Sabah teknoloji endeksi düşüyor diye TTE ekleyeyim dedim biraz. Yine yükselişte sanırım. 0.90-0.85 bandında geziniyor bir aydır.
Printable View
Sabah teknoloji endeksi düşüyor diye TTE ekleyeyim dedim biraz. Yine yükselişte sanırım. 0.90-0.85 bandında geziniyor bir aydır.
Sn kartal teşekkür ederim iyiyim
Umarım sizde iyisinizdir
Ama yazılarınızın arasını bu kadar uzatmayın
Faydalı yorumlara çok ihtiyaç var
Bu arada TCD elinizdeyken ne badireler yaşandı
Irak Suriye harekatı İranlı general meselesi virüs çöküşü
Ama buna rağmen kardasınız şu anda
Yanlız o devasa çöküşlerde TCD’de kalabildiğiniz için ayrı bir tebriki hak ediyorsunuz
Günlük yüzde beş altılara varan düşüşlerde sabredebilmek herkesin harcı değil
Şimdi benim aklımı kurcalayan bir durum var. Çok uzun yıllardır fon alırım. Eskiden hisse fonları arasında endeksi geçebilen hemen hemen olmazdı. O yüzden hep diğer kategorilerden fon biriktirirdim. Yıllık bist 100 endeks %22 ise hisse fonlar %20-25 arasında olurdu. O yüzden de o yıllarda hiç hisse fonu biriktirmezdim.
Çünkü eğer endeksi yenemiyorsa, endeksin ve tüm diğer enstrümanların enflasyondan arındırıldığında üç aşağı beş yukarı, er geç aynı yere varacağını/döneceğini düşünüyorum. O yüzden bist100le birebir aynı hareket eden, görece geçemeyen fon çöp hükmünde benim gözümde.
Ancak son 2-2,5 yılda pıtrak gibi 4-5 tane hisse fonu bunlar arasından ayrıştı ve düzenli olarak endeksi yenmeye başladı ve ben de hisse fonları almaya, artırmaya başladım. Çünkü endeks 5 çıkarken 6 çıkan, 5 düşerken 4 düşen fonlar muazzam bir yatırım aracına dönüştü benim gözümde.
Fakat kıyas kriteri bist 100 geçen yıl sonu hareketini hemen hemen hiç büyük bist 30 banka hissesi olmadan yapmıştı. Dolayısıyla, aslında başarılı görünen bu fonlar banka hissesi taşımadığı için başarılı idi ve acaba endeks yine klasik sadece bankalarla yürüyen hale dönüşürse ( ki bunun sinyalleri var ) , yine hisse fonlar sadece endeks civarında mı getirilere dönecekler sorusu var aklımda.
Yani hisse yoğun fonlar, geçmişteki bist100 ne getirirse onu getiren , akmaz, kokmaz yapışmaz sıradanlığına mı dönecekler.
Belki de baştan beri bist100 değil bisttüm kıyas kriteri olmalıydı, ona bakmalıydım.
Hisse fonların bu başarısının sebebi Xtumy ve Xtum ve Bilişim endeksinde meydana gelen inanilmaz yükseliş sayesindedir. Tabi Mac, Tcd, Eid, Tkf,vb fonlar güzel yönetiliyor. Haklarını yemeyelim. Mac fon 2019 yılı haricinde diğer yıllarda dolar ve altın getirisinin genelde gerisinde kalmış. Bunu da dikkate almak lazım.
Evet, bahsettiğiniz şey ana neden olabilir.
Dolar ve altın ile kıyaslamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Her fonu kendi benchmarkı, kıyas kriteri, dayanak enstrümanı ile kıyaslamak lazım. Altının getirisi ile altın fonlarını kıyaslamak daha doğru olur kanımca.
Açıldığı günden bugüne 0.5 cent ve 5 cent arasında hareket eden bist100 , şu anda 1.7 cent civarında. kendi tavanına değil tabanına yakın aslında. Bunu şundan dolayı söyledim, daha uzun vadede bahsettiğiniz dolar ve altını da geçebilir, başarısı sürerse