Kardeşim nedenini çok merak ettim, özelden yazar mısın bana, ya da en azından bir kaç sufle lütfen.
Printable View
Bir evin bedeli maksimum 15 yıllik kira bedeli olarak hesaplanır. Türkiye'de durum değişti. Bundan on sene önce aldığın ev bedava gibi. Eski evleri bilmiyorum ama yeni konutların arsa ve inşaat maliyeti 1,5 milyonun üzerinde kentsel dönüşüm var, arsa sahibine %50 ye yakın veriyor yani bir daire sana bir daire kendine yapıyor böyle bir durumda yeni konutlar için fiyatların düşmesi uzun yıllar alır.
bu noktada ciddi bir paradokstan bahsetmeden geçemeyeceğim.
eğer konut fiyatlarının bu seviyeleri normal ise dolar için bu seviyeler anormal derecede düşük.
konut fiyatlarda 1 yılda dolar bazında %200 den fazla artış gösterdi. 500 bin liralık evler 2.5 - 3 milyon bandından işlem görüyor.
dolar - emlak makasının çok yakında kapanacağını öngörüyorum.
makroekonomik verilerin hiçbiri sürdürülebilir olmadığı gibi, bu sektör içinde değil.
Artik hesaplari farkli yapmak gerekiyor.
500.000 TL. ye ev var mi ? Yok.
Ya 1.000.000 TL. belki.
Peki 1.000.000 TL, bugun alsan kac dolar yapar, boluyoruz 18.80 'e , 53.191 USD yapar.
Bu parayla 50.000 adet Eurobond aldik, 6 ayda bir % 4.3 faiz odemeli, yillik % 8.60, yilda ne getirir, 4.300 USD.
Bu da 80.840 TL yapar.Aylik 6.700 TL.
Enflasyona yenilmeyecek, dolar kuruna gore her yil artacak bir gelir. ( Eurobond vadesine gore de ki 10 yil.)
Simdi adam bu hesabi bilse ve yapabilse ev alir mi ?
Ya cocuklara kalirdi, ee dolar kalsin daha iyi degilmi ?
Bu 50.000 dolar ana parani 10 yil sonra bi tamam geri aliyorsun, tuttugun sure de kira'ni faiz geliri ile oduyorsun.
Ya bizim semtlerde 6.700 TL. kiraya ev yok.
Tasin o zaman Hakkari'ye birader ne diyelim.
Burada anlatmak istedigimiz, ev alamamak dunyanin sonu degil.
Doğalgaza %150 zam yazmış geride bir arkadaş ,
asgari 9000 olursa %200 bile mümkün :)
Tahminim düz 10.000 :oleyo:
herşeye zam gelir, öyle böyle değil :)
ekmek soğan ve az tuz :)
Bandırıp yiyeceğiz artık :)
Prim ödeyenlerin malum şahıslara borcu yok yuksek prim ödeyenler zaten okumuş kesim oy vermez oy veren avantadan emekli maaşı alanlar bazı avukatlar geçmişte çok adamı yalancı şahitlerle is yeri kapandı bunlar tanık sahibi öldü veya bilmiyoruz orada çalıştım diyerek mahkemede ,ziraat pangasindan kalan prim borcu için kredi de çekerek cebinden para çıkmadan emekli oldular .Çok azı sgk yakaladı emekliliği iptal etti .Köyden hayatında çıkmamış istanbul , ankaradan emekli olanlar var tanıdığım unlar için gençlerin geleceği bizim de şu anımiz karartiliyor.
Herkes bir gün asgari ücretli olacak slogan bu .