Reha Bey,böyle durumlar için görseller hazırda bekliyor galiba....:kahkah::kahkah::kahkah:
Printable View
Kimse 10 bin dolara bogazdan ev beklemiyor zaten.
İnşaat maliyetleri, toplam ev maliyetlerinde en fazla yuzde 50. Yüksek olan arazi/rant maliyeti idi. Bence arazi bedelleri hala cok yuksek. Onların makul seviyeye inmesi lazım. Ama en önceliği ve en önemlisi, sektörde yasal ve ciddi bir düzenleme ve yapılanma şart.
Mesela;
1) Müteahit , tahmini inşaat maliyetinin Yuzde 25'ini devlete fon olarak önceden yatıracak. Yarın bir gün batarsa, devlet inşaatı tamamlayacak. (Bu oran değişebilir, mantık olarak)
2) 1. madde işlerse, her sokakta bi müteahit görmeyeceğiz. Gücü olan yapacak. Gücü olmayan ya birleşecek ya da sektörden ayrılacak
3) Brüt-net m2 aldatmacıları sona erecek. 1+1'lere sınırlama gelecek. Ayrıca 3+1 de olsa en düşük metrekare diye bir şey cıkacak. 70m2 evi 3+1 diye pazarlamaya çalışıyorlar.
4) İnşaatın yuzde 25'i bitmeden satış başlamayacak. (Zaten yuzde 25 de fon da vardı. Oldu sana yuzde 50). Vatandaş projeden bile alsa, en az yuzde 50 bitmiş bir ev almış gibi olacak.
5) Satış ile teslim arasındaki süre maksimum 18 ay olacak. 3 yıl sonraya ev teslimi mi olur?
6) Tapu masrafları düşecek ama evler de gercek değerinden gösterilecek. Yani 1m TL'lik evi , tapuda düşük çıksın diye 300K TL'ye göstermek yerine, tapu masrafını yuzde 1'e düşürüp, 1m TL olarak göstermek gerekiyor bence.
Bunlar benim aklıma gelen, hem alıcı hem de satıcı tarafında, güçl-kararlı-rasyonel insanlar olmalı. Yoksa ev almak kumara dönüyor.
2013 yılında eve o zaman 1400 dolar kira ödüyordum (3000TL)
Geçen aylarda aynı evi satın aldım , %25 peşinat ile.
Mortgage taksidi güncel kur ile 1400 dolar : )
Vade 120 ay.
Yaklaşık 5 aydır izmir de 3+1 merkezi ısıtmalı 120 metrekare dairem satılık. Onlarca müşteri arıyor ama ciddi olan sadece 2 kişiydi. Onlarda emlakçıya '' evsahibine iletin, 475 bin olmaz, 425 e verirse alıcıyız '' demişler. Ben olmaz dedim. Emlakçı tam bir odun çıktı. Adam '' abi sen 475 den 15 in onlarda 25 çıksın ortalarda anlaşın '' tarzı hiçbir gayreti olmadı.
Dün artık iyice ümitsizliğe kapılarak emlakçıyı aradım ve 430 a alsınlar dedim. Adam güya konuşup bana dönecekti. Biraz önce tekrar aradım ve dediklerini sordum. Adamlar o teklif o gün içindi demişler. Yani aslında fiyatın nereye kadar çekileceğini test etmişler. Bu piyasada sağlıklı alışveriş olur mu? Cumartesi gideceğim, satlık tebelasını indirip kiralık asacağım. Kirası 2 bin tl. hiç değilse piyasa düzelene kadar gelir getirsin.
Aman kiracıyı iyi analiz ediniz. Nacizane hatırlatmak istedim.
SM-J410F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
AVM ler iyi ciro yapıyorsa bu zincir neden iflas etti?
80 mağazası vardı! Kozmetik devi Tekin Acar iflas etti!
Bir dönem Türkiye’nin en büyük kozmetik firmalarından Tekin Acar iflas etti. Mahkemenin iflas kararı sonrası şirketin tasfiyesine başlandı.
http://www.patronlardunyasi.com/habe...as-etti/230263
Hocam tespitleriniz çok yerinde.
Özellikle Brüt-net m2 aldatmacıları çok yoğun. Tüm emlakçılarla m2'yi haydi ölçelim diyorum. Bin bir sıkıntı ile ölçüyorum. Çoğı zaman o kadar vaktimiz yok vb. sikintili tiplerde oluyor.
Sonuç olarak her zaman yanlışlık yapmışız pardon diyorlar ama hiç biri de olduğundan daha düşük yanlışlık yapmıyor. Hepsi yanlışlığı yukarı doğru yapıyor. Yani yanlışlık olur ama hep tek yönlü olur mu :)
10 Ocak Cuma 14:33 TCMB OCAK BEKLENTİ ANKETİ: 2020 BÜYÜME BEKLENTİSİ %3,4; ÖNCEKİ %3,2
10 Ocak Cuma 14:33 TCMB OCAK BEKLENTİ ANKETİ: YIL SONU DOLAR KURU BEKLENTİSİ 6,4079
10 Ocak Cuma 14:33 TCMB OCAK BEKLENTİ ANKETİ: 12 AY SONRASI TÜFE BEKLENTİSİ %9,54; ÖNCEKİ %10,07
10 Ocak Cuma 14:32 TCMB OCAK BEKLENTİ ANKETİ: YIL SONU TÜFE BEKLENTİSİ %10,01
Tekin Acar ların birçoğunun adı SEPHORA oldu...
FETÖ ile mücadele böyleyse yandık. Lucifere inanan kürelselciler eskiden FETÖ yü kullanıyordu. Şimdi AQP yi kullanmaya başladı. Değişen bir şey yok. ÇİN lilere limanları ve otoyolları da sattık mı tamamdır. Hızlı trenle malları yükler gönderirler. Lojistik üssü oluruz. Ama 1 tane açık fabrikamız olabilemez.
————————————————†”—
Resmen onaylandı! 3 Milyar dolarlık köprünün yarısı 688 Milyon dolara Çinlilere gitti
http://www.patronlardunyasi.com/habe...a-gitti/230301
Hocam pendikte bir ev var. Proje çizimi iki odada berbat adam 135 m2 diyor net 98 diyor. Çizimi istedim hesapladım. 78 m2 çıktı. 14 aralıkta 340 istediği yere şimdi 390 diyor. Tokiye baktım 3+1 100 m2 brüt ev 85 m2 net diyor. Yani toki bu evden büyük. Bu adamlara ne söylenir? Ne yapmalı ne teklif etmeli hakkı nedir?pendik osmanlı grup 3+1 görebilirsiniz sahibinden de
Kat planını isterim. Veremezse kalkar giderim. Verirse, alırım hesap makinesini elime, bir de çay söylerim. Odaların (Hol, WC dahil) m2 'lerini toplarım bi de balkonları eklerim. Sonra Fiyat/m2 yaparım adamın yanında. m2'si ne kadara geliyorsa söylerim. Ona göre fiyat pazarlığı yaparım.
Oylama yapalım. 3.köprünün yeni adı IP MAN olsun mu?
https://imgyukle.com/i/VBritH
Tokinin hesabına göre bu evin brütü 77+15=92 m2 belki 97 m2. Adam var 110 m2 diyor ama hakiki. 110m2 diyen s.lak mı?
Net m2 hesabını yapmıştım.
https://imgyukle.com/i/VBCzrs
Net m2 hesabıma göre m2 si 4700 a denk geliyor
Yine sallandık.
Evi çürük olanın Allah yardımcısı olsun.
Cinliler Istanbulu istila edecek
https://eksisozluk.com/cinliler-ista...k--6318027?p=1
Çinliler İstanbul'u istila edecek! 150 bin dolarlık ahlaksız teklif!
https://www.superhaber.tv/amp/cinlil...f-haber-247075
Keşke etseler
Visualizing How Chinese Financing Is Fueling Megaprojects Around The World
https://www.zerohedge.com/geopolitic...s-around-world
Diyanet'in sitesinde yer alan 'Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?' sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu şu cevabı verdi:
"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
Bu itibarla, devlet TOKİ'nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."
:he::he::he:
15 Ocak Çarşamba 10:05 BIST 100 ENDEKSİ 121 BİN 579 PUANI GÖREREK REKORUNU TAZELEDİ
15 Ocak Çarşamba 10:03 2019 YILINDA İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI YILLIK YÜZDE 20,1 ARTIŞ KAYDETTİ
15 Ocak Çarşamba 10:02 2019 YILINDA İPOTEKLİ SATIŞLARIN PAYI YÜZDE 24,7 OLDU
15 Ocak Çarşamba 10:01 2019 YILINDA KONUT SATIŞLARI 1 MİLYON 348 BİN 729 ADET OLDU, ÖNCEKİ 1 MİLYON 375 BİN 398
15 Ocak Çarşamba 10:00 ARALIK'TA KONUT SATIŞLARI YILLIK %47,7 ARTTI, ÖNCEKİ %54,4 ARTIŞ
15 Ocak Çarşamba 10:00 2019'DA KONUT SATIŞLARI ÖNCEKİ YILA GÖRE %1,9 AZALDI, ÖNCEKİ %2,4 DÜŞÜŞ
Evimizi satisa cikardik fiyatida dusurdukki dolar firlamadan parayi dolara cevirelim
Emlakciyla muhabbet
---------------
Emlakci: Abi ilgilenen var almak istiyor
Ben: Hayret hani dolar dusunce millet aramayi durdurmustu
Emlakci: Ama abi altin artti
Ben: Ne alaka
Emlakci: Abi adamda baya altin varmis onlari satacakmis cunku degerlenmis
--------------------------
Iran ABD arasi kavga olunca altin fiyatlari artmis. Elindeki altinlarin degeri artan adam ev almak istiyormus
Sonuc: Savas cikinca ev fiyatlari artar. :)
Bunlari hic okullarda ogretmiyorlar :)
17 Ocak Cuma 14:31 İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI KASIM'DA %1,3; ANKARA'DA %6,5; İZMİR'DE %7,5 ARTTI
17 Ocak Cuma 14:30 TCMB: KONUT FİYAT ENDEKSİ KASIM'DA %7,19 ARTTI, ÖNCEKİ %6,74 ARTIŞ
6 aydır satamadığım 500 bin tl. ile başlayıp 440 bine kadar indirdiğim daireyi bugün 460 bine sattım. Dün emlakçıya kızarak anahtarı almıştım. 2 bin tl. den kiraya çıkarmıştım. Akşam apartmanda bir komşu beni arayarak iş arkadışının daireye talip olduğunu söyledi. Fiyatı sordu, ben de '' sen kendi dairene ne isterdin '' dedim ve son 460 olur, hiç bir masrafa karışmam dedim. Anında kabul ettiler. Ben Ankara da yaşıyorum, daire İzmir de. Hakikaten İzmir de piyasa canlanmış demek ki.
Uzun zamandır bu başlığa bakmıyordum. Yıllarca emlak patladı patlayacak dedik ve son bir yıldır tartışma gereği bile yok bence.
Güncel bir örnek veriyim. Göztepe minibüs caddesinde bir daire kiraladım. İlk 2 daire 3-4 yıl önce projeden 1.6-1.4 milyon arasında satılmış. Müteahhit 3.daireyi 1.2 m a satmış ve gerisini satmaktan vazgeçmiş. Komple kiraya verdi. Şuan apt daki daireler 1.150 1.2 M arası gidiyormuş.3-4 yılda yapılan zarar muazzam. Emlak patladı hemde nasıl patladı. Aptmanın tam karşısında minibüs cad üzerinde mevkisi çok iyi olan bir apt 4 yıl once bosaltılmış. 4 yıldır bekliyomuş. 3 muteahhit değişmiş ama yol alamamış. İnşaat sektorunun hali o apartmanda resmedilmiş bence.
Ençokta şu kanal istanbul muhabbetine gülüyorum. Bir deli taş atar kırk akıllı çıkaramaz. Bu kanalın yapılacağına inanan saflar. Şuan devlet destekli projelere baksın. Şehir hastaneleri inşaatlarını tahkip etsin. %10 verimle çalışıyor parasızlıktan yada durduruluyo yada ihaleler iptal ediliyor.
Bunları görmeyenler ataşehirden geçerken istanbul finas merkezi enkazına baksın. Devasa bir proje ne hale gelmiş. Ve burdaki binalar banka binaları. Banka binalarının parasızlıktan yapılamadığı ülkede 70-80 milyara kanal yapılacak.
Bu boş muhabbetlerle geçen zamana yazık..
Okadar kötü degil durum yaa.
Mesela 100bin konut projesinde bizim köye de 150 konut yapacak Toki :))
250 talep var yapilmasi icin. Köy yerinde apartman hayati isteyen cok simdilik. Haa yapilinca ne tür kavgalar cikar onu bilmem.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hiç sormayın bir de böyle bir hikaye var.
biizm köy kayseri nin merkeze yakın bir ilçesinde toki bilmem kaç etap konut yaptı ilçeye, normalde köyle ilçenin bağlantısı zayıf çünkü dağlardan gidersen il merkezi daha yakın ilçeden.
satılan konutların belki de yarısını istanbul dan bizim köylüler almıştır.
meselenin yatırım yönü de yok aslında bildiğin sidik yarışı...
bir de sanayi bölgesi ve yüksek okul uydurdular, ikisi de ne kadar dolu ne kadar boş bilmiyorum.
Maksat yandaş inşaat ekonomisini dondurmek diye düsünuyorum.
Yoksa köyde Tokinin ne işi var. Tamamiyle ölü yatirim birde.Köyde bahcesiz evler :)))
Bu inşaatlar yapildiktan sonra bir suru kavga cikacagi da kesin. Köyde çocuklarin ayagindan bok eksik olmaz.
En üste cikacak cocuk asagidan yukariya heryeri boka bulayip cikacak :)
Belkide iyi olur. Biz yanlişizdir. Insaatlar bitsin burdan yazarim olan biteni. Insallah devletimiz hakli cikar
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi