23.92-32.04 arası bir yükselen üçgen görüntüsü hakim KONKA'da ve beklentim yukarı yönlü kırılması. O sebeple fazla ayrı kalmak istemediğim gibi lot sayısını da 2 katına çıkarmayı tercih ettim. YTD
Printable View
23.92-32.04 arası bir yükselen üçgen görüntüsü hakim KONKA'da ve beklentim yukarı yönlü kırılması. O sebeple fazla ayrı kalmak istemediğim gibi lot sayısını da 2 katına çıkarmayı tercih ettim. YTD
GSDDE tavan olmuş.. Cuma sattığım fiyatın % 4.5 üzerinde.. Onu satıp yerlerine koyduğum KONKA ve MERCN'ların toplam getirilerini yakaladı. Belki de geçecek. Cuma MERCN gidip, KONKA yerinde saymıştı, bugün de tersi oldu. KONKA'yı biraz daha yukardan satıp aşağıdan altına koyduğum için biraz daha marj açtık, onu dahil edersek, hala GSDDE tutmaktan avantajlı da olabiliriz. Değiştirdiğim için pişman olacağımı çok düşünmüyorum şimdilik. Olursa da can sağlığı, yapacak bir şey yok. İnsanın bir şeylere içi soğuyunca, ondan gelecek hayır başka yerden gelsin deyiveriyor. Belki de üstündeki fazla yük bizmişizdir, kimbilir?
Hüsnü Hocam ardyz temettücük mü veriyor:)
KONKA 33.58 Satış (Tamamı)
KERVT 8.94 Satış (Tamamı)
ARDYZ 6.11 İlave (% 8 ilave yapıldı)
BNTAS 4.33 İlave (Lot Sayısı 2 Katına Çıkarıldı)
KRTEK 21.62 Alış (Diğer Hisselerle aşağı yukarı eşit ağırlıkta)
KONKA ve KERVT daha aşağıdan (gelirse) alma amaçlı kar realizasyonu yaptım.
KONKA'da kırdığı yükselen üçgen çizgisini onaya gelince, ki onaylarda genelde biraz da çizginin altına sarkıyorlar, tekrar almayı planlıyorum. Evdeki hesap bu.
https://i.hizliresim.com/guhtbuy.jpg
KRTEK
Daha önce takip listemde olduğunu, büyümesini ve değerleme rasyolarının ucuzluğunu beğendiğimi, ama borç yükünün biraz fazla olmasından dolayı almakta tereddüt ettiğimi söylemiştim. Teknik olarak izlediği logaritmik trend kanalının alt band aralığına değip dönmesi ve çanak kırılımı bölgesinde olması ve tekrar yukarı dönüş emaresi vermiş olması biraz risk alıp KRTEK alma kararı vermemi sağladı. Portföyde bir tekstil hissesi tutmayı planlıyordum. BLCYT ucuzluk harici tatminkar idi, ama ucuz değildi. Burda ise borçluluk soru işareti. Hayırlısı diyelim. Nasipte varsa kazanırız, işler yolunda gitmezse stop oluruz.
https://i.hizliresim.com/beclt8j.jpg
Tekstil ve Deri Giyim Ürünleri Sektörü
Değerleme Rasyoları, Kârlılık Rasyoları, Büyüme Rasyoları ve Likidite-Borçluluk Rasyoları
Sıralama Ortalama Değerleme Rasyosuna göre en ucuzdan en pahalıya doğru yapılmıştır.
Kullanılan Kısaltmalar
ODR Ortalama Değer Rasyosu
PD/EFK Piyasa Değeri / Esas Faaliyet Kârı
PD/VFÖK Piyasa Değeri / Vergi ve Faiz Öncesi Kâr
FD/FAVÖK Firma Değeri / Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr
F/K Fiyat/Kazanç (Piyasa Değeri / Net Kâr)
ÖDR Özel Değerleme Rasyosu ((PD/DD) / Özsermaye Kârlılığı)
ROA Return on Assets (Aktif Kârlılık)
ROE Return on Equity (Özsermaye Kârlılığı)
ROIC Return On Invested Capital (Yatırılmış Sermaye Getirisi)
B NS Net Satışlar Büyümesi %
B EFK Esas Faaliyet Kârı Büyümesi %
B FAVÖK Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr Büyümesi %
B NK Net Kâr Büyümesi %
CO Cari Oran
KO Kaldıraç Oranı (Toplam Borçlar / Toplam Kaynaklar)
NB/FAVÖK Net Borç / Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr
O çocuk arkadaşı tanıyorum. Emek harcayıp paylaşımlar yapıyor, kendisini ve çabasını takdir ediyorum. Ancak konulara bazı şeyleri dikkate almadan bakıyor:
Birincisi, Öz Sermaye Kârlılığı takıntısı çok fazla. Borç yükü çok olan bir şirketin Öz Sermayesi düşük olur. Haliyle gelen kârlar da Özsermaye Kârlılığını borçları düşük olan şirketlere göre olduğundan fazla yüksek gösteriyor. Arkadaşımız buna çok dikkat etmiyor.
İkincisi, değerleme rasyolarının ucuz olmasına çok fazla ekstra prim veriyor. Ucuzluğun sebeplerini gözardı ediyor.
Ama bir çok yaşını başını almış, borsada yılllanmış kişiye göre daha makul bir bakış açısı var. Zamanla eksiklerini de giderip iyi bir borsa yatırımı yorumcusu olur gibi görünüyor.
https://i.hizliresim.com/4dl4007.jpg
GIDA VE İÇECEK SEKTÖRÜ RASYOLAR
Aşağıda ayrı olarak verilen grup esas faaliyet karı, favök'ü ve net kar'larından birisi ya da birden fazlası zarar pozisyonunda olanlar. Bu sebeple değerleme rasyoları ya negatif ya da anlamsız çıkacağı için ucuzdan pahalıya sıralama rasyosuna dahil etmedim. Onlar tek tek ayrıca incelenebilir.
Kullanılan Kısaltmalar
ODR Ortalama Değer Rasyosu
PD/EFK Piyasa Değeri / Esas Faaliyet Kârı
PD/VFÖK Piyasa Değeri / Vergi ve Faiz Öncesi Kâr
FD/FAVÖK Firma Değeri / Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr
F/K Fiyat/Kazanç (Piyasa Değeri / Net Kâr)
ÖDR Özel Değerleme Rasyosu ((PD/DD) / Özsermaye Kârlılığı)
ROA Return on Assets (Aktif Kârlılık)
ROE Return on Equity (Özsermaye Kârlılığı)
ROIC Return On Invested Capital (Yatırılmış Sermaye Getirisi)
B NS Net Satışlar Büyümesi %
B EFK Esas Faaliyet Kârı Büyümesi %
B FAVÖK Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr Büyümesi %
B NK Net Kâr Büyümesi %
CO Cari Oran
KO Kaldıraç Oranı (Toplam Borçlar / Toplam Kaynaklar)
NB/FAVÖK Net Borç / Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr
Bir ay önce bilançosu açıklandığında TUKAS galiba en ucuz gıda-içecek hissesi idi. Ama bir ayda % 70 üzerinde getiri sağlayınca artık en ucuzlar listesinden çıkmış oldu. Şimdi bir sonraki bilançoda ucuzlayabilecek mi gelecek güzel kârlarla? Cevaplanması gereken soru bu. Ben bu son 1 aylık yükselişin aşağı yukarı % 65 gibisinden istifade ettim, 2-3 kere de satıp biraz daha aşağıdan alarak. Bir yandan tekrar girmek istiyorum, bir yandan bir ayda bu kadar prim, Mart'tan beri de % 342 prim olunca bir realizasyon dalgası gelebilir mi diye çekinceler oluşmuyor da değil. Sürüncemede kalmış durumdayım biraz.
OZKGY 4Ç bilanço öncesi beklediğim yeniden değerlemeyi 3Ç bilanço öncesi yapmışlar. Tarih itibariyle bu yeniden değerleme farklarının bilançoda özkaynaklara, gelir tablosunda net kâra bu bilançoda yansıması gerekli. Esas faaliyet kârında da geçen döneme göre ciddi reel artış bekliyorum. Şirket zaten ucuzdu, şimdi çok ucuz oldu. Fiyatlamalara ne zaman ve nasıl yansır göreceğiz.
14.96 ORGE’leri satıp yerine 8.78’den KERVT aldım tekrar.
OZKGY ‘den gelen meblağ henüz bekliyor.
Kervt de kuyruğa takıldım bakalım ne olacak :)
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çift kat yapmış olduğum BNTAS'ları 4.67'den elden çıkardım. BNTAS'tan gelen paranın yarısı ile 14.64'ten ORGE aldım, diğer yarısı ile de 18.29'dan YATAS'ları iki katına çıkardım.
OZKGY'de erken davrandık gibi görünüyor. GAP ile açılış rahatsız etmese belki tutardım. Hayırlısı. O fonu bir yere yamamam lazım.
Saol, umarım faydalanırız senden :) Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
OZKGY'den çıkan parayı daha önce portföyümde olup da çıktığım BLCYT'ye yatırdım yine, epeydir primsiz kaldığı için, bir ihtimal yürürse diye..
bugün portföyün maşallahı vardı.. 2 tanesinde biraz erken satım yaptık ama satıp aşağıdan aldıklarım ve yerine yeniden koyduklarımın bazıları o farkı telafi ettiler. 8 hisselik portföy var şu anda.. Geçen 2 gıda, 2 gyo vardı. Sonra sıfır gıdaya dönüştü. Şimdi 1 gıda. Gyo'lar 1'e düştü yine. Bu sefer de 2 tekstil oldu. Bunlar hep EGSER'in yüzünden..:)
Portföy son 2 ayda yaklaşık % 41 büyümüş.. Buna en büyük katkıyı sağlayanlar TUKAS, KONKA, MERCAN ve ORGE oldu. OZKGY ve YATAS al satlarla beraber beklenti üstü sayılır. BNTAS katkısı beklediğimden düşük olsa da yine 2 aylık enflasyonun epey üstünde getiri sağladı. Portföyümde olup hem portföyden hem takip listemden çıkardığım EREGL'de de yaptığım al satlarla tuttuğum sürede oluşan aylık enflasyonun 2 katı kadar getiri elde ettim, ama ona bağladığım çok büyük miktarı 1 ay atıl bıraktığı için verimsiz bir getiri olarak değerlendiriyorum onu. EGSER'den son 1 ayda kazandıklarımı 1 tabanla kaybettim, cüzi bir zarar var orada. Ama geçmişte ondan çok kazandığım için gönül koymuyorum. KLGYO son bir ayda gördüğü en yüksek fiyatlarda satış yapıp yapmamak arasında gitgel yaşayıp satmama kararı verdiğime pişman etti. Şu anda o da aylık enflasyon kadar ancak kazandırmış durumda. BLCYT 3 kere al sat yaparak ancak enflasyonun biraz üstü getiri elde edebildim. O da tatmin etmeyenlerden. ARDYZ ise maalesef negatif bölgede kaldı. Portföyün nazarlığı sanki.. Hayırlısı. Genel getiri iyi ve tatminkar. Umarım böyle devam ederiz.
https://i.hizliresim.com/9eygo5m.jpg
BLCYT
Wyckoff teorisine verecek örnek arasa, herhalde Accumulation Phase diye adlandırdığı şey için bundan daha iyi örnek bulamazdı bizim borsada. 1 yıldır aynı bölgeye hapsolmuş, artık topluyorlar mı, kaderine mi terketmişler, Allah knows.
Bu bölgeden kısa vadede çıkabileceğine de pek fazla emare yok.. Artık çıkana kadar alt-üst arası trade yaparız artık.. Fazlasına çok da inancım yok bu hisse için şimdilik.
Pardon bir de Vestel vardı.. Sonunda hapisten kurtardılar kağıdı... (ben hiç inanmıyordum onun içerden çıkacağına da:) )
Bir ara üstüme fena halde çullanan 'erken satma' huyum tekrar nüksetmeye başladı galiba.. Bugün az kalsın MERCN'ı da satıyordum. Hatta satışa koydum, lotların 1/15'i satıldı sonra geri çekildi.. 'Ne yapıyorsun yine?' deyip kendimi sorguladım bir an.. Ve satışı iptal edip, sattığım kısmı biraz aşağıdan tekrar alıp lotları eski haline getirdim. Sonucu da hayırlı oldu.
Kâr almak, ya da kâr marjlarını artırmaktan ziyade bu işin ürettiği adrenalin temel itki burada. Borsa yatırımının en önemli tarafı kim ne derse desin 'psikoloji yönetimi'.. İnsan her tür temel, mali ya da teknik analizi öğrenebilir.. Hatta işin piri de olabilir. Ama asıl aşılması gereken onlar değil. Tuşa basan parmaklarını kontrol altına alabilmek. Bir kere trade'e bulaşırsan, onu bırakabilmek dünyanın en zor işlerinden birisi. Uzun yıllar sigara içip bırakanın psikolojisi gibi bir şey. Her duman kokusunda bir şeyler depreşiyor. Siz onu bıraksanız da onun sizi bırakmaya niyeti olmuyor pek..
Siz yine kurtarmışsınız lotlarınızı, ben p. Tesi sasa da yaşadım bunu. Uzun zamandır tuttuğum senetleri trade niyetiyle sattım, normalde yapsam da küçük bir kısmıyla yapardım.
Hemen almayı düşündüm ama fırsat vermeden Sattıktan 5 dakka sonra yükseliş başladı 3 günde %20 yaptı.
Şu an kendimi boşlukta ve göçmüş hissediyorum.
Ekleme yapayım, Aynı anda kontr yide satmıştım oda uçtu :) onda lot sayısı azdı da, sasa çok koydu be.
Aksa alma niyetindeydim o da aynı zamanda coştu:) bu hafta kara hafta oldu benim için.
KERVT’i 9.25’ten, KRTEK’i 22.92’den bugünlük portföyden çıkardım.
Tukas lineer çanak hedefini tamamlamış gibi görünüyor telefonda. Detaylı olarak sonra bakacağım.
Maalesef hepimizin başına geliyor bu tip vakıalar. Bazen kendimi iyi frenliyorum. Ve o dönemde oldukça iyi sonuçlar alıyorum. Bazen de maalesef fiyat hareketinin oluşturduğu algıya takılıyoruz, 'burda durdu, burası direnç zaten, geri basar' psikolojisi insanın kontrolü kaybetmesine neden oluyor. O sebeple en önemli şey borsada elini kontrol edebilmek. Aniden gelen alış ya da satış hissine mağlup olup o tuşa basmamak lazım. Tuşlara daha önce yaptığın planlara göre basmak gerekiyor. Borsa yaşının kaç olduğunun önemi yok, bazen kontrolü yitiriyor insan. Aynen sigara alışkanlığı gibi bir şey bu.
Y.T.D. Kerevit kanal ve dev çanak formasyonu içinde devam ediyor...
Kanal: https://www.tradingview.com/x/sUyIBuSj/
Kanal üst sınırına yani 9.82 lere değdi, bakalım geri kanal içine doğru sarkacak mı? Yoksa yukarı kırıp yeni bir kanal mı açacak..
Dev Çanak: https://www.tradingview.com/x/8oicwQmr/
Emeğine sağlık hocam..
Grafiği link olarak değil de görüntü olarak paylaşmak istersen şu websitesini kullanabilirsin:
https://www.hizliresim.com/
Tradingview'dan 'Grafik Resmini Kopyala' seçeneğini kullan. Sonrada Hızlı Resim'de Yapıştır-Yükle Opsiyonu'nu seçip Ctrl+V tuşlarına bas. Oraya görüntü gelecektir. Yükle tuşuna basınca resim yüklenecek. Orada sağ tarafta oluşan link uzantılarından en sonuncuyu kopyalayıp foruma yapıştırırsan görüntü buraya resim olarak aktarılmış olur.
Sabah ORGE'yi tavan görünce yine kaşıntılar tuttu ve sattım. Bu sefer dört ayak üstüne düşmüşüm satma konusunda. Ama sattığım malın yerine alacak bulma hikayesi beni gerdi de gerdi.. Elimden çıkardığım TUKAS, KONKA ve BNTAS sattığım yerlerin hayli üzerinde.. Bir de ORGE'yi çift kat yapmıştık, yerine 2 hisse koymak icab etti. İlk tabandan satmayı becerebildiğim ama ikinci tabanın dibinden almayı akledemediğim EGSER aldım birinci parçası ile 30.96 ortalama ile. Sonuçta 32'den satmışım 30.96'dan almışım diye teselli mi edeceğim kendimi..? Aradaki fark sadece % 3 küsürlük bir avantaj.. Bir de geri basmayacağı da garanti değil. Diğer yarısı ile de Mart ayında bedelli başvurusu yaptığı için yarı fiyatına düşen ve sağıma soluma 'bu hisseyi alın çok ucuz' diye tavsiyede bulunup bir türlü kendim alamadığım aynı sektörden USAK Seramik aldım 3.28 ortalamayla, hem de Mart'ta alın diye tavsiye ettiğim fiyatın 2 katına nerdeyse.. İki gün önce elimden çıkardıklarımın üstüne koyarak gitmesine mi daha çok üzülsem yoksa tavandan sattığım hissenin tavanı bozup % 4.30 ile kapandığı için son bir hafta da ilk defa dört ayak üstüne düşmüş olmama mı sevinsem, bilemedim. Portföy büyümeye devam ediyor, ancak son 5-6 kararım genelde hep yanlış oldu. O yanlış kararlar alınmamış olsa en az bir %7-8 daha büyümüş olurdu.
Bu sıralar portföyü yine hanıma teslim etmek gerekti galiba. Yarısını ona virmanlamalı. Parmakların kaşınması iyi değil..
Y.T.D. Kerevit kanal ve dev çanak formasyonu içinde devam ediyor...
Kanal: https://i.hizliresim.com/8iv6kak.jpg
Kanal üst sınırına yani 9.82 lere değdi, bakalım geri kanal içine doğru sarkacak mı? Yoksa yukarı kırıp yeni bir kanal mı açacak..
Dev Çanak: https://i.hizliresim.com/pckmut0.jpg
Teşekkürler Hüsnü Hocam. Böyle daha iyi galiba.
Y.T.D.
Kanal Yukarı Yönlü delindi:: https://i.hizliresim.com/p4pvygc.jpg
Dev Çanak : https://i.hizliresim.com/qsg78md.jpg
https://i.hizliresim.com/l9ur98b.jpg
An itibariyle Kağıt Ürünleri Sektörü
* Zarar eden iki şirket gruplamaya alınmamıştır.
** Sıralama ODR (Ortalama Değer Rasyosu)'ye göre 09.10.2022 tarihi itibariyle en ucuzundan en pahalısına göre yapılmıştır.
*** Hisse fiyatları için sadece finansal rasyolar baz alınmıştır, teknik analiz yapılmamıştır, fiyat hareketi yönü tahmini sadece bu rasyolara göre yapılmamalı, fiyat grafikleri de beraberinde incelenmelidir.
YTD.
KLGYO'dan çıkış yapıp yerine KARTN aldım bugün.. Diğer paylardan da eşit miktarda kırparak ORGE'ye eşit ağırlıklı olmak üzere portföyde tekrar yer açtım.
Portföyümde an itibariyle ARDYZ, EGSER, KARTN, MERCN, ORGE, USAK ve YATAS bulunuyor. Sabah EGSER 32.52 günlük zirvesini gördüğü vakitler satmaya uğraşsamda istediğim fiyattan gitmeyince biraz daha aşağısından satmak istemedim ve satışı kaldırdım ve bu sebeple güzel bir satış fırsatını tepmiş olduk, gün sonunda %-0,19 ile kapadı.
Portföy büyümeye devam ediyor, Allah nazardan saklasın.
Birkaç defa tavandan yaptığım satışlar ertesi günü beni pişman etmişti. Ama geçenlerde ORGE ve bugün USAK'tan tavan görünce satışım beni pişman etmedi. Her ikisi de tavan bozdu ve ORGE'de ertesi gün, USAK'ta bugün tavan fiyatının % 7-8 arası bir küsüratla aşağıdan almak nasip oldu. Hatta bugün USAK'ı aldıktan sonra % 2 küsür kadar tekrar yukardan satıp, sonra tekrar ilk aldığım fiyatta yerine bile koymak nasip oldu. Ama OYAK'ın 10 küsür milyon lot net satışta olması aklımı bulandırmıyor değil USAK'ta. İkinci satışta biraz da onun etkisi vardı. Ama dayanamayıp tekrar aldım ilk aldığım fiyata gelince. Martta yarı fiyatlarına almak vardı, ama başkalarına verdiğimiz tavsiyeye kendimiz uymadık maalesef. Neyse ki yine borsanın en ucuzlarından. Alnus bugün 7.10 hedef fiyatı verdi sabah. Bugünkü hareketlilik de bundandı. Alnus kendisi epey aldı, ama sanki birilerinin elindeki yüklü malı çıkmaya ihtiyacı vardı da o sebeple bu haberi verdiler ve tavan yaptırdılar gibi bir resim var ortada. Sonuçta OYAK'ın takasında görünen 20 milyon lotun yarıdan fazlasının bugün elden çıkarılmış olması çok da tesadüf gibi görünmüyor. Biz yine şirketin fiyatının ucuzluğuna ve büyüyen satış ve kâr rakamlarına yatırım yaptığımızı düşünüp kıllanmayı bir tarafa bırakalım. Sonuçta tahta oyunları ve mal yığmalar ve manipülatif haberler ya da hedef fiyatlar her zaman olacak. YTD.