Originally Posted by
pilavli
Sn. Trendhound güzel bilgiler paylaşıyor benim paylaşacak ek bilgim yok, biraz yorum katayım.
Hisse dip çalışmasını tamamlamış olmalı diyor, katılıyorum, ama yeni gelenler bilmez, aylar önce de aynı şeyi yazıyorduk/bekliyorduk, hisse pek umursamadı, o dip çalışması bir türlü bitemedi.............Hissedeki günlükçü alsatçı robotçu takımının hisseyi baskıladığı/çıkışı engellediği görüşüne katılmıyorum. Kısa vadeci adam o günkü fiyattan alır satar, trende etkisi yoktur. Örneğin Merril günde 20 birim işlem yapar, gün sonu net 1-2 birim alış ya da satıştadır. Robot kullanan diğer yerli kurumlar da aynı şekilde. İşlem hacmini şişirir dururlar. Açığa satış da benzer şekilde etkisizdir, düşmeyecek hissede açığa satış olmaz, düşen hissede yapılan satışlar da düşüş bitince ya da çıkış başlayınca yerine konur. Bunların etkisi düşüşü şiddetlendirmektir, ama aynı şekilde pozisyon kapatılırken de yükselişi şiddetlendirirler. Toplamda net alım satım olmadığından yine hissede trend değiştirecek etkisi yoktur. Fiyatın yükselmesi için hissede net alım yapılmalı, düşüş için de net satıcı olmalıdır. Hisse düşüyorsa birileri kalıcı olarak satıp gidiyor demektir, hisse çıkmıyorsa kimse kalıcı olarak almıyor demektir. Bu hissede şimdiye kadar satıp giden çok oldu ondan düştü, henüz kalıcı alıcı gelmedi o nedenle yükselmiyor. Yoksa günlükçüler her fiyattan alıp satar, bunların etkisi en fazla volatiliteyi artırmak/azaltmak olur............ Sn. Trednhoundun yaptığı gibi portföyün %50'si ile hissede olmak istiyorum, sevdim o oranı, ben şu an yüzde 80-90'lardayım. Azaltacağım.