Sayfa 68/637 İlkİlk ... 1858666768697078118168568 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 537 - 544 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    Bugün burayı okuyup ben yatırıma başlıyorum aylık x tutar kadar bu işe ayırcağım diyen birinin portföy dağılımı şuanki piyasa duruma göre nasıl olmalı?
    ne sıklıkta değiştirmeli ani haraketler mi yapmalı , aylık yada çeyreksel bazlı mı gözden geçirmeli ?

%hisse %döviz %vadeli %altın, etc.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Kimin neye ne kadar portfoyunde yer verecegi konusu bir cok faktore baglidir.
    20 li yaslarda bekar olan birisi ile 40 li yaslarda evli ve cocuklu olan birisi cok farkli dusunebilir.
    Onunde ne kadar zaman kaldigi ve hedefi de onemlidir tabii.
    Ben 3 ayda bir ufak ince ayar yapilabilecegi dusuncesindeyim.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Portföy dağılımı düşüncenize katılıyorum. Peki hisse seçimi kriterlerinizi de yüzeysel okumuştum. Benim merak ettiğim portföyde her zaman hisse senedi bulunmak zorunda mı? Tasarruf ettik. Hemen hisseye mi yatıracağız?
    öyle şey olur mu? portföydeki max. hisse oranını belirledin, alacağın hisseleri belirledin, ama baktın fiyatı yukarıda. niçin alacaksın? ister kısa ister uzun vadeli yatırımcı ol, pahalı hisse almayacaksın, ucuzlamasını bekleyeceksin. sezon sonu indirimlerini beklediğimiz gibi yani. beklerken dolarda yada faizde tutabilirsin. ayrıca portföyü dolar bazında takip etmeyi öneririm.

3.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    öyle şey olur mu? portföydeki max. hisse oranını belirledin, alacağın hisseleri belirledin, ama baktın fiyatı yukarıda. niçin alacaksın? ister kısa ister uzun vadeli yatırımcı ol, pahalı hisse almayacaksın, ucuzlamasını bekleyeceksin. sezon sonu indirimlerini beklediğimiz gibi yani. beklerken dolarda yada faizde tutabilirsin. ayrıca portföyü dolar bazında takip etmeyi öneririm.
    Ben buna katılmıyorum. Eğer her ay belirli bir birim ile aynı hisse alınırsa 10.yıl sonunda oluşacak maaliyet, iyi teknikçi veya temelcinin bu 10 sene boyunca aynı hissede yapacağı al-satlarla oluşturabileceği maaliyetten daha iyi bile olabilir...Burada tabi bu işi çok iyi yapanları bir kenara koyuyorum ve zaten onların sayısı da tahmininizden de oldukça azdır..

Örneğin çok şanssız bir dönemde tupraş (başka hisse de olabilir) aldınız. Yıl 2008.Ve diyelim o kadar şansızsınız ki onu da en tepeden aldınız, o da 16.90 tl grafiklerde (temettü ve bedelsiz içinde) Hisse 5.40 değerine kadar düşüyor, yani o kadar şanssız olduğunuzu düşünün ama siz her ay alım yapıyorsanız ortalamanız 11,1 tl olacaktı ve hisse 2 ıl içinde 35 TL olacaktı..

Diğer yanda bu işi çok iyi yaptığını düşünen başka bir yatırımcı var ve aynı hisseyi alıp satıyor ve onun da amacı uzun vadeli portföy oluşturmak..Grafik çiziyor, ucuz-pahalı gibi kavramlarla alım satım yapıyor falan..Siz zannediyormusunuz ki o da 11.1 TL ye mal edecek hisseyi..Benim gördüğüm çok azınlığı bir kenara bırakırsak çok basit planı olanlar ile bu işi iyi yaptığını düşünenler arasında kazanç farkları oluşmuyor..
    Yatırım kapsamında değerlendirelemez

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Her ay duzenli alim her seyin ilacidir.
    Tek defada blok alimi hic kimseye onermem.
    Dususlerde, duzeltmelerde aylik alim miktarini sartlari zorlayarak artirmak bence iyi bir stratejidir.
    Doviz biriktirenler TC hazinesinin guzel bir eurobondunu alarak veya ABD'den guzel bir low cost index fund ile hem riski dagitirlar hem de sadece cash tutarak getiriyi dusurmemis olurlar.
    Bence beyaz yakaliya ilk lazim olan sey bilgidir.
    Guzel bir okuma listesi olusturup once 1-2 sene kendini hazirlamasi, piyasayi izlemesi iyi olur.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

eyvah ! biri tüpraş mı dedi. tüpraşla her tezi çürütmek mümkün.
    doğru hisse bulunabiliyorsa sorun yok. bulabilecek kişi sayısı azdır.
    hisse senedi kazancı için ortalamaya bakmak lazım. bunun için de bist100 grafiğine dolar bazlı bakmak yeter.

6. Hisse seçimi çok önemli diyoruz ve bir sürü kriter geliştirmeye çalışıyoruz ya, bence bu düşündüğümüzden çok daha önemli...Sayfada kalabalık yapmamak için sadece birkaç grafik yapıştıracağım..Aslında durum içler acısıdır bizim endeksimiz açısından çünkü.

Cauti hocama da bir sorum var, diyelim ki dediğimiz gibi 100 endeksten veya 30 endeksten hisse seçtik ve 20 yıldır alım yapıyoruz...Bu hisselere döviz veya enflasyon bazında takip ediyoruz..Bu hisselerde bir zaman stop olmalı mı..? Öyle ya hisseyi 5 yıldır biriktiriyorum ama hep yenik düşüyorum enflasyona, nerde durduracağım bu hisseyi, ne zamana kadar tahammül edeceğim..?

Bu soruyu niye sordum..? Çünkü 100 endeks veya 30 endeks hisselerinden alım yapan kişiler son 10 veya 20 yılda tamamen zararda görünüyor enflasyona karşı. Diyelim ki yatırımcı araştırdı falan, 20 yıl boyunca Sise,İsctr, Kchol, Petkm, Tcell biriktirdi...Bu hisselere kimsenin itirazı yoktur heralde, hele 20 yıl önce...Grafiklere bakınca durum vahim hocam...Külliyen zarar aslında...Bakın bunlar en iyi ve tekel konumunda şirketler...O dönemlerde aracı kurum sahibiydik ve en baba hisseler bunlardı, hala da öyle zaten..E o dönemde araya froto, tuprş veya aselsan koymamışsan portföy duman olmuş durumda...100 endekste son 10 veya 20 yılda enflasyona karşı para kazandıran hisse sayısı 5 veya 6 tane olmuş...Şaka gibi ama gerçek bu...Bu bakımdan biriktilecek hisse çok çok önemli...Hani aman 30 veya 100 endeksten sapmayalım diyoruz ya, o bile yetmez aslında...

Örnekler

1-100 endeks enflasyon karşısında kendini zor kurtarıyor..

2-Petkm içler acısı hali..Bu arada konumuz değil ama devasa bir çanak oluşuyor gibi.(Grafikte koca 15 yıl diye bir ibare var..Petkm 15 yıl sonra TL bazında alım fiyatına ancak gelmiş, o anlamda..)Burada petkm örneği yerine herhangi başka sanayi hissesi de bakabilirsiniz...Tablo aşağı yukarı bu...Buna benzemeyen hisse sayısı 5-6..Tüm bankalar ve holdingler bu durumda ve sanayi hisselerinin birçoğu...

Yatırım kapsamında değerlendirelemez

7. Düzenli olarak alım yapmak bir strateji ama Türk borsasında benim de çok önerebileceğim birşey değil işin açığı. Doğru senedi bulmak kaydıyla olabilir, bir iş bankası, bir turkcell bunları düzenli 20 yıl alanın kazancı olmamıştır.

Düzenli alım yapmak isteyenin dikkat etmesi gereken bir husus daha var, senet alıyorsa her alışta adet değil tutar alması lazım. Yani 100 adet yerine 100 TL'lik alması gibi.
    Tutar üzerinden alırsa yüksekken az, düşükken daha çok adet hisse alabilir, böylelikle daha kazançlı çıkar.

8. ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Malesef bu is hisse senetsiz olmaz.
    Uzun donemde iyi secilmis hisse senetlerinin getirisini hic bir enstruman yakalayamaz.
    Riskli buluyorsaniz ona gore biraz daha az yer verirsiniz portfoyde ama hisse senedine bir an once alisin derim ben.
    Syg,
    Sayın Dudu'nun söylediklerine istinaden. Bugün borsa muhabbeti açılınca borsayla alakası olmayan bir iş arkadaşım 1998'te o zamanın parasıyla 50 liralık isctr aldığını söyledi.
    Ee sattın mı peki? dedim
    Yok dedi. Kaç para oldu ne oldu bilmiyorum.
    Hemen aktyatırım sayfasından baktık.
    98'ten bugüne

2300 lira olmuş 50 lira. 46 katlık bir artış yani.
    Baya sevindi. Bankaya gidecek iş çıkışı.
    Peki 1998'te 50 liralık aselsan alsa ne olurdu acaba diye hesaplattık.
    Çıkan rakam inanılmazdı.

Eğer arkadaşım isctr'nin yanında bir de 50 liralık ASELSAN almış olsaymış parası tam 1450 küsur kat artmış olacakmış.
    Bu parayı 98'ten bu yana arsa dahil hiçbir yatırım aracı kazandırmadı.

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

İyi ki bilmiyor kalabalıklar,/ Yağmura bakmayı cam arkasından/
    İnsandan insana şükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /İyi ki bilmiyor kalabalıklar

Sayfa 68/637 İlkİlk ... 1858666768697078118168568 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •