opsiyon kesinlikle önermeyip vadeli önermek de ayrı güzelmiş. pek bilmiyorusunuz galiba. vadeli piyasalar pay senedinin doğasına aykırı bambaşka bir dünya. pay senedinde tek riskin ödediğin paradır şirket 10 milyar dolar borçla batsın yine senden kimse para istemez. opsiyon- varantta da aynı. ama vadeli öyle mi adamın teminatını yakar bir de üstüne pozisyona göre margin call çekerlerş. hissede zararda oturmana izin var, vadelide yok. varantta da var ama vadeye kalan güne bağlı.varantta tek sorun çok hızlı hareket ediyo. hisse %3 düşsün senin elindeki alım varantı %30 aşağıda oluyo ama kimse pozisyonunu kapamıyo ben geçen yıl öğrendim varantı keşke daha önce öğrenseydim. aselsanın devre kestiği günden önce 50 kuruş olan varantı ertesi gün 170den sattım. ismenleri bozup asels almama gerek kalmadan aselsanın yüselişinden yararlandım. eğer tersi olsaydı tabi param yarıya inderdi ama kimse benden ekstra para istemezdi veya çok zarara geçtin hakkını kaybettin demezdi hisse toparlarsa varant da toplarlardı. bunları öğrenin de "aman aman hiç önermem vadeli belki" demeyin millete
edit: varant profesyoneller için değil hisse nereye gidiyosa varant da oraya gidiyo. ikisinin tek farkı varant 50-60 gün vadeli hisse vadesiz
Yer İmleri