Originally Posted by
deva-i dert
Bu işin ideali şirketlerin en az son 5 yılında Satışlarını, Esas Faaliyet Kârını ve Net Kârını yıllıklandırılmış bazda artırarak devam ettirmesi. Çeyrekler bazında zaman zaman her şirkette dalgalanmalar olabilir. Yukarıdaki listede 1-2 istisna dışında genelde bu sürekliliği sağlayan şirketler mevcut. Ama buradan şu anlam çıkmasın, sadece yukarıdaki şirketler en istikrarlı büyüyenler değil. Seçim kriterimiz sadece istikrarlı büyüme değil burada. 4 temel seçim kriterimiz var.
1 ) Büyüme
2) Görece ucuzluk
3) Kaynak verimliliği
4) Finansal Sağlık.
Bu 4 kriterden birine bile uymayanı listeye almadım. Bir şirket tüm diğer şartları sağlıyor ama pahalı olabilir, ya da tüm diğer şartları sağlayabilir ama borçluluk oranı yüksektir (ve bu ilerde ayağına pranga olur) ya da diğer şartları sağlasa da istikarlı büyüyemiyordur. O zaman listeme almıyorum. Hepsini sağlayabilecek şirket sayısı her zaman bulunuyor. hatta benim bu şartlara uygun bulduğum 30 civarı şirket vardı, ben sayılarını azalttım,daha rahat sepet ve takip mantığı oluşsun diye. Sepette de aynı sektörlerden şirketler seçmedim özenle, bir sektörde durgunluk oluşursa hepsinin etkilenmesi muhtemel diye.
Burada belki ODAS tam anlamıyla büyüme şirketi özelliği taşımıyor olabilir ama o da son 1 yıllık büyümesi ve ani ucuzlaması sebebiyle listede kendine yer buldu.
Ancak çok önemli bir nokta daha var: Hangi kriterlerle seçilmiş olursa olsun, mutlaka fiyat hareketlerinin durumu bi gözden geçirilmeli. Düşüş tredinde olan bir hisse tüm temel kriterleri karşılıyor olsa bile kısa vadede can sıkabilecektir.