tam olarak neler olmuştu?
Printable View
Bu arkadaşa karşı mesafeli olmuşumdur ama faiz artışı konusunda doğru noktalara temas etmiş. Tarafsız gözle dinlemekte yarar var, esas video 4. dakikadan başlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=qgyT1pTeySQ
Sizinde bildiginiz uzere abd ve ab de clean energy soylemleri cok fazla. Dizel ve benzinli arac kullanimini 5 sene erken yasaklayacaklar seklinde okudum gecenlerde. 11-12-13 kasimda brent cok fazla dusmemesine ragmen dolar dususu buyuk etki yapti aes fonuna. Ayni senaryoyu yasamamak icin korktum , kactim :)
Kanada 15 sene sonra yasaklayacaksa, diğerlerine daha zaman var diye düşünüyorum. :)
https://www.reuters.com/article/us-a...-idUSKBN27W289
Tca % -0.68
Zpf % -0.23
Zpe % +2.73
Sayin hellistheothers gün sonu degerini goruyordu.Simdiden tesekkurler.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Haydar hoca bir chopin severmiş.
Benden 3 aylık rekatif getirinin sempatisini kaptı.
https://twitter.com/hayatveyatirim/s...714158080?s=21
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
ıpv -0,08
tdg -0,16
tta -0,61
tte 2,06
ıpj 0,17
Yarın en az 5 puanlık bir artış gelecek gibi bir his var içimde.
Bankalar uçar bu durumda.
Yarın faiz kararı saat 14'te açıklanacak.
MB gösterge kurunu etkileyecek iki saat kalıyor.
Yani saat 14 ve saat 15.
O yüzden olası ciddi bir düşüş sınırlı olarak yansıyacak fonlara.
Türkiye'nin Gümüş'e Yatırım Yapan İlk Serbest Fonu, "İş Portföy Gümüş Serbest Fon"u 23 Kasım'da Yatırımcılarla Buluşuyor
Türkiye'nin en büyük yatırım fonu ailesini yöneten İş Portföy, 20. Yılında Türkiye'nin gümüş'e yatırım yapan ilk serbest fonunu yatırımcılara sunmaya hazırlanıyor. Gümüş ve gümüşe dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak gümüş fiyatlarında oluşabilecek fırsatlardan yatırımcıların yararlanmasını sağlamayı hedefleyen İş Portföy Gümüş Serbest Fon, sadece gerekli koşulları sağlayan nitelikli yatırımcılar tarafından alınabilecek.Fon satış başlangıcı 23 Kasım 2020 Pazartesi olarak belirlenirken, nitelikli yatırımcılar tarafından Tefas'a üye banka ve aracı kurumlardan alınabilecek.
Eıb 0.05% .
mps yarın muhtemelen yine %1 bile gelmeyecek. Gerçekten inanılır gibi değil. Yöneticinin ne kadar önemli olduğu yine görüldü. Herkesin sevdiği ve elinde olan fonun yöneticisini arada kontrol etmesinde yarar var. Tümüyle fon değişiyor yöneticiyle.
Teknik olarak haklısınız, aynı şekilde olası ciddi bir yükseliş de sınırlı olarak yansıyacak fonlara. Ama bu, kararı tam olarak kestiremedikten sonra neyi değiştirecek ki. Piyasa beklentileri karşılanmaz ise dolar yükselecek, yüksek faizle karşılanırsa düşecek. Fon alım ya da satım talimatları da en geç 13 e kadar verilebiliyor. Şimdi biz merkez ne yapacak diye düşünüp fonlarda nasıl bir yol izlemeliyiz. :(
Yani uzun lafın kısası sizin bahsettiğiniz durumun pek bir faydasını göremeyeceğiz gibi geliyor bana.
“500 üzeri düşünüyorsam satarım az etkilenirim yok 150-200 gelecek diye düşünürsem satmam beklerim döviz bazlı fonları “ denebilir mesela...
Siz siz olun yatırım tavsiyesi almayın...
Yaptığınız harekete üzülmeyin nasip kısmet deyip geçin, satarsanız fırsatlar bitmez unutmayınız..
Evet tabii ki denebilir, hatta bunu burada yazan tüm forumdaşlar diyebilir. Mesele bu değil, mesele bu 2 alternatiften birini doğru olarak seçebilmek. :) Hangi alternatife göre hareket edersek edelim terste kalabiliriz.
Geçen ay herkes terste kaldı. Merkez kararını hiç kimse beklemiyordu. Bu kez de ne olacağı çok bilinmeyenli bir denklem.
Bu nedenle 3. bir alternatif olarak böyle kritik zamanlarda hiç kıpraşmamayı da düşünmekte fayda var.
Aşağıda gidebileceği yer neresi ki, taş çatlasa 7,20, hadi uzun vadede 7'ler. Bir günlük hareketler bence fon yatırımı yapanlar için ideal değil, çoktan pozisyonumuzu almış olmamız gerekirdi. Ben elimde biraz nakitle girip, terste kalırsam maliyet azaltmayı düşünüyorum. Piyasa zaten 400-500'ü fiyatladı, bu civarlar ve üstü oran sizi şaşırtmasın, unutmayın beklentiler satın alınıyor, gerçekler satılıyor. Tam tersi, özellikle borsada istenen oranın verilmesi sonrası ters hareketler olabilir.
Yani bence de günübirlik dolar hareketinden yararlanmak için viop dolar kontratı ya da serbest dolar çok daha doğru alanlar olabilir. yatırım fonlarını bu tür 2-3 günlük vadelerden uzaklaştırmak gerek.
Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz. Yol arkadaşımız Arjantin var. Bir Afrika ülkesi de vardi sanki.
http://www.cbrates.com/
usd/try'de 200 günlük EMA 7,10dan geçiyor. 2018deki muhabbette de yüksek faiz artışı zirvedeyken yapılmıştı ve dolar 200 günlük EMA'nın kısa süre hafif altına inip tekrar üstüne çıkmıştı. Bu nedenle yarınki karardan sonra dolar 7,00nin altına inerse bu iş bana göre değil der ve 1+1 ev alıp kiraya veririm ya da arsa alırım. mart 2020nin başından beri gelen yükseliş trendi geçen hafta kırıldı. 8,05 gibi trend çizgisine çarpıp düşcekse de öyle düşmesini beklerdim. öyle olmadı. direk düştü ve tekrar yaklaşamadı. bu nedenlerle 200 puan artış yapılıp faiz ile enflasyonun eşitlenmesini ve doların 8-8,05 civarına gelmesini bekliyorum.
Ben maksimum 300 puan bekliyorum.
Şunu da düşünmek lazım
Kurun aşırı düşmesi de olumsuz.
Cari açık vs.
En doğrusu 7,50 civarında uzun süre sabit tutabilmek olacak.
Nnf +1.48 getirmiş, yine endeksin oldukça gerisinde kalmış.
Yani zaman zaman geride kalmasını anlayabiliyorum, bundan daha doğal bir şey yok, sürekli endeksi geçemez. Ama twitterda hala ''bu ara başarısızız, öngöremedik'' demek yerine, marketler yürüdü, havacılık yürüdü, bankacılık yürüdü diye bahaneler bulmaları çok can sıkıcı hakkaten.
Şu 5 yılda neler neler yürüdü , neler geri çekildi, ama hem tkf hem mac, ne yürüdüyse orada yerini çoktan almıştı. Zaten iyi fon ile kötü fonun farkını bu yaratıyor.
Bir de hiç bir fonda olmayan saplantılı fanatik bir kitle yaratmışlar, tuhaf bir şekilde taraftar gibi bir güruh oluşmuş, gık dedirtmiyorlar kimseye. Bunlar bahane değil yazdım diye özelden yemediğim küfür kalmadı twitterda. Sildim.
Hisselerde olur ya evladı gibi sahiplenen adamlar, fonlarda da başladı bu tür şeyler.
Yani bende de var ama 'geçen ay iyiydi, bu ay kötü' demenin nesi kötü, kötü işte. Bu ay kötü. Bunda ne var.
Yine de bence hala en iyi 3.hsyf. En azından öyle kalır umarım.
Banada sosyal medyadaki söylemleri samimi gelmiyor.Küçük yatırımcı gibi hisselere uzun vadeli yatırım yaptıklarını söýlüyorlar.Ancak fona yatırım yapanlar endeks getirisi ile kıyaslar endeksten az getiri elde edersen yatırımcı fona satış verdiğinde uzun vade düşündüğün hisseleri mecbur satarsın.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cok populer olan fonlar risk barindiriyor gibi.Cok populer olmak fiyatlamada risk barindiriyor bence.Gecenin bu vaktinde sunu dusundum birkac twitter fon yoneticisine baktim.Fon yoneticilerinin yatirimcilar ya da insanlarla bu kadar etkilesim halinde olmasi cok sacma bence.Davranissal olarak yatirimci nasil sagda solda olanlardan etkileniyorsa fon yoneticisi de etkilenir.
Zaten bir kac fon ha bire yukselince herkesin diline dusunce ne zaman duzeltme yapacak acaba diye de sormadan edemiyorum kendime...
Belki de yanlis dusunuyorum bilemiyorum...
Cok bildigim bir alan değil ama reklam iyi bir sey degil fiyatlamayi bozuyor....Ne istedigini ne aldigini bilmesi gerek yatirimcinin....
Ytd
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
https://youtu.be/JoP-MfOlXE0
Faiz artacak ne kadar artacak
Haluk hoca güzelce anlatmış
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Her fon halka arzdan sonra iyi başlamaz. Yatırımcı sayısının artması da sönmesine neden olmaz. Bu dediğinizin tersi onlarca örnek var. Kötü başlayıp iyi olan, iyi başlayıp iyi giden, kötü başlayıp kötü giden tonla fon var. Sadece yerli hisse fonlar çok büyürse, hisselerde al sat yapmakta zorlanabilir. Ayrıca bahsettiğiniz gibi bir felsefe hiç bir hsyf için söz konusu dahi olamaz. Bütün yerli hsyf ler için amaç, ana gösterge endeksi geçmektir. Sizin dediğiniz için bir felsefeye gerek yok. %100 yerine sürekli %80 hisse taşırsanız, endeks ekside eksiden az, artıda artıdan az getirirsiniz, dediğiniz gerçekleşir zaten. Tüm parasının %10'u ile borsaya giren biri bile, ekside endeksten az, artıda endeksten az artı yapar.
Hsyf ler sanıldığı gibi çokta ciddi al sat yapmazlar. Bunu test etmek için aylık ödenen komisyon giderlerine bakabilirsiniz. En aktif yönetilen fon bile portföy büyüklüğünün %10-15 i kadar işlem hacmi yaratıyor aylık olarak. Hisse fonlarının aktif yönetimi, dozunda ve doğru miktarda türev kullanımı ve de teknik-temel hedefine göre hisse arttırım azaltım şeklinde olabilir.
En son olarak tkf/tcd ikilisinin tursg de ciddi satış yaptıklarını tespti ettim. Aralık ayında göreceğiz.
hocam size katılıyorum ama nnf'nin şu hali, tıpkı arkadaşımızın anlattığı felsefeye benziyor. yani fon yöneticisine durumu sorsam, oradan da arkadaşın bahsettiği gibi bir cevap gelse, biz bu fonu bu anlayışla yönetiyoruz dese şak diye oturan bir cevap olur. nnf'ye bu kadar yoğun eleştiri gelmesinin sebebi, ilk dönemler endeksi dörde beşe katlayarak yatırımcıda çok yüksek bir beklenti oluşturduktan sonra bir aydan bu yana da tam tersine hızlı bir performans düşüşü yaşayıp güven zedelemesine yol açması. farkındaysanız başlangıçta ihraç ettikleri 200 milyonluk paylar kapış kapış tükenince yüz milyon daha ihraç ettiler ve tam o paylar da bitecek derken değim yerindeyse fonun pili bitti ve şuanki tablo ortaya çıkıverdi. inşallah tez zamanda toparlar.
IPB %4,6770
ilginç