https://s3.eu-central-1.wasabisys.com/iresim/KTTgX.png
Printable View
Net kar konusunda bi tahminim yok rakam olarak. Ara dönem bilançolarında dalgalanmada olabilir. Karlılığı negatif etkileyebilecek durumlar olsada faizler, emtia fiyatlarındaki artış ve üretim maliyetleri gibi kesinleşen siparişler ve satışların seyrinden dolayı yıllık karlılıktaki artışın devam edeceğini düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir
Bugünlerde hissenin pazarlandığını söyleyen çok, söveni sayanı da çok. Böyle sert düşüşler herzaman oldu ve olacak. Ozaman gecen yıl 80 liradan 40 liraya düştüğünde de ford pazarlamışlar, 80 liradan 25 liraya düştüğünde ttrak pazarlamışlar, 28 liradan 15 liraya düştüğünde tofaş pazarlamışlar, 175 liradan 100 liraya düştüğünde otokar pazarlamışlar. Nedense bu şirketler şu büyük düşüşe rağmen gecen yılki sert düşüşteki zirve fiyatların temettü düşüşüne rağmen 2 katı fiyatındalar. Pazarlandığını söyledikleri şirkerlerden ford avrupa ticari araç pazar lideri, yurtiçi tüm şirketler içinde ihracat şampiyonu. Türk traktör ülkenin traktör ihracatının yüzde 90ını tek başına yapan şirket, yurtiçi traktör pazar lideri, tofaş yurtiçi binek araç pazar lideri, otokar yurtiçi otobüs pazarı lideri, savunma sanayiinde de önemli bir oyuncu. Şirketler değil kötü olan Borsa böyle bir yer arkadaşlar çöküşler düşüşler herzaman olacak ve burası çok acımasız bir mecra.
Zirve tazeleyen şirketlerde alım yaparken olası bir düzeltmenin gelebileceğini ve canımızın yanabileceğini bilerek alım yapmak gerekli. Borsanın güneşli günlerinde heyecanla onu aldım bunu sattım şu kadar kar ettim diyen insanlarla bugün şu kadar zarar ettim lanet olsun hissenize sahip çıkın pazarlandı diyen insanlar aynı insanlar. Bu şirketler geçen yıl düştükleri zirve fiyatları haketmedikleri için ya da ederi oralar olmadığı için değil piyasa şartları piyasa psikolojisi buna uygun olduğu için düştüler. Otokar geçen yıl 175 lirada çok pahalı olduğu ve ederi 100 lira olduğu için düşmedi. Piyasa şartları bu düşüşe uygun olduğu için düştü. Yeterince korktuk fabrikalar kapandı yaklaşık 1 ay üretime ara verdi çoğu fabrika. Virüsün nereye evrileceği ve hayatı nasıl etkileyeceğini bilmek muammaydı. Yaklaşık 4 aydır bir düşüş sürecindeyiz devam edecekmi nereye kadar devam edecek bilmiyoruz. Bende düşüşten nasibimi fazlasıyla alıyorum. Düşüşlere karşı tek hazırlığım böyle günlerin herzaman olacağını bilmem ve psikolojik olarak buna hazırlıklı olmam. Ben de böyle çöküş dönemlerinden çok memnun değilim fakat borsanın doğası bu. Piyasa satmak için de almak içinde herzaman bahane buluyor
yatırım tavsiyesi değildir...
Aynen kardeş sana katılıyorum. Kısa vadede kar alma peşinde koşanlar ilkaki bi hissede zirvede yakalanıyorlar. Sonra feryat figan durumları oluyor. Önemli olan güvendiğin bir şirkete yatırım yapmak. Zaman alsada ederini buluyor ve kazandırıyor. Temettüsü de cabası. Bende otokarda 6 yıldır varım.Tek hissem de bu. Düştükçe de ekliyorum. Misal geçen yıl borsaların çöktüğü anlarda 99 TL den alabildiğim kadar aldım. Kısa sürede sadece bu aldıklarım bile 4e katladı. Velhasıl ben buraları alım fırsatı olarak görüyorum azar azar sabırlı bir şekilde almaya devam ediyorum. Tüm ortaklara da bol kazançlar diliyorum.
otokar arkadaşımız her şeyi çok güzel özetlemiş geleceği olan büyümesi olan hisede beklemeden kazanılmıyor borsa ile 1997 yılında tanıştım 1998 krizini gördük portföyüm yarıya düştü 20 liramız 10 oldu 2000 rallisinde 10 katına yani 100 birim oldu 2001 / 2002 kririzinde 3/1 düştü krizden sonra altın yıldız almıştım bedelli yaptı bedelliyede katıldım 1 / 2 sene bekledim yüzde 20 kar ile sattım 5 / 6 sene sonra 60 / 70 kat yükseldi 2012 de sasa 1 25 ler de çok ucuz diye al sat yaptık kazandık sandık ama kazanmamışız 2015 de sasa satıldı bedelsiz de bölündü şimdi fiyatı fizana gitti örnekler çok ama bu kadar yeter o zamanlar borsadan hiç bi haberdik bundan sonra hisse al sat değiştir doğru dürüst kazanmadık 2008 amerika kulelerine saldırı sonrası krizine yakalandık 3 40 tl den bryat almıştım 2 20 ye kadar düştü satmadım inat ettim 2020 nin sonuna kadar sat al dahi yapmadım her sene temettü verdi beklemekle kazanıldığını anladım 10 katı 34 00 tl 100 katı 340 00 tl . hiç bir hisseden fazla beklemediğim için fazla bir şey kazanmadım çok kişiye de aselsan aldırdım 2 50 kadar düştüğü zaman biraz kazanınca herkes sattı bölünmelerini hesaplarsak nerelere gittiğine inanamazsınız sonradan çok pişman oldular otokar da 2023 yılı sonunu görmeden satmak istemiyorum o zaman durumu yeniden değerlendiririm hisse ne yaparsa yapsın elimdeki fiks hisse adedini hiç satmam ufak sat al yaptığım için maliyet yüksek gösterir 100 /200 lot kadar almış olduğum hisse parası kadar elimde olan hisselerden sat al yaparım birini satar öbürüne geçerim sıra gelince tekrar alırım o zaman krizlerde endeks dolar bazında zirve veya zirveye yakındı şimdilerde dolar grafiği diplerde veya diplere yakın yerlerde bu arada bist 2007 / 2010 / 2013 lerde 500 doları gördü şimdilerde 159 dolarda 2013 den bugüne kadar biste gelen hisselerle bistin değeri dahada yükselmiş oldu ama dolar olarak bit hiç yükselmedi benim pirensibim borsada en az 3 hisse en fazla 5 hisse olması lazım takibi zor oluyor tek hissede sıkışma durumu oluyor
yatırım tavsiyesi değildir .
https://s3.eu-central-1.wasabisys.com/iresim/K3OWE.png
endeks aylık dolar grafiği . y t d
Ben açıkçası 294(200 günlük temel hareketli ortalama) lira görüp hızlıca kalkınca ve sonraki günlerde dipleri yükseltince düzeltmenin bittiğini düşünmüştüm. Ama aklımda da 100-460 büyük yükselişinin yüzde 50 düzeltme seviyesi olan 280 liraya değebilme ihtimali vardı. Cuma günü kapanışı buradan yaptık. Burası aynı zamanda 50 haftalık üssel hareketli ortalama.
kovid öncesi en yüksek 172 lira gördü kovidde anlık 96 liraya değip kalktı. zirveden yüzde 44 düşmüş.
güncel en yüksek gördüğü değer 464 lira cuma gördüğümüz en düşük 278 lira. zirvden yüzde 40 düşmüş.
temettü düzeltmelerini almak belki daha sağlıklı olur.
280 lira gerek büyük yükselişin yüzde 50 düzeltme seviyesi olmasından dolayı gerekse 50 haftalık üssel destek olmasından dolayı önemli bi fiyat. 50 haftalık ortalama olmasından dolayı da günlük kapanışlar bu seviyenin altında olsa da haftalık buranın altında kapatmaması gerekli. Bu fiyatın altında herhangi bir destek veya dönüş noktası aramam elimden geldiğince portfoyume destek olurum günlük 3-5 ne varsa zamana yayarak.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.