ha öyle bi trolümüz vardı di mi. engelli bende. değerli görüşlerini okuyamıyorum. nauru adasında koptuk birbirimizle, selamımı iletin.
Printable View
ha öyle bi trolümüz vardı di mi. engelli bende. değerli görüşlerini okuyamıyorum. nauru adasında koptuk birbirimizle, selamımı iletin.
Liberal ekonominin temeli mülkiyet hakkına dayanır. Mülkiyet hakkı zedelendiğinde tasarrufta zedelenir. Zedelenen tasarruf yatırımı yok eder. Dolar mevduatların TL ye çevrilmesi en geniş tabanlı M3 para arzında şok bir daralmaya sebep olur. Kaş yapayım derken göz çıkar ama bununla da kalmaz.
Liberal ekonomiler, komunist ekonomileri daha adaletsiz olmalarına rağmen neden tarihsel süreçte mağlup etmeyi başarmışlardır?. Aslında bence bunun tek bir sebebi vardır. insan denilen varlık doğal ortamında tembeldir. Sadece ve sadece kendini güvende hissetmediği ve hayatta kalma içgüdülerinin her an tahrik edildiği bir ortamda en yüksek perfomansını gösterebilir. Bu basit sebepten dolayı liberal ekonomiler komunist ekonomileri yok etmişlerdir. Buna ek olarak komunist bir ekonomide yüksek performanslı bireyi diğerlerinden ayıracak ödül mekanizmaları sınırlıdır yada çok yetersizdir, en iyi koşullarda insanın içgüdüsel nefsini, zaaflarını ve hayatta kalma refleksini tetikleyecek kuvvette değildir. O yüzden komunizm bizden daha alt evrim seviyedesindeki canlılar için gelişkin toplum sürecine geçmelerinde bir köprü olarak kullanılabilir. Ama onlarda insanın bugünkü geldiği noktaya ulaştıklarında daha ileri gitmek için liberal ve bireysel performansa dayalı bir sisteme geçmeleri gerekecektir. Güçlü olmayı gerektiren şartları sağlayan sistem hakim sistemdir. Sonuçları bugünkü dünya düzeninde açıkça görülmektedir.
Günümüzde de devletler birçok ekonomik kural koyup uyguluyorlar. ABD ve Avrupa dahil.
Rekabet refleksinin gücünü hafife almıyorum ve hür teşebbüse karşı değilim ama pekala devlet isterse doları yatırım aracı olmaktan türülü yollarla çıkarabilir ve buna hakkı da vardır.
Devlet müdahele etsin veya etmesin noktasında sınır neresi olacak ve kime göre olacak?
O zaman mesela biri de çıkar der ki devletin neden stopaj koyma hakkı var veya zorunlu eğitim koyma hakkı neden var vs. vs.
Şu önerilere bak yok dolarlar tl'ye çevrilsin, yok dolara yatırım yanlış. Oh oh ne güzel. Ne kadar liberal ve özgürlükçü bir ortam.
Allahtan bankada para tutmuyorum yoksa kalpten giderdim şunları okurken. :oleyo:
Selam bro 15 oranlardan bahsedenler vardı Swap da geçen hafta .
O oranlar yüksek tutarlara demek ki veriliyor .
Genel olarak çevremde referandum sonrası duyduğum .
Mevduat kaldırılsın faizler sıfırlansın o zaman yatırım yapılır işler açılır diyor .
Bu arada biri geldi müşteri bak referandum etkisi hemen gösterdi işler açılıyor herkes yenileme tadilat yapıyor diyor [emoji3][emoji3][emoji3]
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir
Olur olmaz ayrı konu, bu saatten sonra herhangi bir hükümetin doların yasaklanmasını düşünmesi, ben ülkeyi yönetemiyorumun karşılığıdır..
Burada birileri (savaş vb. halleri dışında) ''yapabilir, hakkı vardır'' gibi cümlelerle bu işi destekliyorsa, peşinen ülkenin yönetilemediğini itiraf ediyor demektir..bunun başkaca bir açıklamasıda yoktur..
O yüzden bu kişi için dikkatleri yakmasanız daha iyi olur..:)
Yıllar önce çalıştığım şirkette, tez canlı müdürümüz ben dahil 3 müdür yardımcısını odasına toplantıya çağırdı, ne yaptık, ne yapacağız onlardan bahsetti. Toplantının hemen başında bana bir iş tevdi etti, ben notumu aldım. Uzun bir toplantı oldu, 2 ssati devirdik. Tam toplantı sona eriyordu ki bana döndü.
" O iş ne oldu? diye bana bir soru yöneltti. Sorduğu iş bana toplantının başında delege ettiği işti. Şaşkınlıktan ağzım açık ne diyeceğimi düşünürken diğer iki arkadaş kahkahayı patlatınca Müdür Beyimiz uyandı, o da gülmeye başladı.
Referandumun ertesi günü işlerin hemen açıldığını iddia eden müşteriniz bana bu müdürümü hatırlattı. Bir ilgisi var mı bilmem ama tez canlılıklarında bir benzerlik var gibi geldi bana.
Bir para birimini baskılayabilecek ve yatırım özelliğini yıkabilecek tek güç o para biriminden daha güçlü bir para birimidir. Yani itimada dayalı karşılıksız bir değeri ancak ondan daha yüksek itimada dayalı başka bir karşılıksız değer yok edebilir ya da sınırlandırabilir. ABD ve Avrupa buna iyi örnektir. Euro bölgesinde doların yatırım değeri sıfıra yakındır, belki ticaret değeri taşır ama ben avrupa'da özel bir sebebi olmadan tasarrufunu euro yerine dolar olarak yapan hiç kimse görmedim. Bunun temel nedeni ise euro denilen karşılıksız değerin avrupa lokal bölgesindeki itimadının amerikan dolarından yüksek olmasıdır. Terside amerika lokal bölgesinde geçerlidir.
Ama türkiye lokal bölgesinde türk lirası denilen karşılıksız değerin itimadı dolar denilen karşılıksız değerin itimadından düşüktür. Bu nedenle devletin kendi kontrolünde ve kendi itimadı ile orantılı bir karşılıksız değerden daha fazla itimada sahip başka bir karşılıksız değere efektif bir müdahalesi fiili olarak mümkün olamaz.
Devletin müdahale sınırı tamamen kendi gücünün sınırıdır.
Ohalde uzatılacak...
Full liberalizm her zaman düyada en gelişmiş ülkelerin lehine çalışır.
Gelişmiş olan ülkeler kendileri için çok iyi olan bu politikaları sanki bu politikalr her ülke için iyiymiş gibi tüm ülkelerin halklarına o ülkelerin aydın geçinenleri üzerinden pazarlar.
Her ülkenin kendi doğrusu ve kendine yarar getiren ekonomi poltikası farklıdır.
Ben dolara yatırımın önünü kesen tedbirlerin öteden beri katma değeri yüksek ürünler üretmekte sıkıntı yaşayan
bizim toplulumuz için elzem olduğu kanaatindeyim.
Fiili olarak bunu nasıl yapacak derseniz geçmişe bakmak yeterlidir.
Türkiye'de bu tür yöntemler geçmişte de uygulanmıştır.
Dünyada'da çok sayıda ülkede birçok dönem buna benzer şeyler uygulanmıştır.
Önerimin sanki hiç duyulmamış görülmemiş uygulanmamış birşeymiş gibi algılanmasını hayretle karşıladım.
2000-2017 arasi 1 asgari ucretini faize yatiran iscinin parasi 1.5 asgari ucret olmamis.turkiyede reel faiz yoktur,olmamistir.
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...a+Mevduat+Faiz
https://www.csgb.gov.tr/home/content...-yillara-gore/
enpara koşulsuz 32+ gün %12,00 olmuş
Belirli ülkeler gelişmiş oldukları için mi liberaldir yoksa liberal oldukları için mi gelişirler?
Dünyada çok sayıda ülke bugüne kadar düşük itimada sahip paralarını yüksek itimada sahip güçlü paralara karşı korumak için sınırlandırma, suni değer biçme, engelleme gibi doğanın kanunlarına aykırı belirli girişimlerde bulunmuşlardır. Ama bu ancak devekuşunun kafasını kuma gömdüğünde saklandığını ve güvende olduğunu düşünmesi gibidir.
O paraları güçlü yapan arkasındaki entellektüel sermaye ve zihin gücüdür. Havayı kılıçla yaramazsınız. O parayı ve arkasındaki zihin gücünü alt etmek için ondan daha güçlü olmanız gerekir. Bu olmadan tabii ki kafamızı kuma gömebiliriz. Zaten kimse böyle bir şey yapmamızı engellemez. Ama bu yaptığımız hiçbir işe yaramaz.
Söylediğiniz tür uygulamaların geçmişte yapıldığını sanırım herkes biliyordur, burada bir tartışma olamaz. Ama hiçbir işe yaramadığını ve bundan sonrada yaramayacağını hatta günümüzde belkide ekonomimize çok daha fazla zarar vereceğini de görmemiz gerekir.
Parayı direk bir meta olarak görmeyin. Para aslında çok karmaşık bir entellektüel üretim çıktısının , gölgesi yansıması tezahürü gibidir. Bu gölgeyle savaşmak, onu yasaklamaya çalışmak, sınırlandırmayı planlamak gölgenin asıl sahibine hiçbir etki etmez. Hatta gölgenin asıl sahibinin size vereceği/vermesi muhtemel zararı da bir nebze olsun azaltmaz.
Ben full kapalı ekonomiye geçelim demiyorum ama döviz için bir sınırlama pekala gelebilir diye düşünüyorum.
Sonuçta gümrük duvarları var.
En gelişmişinden en gerisine her ülkede var.
Kotalar var.
Sübvansiyonlar var.
Var oğlu var.
Bu varların içine pekala döviz sınırlaması da girebilir.
Tüm sorunlarımızın çözümü demiyorum.
Çözüm belli. Katma değerli üretim yapacaksın bunun için de eğitim seviyen yüksek oalcak.
Fakat bu şu anda yok diye de gerekli bir tedbiri sırf liberal olacağız diye almamak bana göre yanlış bir düşüncedir.
Fikrinize saygı duymakla birlikte ben böyle düşünüyorum.
Neden atılalım?
Dolarla savaşmıyorsun ki?
(Keşke savaşacak gücümüz olsa o ayrı tabi)
İthalat ihracatını yine dolarla yapıyorsun.
İthalatçın dolar alabiliyor olacak.
Yaptığı ticaretle orantılı biçimde ve belki biraz kısıtlamayla.
Sadece bunların dışındakilerin döviz tutmasını engelliyor ya da çok maliyetli hale getiriyorsun.
Bu yolla ihracat ve üretim de uzun vadede teşvik edilmiş olacaktır.
O ithalatçı veya ihracatçı tulumbada su kalmayınca aradığı dolarları nerden bulacak..70 cent'e muhtaç olduğumuz günlere gideriz.Tahtakale eskisi gibi elaltı olur.Zorunlu küçülürüz.İşsizlik had safhaya gelir.Halk dahada fakirleşir.Herhalde iflas için bundan daha iyi bir senaryo olmaz..Kısa vade bir uzuv kurtarayım derken kanserin bütün vücudu sarmasına razı olmak gibi birşey.. Bana pek akıllı işi gibi gelmiyor..
HUAWEI MT7-L09 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burasıda dolar TV oldu.artik yeter burası mevduat forumu
Beğenmeyen gitsin.
Beğenmeyen gitsin zaten..İstenirse sadece oran paylaşılır..Ama mama burda..Kimse gitmez..Şikayetçidir biraz da oran paylaşsa fena olmaz..
HUAWEI MT7-L09 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Standart unlu ile email de derdimi anlatiyorum ama bir taraftan da aynes ne durumda diye bakarken asagidaki bilgileri buldum,
soguk su ve bardak aramaya gittim mutfaga tabe...
Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde bulunan Aynes Gıda’nın beş gün önce TMSF denetimine geçtiği öğrenildi. Şirketin sahipleri için ise dün akşam tutuklama kararı çıkmıştı. (aralik 2016)
.............
Odea ve Fiba 35 gün 13.50.
Burga.. swap 14.10 diyor.itiraz ettim.yok diyor 14.50 hiç olmadı.anlamak zor.
sevgili arkadaşım miktar ve şube çok fark ediyor. buraya adam geliyor belki 10 milyon yatırıyor uçuk bir oranı yazıyor gidiyor. ne şube, ne il, ne de miktar var. sonra da senin o oranı alacak paran yoksa ne yapayım sefil olan sensin gibi terbiyesizce üst perdeden konuşuyor.
şube, miktar dendiğinde ise ayy söyleyemem para bende gani sonram bir şey olur neme lazım diyorlar. en azından miktar yaz kardeş de o kadar parası olanlara özelden yardımın olsun. yok o da yok.:rtfm:
İyide buraya güvenmek istiyoruz.mecbur piyasadan fiyat alıyoruz .Miktar ve şube önemlidir birde bizi çantada keklik görüyorlar.uzin süre kalınca oran düşük kalıyor.stateji rest çekmek olmalı.
İki banka da temdit.
orada suç sizin, elinizi belli etmişsiniz. şu oranı veriyormuşsunuz denmez. piyasada şu oran var denir. çok üstelerseler başka şubenize de bir sorayım dersiniz olur biter.
bir de 100 bin'ler ile milyonlar arasında çok fark var.
ben mesela gidip milyonluk para faizi isteyemem.
En azından piyasa hakkında bilgimiz oluyor.
MT sizi cozerse ona göre oran verir.avcuna alır.yer değiştirme iyidir.ama size gıcık oluyorlar😋