Sayfa 695/1012 İlkİlk ... 195595645685693694695696697705745795 ... SonSon
Arama sonucu : 8092 madde; 5,553 - 5,560 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    Asgari ücretli sayısı:
    Fransa % 8
    Türkiye % 43

Asgari ücret:
    Fransa 9.100 TL
    Türkiye 1.603 TL

Dolaysız vergiler:
    Fransa % 70
    Türkiye % 32

Dolaylı vergiler:
    Fransa % 30
    Türkiye % 68

Bizim vergi mükellefleri 3 kağıtçı mı bu duruma göre?
    Yüksek katma değerli üretim çıktısına sahip firmaların (yazılım, havacılık, elektronik, ileri kimya v.b) çoğunlukta olduğu ülkeler firmalarının karları yüksek olacağından direk vergiyi yüksek tutup dolaylı vergiyi düşürürler.
    Türkiye gibi düşük katma değerli üretim çıktısına sahip firmalara sahip ülkeler ise bu şansa sahip değillerdir, zira bu tür yüksek bir direk vergi uygulasalar da firmaların ürettikleri ürün ve hizmetlerden elde ettikleri karlar kısıtlı olduğundan vergi toplamak çok zorlaşır hatta imkansızdır da diyebiliriz.
    Bu nedenle Türkiye gibi ülkeler dolaylı vergiler ile vergi almak zorunda kalırlar.
    Bu aslında bir tercih değil. Bu bir zorunluluk.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. YKB 32 gün 500+ %23.25

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Yüksek katma değerli üretim çıktısına sahip firmaların (yazılım, havacılık, elektronik, ileri kimya v.b) çoğunlukta olduğu ülkeler firmalarının karları yüksek olacağından direk vergiyi yüksek tutup dolaylı vergiyi düşürürler.
    Türkiye gibi düşük katma değerli üretim çıktısına sahip firmalara sahip ülkeler ise bu şansa sahip değillerdir, zira bu tür yüksek bir direk vergi uygulasalar da firmaların ürettikleri ürün ve hizmetlerden elde ettikleri karlar kısıtlı olduğundan vergi toplamak çok zorlaşır hatta imkansızdır da diyebiliriz.
    Bu nedenle Türkiye gibi ülkeler dolaylı vergiler ile vergi almak zorunda kalırlar.
    Bu aslında bir tercih değil. Bu bir zorunluluk.
    Dolaylı ve dolaysız vergilerde katma değerin düşük ya da yüksekliğinin değil, esasen politik tercihlerin belirleyici olduğunu düşünüyorum.

Gelir üzerinden alınan dolaysız vergiler mutlak bir değer değil, oransaldır. Vergilenebilir gelir üzerinden belirli oranlarda alınır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de yüksek katma değerli iş yapanların yanı sıra düşük katma değerli iş yapanlar da vardır. Her biri elde ettikleri gelirler üzerinden belirli oranlarda vergilendirilir.

Gelişmiş ülkelerde kayıt dışının kontrol altına alınmasında başarılı olunması, yüksek gelirler, yüksek tasarruf eğilimi ve düşük tüketim eğilimi dolaysız vergileme için çok elverişli potansiyel oluşturabilmektedir.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde yüksek tüketim eğilimi ve düşük tasarruf eğilimi olan, politik tercihler nedeniyle kayıt dışını kayıt altına almakta yeterince istekli davranmayan ülkelerde vergilenebilir geliri kavrayabilmek daha zordur ve politik olarak daha risklidir. Bu nedenle, kamu harcamalarının finansman maliyetini harcamalar üzerinden alınan vergilerle karşılamak, yani çok daha kolay ve hızlı kaynak sağlayan dolaylı vergiler tercih edilir.

Asgari ücretli sayılarının karşılaştırılması da sağlıklı değil, zira kayıt dışılığın yaygın olduğu, zımnen göz yumulduğu bizim gibi ülkelerde asgari ücretten fazla ücretli olan çoğu çalışanın vergi ve sosyal güvenlik maliyetlerini azaltmak için asgari ücretle çalıştırılıyor gibi gösterildiği çok yaygın bilinen bir gerçekliktir.

4.  Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    Elin işçisi bizim prof. maaşlarını katlıyormuş. Adamlar TR deki en lüx otellerde neredeyse bedava tatil yaparken bizde herkes fakir...
    Hesaplarda hata var sn.virtue
    Fr da asgari ücret 1200 Eu dur yani 7 bin TL civarı yapar .
    Asgari ücretli sayısıda oldukça fazla ,cafe,bar ,market vs çalışanlarının çoğu asgari ücretli .Ordada hata olabilir

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

5.  Alıntı Originally Posted by Tbey35 Yazıyı Oku
    YKB 32 gün 500+ %23.25
    Vay be artık dibin de dibi. Ykb nin bile daha az paraya halk ile aynı oranı verdiği günleri de gördük iyi mi? Oranlardaki sunilik açıkça sırıtıyor.

Yazılarım yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir
    Yazılarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir...

6.  Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
    Dolaylı ve dolaysız vergilerde katma değerin düşük ya da yüksekliğinin değil, esasen politik tercihlerin belirleyici olduğunu düşünüyorum.

Gelir üzerinden alınan dolaysız vergiler mutlak bir değer değil, oransaldır. Vergilenebilir gelir üzerinden belirli oranlarda alınır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de yüksek katma değerli iş yapanların yanı sıra düşük katma değerli iş yapanlar da vardır. Her biri elde ettikleri gelirler üzerinden belirli oranlarda vergilendirilir.

Gelişmiş ülkelerde kayıt dışının kontrol altına alınmasında başarılı olunması, yüksek gelirler, yüksek tasarruf eğilimi ve düşük tüketim eğilimi dolaysız vergileme için çok elverişli potansiyel oluşturabilmektedir.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde yüksek tüketim eğilimi ve düşük tasarruf eğilimi olan, politik tercihler nedeniyle kayıt dışını kayıt altına almakta yeterince istekli davranmayan ülkelerde vergilenebilir geliri kavrayabilmek daha zordur ve politik olarak daha risklidir. Bu nedenle, kamu harcamalarının finansman maliyetini harcamalar üzerinden alınan vergilerle karşılamak, yani çok daha kolay ve hızlı kaynak sağlayan dolaylı vergiler tercih edilir.

Asgari ücretli sayılarının karşılaştırılması da sağlıklı değil, zira kayıt dışılığın yaygın olduğu, zımnen göz yumulduğu bizim gibi ülkelerde asgari ücretten fazla ücretli olan çoğu çalışanın vergi ve sosyal güvenlik maliyetlerini azaltmak için asgari ücretle çalıştırılıyor gibi gösterildiği çok yaygın bilinen bir gerçekliktir.
    Türkiye'de sermaye birikimi gelişmiş ülkelerden çok daha zayıf. Ayrıca periyodik olarak ciddi ekonomik krizler oluşuyor. Belki her 10 yılda bir.
    Bu tür bozuk bir temelde yapısal olarak değişim sağlamadan direk vergileri arttırıp dolayllı vergileri düşürmek çok riskli olabilir.

Örneğin tüm memur maaşlarını , emekli maaşlarını büyük oranda KDV,ÖTV gibi tüketime bağlı vergiler yerine kurumlar vergisi ve gelir vergisi kalemlerine bağladığımızı düşünelim. Öyle bir durum olabilir ki ciddi bir ekonomik krizde Türkiye'de hakikaten o sene kurumlar ve gelir vergisi oluşturacak bir matrah çıkmayabilir. Yani vergi kaçırma olarak değil gerçekten bir kazanç ortada olmayabilir.
    Bu durumda devlet bütçesi ciddi bir sarsıntıya girer.

Evet en ideali direk vergilerin yüksek dolaylı vergilerin düşük olmasıdır. Ancak ekonomide yapısal sorunlar çözülmeden ve katma değerli üretim çıktısı yakalanmadan bunu yapmak çok istikrarlı olmaz diye düşünüyorum.

Fransa'da bir Airbus bir Dassult systems (solidworks yazılımının üreticisi) dünya veya ülke ekonomik krize girdiğinde de vergi matrahı yaratacak şekilde işleyebilirler, ama Türkiye'deki inşaat, enerji ve benzeri sektörlerinin yarattıkları katma değer düşük olduğundan en ufak bir krizde vergi gelirlerinin altında dinamiti patlatabilirler.

Bu da devletin işleyişini sarsabilir.

Ayrıca Türkiye'de kurumlar vergisi oranı %22 , gelir vergisi oranları ise %15-35 arası değişkendir. Bu oranlar diğer ülkelerden çok da düşük rakamlar değildir. Özellikle rekabet ettiğimiz gruptakilerden.

Eğer bahsedilen kayıt dışı ile mücadele ise o bence ayrı bir konu, orada sonuna kadar mücadele verilmelidir. Ancak oransal olarak dolaylı vergilerin yüksek çıkıyor olmasının nedenlerinden en önemlisi de büyük oranda verimsiz ve düşük katma değerle çalışan firmalarımızdır diye düşünüyorum.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

7. Bugün itibariyle ticari kredi faizleri. 36 ay için yıllık faiz oranları
    ING 25.79
    Vakıfbank 27.59
    Yapı Kredi 37.19
    Garanti 39.55
    İş Bankası 43.53
    Akbank 44.00

8.  Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    Asgari ücretli sayısı:
    Fransa % 8
    Türkiye % 43

Asgari ücret:
    Fransa 9.100 TL
    Türkiye 1.603 TL

Dolaysız vergiler:
    Fransa % 70
    Türkiye % 32

Dolaylı vergiler:
    Fransa % 30
    Türkiye % 68

Bizim vergi müellefleri 3 kağıtçı mı bu duruma göre?
    orta dogunu batiyle kias ediyorsun?!!
    fransada 25 cent artildi petrol fiyatina, paris devrim dogru gidiyordu gecen haftalar.

Sayfa 695/1012 İlkİlk ... 195595645685693694695696697705745795 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •