Originally Posted by
Cautionary
Kaldıraç konusunu şöyle düşün. 1 kontrat için 1200 tl gerek diyelim, yuvarlak hesap. Endeks 30 sözleşme fiyatı 130.000 ise...sen açtığın bu kontrat ile %1 harekette 130 tl kazanır ya da kaybedersin. Yani 100 bin tl yi karşılamak için 8 kontrat (8*130 tl) yeterli olacaktır.
Bazen u-30 150 bine yükselmesine rağmen teminat değişmez, bu durumda 8 değil 7 kontrat da yeterli olur. Yani kaldıracı kafandan silip, kontrat fiyatına ve bunun için kaç TL teminat gerektiğine odaklanacaksın.
Normalde 100.000 tl için, 8 kontrat, yani 10000 tl teminat yeterlidir. Ama her gün kar zarar durumuna göre 10.000 tl lik teminat azalır ya da artar. Her gün teminat takip etmemek için, teminatın ile açabileceğin kontratın yarısını açarsın ve kafan rahat olur. Zaten süreci öğrenmek ve kontrollü gidebilmek adına en az 1-2 yıl tek kontrat ile işlem yaparsın.
En az 5 sene %50 hedge den fazlasını önermem.. yani 100 bin için, tamamını değil, yarısını hedge etmek yeterlidir 5 sene...acele etmeye gerek yok..yavaş yavaş ilerlemek lazım.
Burada en önemli konu ne zaman hedge pozu açıp ne zaman kapatacağındadır. Esas kar giriş çıkış noktalarında saklı zaten. Mesela ben bunun için orta vadeli sat sinyalimin gelmesi ile hedge pozu açar, al sinyali gelirse kaparım. Başkası başka bir teknik sinyal kullanır. Kişiden kişiye değişir. Mesela benim sistem en son 119 bin asağı geçilirken sat dedi(sinyal gelince bu başlıkta da paylaşmıştım), hedge pozu açtım, hala satta...kafam rahat, bu tur zamanlarda portföy erimesin yeter.