Yıllık bileşik getirisini hesaplayabilecek matematik bilen seven var mı :)
Printable View
Yuzde 44 gibi bir sey. Inanilmaz bir rakam. Sahsen borsa tekrardan bir dip calismasi yaptiginda. Ileride dogacak cocugumun 20 yasinda haberi olacagi sekilde 1000 er liralik 10 tane uzun vade hisse yatirimi yapacagim. Asels ve bimas ilk 2 sirada olacak tabi ki. Birinden biri tutsa kerata 30 yasinda emekli olur xD.
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de aracı kurumda bir miktar bakiye bırakmıştım.2 yıl sonra almaya gittim.Saklama ücreti adı altında bütün parayı sıfırlamışlar.
O kadar yıl içerisinde arkadaşınızın muhatap olacağı bir banka dahi kalmamış olabilirdi.Ancak kısmette varsa Ağrı dağı tepesindeki arsanız bile turizme açılıp servet kazandırabilir
Evet...çok güzel sorular..hepimiizn sorması gereken sorular bunlar...doğru hisseyi bulamadıktan sonra ister toplu al, ister her ay az az al...farketmez...zarardasın...tcell buna en güzel örnek zaten.
O yüzden mesele doğru hisseleri buşabilmekte diyoruz...1 yıl öncenin doğru hissesi, bu yılın doğrusu olmayabilir...bu nedenle yılda 4 kez, her bilanço dönemi sonrası portföye giren ve çıkanlar olmalı...her zaman getiris düşük olmayabilir...değişik sebeplerle de bir hisse portföyden çıkabilir....bir de önemli nokta bir hisse çok düştü, ya da az artıyor diye portföyden çıkabilir...ama pahalı hale geldi, çok arttı diye portföyden çıkmaz.
alırken pahalı almamaya dikkat ediyoruz...ama bir hisse pahalı hale geldi diye %100 karda olduğumuz bir hisseyi de satmıyoruz.
hisse seçimi temel-stratejik-konjonktürel-temettü ödemesi--sahipliği gibi pek çok farklı konudaki analizler sonucu alınan puanla yapılır...ama alım noktası için zamanlama, teknik sinyaller önemlidir...bir hisse ülkenin gözbebeği firmalarından biri olabilir...ama çok pahalıdır, elinde düşük maliyetle varsa tutarsın, ama sıfırdan alım yapıp giriş yapmazsın...hisseler için sadece al-sat tavsiyesi o yüzden verilmez...biriktir ya da bekle pozisyonlarının da bir anlamı vardır.
özet...aktif portföy yönetimi şart...hisseleri belirle ve üzerine yat diye bir yatırım stratejisine inanmıyorum...mutlaka belirli periyotlarda değerlendirmeler yapılmalı...zayıf kalanlar çıkmalı, yeni gözdeler girmeli.
hep piyango bileti ile zengin olanları okuyoruz...öbür tarafta milyonlarca bilet sahibi de amorti ile idare ediyor.
bugün aselsan ve bimaş ile yapılacak bir portföyün 20 yıl sonra mevduatın bileşik getirisini geçeceğini sanmıyorum.
o yüzden uzun vadeli yatırım konusunda "grafik pahalı" konusu çok öenmli diyorum...aselsan grafik çok çok pahalı...bimaş grafik pahalı..bu hisseler şu an ne kadar iyi hisseler olsa da, ben bu hisselere bu fiyatlardan uzun vade yatırım yapmazdım.
Sn cautionary
Sanirim alintiyi karistirdiniz. Ben isbankasindan bahsetmedm. 1450 katin 20 yilda yillik getirisi %44 civari bundan bahsettim. Bu arada aselsan ve bim gibi ornekler uc orneklerdir. Bundan 20 yil sonra hangi hissenin nerelere gelecegini kimse bilemez. Belki bundan 10 yil once de "asels son 10 yilda 40 kat kazandirdi artik bir yerde durmali gelecek 10 yilda artik yerinde sayar" denilmisti. Ancak gelinen yer ortada. Grafigi 10 yildir ucuz olup gitmeyen hisseler de mevcut. Hatta bu kafayla bi 10 yil daha gitmezler.
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.