mesele asgari ücretle geçinebilme meselesi deðil mesele üretim ekonomisi olmayý gerçekten istiyormuyuz ? üretim ekonomisi olmak için önce bir ayakkabýyý 10 sene giyip sonra hak ettiðimizde takým elbise alýnabileceðinin farkýndamýyýz ? romantizm ile üretim devi olunsaydý yunanistan olurdu sirtaki yap tabak kýr
daha düþüðüyle bursla yaþadým iki sene.
ama konunun bunla alakasý yok. 10bin tl alýp geçinemeyen insanlarda var. para harcamayý bilmeyen.
ekonomi hem bir bilimdir hemde hayatýn gerçeklerine dayanýr, duyguyla yaklaþýrsanýz zararlý çýkarsýnýz.
80 milyonluk ülkenin her yerinde ayný asgari ücreti bütün vasýfsýz iþlere uygulamak popülizmdir. sivasýn kazasýndaki adam beþiktaþtaki ile ayný maaþý alýyor bu kýsmý bile saçmalýk...
benim örnek verdiðim call center iþ ilanýnda iþ ilaný bile almanca veya ingilizce yazýyor yurtdýþý müþterileri olan bir firmanýn call center departmaný yani sýradan bir iþ deðil burada bile teklif edilen maaþ þu anda havada uçan asgari ücret tekliflerinden biri ! ve bu iþe bile 100 den fazla kiþi baþvurmuþ dil bilmeyen heralde rezil olmak için baþvurmaz diye düþünüyorum![]()
Ben de sahibinden de dükkan ve ev fiyatlarýna bakýyorum. 700 istenilen dükkana 400 teklif ettim. Adamla sohbete baþladýk mesajlaþma olarak. 2,750 kira getirisi var. Eski kiracý. Kýsa öz söyleyeyim : 400 den yukarý çýkmadým. "Bekleyip görelim varsa elinizde daha iyi veren buyrun ona verirsiniz ben de her ay (400 için) 7.000 TL mi almaya devam ederim" dedim. Adamýn içi gitti. Þunu net söyleyeyim 450-475 versem anýnda tapudayýz. 10 ay beklerim zaten o kadar faiz toplarým 10 ay sonra da 440 tan öpe koklaya alýrým.
Alamazsam da saðlýk olsun. Daha neler düþecek neler.
Not: Düþecek derken aslýnda fiyatlar normalleþecek. Paranýza sahip çýkýn.
tabi birde arz talep dengesi bozukluðu var. herkes üniversite okuyup ofiste çalýþmak isteyince o tarz iþlerde kalifiye elemanlar dahi çok yüksek maaþ alamýyor çünkü çok fazla insan var.
daha önce de yazmýþtým bu durumun tam tersi olarak, torna kaynak ustasý tarzý ara elemansa bulunmuyor. benim gördüðüm kalifiye en genç torna ustasý 40+ yaþtaydý. o yüzden bu insanlar þuan avaraj mühendisten falan fazla maaþ alýyorlar.
ayrýca katma deðeri düþük iþler yapan bir þirket mühendiste olsa çok veremez. ama kendi markasýný üretip satabilen þirket verebilir vs.
sonuçta biz iþin semptomuyla uðraþýyoruz, sebebine çözüm üreticeðimize.
ekonomi bir pasta ve bir þekilde paylaþýlýyor. pasta eþit paylaþýlýnca(hakedilmediði halde) genel refah seviyesi artmaz, pasta büyürse artar. ana gayemiz bu olmalý. tabi hiçbir ümidim yok Türkiye'den o ayrý.
Yer Ýmleri