Yilanla oynarsan öyle:)
Printable View
@*Bozkurt, benden de iyi yerden short açmışsın, kapattım, HALKB shortlar da iş yaptı,
https://i.hizliresim.com/b67sk7u.PNG
Formdan anladığım çoğu malsiz kalmış, bende dahil,
İhracat yapanlarda hala fırsat var,
Bankacılık dışında bir sistem var orada, fırsat olduğunda hızla kısa vadeli likidite bulabiliyorlar bence.
Ufak hisselerde sanki sorun var kurbanlık koyun gibi bekliyorlar. Kısa vadede büyük hisselere gir çık yapmak gerekiyor. Ufak hissenin hikayesi yok ise konjoktörden çok yararlanamıyor olabilir.
küçüklerde bazıları dada hem hikaye hemde bilanço güzellemesi var ,çoğu stok ayarları ile ciroyu dengeliylr.
Bi şekilde karlar nominal değerde tutuluyor.
Bu komunizmi ateistlerin icat etmesi kötü oldu. Komunizm Sosyalizm deyince tüyler diken diken oluyor.
Sosyal piyasa ekonomisi diye bir terim olabilir. Bir şekilde kollektif yaşamın tekrar düzenlenmesi ve standartlara bağlanması gerekir.
Genelde bir şey oluşuyor sonra ona isim veriliyor, sonra da bu zaten kaç zamandır vardı yeni bir şeymiş gibi yutturuluyor deniyor.
Faiz dışı güvene dayalı esnaf eşrafından çok kolay para topluyor olabilir.
Anadolu Kuyumcuları şube görevi yapıyor gibi SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Takdir ettiğim bir şey, alt yapısı çözülse oradan sosyolojik çıkarımlar yapılabilir. Muhtemelen yazılı olmayan kurallar vardır.
Yani normalde her koyun kendi bacağından asılıyor, öte yandan yeterli bir dayanışma ve zaman zaman da güçlü bir dışlama var gibi.
Kamudan bazen diğer sektörlere aranızdaki çürükleri ayıklayın deniyor. Tabi altın ziynet işinin kendi yapısı var her yerde geçerli olmayabilir.
Yeni bana göre güzel bir kollektif yaşam biçimi. Ahilik vs deniyor belki o da buna benzerdir.
Ne hikmetse komünizm sosyalizm mistik dini öğretilerinin olduğu yerlerde başat oldu.
Akılı protestanlar etkilenmedi.
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hergün %2 gidiyor...
birazda biz gülmeyelim mi?
nebati ümüğümüzü sıktı...
https://i.hizliresim.com/dsgf4r1.png
shortlar iş yapmaya başladı,
https://i.hizliresim.com/jadwvdq.PNG
Mevcut sistemdeki sorun şu, zengin olmak istedin ve gerçekten çabaladın zengin oldun, birden hevesin gidiyor ve olanı koruma şeklinde rolantiye düşülüyor ya da mecburen diğerlerinin ayağını kaydırma veya siyaset vs işlerine giriliyor. Kartel, sendikasyon, mafyacılık vs de zemin buluıyor.
Bu arada zengin olamayanların çabalarının da karşılığı malesef olmuyor. Kaybedenler kendini başka şeylere veriyor ya da zengin düşmanı oluyor.
Bunun dışında hayatta zengin olma dışında da amaçlar olabiliyor vs. ama sosyal fayda ödüllendirilemediği için teşvik edici olmuyor.
Bir kişinin kendi başına yapabileceği şey malesef sınırlı, uzmanlığı olan kişiler gerekiyor. Bunları organize etmek de ayrı bir iş aslında.
Sermaye piyasaları genel resim içinde bir araç, şimdilik burası daha işler ve faydalı hale gelebilir. Kişiler yerine kurumlar zengin olur ve sürekli gelişim endirekt teşvik edilmiş olur.
Isaac Asimov Vakıf serisi vardı belki orada bir şeyler anlatılıyor olabilir ama rekabetin olmadığı yer durağanlaşır.
SPOT da BofA ve ekibi tekrar satışı arttırmaya başladı,
https://i.hizliresim.com/efguokv.PNG
saatliklerin fişini çekti. kademeler akşama doğru doldukça pala da doldurur.
tabii yarım günlük mum yorumu yanıltıcı olur. hatta bazen tam günlük bar bile yanıltır.
kapanışı görmek lazım. böyle kapatırsa sıra ayılara gelebilir.
Dolar daha da yukarı borsa çökerse yabancının arayıp bulamadığı senaryo olur yabancı yatırımcı yok borsada belki bu şekilde çekecekler yıllar önce yaptıkları gibi doları tepeden sat borsaya dipten gir olur mu olmaz mı bilmiyorum biraz zor ama..Bana olmaz gibi geliyor.
Plan program vs açıklanması lazım. Normalde bu isimler ile mevcut sistemde yapılabileceğin en iyisi yapılır ama yapılabileceklerin sınırı var gibi.
Çok güçlü geleceğe güven lazım.
Bence fakir bir kişinin zengin olmak istemesi şu konjonktürde hayalden öte gitmez, yılbaşında millipiyangodan büyük ikramiye çıkma olasılığı kadar düşük bir olasılıkta olsa hayal kurmak güzel
Zenginlik
1.Doğuştan miras yoluyla gelir
2.Zengin olmak isteyene değil, Allah dilediğine verir
3.kötü yolla yani karapara yada hırsızlık, dolandırıcılıkla
Bu üçünden en tehlikelisi 3.sü
İşin kötüsü ilk 2 şıkkı tercih etsende, senin tercihine bağlı değil, garip gerçekten enteresan bu zenginlik işi :)
Zengin ve güzel seviliyor. İnsanlar da zengin ve/veya güzel olmak istiyor olabilir.
Güzel kızlar zengin oğlan sever diye bir mit var, belki gerçekte tersidir ya da çok belirleyici değildir.
Tahminim iblis yeni bir şey deniyor, kadın erkek yok tek cins, bir de böyle deneyelim diyor.
Alper şıkları eleye eleye gidelim.
1.miras yok, eledik onu :he:
2.
Nasıl zengin olunur, Güccükken çok araştırdım
Allah yürü ya kulum demediği müddetçe gram olmuyor
Yanımdaki limoncu abi tezgahına tezgah ekledi Allah yürü ya kulum deyincede tezgahlar zinciri kurdu, o da yetmedi şirketini büyüttü irili ufaklı bir sürü şirket aldı holding kurdu, uyurken bile para kasıyor :he:
Biz o şıkkıda eledik yaş 50 olunca
Geriye son şık bıraktılar, o da sakat iş bana uymuyor. O yüzden fırsatı değerlendirmedim 3.şıkkı. elimle ittim zenginliği :he:
Türk filmlerinde fabrikatör karakteri vardı ama ne üretip sattığı belli değildi genelde. Gerçi bir filmde Kenan Pars boyacı idi reçineler kötü çıkmıştı, boya işinde reçine önemli diye yazmıştım kafama.
Yani fabrikatör ol, holding kur etrafına fayda sağla dürtüsü işlendi. Bunun dışında sürekli hakkı yenen işçi vs işlendi.
Bunun yerine belirli bir sektörde ilerle mottosu olması lazımdı. Dallas'da JR işinde iyi idi ama kötü adam rolündeyi yoksa petrolcü olmak isteyen çok kişi olabilirdi.
2021 Eylül ve sonrasıyla şimdiyi kıyaslarsak;
O dönemde geleneksel politikalar terkedilip yeni modele geçildi. Vatandaşın duruma uyanması biraz zaman aldı. Millet noluyor diyene kadar dolar 10 lirayı geçti. Sonrasında hep doların peşinde koştu herkes. Sonunda da KKM giyotini indi ve film koptu. Borsa tarafında da dolar yukarı borsa yukarı, enflasyon yukarı borsa yukarı senaryosu işledi. Ocak 2023 gibi de seçim fiyatlaması başladı, araya deprem girdi, çoğu hisse anormal satıldı.
Şimdiyse, yeni model terkedilip geleneksele dönülüyor. Dolar konusundaki en önemli fark, bu kez kimse arkasından koşmuyor. Çünkü herkes pozisyonunu seçim öncesi aldı zaten. Herkes 25-30 olsun da bozayım diye bekliyor. O yüzden de fazla kasmıyorlar, bir an önce oralar gelsin ki, bozan bozsun diyorlar bence. Borsada ise şu ana kadarki ralli, satılanların geri alınmasıydı. Aslında yılbaşına kıyasla halen çok gerideyiz. Üstelik enflasyonu katmadan. Onu da koysak üstüne kafa kafaya gelmek için 6.000'lerin üstü lazım. Ama bu defa da bilançolar o rakamları destekleyecek kadar iyi gelmedi ilk çeyrekte.
Burada kritik sorular şunlar;
1- Dolar 25'lere gelirse, KKM'de ve dövizde çözülme olur mu?
2- Çözülme olursa bu para nereye gider? KKM'den çıkan dövize mi kayar, mevduat mı yapar, borsa mı kovalar?
3- O seviyelerden yabancı gelmeye başlar mı? Ya da zaten çoktan gelmeye başladı mı?
4- Her şeyi dolar, faiz ekseninde konuşuyoruz. Ama düzgün politikalarla iyileşecek yatırım ortamı, geleceğe yönelik iyimser beklentileri artırır mı? Sonuçta borsa geleceği fiyatlar..
Soruların cevabını bulan zengin olur..
Bankalardan devletin düzenleme yolu ile tırtıklaması çok kolay. Enerji, telekom vs bir kaç sektör de öyle
Bazı şirketlerde zor çünkü neyi nasıl vergilendireceği çok karmaşık ve ekstra kanunlar gerekebilir. biz ihracatçıyız deyip şirketler karşı çıkar.
Koç 200 olsa kim neden oldu demez.
TUSİAD ile barışmak lazım.
Benim dedelerde fena değilmiş aslında iki göbek yukarısını incelediğimde anlatılanlar beni hayrete bile düşürüyor, memleketin yarısı bizimmiş nerdeyse, dedem ölünce çocukları mirası paylaşmış amcamın durumu iyi o mallarını korumuş çocuklarına bişiiler bırakmış, babam saolsun malının kıymetini bilmemiş satmış yemiş satmış yemiş 80 yıl üüülece yan gelip yatmış, sanırsam ceremesini benim çocuklar çekecek zınnık kırıntı yok miras yerine borc çıkmasa kardalar
Dolarda olması gereken fiyatlama nedir? 25 yetiyor mu? 30 mu? 40 çok mu gelir? Bunun karşısında faiz ne olacak? Ne olmalı? Tüik enflasyonuna göre mi, Enag mı? Reel faiz şart mı? Tabi bu bir tarafı. Dış ticaret ve cari açık dengeye gelmesi için kur ne olmalı daha açık bir soru. Kaçağı kestin, rezerv normalleşmesi ve borç çevrimi için yeterli dış kaynak gelecek mi? Tabi dövizin artmasıyla gelecek enflasyon yine kurda artış ister. Yeterli zaman kazanılmış olur mu? Kredileri kısmak, ekonomiyi resesyona sokmak, gelecek iflaslar ve işsizlik için kamuoyu hazır mı, ülke hazır mı? Üretim ve istihdamdan vazgeçmeden, TL bolluğundan vaz geçmeden bu işi çevirecek yeni bir sihirli formül bulundu mu? Bulunduysa daha ne kadar dayanır? Keza diğeri 1.5 yıl dayandı, elde avuçta olan dövizde gitti, enflasyon da arşa çıktı. İkinci bir turu sabit gelirli kaldırabilir mi hem de bu kez kemer sıkarak.
Bu adamın serveti 7 göbek sülalesine yeter. demiş biri nazarı basmış olmalı
Daha 3.göbekte mal bitti :drunk:
Zenginlik biraz akıl işi
Doğuştan yoksa
Kayınpederini iyi seç.
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben bi makale okuduydum baya önemli bir üniversitede yazılmış. Fakirlik üstüne. Neden fakir kalınır falan onu irdeliyor.
Makalede 2 önemli nokta vardı.
1. Fakir adamın çevresi de fakir olur diyordu. Onun ufkunu açamaz çevresi ticari bağlantı yapamaz yeni fikir veremez falan filan.
2.Bir insan ilk sebeple bağlantılı olarak doğduğu ekonomik sınıfta ölür bu çoook yüksek ihtimaldir diyordu.
Aslında zengin bir dost bulmak zenginleşmenin ilk adımı olabilir o zaman.
40 yaşın önemi çok, atalarımız boşuna dememiş
40 ından sonra azanı teneşir paklar deye :)
bu vesileyle
Burdan gençlere seslenelim
Gençliğin vermiş olduğu enerji ile 40 yaşına kadar durmaksızın çalışıp, evini arabanı yazlığını kışlığını katını yatını alıp finansal özgürlüğünü de ilan ettin ettin edemedin şahna abimizin dediği gibi kayınpederini de seçemediysen yabcak bişii yok.
secbul çok çalkaladılar secbul. 1600'dan sonra yön tayini secbul.
Genelde istisna kişiler hariç insanlar düşerken sorgularlar.
Yılda "neden çıktı ? " sorusuna 1-2 kez muhatap olursunuz , ,"neden düştü ? "sorusuna sürekli .(çevrenizde borsa ile ilginizi bilenler varsa)
200' e çıkarken nedeni sorulmaz da ,200 'den 180' e düşse "neden düştü?" diye herkes sorar .
Ticaret aga ticaret. Zengin olmak isteyen adam ticaret yapacak. Biz bok ettik. Pederin hazır tıkır tıkır ilerleyen işini beğenmedik gittik okuduk. Okudukta adam olduk emanuke. Sıfatıma tüküreyim. Tek lazım olan şey zaman makinası. O da olmayacağına göre ölene kadar mokoko. Başka bir yolu da çaresi de yok.
Ha tabi yurt dışına gitseydik çok çok daha iyi olurduk. Çok fırsat vardı, gitmedik onu da teptik.