İlginize teşekkür ederim.
Printable View
Sn. HAYKIRIS, çok güzel yazmışsınız. Çok beğendim yazınızı, harika tavsiyeler içeriyor. Umarım yeni başlayan arkadaşlar bu tavsiyeleri dikkate alıp faydalanırlar. Bazen insan gerçekleri bilmesine rağmen başka faktörler nedeniyle kendi tam olarak uygulayamıyor.
''Froto 30 TL iken 20 TL ye düşünce alacağım'' bu konuşmaları hatırlıyorum ben de :) Halil Hoca'nın sayfasında geçmişti. Sn. freesky ile takılıyorlardı.... Zaman nasıl da geçiyor... Kıymetini bilmek lazım. Bizim yaş ilerlemeye başlayınca (39... 40'a sayılı aylar kaldı :)) hayata daha farklı bakmaya başlıyor insan..
Şuraya güzel bir yazı bırakıyorum, daha önce konuşulan "timing the market" hakkında.. Sanırım üzerinde de biraz konuşulabilir. Tavise ederim.
You Should Never Time The Market?
https://www.zerohedge.com/news/2018-...er-time-market
Sn. hendeseci; keşke Sn. ctugrul kadar tecrübeli ve bilgili olsaydım, bu manada asla daha tecrübeli veya bilgili değilim ama ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum. Ben de o yollardan geçtim, hala da geçiyorum... Yanlış yönlendirmek veya noksan bilgimle kimseyi yanıltmak istemem, umarım ukalalık olarak da almazsınız sözlerimi...
Ben olsaydım; eğer yolun başında ve henüz küçük bir portföyle başlamış olsaydım bu aşamada hisse alımında acele etmezdim. Endeks 70 K'dan 120 K'ya geldi, portföyünüze eklemeyi düşüneceğiniz bir çok hisse bu süreçte çok ciddi primler yaptı. Endeksin geldiği noktada her ne kadar her gün yeni hedefler belirleseler de ciddi bir geri çekilme-düzeltmeye çok uzak olmayabiliriz. Ben olsaydım, hisse alımından çok birikimlerimi bu aşamada başka enstrümanlarda değerlendirip bir süre piyasayı takip ederdim. Mevcutlara dokunmaz ama yeni alım için daha uygun fiyatları bekleyebilirdim. Tabii alırken de kademe kademe alım yapardım. Daha önce yanlış zamanda Aselsan gibi bir hisseye girip ana paradan %30 zararla 1,5 yıl beklemiş biriyim. :) Uzun vadede gene karla çıktım ama sizin de kastettiğiniz benim gibi daha işin başında böyle bir şey yaşamamak sanırım.
Bu arada yeni başladığınızda ilk 1,5-2 yıl psikolojik açıdan çok önemli, mutlaka hisse fiyatı dalgalanacaktır, mutlaka bir düzeltme veya krize denk geleceksiniz... eğer yatırım sisteminize sadık kalır bu süreyi atlatırsanız bakış açınız bile değişecektir. Portföyünüz ''iyi tahkim edilmiş bir kale'' gibi olacaktır. (bu benzetme kıymetli bir yatırımcı büyüğümüze aittir)
Sıktıysam kusura bakmayın. Naçizane görüşlerimdir, saygılar.
Sayın hendese yakında derin bir kriz mi bekliyorsunuz ..bekliyorsanız alım yapmayın. Beklemiyorsaniz alım yapmaya devam edin...her hisse alırken kriz çıkacak diye düşünürseniz nasıl toplayacaksiniz ki .
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn haykiris elinize saglik. Sn hendeseci saniyorum ki her donem endeks veya borsa piyasasinda dusus bekleyenler ve bu dususun aksine yukselis bekleyenler oluyordur. Yalnizca donem donem oransal olarak gorusler degisim gosteriyordur. Ben saniyorum ki herkesin bu kadar defansif oldugu bir cok kisinin "endeksin olasi duzeltmesi" seklinde buyuk bir dusus bekledigi donemde endeks bize hala rekor seviyelerinden cikis firsati tanimaz. Aksine atiyorum 120 den 140-150 ye endeks gelirse yok yaa bu endeks dusmeyecek gidiyor 200 olur 250 olur dusuncesi basladiginda cikmak veya korkmak gerekir. Yalnizca benim tahminimin bu yonde oldugunu belirtmek istedim. Ayrica her aylik duzenli alim yapip uzun vade yatirimci olmayi dusunuyorsaniz bence ilk adimi atmak onemli. Hepimizin icinde en iyi yerden alip en iyi yerden satma gudusu var ancak bu mumkun degil. Iyi geceler herkese
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Endekse değil şirketinize ortaksınız. Endeksle neden işinizin olmadığını çözdüğünüz gün soru sormayacaksınız, tavsiye veren olacaksınız.
* trade tavsiyesi değil tabiki, yatırım tavsiyesi.
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Size katılıyorum. Eğer şirket iyiyse herkes korktuğunda cesur olmak gerekiyor. Zira rüzgar ağacı eğsede yıkmadığı sürece ağaç tekrar eski halini alıyor. O yüzden temettü odaklı ilerlemeyi doğru buluyorum. Alternatif getiriler yükseldiğinde mutlaka borsa yerine alternatifleri seçen olacaktır. Ancak şirket gelir üretip paylaştıkça fiyat kazanç oranı düşsede elimize geçen gelirde büyük bir değişiklik olmayacaktır.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın ctugrul, Sayın Dudu, Sayın Cautionary, değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. hepsini değerlendireceğim.
Özellikle ev satın alma konusu ilk işin olacak. Ancak gereken peşinatı da bir an önce tamamlamam gerekiyor.
Tmpol konusunda biraz cesur davranıp bugün vedalaşacağım. Ve BES'e ayırdığım miktarı da artıracağım.
Tmpolden gelen miktarı da bir süre vadeli hesapta tutup piyasaları izleyeceğim. Bist30 hisselerini ve TRKCM, TSKB, SODA hisselerini takip edeceğim. Şimdiden sepetin temellerini atmak lazım. Ayrıca cepte bir de egeen var.
Teşekkür ederim.
Saygılar
Burada ev almayan bir tek ben varım sanırım. :notr:
%100 hisse senedindeyim. Gerçi bunu kimseye tavsiye etmiyorum.
Günün birinde temettü ile ev alabilecek duruma gelirsem sanırım ancak o zaman ev alabilirim ben.:oleyo:
Şu an için tavsiye ediyorum veya etmiyorum diyebilecek pozisyonda değilim. İlk stratejimde bir değişiklik yaptım ve sonuca ulaşması için daha vakit var. Kendim yapmadığım bir şeyin örneğini vermek istemiyorum ama mantığımı açıklamak açısından şunu söyleyebilirim;
Ben 15 yıl vadeli konut kredisi kullandım. Vade uzun olunca faiz de artıyor tabii ama evi aldığım tarihte elimde 4,7 TL. (şu anki fiyata göre) Aselsan'larım vardı... Daha bir 10 yıl durduğunu düşündüğümde yaptığım işe değer gibime geliyor..
Tabii dediğim gibi şu anki portfüyüm ve yaklaşımım biraz farklı o yüzden kesin bir yargıda bulunamıyorum. :)
Kirada oturuyorum ve hisseyle birlikte diğer yatırım araçlarını da portföyde bulunduran birisiyim yalnız değilsiniz:) Oturduğum muhitte konut fiyatları uygun ve artması için de herhangi bir sebep göremiyorum (reel olarak son beş yıldır düşüyor) kiralar da ancak enflasyon düzeyinde artıyor. İstersem oturduğum evi çok da zorlanmadan alabilirim ama kira çarpanı o kadar yüksek ki gerçekten cazip gelmiyor. Dönem dönem ev sahibinden eve bişeyler yapmasını istiyorum yıllık iki kira bedeli onlara gidiyor bir kira da vergiye düşse adamın eline dokuz kira bedeli para kalıyor. Kirasını ödemem kira gününün öğleden sonrasına bile kalmadığı için ve zamlarda da uzlaştığımız için (bir yıl onun dediği bir yıl benim dediğim oluyor) yaşayıp gidiyoruz. Ev bir ihtiyaç buna kesinlikle katılıyorum alınmalı mı buna da %90 oranında katılıyorum ama son üç yıldır portföy büyütmeye o kadar odaklandım ki belki de bir süre sonra finansal özgürlüğümü sağlayamaya katkı yapacak bir meblağı dört duvara da bağlamak istemiyorum. Kira tutarını %5-6 temettü ödeyen bir portföyle karşılamak için evin fiyatının yarısını ödemem yeterli oluyor. Yaşım henüz genç olduğundan kimseye tavsiye etmemekle birlikte bu riski almaya devam edeceğim. Ev fiyatlarında yükseliş potansiyeli gördüğüm zaman da gerekirse alırım dediğim gibi oturduğum yerde fiyatlar uygun başka yerden alıp da kiraya vermekse en son yapacağım şey.
bu konuda çok düşündüm. Özel sektör çalışanı olarak ev almak benim için bir öncelik. Sayın ctugrul beyin dediği gibi kira boşa giden büyük bir gider. Bugün 200 bin liralık bir evin yarısını peşin yarısını kredi ile alınca 5 yılda(eğer ödeme gücünüz var ise) 5 yıllık kiradan daha az faiz ödeyerek ev sahibi olunabilir.(bknz aşağıda güncel kredi örneği, ben şu an 1050 TL kira ödüyorum. Oturduğum evin değeri yaklaşık 250bin TL civarında) 1 veya 2 yıl sonra aylık ödemeler de enflasyon nedeni ile maaşa nazaran düşük kalıyor. Geri kalan para ile de birikime devam edilebilir. Sonraki yıllarda da ev gibi bir ihtiyaç düşünülmez sadece erken maddi bağımsızlık çalışmalarına odaklanılabilir.
Ziraat Bankası 60 ay vade 100.000 TL
Oran: %1,15
Faiz Tutarı: 38.988,16 TL
2.316,47 TL/Ay 140.021,16 TL
Çok yakın tarihte 60 ay vadeye aşağıdaki gibi konut kredisi çekebiliyordunuz.
Kredi tutarı: 100.000,00 TL
Faiz oranı: %0,89
Taksit sayısı: 60 ay
Taksit tutarı: 2.158,32 TL
Geri ödenecek toplam tutar: 129.499,01 TL
Umarım benim de peşinatım olduğunda tekrar bu faiz oranlarından kredi çekebilirim.
Matematiksel olarak kiranın boşa gittiğini ispatlayabilecek olan var mı aramızda?
İlla hisse senedi alınsın demiyorum, elbette normal bir insanın (ben anormalim) ev alması doğal bir önceliktir ama kira ödemesinin net ve kesin olarak boşa giden para olduğu belirtiliyorsa bunu da ispatlamak gerekir.
kira öderken bir hizmet alıp parasını ödersiniz. para ev sahibine gider.
dolmuşa binerken de ödersiniz ama yürürseniz ödemezsiniz.
kredi ile ev alınca vade sonunda ev sahibi olursunuz. yani bir taşınmaza sahip olursunuz. artık kiraya ödeyeceğiniz parayı yatırıma yönlendirirsiniz.
gerçekten arada muazzam fark var. yıllık mesela 10 bin lira fazladan portföye giriyor ve değerlenmeye başlıyor. portföy çok daha hızlı büyüyor vade uzadıkça.
Sayın syılmaz, ispat edilecek bir durum değil aslında tamamen tercih ve durum sebebi zira siz tercih etmiyorsunuz ben ise imkanım olmadığı için kiradayım. Diğer taraftan size katıldığım noktalar da var. Eğer ki kendimi gelir bakımından güvende hissetseydim 200bin TL kadar meblağı çeşitli yatırım araçlarında değerlendirebilirdim. Sanırım uzun vadeli yatırımda ve bu başlıkta kira bir gider olduğu için ve çoğunluğa da uyduğu için ev almak bir öncelik olarak gösteriliyor. Ben de buna katılıyorum. Sizin tercihinize de saygı duyarım.
Saygılar
İstanbul'da ilk işe başladığımda Mayıs 2010'du.
İşe yakın lokasyonlardan Beşiktaş'ı seçmiştirk .Haliyle kiralar yüksekti. Kiralık ev ararken tesadüfen Satılık ev almış bulunduk.
1+1. Maliyeti140K= 50bn nakit + 60bn kredi +10K Kredi faizi + 20K masraf
Uzun yıllar çalışan için gerçekten kira çöpe atılan paradır.
Çevremde çoğu kişi uzun yıllardır maaşının 3 te birini hala kiraya vermekte.
Lokasyon ve fiyat marjı dikkate alınmalıdır. 2010-2012 senesi en ucuz senelerdi konut için.
Şuan an için konuşursak alınmamalıdır.
syg.
Şimdi ben kendi açımdan bir izah getireyim. İki türlü ev alabilirsiniz.
1) Elinizde mesela 500k nakit para vardır. 500k'lık bir ev alırsınız, 20 sene geri dönüş süresi ile hesaplarsak aylık 2k kira ödemekten kurtulursunuz.
Bunun alternatifi 500k'lık hisse senedi aldınız, %5 temettü verimi olsun. Aylık yine elinize 2k para gereçer, bununla kirayı ödersiniz.
Görüntü olarak değişen hiç birşey yok ama alınmış olan bir risk var. Ev her zaman eviniz ölene kadar sizde artık. Seçtiğiniz şirket kötü bir yatırım olduysa 10 sene sonra zararda olursunuz, seçtiğiniz şirket iyi bir yatırım olduysa belki paranız artık aynı evden iki tane almaya yetiyor ve daha kârlı oldunuz. Bunu şimdiden bilemezsiniz tabi.
2) Elinizde nakit yok, kredi çekip ev alıyorsunuz. 2k kiradan kurtulmak için (evin tamamına kredi çekebildiğinizi varsayalım) 7k faiz geri ödemeli 500k kredinizi çektiniz.
10 yıl boyunca bu parayı ödediniz ve sonunda ev sahibi oldunuz. Peki alternatif durumda? Mesela her ay 7k faiz ödeyeceğime 2k kira ödeyip + 5k hisse senedi alsam. 10 yılın sonunda durumum ne olur?
1. seçeneğin sonucu gibi olacak, eğer kötü bir şirket seçmiş iseniz zararda olursunuz, vasat bir şirket çıkarsa kirayı temettü ile ödeyebilecek portföy büyüklüğüne ulaşırsınız, iyi bir şirket seçmeyi başarabilirseniz belki de iki ev büyüklüğünde bir portföye ulaşmış olursunuz.
Kısacası bu işte tek bir doğru yok. Sizin ne kadar başarılı yatırımcı olduğunuzla doğru orantılı olarak verilen kira boşa gitmişte olabilir, tam tersi iyi ki kirada kalmışım da diyebilirsiniz. Yani burada 2 x 2 = 4 gibi kesin bir yargıya varamayız.
Yarismaya Bruksel'den katilan biri olarak ben de ev almakla ilgili katkida bulunayim. 16 Ocak'ta evimizi almis bulunuyoruz. 1.71 yillik faizle 15 yil vade ile 100% kredi kullandik. Bruksel'e yerlesmeden once ben de Istanbul'da beyaz yaka idim (2007-2015). 3 yildir da burada beyaz yakayim. Para o kadar ucuz ki, cebimden nakit koymak bana hic bir sekilde mantikli gelmiyor. Ayrica su an aldigim evimi kiraya versem kredimi oder ustune de 65EUR cebime kalir.
Dusunsenize bir ev aliyorsunuz 15 sene de kendini amorti ediyor. Turkiye'de bunu saglayacak bir ev bulmak bence cok zor. Ev alirken evin kendini amorti etmesi 20 yili gecmemeli bence. 20 yil dedim cunku Turkiye'de evin degerlenme hikayesi de var.(gerci son bir kac yildir evler artik degerlenmiyor ama yine de ev fiyatlari en azindan enflasyon oraninda artar gibime geliyor). Benim burada aldigim ev 15 sene sonra (olagan disi bir sey olmazsa) ayni fiyat seviyesinde olacak enflasyon diye bir seyin olmamasindan dolayi.
Ev alirken de yukarida bahsedildigi gibi, bu evi almanin bana firsat maliyeti nedir diyerek dusunulup karar verilmeli.
Benim evi aldığım dönemde kiralar 650TL civarındaydı. 10 sene sonunda şu an kira 1400 civarlarında.
1.sene = 650 x 12 = 7.800
2.sene = 700 x 12 = 8.400
3.sene = 750 x 12 = 9.000
4.sene = 800 x 12 = 9.600
5.sene = 850 x 12 = 10.200
6.sene = 900 x 12 = 10.800
7.sene = 1000 x 12 = 12.000
8.sene = 1100 x 12 = 13.200
9.sene = 1200 x 12 = 14.400
10.sene = 1300 x 12 = 15.600
TOPLAM = 111.000 TL
Gelelim benim kredi olayına. Ben kredinin yüksek olduğu dönemde girmiştim. 1.57 idi ilk faiz oranım.
12 ay boyunca yaklaşık 13.700 TL ödedim.
Sonra kredi faizleri düşünce yapılandırmaya gittim ikinci faiz oranım 1.17 oldu. Bu faiz oranı ile
17 ay boyunca yaklaşık 16.000 TL ödedim.
Sonra bir daha faizler indi ve ben tekrar yapılandırmaya gittim. Son faiz oranım 0.76 idi. Bu faiz oranı öncekiler göre oldukça iyi olunca hem geri ödeme miktarında hem de ödeme süresinde düşüş yapabildim.
62 ay boyunca yaklaşık 54.000 TL ödedim. Daha 22 aylık ödemem vardı ama ben erken ödeyip kurtulmak istedim ve yaklaşık 17.000 TL peşin ödeyip (peşin ödeme cezası dahil) krediden tamamen kurtuldum.
Yaklaşık, kredi olarak 100.700 TL ödedim. Krediyi erken kapamayıp ödemeye devam etseydim 2.000 TL daha fazla ödeyecektim. Erken ödeme miktarını bankaya koysam belki aynı oranda getiri sağlardı ama taksit ödemekten yorulmuştum :)
Bu süre zarfında kredi yapılandırmalarına yaklaşık 4.000 TL ödedim
Bu süre zarfında zorunlu konut sigortalarına toplamda yaklaşık 4.000Tl ödedim.
Önceki hesaplara bu giderleri de eklersek yaklaşık 108.700 TL bir maliyet çıkıyor.
Aynı bankadan sonradan dosya masraflarını fazla aldıkları için 1.500 TL geri ödeme aldığımı da belirteyim.
Sonuç kaba bir matematikle kirada otursaydım ev sahibine bu zamana kadar 111.000 TL ödeyecekken kendi evimin sahibi olarak bankaya 108.700 TL civarında bir para ödemiş oldum.
Peşin ödediğim miktarı borsada değerlendirseydim daha fazla kazanabilirmiydim ? Belki de evet. Bunun kararını siz vereceksiniz. Ben şu an geçmişe baktığımda iyi ki böyle yapmışım diyorum.
Belçika'daki üyemizin (rumuzu yazmak zor geldi :) ) durumu aslında çok değişik.
Yıllık %1.71 faizden bahsediyor, aylık değil. Böyle bir durumda ev almak Türkiye'ye göre daha mantıklı olabilir.
Gerçi şu da var şu an ki enflasyon ile gelecekti enflasyonda önemli. Şu an enflasyon %15'lerde, faizler yüksek. Bu ortamda yüksek faizle ev aldın.
1. ihtimal -) Gelecekte faizler düştü mesela %5'lere, maaşınıza yapılacak zamda yıllık %5 civarı olacak. Ödediğiniz kredi miktarı pek küçülmeyecek hep yüksek faizle kredi ödemiş olacaksınız.
2. ihtimal -) Gelecekte faizler %20'yi geçti. Aldığınız evin değeri yüksek enflasyon sebebi ile daha hızlı artacak, sizin maaşınıza daha fazla zam gelecek, gelecekte ödediğiniz kredi miktarı daha komik rakamlara inecek. Siz kazanacak, banka zarar etmiş olacak.
3. ihtimal -) Gelecek 10 sene boyunca faizler bugünkü gibi hep %15'lerde dolaştı. Çok değişen birşey yok, son yıllarda %15 enflasyon sebebi ile ödediğiniz kredi önemsiz rakamlara düşecek, belki ödediğiniz kira ile aynı seviyelere düşmüş olacak ama başta ki yıllarda yüksek faiz ödediniz, ikisi birbirini nötürlemiş olacak.
Merhabalar;
Uzun zamandır yazmasamda forumu düzenli olarak takip ediyorum, tüm katılımcılara verdikleri bilgiler için teşekkür ederim.
Sizlerden öğrenmek istediğim bilanço analizi ile ilgili bilgiler olacak,
Yayınlanan bilançolarda hepimizin bildiği üzere onlarca değer var, sizce en fazla dikkate alınması gereken 5 değer hangileridir?
1-Özsermaye
2-faliyet karı
3-.......
4-.......
5-........
gibi bir sıralama yapsanız ne şekilde olurdu?
Şimdiden teşekkürler..
Fd/favök rakamı 1. önceliğim. Tahmin edebiliyorsanız gelecek yıllarda ki fd/favök cari olan tüm çarpanlardan bence daha önemlidir. Bu rakamın mümkün olduğunca 5'e yakın olması ve 10'dan yüksek olmamasını tercih ederim.
f/k ile arasında ciddi fark varsa demek ki şirket çok borçlu (fd/favök düşük, f/k yüksek ise)
Bu durumda bütün karı temettü olarak dağıtıyorsa düşük fd/favök lü şirkette sıkıntılıdır, faaliyet karı hep faiz ödemelerine gider çünkü. Bu sebeple yüksek borçlu şirketin temettü dağıtmamasını yada çok düşük oranda dağıtmasını tercih ederim.
Kabaca evet.
Aslında tekrar okuduğumda mesajımda bazı eksiklikler olduğunu farkettim.
FD (Firma değeri) = Piyasa değeri + net finansal borç (uzun+kısa vadeli finansal borçlar - kasadaki nakit)
Favök (Faiz, amortisman, vergi öncesi kar) = Faaliyet karı (diğer faaliyetlerden gelirler ve giderler eklenmemiş hali) + amortisman giderleri
Şimdi firma değerine finansal borçları ilave ettiğimiz için aslında aynı faaliyet karına sahip iki şirketten borçlu olan, borçsuz olandan daha yüksek fd/favök oranına sahip olacak.
Favök'te ise faiz giderlerini hesaba katmadığımız için doğrudan faaliyet karı ile şirketi değerlendirmiş oluyoruz. Oysa f/k'da net dönem karına bakılır, burada yüksek finansal gider varsa karlılık düşeceği için net dönem karı düşer ve fk yükselir.
Ayrıca bir sefere mahsus karlar (gayrimenkul yada menkul satımı), ertelenmiş vergi giderleri vs gibi kalemler fk'da yanılmamıza yol açabilir ama fd/favök'te bu kalemler yer almadığından şirketi faaliyet karı (asıl işi) ile değerlendirmiş oluruz.
Belki biraz karışık olmuş olabilir. Bahsettiğim rakamları kendiniz hesapladıkça mantığını daha iyi kavrarsınız.
Yaklaşımınıza katılıyorum, bir enstrümana (ev, hisse vs.) yatırım yapmak kesinlikle mantıklı veya mantıksız demek zor. ZAMANLAMASI önemli. Mesela ben 2009da çok yanlış bir zamanda ev aldım (babamın ısrarıyla) ve yanlış yaptım. Çünkü borsa dipteydi ve çok kısa sürede paramı ikiye katlayabilirdim. Ama hocamın dediği gibi 2010-2012 çok uygundu ev almak için.
Özetle TIMING beyler :rules:
Sizin deneyiminiz ve hesapları günü gününe tutmanız çok değerli bir veri seti oluşturuyor. Peşin ödediğiniz tutarıda iletebilir misiniz?
Evin şuanki değeride kabaca 300 k diyebilir miyiz?
Diğer forumdaşladanda ricam; bir süre önce aldıkları evlerle ilgili değerlemeleri paylaşmaları. Bu tarz veriler insanların kararlarında ve hesaplamalarında faydalı olacaktır.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
https://gatheringdreams.com/best-passive-income-ideas/
Guzel bir yazi buldum.
Linklerde de faydali bilgiler var.
Syg,
Geçmiş hisse nette bir hikaye vardı. Doğruluğuna kefil olamam.
2001 krizi sırasında adamın biri iyi lokasyondaki dükkanını satmaya kalkmış zira kiracı yok bizim alıcıda talip olmuş. Dükkan sahibi parayı alıp dolara yatıracam demiş. Dolar çok yükselecek. Hikayenin gerisini tarih yazıyor zaten. Dükkanın kirası yükselirken dükkan sahibi ucuza sattığı dükkanı ve zirveden alıdığı dolarları ile başbaşa kalmış.
Faizle ilgilenenler için eurobond faizleri çok cazip seviyelere gelmeye başladı. usd cinsi faiz oranları, vergi dilimine girene kadar %0 vergi, stopaj yok.
06/10/2021 vade işbank %4.99
07/10/2021 vade vakıfbank %5.25
30/05/2022 vade vakıfbank %5.46
24/10/2022 vade işbank %5.78
01/11/2022 vade vakıfbank %6.05
10/12/2023 vade işbank %6.42
01/11/2027 vade vakıfbank %6.87
Yüksek risk alırım diyen eurobondcular için (yüksek sermaye gerektirir)
Global Liman 14/11/2021 vade %7.03
Yaşar Holding 06/05/2020 vade %7.16
Odeabank 01/08/2027 vade %8.63
Albaraka Türk 07/05/2023 vade %10.86 (efsane oran :) )
Prensip olarak sadece yatırım için boşta bekleyen paramı faize yatırıyorum, faize yatırım yapmıyorum. Yapıyor olsam %50 eurobond - %50 hisse senedinde olurdum.
Sn syılmaz,
Bu eurobond faizleri vade sonu olan 4 yil toplami icin mi %5 yoksa yillik mi %5?