Bir tecrübe paylaşayım, işine yarayan olursa ne âlâ...
Midas'ın vergiye esas gelir dökümü göndereceğini bildirmesinden önce, kendim Midas'tan vergi beyanına esas olacak extre istemiştim.
Onlarca sayfalık doküman geldi, şirket yetki belgeleri, imza sirkülerleri vb. dahil...
Sonra sanırım oluşan talep nedeniyle, "Midas vergiye esas kazanç" ibaresi ile özet bir extre gönderdi.
https://intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan/ adresinden "vergiye esas kazanç" ibresi ile belirtilen rakamı girdiğimde çıkan rakamı görünce benzer durumdaki bir arkadaş ile tuttum vergi dairesinin yolunu.
Tahsilat servisinden bir beyefendiye durumu anlattık. Extreleri verdik. Sanırım o da ilk defa böyle bir işlem yapıyordu.
-Midas'ın stopaj kesintisi yapıp yapmadığı,
-Başka gelir kalemlerimiz olup, olmadığı... Varsa neler olduğu.
-2024 yılına ait vergiden düşülebilecek, sağlık-eğitim vb. harcaması yapıp yapmadığımız...
vb. sorulardan sonra.
Benim de "G.İ.B Hazır Beyan" sitesinden bulduğum rakamı ödeyeceğim vergi olarak bildirdi.
Diğer arkadaşımızın ise vergiye esas gelir olarak beyan edilen rakamı 227.000 TL civarı olduğundan,
başka da vergiye tabi geliri olmadığından 230.000 TL'lik muafiyet sınırı altında olduğunu ve G.İ.B Hazır Beyan sayfasından görülen 40.000 TL vergiyi ödemesine gerek olmadığını belirtti. Özetle 3.000 TL'lik fark ile 40.000 TL vergiden yırttı.
Ezcümle 2025 yılı için benzer bir durum yaşanırsa aklınızda bulunsun;
O yıl için açıklanan vergiden muaf rakama(atıyorum 300.000 TL olsun) yakın bir kâr söz konusu ise:
1-Eğitim-sağlık harcamaları ile,
2-Al-sat ile ilgili rakamın altına inerek "vergiden kaçınılabilir"...
Bu da bize güzel ders oldu. :notr: