AOY ve AFS ile ilgili son derece güzel bir paylaşım;
https://twitter.com/YFonlar/status/1...427730946?s=19
(Yatırım Fonları kullanıcısına teşekkürler)
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
AOY ve AFS ile ilgili son derece güzel bir paylaşım;
https://twitter.com/YFonlar/status/1...427730946?s=19
(Yatırım Fonları kullanıcısına teşekkürler)
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Hell paylaşımlarınız bizim için çok önemli ve yol gösterici. Sizin fon yönericileriniz değişmiş olabilir demenizden yola cıkarak fonların yönericilerine bakıyordum. Nnf ve Gmr nin fon müdürü Serap Arslan Bektaş görünüyor. İki farklı kurumun fonunda müdür olunabiliyor mu? Konu hakkında bilgisi olan var mı?
Kim ne derse dersin uzun vade bakış açısıyla bakmadığımız sürece kaybeden hep biz, kazanan hep büyükler olacak.
Büyük firmaların hisseleri ya da iyi yönetilen fonlara al sat gözüyle bakmayalım.
Kumar oynayan değil yatırım yapan kişi olalım.
Saygılar.
Sevgiler.
Üstadlarım yay fonu hakkında bilgi verebilecek var mı baktım fiyatı yüksek mi şu an girilir mi acaba?
Her 2 fonun kaptaki izahnamesinde "Fon Hizmet Birimi" Denizbank A.Ş. denilmiş, bununla ilgisi olabilir.
Muhasebe vs gibi işler için bazı portföy yönetim şirketleri dışarıdan hizmet alıyor.
Mac fon'un Fon Müdürü'de garanti bankasından Murat Behlül Tuncel,
Tkf'nin iş bankasından Aydın Çelikdelen.
Sayın tradestop'un dediği gibi saklamacı kuruluş ile ilgili bir durum olabilir. Ama orada bakacağımız kısım portföy yöneticisi kısmı aslında. Taşıdığımız ve memnun olduğumuz fonların yöneticilerinin adını bir yerde tutmak da yarar var, ileride kontrol açısından.
Önemli olan sn.hellistheothers' ın dediği gibi sorumlu olan fon portföy yöneticisi. Yoksa Mac'ın izahnamesine baksak, Fon hizmet birimi, fon müdürü garantiden, risk yönetimi garantiden, araştırma birimi iş yatırımdan vs. Ama Portföy Yöneticisi Haydar Acun, kendiside sürekli ifade ediyor, fona alınan hisse vs. lerde karar verici ve son söz sahibi kendisi.
Genelde aktif yönetilen hisse fonlardan başarılı olanlarda, bu şekilde fon portföy yöneticileri arasında kilit bir isim mutlaka bulunuyor. Bu isim değiştiğinde fonun performansı da değişebiliyor.
onu pandemi döneminde yapacaktı ... ne hedge yaptı ne de fondaki hisseleri azalttı... öylece baktı durdu süreç boyunca... ne anlamın kaldı o zaman senin... sen nasıl bir delişmen fonsun ? daha önceki gönderiler,imde de burada yazdım... aktif yönetilmiyor anladığım... aktif takip önemlidir bizim ülkemizde... tamam uzun vadeli yatırımcı ol fakat fırsatları da değerlendirmelisin ki dolarese tüfeye ezdirmeyesin kertiğini ... sohbet içki sofrasındaki meze mi senin sermayen ? eee o zaman aktif takip edeceksin bireysel olarak da fon olarak da... yüzde 40 düşüşü ben bir delişmen fön için kabullenmem asla
bir de ipraam tatlı'nın ( ciğerci ahmet'in oğlu ) dönmem asla dönmem asla diye bir şarkısı var tempolu ... o da ayrı bi konu... sesi güzel de , kulvarının dışında koştu , düştü...
Söylediklerine katılıyorum Hamza. Orta ölçekli de olsa bir portföyü günlük bazda düşüş yönlü hareketlerde yönetmek biraz zor olabilir. Ama piyasalar kısa süreli (bir ay ile üç ay arası gibi) düşüş yönünde hareket ediyorsa o zaman pozisyon ona göre ayarlanmalıdır. Üstelik hisse fonu olan ve bu işleri iyi bilen kişiler olarak bunu yapmaları gerekir. Gidişata öyle bakakalırsan katmerli zarar kaçınılmaz olur. Lakin fon yöneticileri bunu yapamıyorsa yatırımcılar bunu yapmalııdr diye düşünüyorum.
Şimdi bu SUC'ları ne yapıyoruz? Ben alımı kestim banka fonu almak istemediğimden IBB'ye takılmak istemiyorum. Geriye tümünü EIB çevirmek kalıyor benim nezdimde, var mı defansif değişken için farklı alternatif kullanan.
Teşekkürler Hell üstad, SUC/EIB kardeş kardeş gidiyordum bende, biraz takip edelim öyleyse. Katılım ve büyük banka fonlarına bakmadığımdan kendime üçüncü bir alternatif çıkaramamıştım, umarım mevduat üstü getiriye devam edebilir.
Katılım hisse fonlarda kısa vade(1 aylık) performansa baktığımızda, orta vade performansta(3ay ve 6ay) olduğu gibi halen Rbh önde gidiyor.
Özetle 1. Rbh, 2. Kpc, 3. Mps.
Elz başlayalı henüz bir ay olmadı, fakat 2 haftalık başlangıç performansına baktığımızda Kpc ile Mps arası bir performansı var. Tabi vade kısa olduğu için gerçek bir kısa vade kıyaslama için Elz için'de 1 ay ve 3 ay verilerin oluşmasını görmeliyiz.
Rbh portföy büyümeye devam ediyor, son 1 ayda yaklaşık %100 artışla 121 milyon üzerine gelmiş. Mps'de ise erime devam ediyor.
http://www.katilimendeksi.org/subpag...eks_sirketleri
Bunun hakkında bilgin var mı hocam, düzenli olarka katılımı geçen bir model portföy gibi görünüyor.
İlgili paylaşım sadece bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi yada başka bir amaç taşımamaktadır. ilgili hesaplamalar TEFAS tan alınan verilere göre yapılmış olup hata varsa peşinen özür dilerim.
Bugünden geriye 1 yıllık getiri oranları;
TKF; %103
TCD; %85 (%10 Stopaj düşülmüş net getiri)
Bugünden geriye 2 yıllık getiri oranları;
TKF; %230
TCD; %294 (%10 Stopaj düşülmüş net getiri)
Bugünden geriye 3 yıllık getiri oranları;
TKF; %288
TCD; %307 (%10 Stopaj düşülmüş net getiri)
Çok ayrıntılı bilgim yok, ama bu endekste 3 ayda bir periyodik güncelleniyor.
Katılım 50 ve Katılım 30 endekslerinden, belli kriterlere göre(Derinlik, rasyo vs.) süzgeçten geçirilen 13 hisse senedi. Daha çok bireysel emeklilik sistemi fonlarına, hazır hap şeklinde hazırlanmış örnek bir portföy/endeks.
bir yıllık getiriye bakmak yanıltıcı olabilir.... ocak ayından , yılbaşından itibaren getirisi % 86 da şu an... stopaj düşülmemiş hali..
benim bahsettiğim ise oynaklık , volatilitenin fonda değer kaybına sebebp olması... eğer değişken fon isen isminin hakkını verip bukalemun gibi olacaksın... yüzde 40 düşmeyeceksin ! yumuşatacaksın değer kaybını... hisseni azaltırsın , viopta kısa pozisyon açarsın ... % 40 değil de % 15 düş mesela ... anlatabiliyor muyum ? adın değişken fon değişken ... serbet fon da değilsin hisse yoğun da değilsin... % 40 kabul edilir değil ... kazancını koruyamamışsın demektir.... dip tepeden bakacaksak , hayhay öyle bakalım ;
24 mayıs 2019 dibinden başladığın rallide 27 ocak 2020 da % 157 brüt getiri yakala sonra % 40 düş , 24 mayıs 2019 - 23 mart 2020 getirin % 53 brüt olsun.... % 157 den % 52 ye iki tarih arasındaki düşüş bana şunu diyor , bu fondaki yurt paydaşları aktif takip yapmıyor , çok dikkatli ol... paranın zaman maliyetini hesaplamadan yapılan değerlendirmeler hatalıdır onu da unutmamalı...
daha basit bir örnek hadi şanslısın diyelim dipten aldın 100 kertiğin % 157 değerlendi brüt stopajsız düşülmemiş oldu 257 kayme...
sonra bi baktın panda-emmy döneminde dipte 100 kertiğin 152 ye düşmüş brüt stopajsız... 257 kayme nere 152 kayme nere...
yarın fon hisse taşımaz başka işler yapar bu sefer nasıl bir volatilite ile karşılaşırız o da bir bilinmez.... ki hisseden vazgeçeceklermiş gibi durmuyor 2021 yılında da çünkü tajirlerin hisse yöğün fonlarındaki portföy büyüklüğü sınıra geldi gibi... tcdd çuf çufu ikinci bir hisse yöğün fön gibi devam ettirebilirler 2021 yılında da...
sürekli elma-armut diyip durmayın baymaya başladı artık bu konuşma. "aldığı sattığı ürünler farklı"ysa bunu pandemide neden göremedik diyorum ben zaten. niye tkf yi geçemedi o dönem diyorum, bu yıl için niye geçemedi diyorum.
HMZ STYBK çok güzel yazmış üstte demek istediğimi.
yazıma ekleme yaptım , sayfayı yenilerseniz ...
SUC larda ne gibi olumsuzluk gördünüz de Ne yapıyoruz? diye soruyorsunuz. Açıklar mısınız? Ben her üç fonun da izhnamesini okudum. bir olumsuzluk göremedim. Örneğin SUA fonu eski yönetim şeklinde risk aralığı 5-7 imiş yeni duruma göre risk aralığı 1-2 olacak şekide değiştrilmiş. Şu an zaten öyle yönetilmiyor mu? Yoksa ben mi yanlış anlamışım.
Merkez kur % - 0,52
Banada faiz kararı beklentisi gibi geliyor. Beklenti ortalaması 150 puan artış.
Dolar/Tl kuru üzerine herkes bir şeyler söylüyor ama grafikten bakıldığında, 200 günlük ortalama 7,29 / 50 haftalık ortalama 7,15
Uzun vadede bakıldığında bu ortalamaların altında uzun süre kalmamış. Temel beklentilerde genelde karamsar(cari açık, dış borç, rezervler vs). Hayırlısı.
https://twitter.com/RobinBrooksIIF/s...190291969?s=19
Uslu çocuk olunacağına dair bir sözler veriliyor.
Ama kac kere tövbelerini bozduklarına şahit olduk ve güvenim kalmadı. İnsanların da güveninin kalmadığını da her perşembe görüyoruz.
Bizim borsa da (özellikle bist 30) dolar da yabancıya odaklı. yabancı gelirse dolar düşüyor, bist 30 artıyor oradaki artış bist 100 ü etkiliyor.
yabancı yokken yan hisseler dediğimiz hisseler iş gördü onun sebebi de faiz olmayınca yeni borsa yatırımcıları yan kağıtlardan medet umdular ve bu kağıtlar prim yaptı.
son 2 aydır ise bist 30 a giriş var yabancılar tarafından. yan kağıtlarda hareket daha sınırlı.
diyeceğim o ki özellikle dolarda teknikten ziyade faiz ve yabancı girişi/çıkışı etken diye düşünüyorum.
Mesela perşembe günü 150 değil de 350 bps arttırsa eminim ki dolar bir kaç hafta içinde 7 leri görür.
Ama bu istenir mi? Bilmiyorum :)