Genel Kuruldaki 6. madde aşağıda. Herkesin dikkatle okumasını öneririm...
6- Gündemin altıncı maddesi uyarınca, Yönetim Kurulunun 2016 hesap yılı karının kullanım
biçimiyle ilgili önerisinin kabulü, değiştirilerek kabulü veya reddi konusunun müzakeresine
geçildi. SPK'nın Kar Payı Tebliği'nde (11-19.1)yer alan esaslar ile Şirket esas sözleşmesinde
bulunan hükümler ve Şirket tarafından kamuya açıklanmış olan kar dağıtım politikaları
çerçevesinde; Yönetim Kurulu'nun kar dağıtımına ilişkin olarak 05.05.2017 tarihinde almış
olduğu 2017/10 sayılı kararı neticesinde oluşan, TTK'nin 437. maddesi uyarınca genel kurul
toplantısından önce Şirket'in merkez ve şubelerinde pay sahiplerinin incelemesine de hazır
3
bulundurulan ve mevzuatın öngördüğü diğer şekillerde kamuya duyurulan kar dağıtım önerisi
hakkında Genel Kurul'a Sn. Aygün Güldalı tarafından bilgi verildi.
Bunun üzerine bu hususta önergesini sunmak üzere Coventya temsilcisi Sn. Thomas
Leonhard Costa söz istedi. Söze başlayarak,
"Şirketin hakim ortağı haline geldiğimizden beri Politeknik'in teknolojik durumu ve piyasa
stratejileri üzerine derin çalışmalar gerçekleştirdik ve aşağıdaki sonuçlara vardık:
Her ne kadar Politeknik Alüminyum Yüzey Kaplama ve Mühendislik Hizmetleri gibi ana
faaliyet alanlarında yerel ve kısmen bölgesel bir liderlik kazanmış olsa da, Coventya
Grubu'nun temelodak noktası olan daha küresel stratejilerin uygulanabilmesinin önünde bazı
teknolojik engeller bulunmaktadır. Avrupa ve Asya piyasaları Politeknik ürünlerinin uyum
sağlamasını gerektiren farklı uygulama ve düzenleme gerekliliklerini öne çıkarmıştır. Bunun
sonucu olarak, Ar-Ge çalışmalarının artması zorunludur. Bu da, daha sofistike ekipmanlara
yatırım yapılması ve laboratuvardaki insan sayısının artırılması anlamına gelmektedir.
Piyasa, temelde yatan mekanizmaların fevkalade kelimesinin basit tanımının da ötesine
geçebilecek kadar engin bir şekilde anlaşılmasını gerektirmektedir.
Genel mahiyette yüzey kaplama piyasalarının müşterilere kısa sürelerde teslimat yapılması
üzerindeki fonksiyonu, tüm mal portfolyosunu kapsamaktadır. Mutlak ihracata dayalı bir
strateji, Türkiye'den uzak bölgelerde kurulmuş olan rakiplere karşı kabul edilebilir pazar
payının elde edilmesine izin vermeyecektir. Bu sebeple Alüminyum Yüzey Kaplama işindeki
ileri gelişmeler, Coventya'nın tüm dünyada iyi bilinen küresel imalat ve lojistik üsleri
üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu, bizim, pazara hakim olan mevcut oyuncular ile daha
efektif bir biçimde rekabet edebilmemizi sağlayacaktır. Teknoloji, piyasada geçerli olan telif
oranları kullanılarak Politeknik tarafından Teknoloji Transfer Sözleşmeleri tahtında
sağlanacaktır. Başlangıçtaki piyasaya açılma (roll-out) planı bölgesel girişimleri
destekleyebilmek için daha yüksek stok seviyelerini gerektirecektir. Depolama kapasitelerinin
ayarlanması gerekmektedir.
Artan envanter seviyeleri, alacakların tahsilinde yaşanan zorluklar (Günlük Satışlar
Bakiyesindeki artış) artan net döner sermaye ihtiyacını doğurmuştur.
Yukarıda izah edilen stratejik analize istinaden, şirketin hakim ortağı Yönetim Kurulu'nun
4.591.940,58 TL tutarındaki kar payı dağıtımına ilişkin teklifini yerine getiremeyecektir.
Şirket'in gelecekteki yatırımlarının gerçekleştirilebilmesi için muhtemel sermaye ihtiyacı ve
net döner sermaye için finansman sağlama gerekliliği Şirketin bilançosundaki net
kazancından daha fazlasının muhafaza edilmesini gerektirmektedir. Bu yüzden kar
dağıtımını 01.07.2017 tarihinde ödenmek üzere 450.000,00-TL ile sınırlamayı ve hazır fonu
gelecek kalkınma projeleri için muhafaza etmeyi öneriyoruz" dedi.
Bunun üzerine Toplantı Başkanı alt gündem açılarak bu önerinin oylamaya sunulmasını teklif
etti. 2016 hesap yılı faaliyetlerinden ötürü elde edilen net karın 450.000-TL'sinin
01.07.2017'de ortaklara hisseleri oranında ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde
dağıtılmasına, kalan kısmın ise ortaklara dağıtılmayarak Şirket bünyesinde muhafaza
edilmesine ilişkin öneri Genel Kurul'un onayına sunuldu.
Mehmet Osmanoğlu söz alarak kar dağıtımı hususunda izahnamede 2013-2017 yılları
arasında kar dağıtılacağına dair taahhüdü var ve yatırımcılarda beklenti var. O bakımdan bu
karın sermayeye eklenmesi gerektiğine ilişkin önerge veriyorum" dedi. Dağıtılmayan karın
serOe, ekıe~sini ve bedelsizolarakdağıtılmasınıöneriyorum"dedi.
4
Evren Kethüda temsilcisi söz aldı. "Yönetim Kurulu üyeleri kar dağıtım kararı alır ve olumlu
oy kullanılır. Yönetim kurulu tarafından gündeme getirilmesinin sebebi izahnameyi tüzel kişi
imzalandığı için onun taahhüdü anlamına geldiğinden karın dağıtılmasını da kabul ettiği
anlamına gelir" dedi.
Önce Coventya temsilcisinin önergesının oylaması sonucunda, 2016 hesap yılı
faaliyetlerinden ötürü, 2016 hesap yılı faaliyetlerinden ötürü elde edilen net karın 450.000-
TL'sinin 01.07.2017 tarihinde ödenmek üzere ortaklara hisseleri oranında ve ilgili mevzuat
hükümleri çerçevesinde dağıtılmasına, kalan kısmın ise ortaklara dağıtılmayarak Şirket
bünyesinde muhafaza edilmesinin oylamasına geçildi. Toplamda kullanılan 3.427.283,50 oy
içerisinden 3.045.500 kabuloyuna karşı, kişilerinin 381.783,50 (Piramit, Jak Esim ve Evren
Kethüda) ret oyu neticesinde toplantıya katılanların oy çokluğu ile kabulüne karar verildi.
Mehmet Osmanoğlu tarafından verilen Dağıtılmayan karın sermayeye eklenmesini ve
bedelsiz olarak dağıtılmasını öneriyorum" önergesinin oylamasına geçildi. Toplamda
kullanılan 3.427.283,50 oy içerisinden 381.783,50 kabuloyuna karşı 3.045.500 ret oyu
neticesinde toplantıya katılanların oy çokluğu ile reddine karar verildi.