. Yoğun bir sezon geçiriyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rus havayolları da uçuş yapamıyor ve Türk Hava Yolları da buradaki açığı kapatmak durumunda. Bu nedenle dış hatlarda ciddi bir yoğunluk var. Umut ediyoruz ki önümüzdeki haftalarda hem Türk Hava Yolları hem de diğer hava yolu şirketleri uçuş planlamalarında Suudi Arabistan'dan Trabzon'a direkt uçuşlara yer açabilirler. Çünkü öyle bir potansiyel var. Suudi Arabistan nüfusu, halihazırda bölgemize gelen 6-7 Ortadoğu ülkesinin nüfusuna eşit."
Suudi Arabistan dan gelen yolcunun kapasite orani da fazla deniliyor. Demekki oradan da baya turist gelecek.
Bu da guzel bir haber, şimdiden başlamış
Tavsiye içermez
iyi akşamlar, bu yıl içinde THYAO' nun beklendiği gibi kar etmesi durumunda yıl sonunda tahminen F/K sı kaç olur? Bilgisi, öngörüsü olan var mıdır ? Sanırım şu an için F/K 3,86
thy de bu yıl 50 milyar tl net kar beklentim var.fiyat hiç artmasa f/k 1.4 ve pd/dd 0.30 olur.
demekki thy nin %200 artma potansiyeli var.
bunlar atmasyon rakamlar değil.bilimsel temellere dayanmaktadır.şu anda yurt içi bilet bulmak adeta imkansız gibi.yurt dışı bilet fiyatları kat kat artmış.thy için uzakdoğu çok önemli olup pandemi etkisi daha yeni yeni kalkmaktadır.uzak doğunun canlanması thyyi uçurur.
güçlü dolar zayıf avro thy lehine.brend petrol %50 hedgeli kullanıyor.yüksek brend thy lehine olduğu gibi brendin zayıflamasıda thy için daha iyi.
temmuzun birinde 1548 uçuş ve 2 temmuzda 1556 uçuş ile thy hergün rekor kırıyor.
Haziran uçuş verileri geldikten sonra çeyreklik beklentilerimi paylaşacağım ben de. Yıllıkta da uçuş ve ciro beklentimi paylaşırım.
2022'de uçuş adetleri, yolcu adetleri, kargo tonajı geçen seneye görev daha yuksek seyrediyor. Bu durumda dolar bazlı bile geçen seneden daha iyi bir ciro ve kar beklerim bu gidişata göre. Haberde geçen seneye parallel olmasına vurgu yapılması beni şaşırttı.
Bu seneyle ilgili aklıma takılan en temel soru işareti yakıt maliyetlerindeki artışın karlılığa ne kadar etkisi olacağı.
6 aylık ciro beklentim 110 milyar tl..Net kar ise 6-7 milyar cıvarı gelirBeklentileri abartmaya gerek yok sanırım.. zaten 6-7 milyar4 kar da olağanüstü bir kardır.. Üstü gelirse kaymaklı kadayıf olur diyelim :)
Yeni bir medya haberi daha,,
Borsa Gündem
Turizm sektörünün en büyük sıkıntısı eleman bulmak
GÜNDEM - 04 Temmuz 2022, 06:45
Küresel turizm sektörü hızla iyileşirken, sektörün işgücü darboğazı da derinleşiyor. ABD’den Avrupa’ya Türkiye’den Malezya’ya sektörün en büyük sıkıntısı çalışacak eleman bulmak. EFFAT’ın tavsiyesi "ücret artırın."
Küresel turizm sektörü, pandemi sonrası tüm dünyada benzeri görülmemiş bir hızda iyileşiyor ancak sektörün işgücü darboğazı da aynı hızda derinleşiyor.İsviçre merkezli turizm şirketi Hapimag CEO’su Hassan Kadbi’nin de aralarında olduğu birçok sektör temsilcisi, turizm sektöründe şu anda en büyük sorunun sektörde çalışacak kalifiye insan bulmak olduğunu aktarıyor. ABD’den Avrupa’ya, Türkiye’den Malezya’ya sektörde çalışma koşullarının kötüleşmesi nedeniyle ciddi bir işgücü açığı olduğu aktarılıyor. Avrupa Birliği’nin sektörel dernekleri sektör paydaşlarına bu işgücü darboğazının üstesinden gelecek 18 önemli öneri sunarken, ücret artışları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sorunun çözümü için öne çıkan ana iki öneri olarak yer alıyor.
Sadece Avrupa Birliği’nde Kovid-19 pandemisinin turizm istihdamını yüzde 9,3 azalttığı tahmin ediliyor. Bu, 3,6 milyon iş demek. Almanya’da 4 turizm işinden 1’i kayboldu. Avusturya ve Belçika’da sektör istihdamının yarısını kaybetti. İspanya’da düşüş yüzde 20. Ancak Oxford Exonomics’in de aralarında olduğu birçok kuruluş ve havalimanı verileri 2022 yılında hızlı bir iyileşme yaşanacağına işaret ediyor.
Turist sayısında 2021’e göre yüzde 800’e varan artışlar var
Ancak bu hızlı iyileşme birçok ülkede sektörün faaliyetlerinde otel kuyrukları, havalimanı kaosu ve hizmetin kalitesinde düşüş gibi işgücü darboğazına bağlı sorunları da beraberinde getiriyor. Birçok tur operatörü ve turizm tesisi ise ücret artışlarıyla pandemide kaybedilen işgücünü tekrar cezbetmeye çalışıyor.
ABD’de 2023 itibariyle pandemi öncesinin yüzde 82’sine ulaşılması bekleniyor. Tam iyileşme 2025’te öngörülüyor. Şu anda ülkenin eğlence ve konaklama sektörüne yönelik 1,5 milyon iş ilanı var. Ancak her 100 ilana karşılık sadece 65 ABD’li iş arıyor.
MALTA, 2019 rekoru 2,7 milyon turistin yüzde 80’ine ulaşmayı hedefl iyor. Ancak Malta Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Tony Zahra, Xinhua’ya yaptığı açıklamada “Şimdiye kadar sadece gerekli personel tutuluyordu. Ama şu an tam kapasiteye giden bir sektör var ve talebe yetişmek için personel sayısı artırılacak. Bu herkes için zorlu olacak” diyor. Malta’da bir restoran sahibi geçen yıl 7 Euro olan saatlik ücretini bu yıl 12 Euro’ya çıkardığını söylüyor.
YUNANİSTAN’da yerel yetkililer ve sektör uzmanları “2019’u yakalayacağız” ifadelerini kullanıyor.
TÜRKİYE’de de Antalya gibi destinasyonlarda turist sayısındaki yıllık artış yüzde 176. Pamukkale’de hedef 2 milyon turist ve geçen yıla göre ziyaretçi üç kat artmış durumda. Ülke genelinde turizm gelirleri ilk çeyrekte yüzde 120 artmış durumda.
HIRVATİSTAN’da Ulusal Turist Kurulu ilk beş ayda 2,9 milyon turistle yıllık yüzde 175’lik bir artış olduğunu aktarıyor. Şirketler çalışanları cezbedecek fırsatlar sunuyor. Sezonluk işçilere bedava konaklama ve diğer yan haklar sağlanıyor. Konaklama maliyetlerinin yüzde 80 arttığı, ücretlerin ise yüzde 30 yükseltildiği aktarılıyor. Hırvatistan Turizm Enstitüsü Başkanı Damir Kresic “Bunun hala yeterli gelmediği çok açık. Turizm sektöründe ücretler hala çok düşük” diyor.
SLOVENYA’da ulusal istatistik ofisi verilerine göre 2022’nin ilk 4 ayında turist sayısı geçen yıla göre 8 kat arttı.
G. KIBRIS’da sektör toplam işgücü ihtiyacının yüzde 20’sine denk gelen 5 bin turizm çalışanını bulamıyor.
YUNANİSTAN’da yapılan bir araştırma geçen yıl yayınlanan turizm iş ilanlarının yüzde 22 ila 24’ünün doldurulamadığını ortaya koyuyor.
İSPANYA, FRANSA, İNGİLTERE, ALMANYA gibi ülkelerde büyük havalimanlarında yeterli işgücü bulunmaması nedeniyle gecikmeler ve iptallerin ardı arkası kesilmiyor.
İNGİLTERE’de 12 Mayıs’ta parlamentonun alt kanadı tarafından yayınlanan bir araştırma Aralık 2021’den Şubat 2022’ye sektördeki toplam istihdamın yüzde 7,8’ine denk gelen 166 bin iş ilanı olduğunu ortaya koyuyor.
DANİMARKA’da Villa Copenhagen’in direktörü “Her gün alım yapıyoruz, yeni işe giriş görüşmesi veya sözleşmesi yapmadığımız gün yok” diyor.
YENİ ZELANDA’da sektörün işgücü darboğazı o kadar akutlaştı ki, Göç Bakanı “vize süreçlerinin hızlandırıldığını” duyurdu.
MALEZYA 1 Nisan’da sınırlarını açtıktan sonra turizmdeki iş ilanlarını doldurmakta zorlanıyor. Pandemide işten ayrılanların daha iyi ücretler ve daha esnek çalışma koşulları bulunan yeni işlerinden turizme geri dönmediği aktarılıyor.
"Türkiye gerçek potansiyeli için daha fazlasını yapabilir"
Paylaşım ekonomisinin ilk girişimlerinden biri olan ve 1963 yılında kurulan turizm şirketi Hapimag’ın CEO’su Hassan Kadbi, hem şirketin işletme modeliyle hem de sektörün genel görünümü ve sorunlarıyla ilgili Dünya’dan Hilal Sarı'ya konuştu. Şu anda 16 ülkede 58 tesisin sahibi olan şirket, paylaşma ilkesiyle kurulmuş ve şirketten hisse alan seyahat severler, belirli bir yıllık üyelik bedeli ve değişken su, elektrik gibi maliyetleri ödeyerek aralarında Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’un da olduğu Devre Tatil Sistemi’nde tatilin tadını çıkarıyor. CEO Kadbi, Türkiye’de de dünyada da hızlı bir iyileşme yaşanan bu döndemde derinleşen işgücü darboğazına dikkat çekerek “Şu anda en büyük sorun sektörde çalışacak insan bulmak. En iyi ödemeyi yapan sektör değil. Bireyler zenginleştikçe turizm tercih edilen bir sektör olmaktan çıkıyor. Biz kültürel olarak değişim üzerinde çalışıyoruz. Takım elbise ve kravatları attık örneğin. İş kültürünü demokratikleştirdik, hiyerarşiyi azalttık. Haftalık call’lara oteldeki garsonumuz bile katılıyor isterse. İşgücünün yetkinliklerini de geliştiriyoruz, Bodrum tesisimizden 3-4 çalışanı İngilizcelerinin gelişmesi için farklı ülkelere gönderdik” diyor. Ucuz turizm ne müşteri için, ne ülke için iyi değil Türkiye’nin turizmde gerçek potansiyeline ulaşması için çok daha fazlasını yapabileceğini belirten Kadbi şöyle diyor: “Ucuz ve düşük kalite turizmi unutun gitsin. Ülke için iyi değil, müşteri için iyi değil, kimse için iyi değil. Sorumlu ve sürdürülebilir turizme odaklanmak kritik. Bu iş sadece plastikten kaçınmakla olmaz. Çalışanların iş koşullarının düzeltilmesi, çevreye ve müşterilerin taleplerine özen gösterilmesi, ziyaretçilerin yerel kültürü tanıması görmesi önemli. Turizmin hakettiği yere gelmesi için olması gereken bu.”
EFFAT’tan sektördeki şirketlere 18 öneri
Avrupa Gıda, Tarım ve Turizm Ticaret Sendikaları Federasyonu (EFFAT) konaklama sektöründeki iş ilanlarını daha cazip hale getirmeleri ve işgücü darboğazının aşılması için şu çağrıları yapıyor: Çalışanları ilk sıraya koyun, ücret ve çalışma koşullarını iyileştirin, toplu ücret görüşmelerini güçlendirin, çalışanların sesine kulak verin, iş-özel hayat dengesini sağlayın, düzenli ve öngörülebilir çalışma süreleri verin, taşeron çalışmayı azaltın, oda temizliğine önem verin, mesleği eğitimler verin, staj eğitimini teşvik edin, iş güvenliğini sağlayın, iş ortamında cinsel taciz ve şiddet olmasını engelleyin, cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği teşvik edin, sezonluk ve göçmen işçileri koruyun, dijitale ve yeşile geçiş adımları atın, sosyal etiketleri (yıldızlar, çevre dostu, hayvan dostu vs.) teşvik edin, yıl boyu turizm hedefleyin, turizmi daha sürdürülebilir ve toplumsal anlamda sorumluluk sahibi bir vizyonla yeniden inşa edin.
Türkiye den daha fazla turizm paketi bekleniyor sanırım. Avrupa bu sene hem yakıt, enerji yüksekliği, hem enflasyon hem turizmci personel sıkıntısı olması, hemde Havalimanı grev krizi derken çok sıkıntı çekiyor bu sene. Ama Turkiye uygun fiyat ve guzel bir havayolu taşımacılığı ile ön planda görünüyor ancak tur ve paketlerin çeşitlendirilip artırılması ile daha fazla turist çekebilirsiniz diyor yazıda.
Bakalım bizim otel sahipleri bunları iyi değerlendirebilir ise eğer bu sene harika kârlar yazabilir ler bence. Umarim bu fırsatları kaçırmazlar
Tavsiye içermez, medya haberi ve kendi düşüncem dır
Sn TheTaurus,
Bence bu haberde sanırım ufak bir yanlış açıklama olmuş olabilir. Ozellikle şu aşağıdaki bölüm,,
Bolat, şirketin yıl sonu beklentilerine ilişkin net bir bilgi vermedi ancak 2022 için kâr beklentisi sorusu üzerine, geçen seneye benzer bir performans olacağını söyledi.
THY 2021'de 8.21 milyar TL net kâr, 97.39 milyar TL gelir elde etti. Dolar bazlı bilançosuna göre bu kalemler sırasıyla 959 milyon dolar ve 10.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu seneki beklentinin 2019 yilinin üstünde olmasini bekliyoruz şeklinde çok sayida medya haberi okumuştum. Yani 2021 yolcu sayisinin üstüne çıkılacaktır zaten. Belki 2021 yılı yolcu sayisinin 2-3 katı uzerinde yolcu taşınacak. 2019 denmesi gerekirken sanırım yanlışlıkla 2021 demiş olabilirler gibi geldi bana.
Gelen veriler zaten sezonun çok iyi geçtiğini gosteriyor. Avrupa son yaşanan Havalimanı krizi nedeniyle kendi bünyesindeki turizm sektörüne de balta vurmuş oluyor. Oradan kaçanların belki 1/3 i yine Turkiye ye yöneliyor. Hac seyehatleride başlamıştı, Suudi Arabistan turizmi de açıldı, Rusya tarafı uçuş seferlerini de artırmak için çabalıyor. Yani Türkiye hizli toparlanacak havacilik ve turizmde
Onumuzdeki gunlerde Yolcu verilerini açıklayınca zaten ne oldugu ortaya çıkacaktır
THY Teknik AŞ ile Oman Air arasında uçak bakım anlaşması imzalandı
Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ ile Umman'ın ulusal hava yolu şirketi Oman Air arasında 10 yıl süreli komponent bakım ve ikame yedek parça desteği anlaşması imzalandı.
THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yapılan anlaşmayla THY Teknik AŞ, Oman Air'in filosunda yer alan Boeing 737NG ve Boeing B737 MAX uçakları için komponent bakım ve ikame yedek parça desteği sağlayacak ve sahip olduğu tecrübeyi Oman Air filosuna aktaracak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen THY Teknik AŞ Genel Müdürü Mikail Akbulut, Oman Air'in komponent bakım ve ikame yedek parça desteği için kendilerini tercih etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek "Dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunan 900'den fazla uçağa komponent bakım ve destek hizmeti sunan bir şirket olarak, Oman Air'in beklentilerini en iyi şekilde karşılayıp bize duyulan güveni boşa çıkarmayacağız." ifadesini kullandı.
Oman Air Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Nasser Ahmed Al Salmi ise uçakların bakın ihtiyaçlarının tek merkezden karşılanması noktasında THY Teknik AŞ'ye güvendiklerini belirtti.
Borsaya bu sabah gönderilen açıklama..