100 liradan baslayıp 460 liraya giden yükselişin ara düşüşlerinden sonraki desteklerinde tutunamadık.
460-100=360
360/2=180
100+180=280 lira
280 lira 100-460 yükselişinin yüzde 50 düzeltmesinin bulunduğu yer.
294 lira 200 günlük hareketli ortalama
Eski yatrmcıların hisseyi elinden kaçırdığı fiyat 255 civarı burası fincan-kulp hedefiydi formasyon tamamlandı diye verdi elinde önceden tutan pekçok kişi. Spek bunları tekrar hisseye bulaştırmk istemeyebilir. Ben düzeltmenin tamamlandığını yeni bir yükseliş öncesinde olduğumuzu düşünüyorum. Extra piyasaları sarsan negatif yurtiçi veya yurtdışı beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece. Yazdıklarım yatrm tavsiyesi değildir.
Sataşma yapıp seviyeyi düşürmeyin lütfen varsa aksi fikriniz sebepleri ile yazarsanız zırvalamayıp ;tanımadığınız ve imkanlarını bilmediğiniz bir insan hakkında üslubunuza dikkat edin.
Özelden yazıp haddinizi bildirirdim ama üslubunuz o kadar mühim bir zat olmadığınızı gösteriyor zaten.
yukarıdaki iki paylaşımda gecen yıl aynı günlerde paylaştığım gönderilerdi. otokar 133 liraydı yaklaşık 15-20 dolar civarında falan. eski gördüğümüz dolar zirvesi 47 dolar civarıydı düzeltilmemiş fiyat. yıl içinde gördüğümüz değerle dolar bazlı zirve fiyatı da yukarı çekmiş olduk. aslında hava çok iyi değildi bunları yazdığımda. yabancının hergün sattığını söylüyorlardı. şimdi bugün baktığımızda geriye 133 lü fiyatlar ne kadar da ucuzmuş diyoruz fakat o günlerde de otokarda pekçok yatırımcı mağdur olduğunu söylüyordu çünkü pandemi sonrası 175 liraya hızlıca çıkmış ve gene hızlıca 133 liraya inerek yaklaşık yüzde 25 civarı değer kaybetmişti. küçük yatrımcı ne yapıp edip o günlerde de zirveden almayı başarmıştı kısaca. bir hisse ne kadar yükselirse yükselsin illa ki mağduruz diyen çıkacaktır. ben extra bir siyah kuğu, piyasaların hiç beklemediği insanların ne yapacağını düşünemediği bir olay örneğin kovidin ilk çıktığı dönemlerdeki gibi global veya yerel bir olay olmadıkça önümüzdeki yıl içinde geriye baktığımızda bugünlere gerçekten ucuzmuş diyebileceğimiz fiyatlarda olduğumuzu düşünüyorum. bunu söylerken de sırf söylemiş olmak için değil ya da herhangi bir analiz ya da inceleme yapmadan değil aksine karlılık analizine dayanarak bu düşünce de olduğumu belirteyim. fakat piyasa fiyatlar fiyatlamaz bunu bilemem ama piyasanın çok da duyarsız kalacağını düşünmüyorum. çünkü karlılıktaki son beş yıldaki agrasif artışın devam edeceği kanısındayım. son dönemdeki yatırımcı profili açısından üzgün olduğumu belirtmek isterim. özellikle sosyal medyada pekçok paylaşıma tanık oluyorum. farklı pekçok hisse için mal kitlediler pazarladılar türünde ifadeler görüyorum. insanlar bilmediği şirketlerin hisselerini tanımadığı insanların paylaşımlarına güvenerek alıp satıyor üzücü gerçekten. buraya yazdıklarımla yatırımcıyı yanlış yönlendirmiş olmaktan korkarım bu yüzden yazdığım durumlarla ilgili mutlaka kendi araştırmanızı ve analizinizi yapın. bana şirketin yıllık verdiği temettü yetiyor. şirketin fiyatı çıkmış düşmüş çok daha ikinci planda benim için. özellikle düşüş günlerinde yazmaya çalışıyorum. sebebiyse zaten hisse yükselirken insanların geri kalan hiçbir sey umrunda değil yükselsin yeter ama düşüş günlerinde insanlar bir paylaşım bir umut bir dayanak noktası arıyorlar. en azından ben 147-60 düşüşüyle başbaşa kaldığımda bunu aramıştım ve buralarda paylaşım yapmamın asıl sebebi de o düşüşte hissettiklerimi sonrasında yaşayan pekçok insanın olduğu düşüncesi. bir şirkete ortak olmak için yeterince güçlü nedenleri olmalı insanın. bu şirkete ortak olmak için yeterince güçlü nedenlerim var benim zaman içerisinde de bunu sizlerle de paylaşıyorum. borsada aldığım hisselere bakış açımsa şu ; hisse alarak şirketin bi çalışanı oldum fakat bedenen çalışmıyorum param çalışıyor ve maaşımı da aylık değil yıllık olarak alıyorum(temettü). Hisselerimi satarsam işsiz kalacağım düşüncesindeyim. pazarda 10 liralık domates alırken en az 5 tezgah geziyorsa insanlar markette ekmek alırken hangisi daha yumuşak taze diye ekmeği mıncırıyorsa çoluğumuzun çocuğumuzun rızkıyla, yılların birikimiyle yatırım yaparken araştırmak zorundayız. yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir
https://twitter.com/OtokarTulpar/sta...824002560?s=19
Bakiye siparişler tablosunu linkten inceleyebilirsiniz. Yılsonu bakiye siparişler bir sonraki yılın hasılatını etkilemektedir. 2020 yıl sonu siparişler 2019 yılından daha fazla olduğu görülmektedir tablodan. Birde bakiye siparişlerin içeriği önemli yani zırhlımı otobüsmü. Bu yıl zırhlı teslimatları geçtiğimiz yıla göre daha fazla olduğunu şirketin ilgili yıllardaki kap ve sitesindeki haberlerden inceleyebilirsiniz. Önümüzdeki dönemde büyümenin devam edeceğini düşünmemin ilk sebeplerinden birisi burda bahsettiğim bakiye siparişler tablosu ve içeriğidir.
Yer İmleri