Originally Posted by
elma
Dolaylı ve dolaysız vergilerde katma değerin düşük ya da yüksekliğinin değil, esasen politik tercihlerin belirleyici olduğunu düşünüyorum.
Gelir üzerinden alınan dolaysız vergiler mutlak bir değer değil, oransaldır. Vergilenebilir gelir üzerinden belirli oranlarda alınır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de yüksek katma değerli iş yapanların yanı sıra düşük katma değerli iş yapanlar da vardır. Her biri elde ettikleri gelirler üzerinden belirli oranlarda vergilendirilir.
Gelişmiş ülkelerde kayıt dışının kontrol altına alınmasında başarılı olunması, yüksek gelirler, yüksek tasarruf eğilimi ve düşük tüketim eğilimi dolaysız vergileme için çok elverişli potansiyel oluşturabilmektedir.
Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde yüksek tüketim eğilimi ve düşük tasarruf eğilimi olan, politik tercihler nedeniyle kayıt dışını kayıt altına almakta yeterince istekli davranmayan ülkelerde vergilenebilir geliri kavrayabilmek daha zordur ve politik olarak daha risklidir. Bu nedenle, kamu harcamalarının finansman maliyetini harcamalar üzerinden alınan vergilerle karşılamak, yani çok daha kolay ve hızlı kaynak sağlayan dolaylı vergiler tercih edilir.
Asgari ücretli sayılarının karşılaştırılması da sağlıklı değil, zira kayıt dışılığın yaygın olduğu, zımnen göz yumulduğu bizim gibi ülkelerde asgari ücretten fazla ücretli olan çoğu çalışanın vergi ve sosyal güvenlik maliyetlerini azaltmak için asgari ücretle çalıştırılıyor gibi gösterildiği çok yaygın bilinen bir gerçekliktir.