Muhteşem bir anlaşma ile depoyu vermiş , şirketi tebrik etmek lazım Döviz bazında
Printable View
Kim tutuyor bu hisseyi ???
İlle değerlemede mi yürüyecek ???
Bu kadar anlaşma ???
Ytd
Sent from my iPhone using Tapatalk
Reysas GYO Anlaşmayı İmzaladı!
Reysaş Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (RYGYO), CarrefourSA ile depo kiralama sözleşmesi imzaladı. Şirket aylık aylık 5.480.403 TL +KDV karşılığında anlaştı.
https://parafesor.net/reysas-gyo-anl...ir-elde-edecek
Izmir Carfoursa deposuda yıllık 65 mln tl kira geliri karşılığı teslim edilmiş.
Ayrıca Durmuş Döven bloomberght deydi bazi önemli açıklamaları oldu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d2efec94cf.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1eb1316852.jpg
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
elektrik gelirlerinin nasıl muhasebeleştiği konusunda şirketten cevap alan bir arkadaş var mı ?
Şirkete çok kez mail atmaya calistim ama bir türlü ulaşamadım. Haftaya aramayi düşünüyorum bilgi alabilirsem buraya yazarım.
Ayrica dün ticarethane ve sanayi elektrigine %20 zam geldi. Bu zam elektrik gelirlerini artıracaktır muhtemelen.
Hisse 1 usd seviyesine geldi, bundan sonra olacaklar için düşüncesi veya öngörüsü olan var mı?
Patronun Tv de dediğine göre 2024 kira gelirleri 1.8 milyar TL olacak , tabi yeni depolar devreye girerse rakam dahada büyüyecektir
Elektrik gelirleri hariç
Sırada 200 daire 100 dükkanın satışı , bu kadar nakit ile depo büyümesi devam edecektir. Umarım büyük sözleşmeler devam eder.
Bilanco hakkında yorumlarınız nedir?
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Borsanın düşüşe geçmesi ile beraber, hissemiz de bu duruma uydu ve düştü. Finansal raporlar da istenen gibi gelmedi bence, daha yüksek beklenti vardı. Fakat patronun 26,44-27,00 seviyelerinden geri alım yapması ve dünde 22,76-23,00 seviyesinden 42 bin lot alması önemli. Ben bu seviyeleri iz olarak algılıyorum. yıl sonu değerlemelerini dört gözle bekliyorum. Bakalım hangi seviyelere gideriz veya gidebiliriz.
Bedelsiz loading...
bilançoda süpriz bişey yok hasılat/ kira artışları son sürat devam ediyor,
seneye patronun demesiyle sadece kira toplaması 1.8 milyarı geçeçek net
net borç / favok = 1
gayrimenkul satışları sırada loading. gecikmesi şirketin işine geldi ve sesini çıkarmadılar
enflasyon beslenmesi
bedelsiz süreci başladı yüksek gayrimenkul değerlemeleri bu ve gelecek yıl devam edecek gözüküyor
2024 enflasyonu şimdiden aşağı yukarı belli
3.ç net kar 2.ç göre epey düşmüş görünüyor çünkü hatırlarsanız burada 2.ç gelir tablosunda görünen bir olağandışı gelir vardı 113 m tl. işte o her zaman olan bir şey değil, hatta 2.ç değil de 3.ç oluşsaydı o gelir bu sefer vay be net kar nasıl da zıplamış diyecektik, bazen de ereğli'de olduğu gibi işin içine o dönem yapılan ertelenmiş bir vergi ödemesi denk gelir, o zaman da kar zarara dönüşür vs. o nedenle net kar tarafına bu tür gelir/giderlerden arındırarak bakmak lazım, tıpkı çekirdek enflasyonda bazı unsurların dışarıda bırakılmasında olduğu gibi. diğer yandan iskanı bu yıl alınıp kiraya da verilen gebze ve izmir depoları portföyde hala arsa olarak görünüyor. mesela gebze 215 m tl arsa değerine karşılık son kiralama ile yıllık 169 m tl gelire başladı bile. bu depo haline gelen yerler yeniden değerleme yapılıp bilançoya yansıtılsa idi, net kar da hooop 2 milyar tl artacaktı muhtemelen, bilançoyu güzel göstermek isteseler bunu çok rahat yapabirlerdi ama ne var ne yok tüm yeniden değerlemeleri yılın son haftasına bıraktılar. sonuç olarak, hasılatın önceki çeyreklere ve geçen yıla göre artışı çok daha önemli, o tarafta da hiç sorun yok, giderek artan bir hasılat var ve uzun yıllar da bu hep böyle devam edecek.
Yıllık değerleme artışı ne olur sizce ?
Enflasyon %70
Bu arkadaşın artışı ne olacak bakalım ?
Ytd
Sent from my iPhone using Tapatalk
Depoların değerlemelerinin, m² maliyetlerinin ve enflasyonun ustunde olmasini bekliyorum.
Sebebi, şu anda rygyo nun depolarinin olduğu yerlerde özelliklede istanbul ve yakin cevresinde kiralanabilecek durumda boş 1 m² depo yok. Bunu geçen bloomberg yayininda Durmuş Döven söyledi.
Hal böyle olunca az olan, normalden daha değerli hale geliyor.
evet öyle tuzla ve şekerpınarındaki , hadımköy esenyurt depoları pırlanta bölgeler
teslim edilen depoların kira çarpanları çok yüksek , yüksek değerlemeden gireceklerdir
tahminlere göre 2024 enflasyonuda %40 dan aşağı olmayacak gözüküyor
buda değerlemede ve kira artışlarıda 24 için min %40 - döviz kontratlar ve üfe +tüfe /2 kontratlar hariç
syg
Değerleme ne zaman gelir?
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Değerleme raporları aralık ayının son haftası bile gelse 30 günden az süre kaldı
5 yılı dolan sozlesmelerde sirketin yeniden emsal değer isteme hakkı var yanlış hatırlamıyorsam.
5 yıl once kiraya verilen depolar için enflasyon oraninda kira artışı yapılmış olsa bile malum enflasyon rakamları bizde son yillarda gercek rakamlari yansıtmadığı icin depolar bu oranlarin çok daha fazlasi deger kazanmiş olmalı. Haliyle mevcutta 5 yillik sureleri dolmuş olan-olabilecek depolar emsal değerden tekrardan kiraya verilince çok daha fazla kira geliri elde adilebilir diye düşünüyorum.
Ama şirket sadece yeni depoları kiraya verince kap yolladığı için bunlardan bizim haberimiz olmayacak ne yazık ki.
Yeniden değerleme ile pd dd 0.50 seviyelerine inecek gözüküyor
Değerleme tahminlerini alalım
Degerleme sonucu geçen yila göre ihtiyatlı bir tahminle %80 değer artışı bekliyorum.
Bu da 23.9 mlr tl yapar. Yeni depolar Balçık 2,5 mlr izmir 1 mlr kabul edersek 27,4 mlr.
2 mlr net borç düsersek özkaynakların 25.4 mlr olmasını beklerim. Bu durumda pd/dd 0.51 civarinda olabilir.
geçen yıl yatırım amaçlı gayrımenkuller %179 değerlenmişti (4,813 -> 13,445) bu senenin geçen seneden hiçbir farkı yok, aksine 2 arsa depo oldu, üstelik çok yüksek kiralama bedelleriyle. bunlar extra katkı demek. dahası bitti bitecek 3 proje var, bunlardan biten kısımların yeniden değerlemesi de gelirse bu da extra fark yaratır.
benim tahminim %150 portföy artışı, bu da 13 -> 33 milyar olacak demektir.
dd fiyatı da 67 tl olur bu durumda, pd/dd oranı da 27/67 = %40 olur, bu fiyatta kalırsa, kalmaz elbette.
Hocam ben muhafazakar bir tahmin yaptim. Benim tahminimi en kötü senaryo olarak baz alabilirsiniz. ( hesaplarımı genellikle en olumsuzu düşünerek yaparim)
Bu arada bitti bitecek dediginiz 3 proje konut ve oto rey projeleri mi?
Yoksa bilmedigim depo projeleri mi var.
Şirketin
500.000.000 lot hissesi var....
Bunun yaklaşık 310 milyon lotu reysaş taşımacılığın elinde....
42 milyon lotu Egemen Göğenin elinde....
25 milyon lotu yabancıların elinde
eder 377 milyon lot...
yani piyasada 123 milyon lot hisse var toplam olarak
hiçte fazla değil...
2024 kira hasılatı şuanki net borcuna yakın olacak gibi , patronun yayında demesiyle
ama piyasa miyoptur önünü göremez
kötümser senaryo dediğiniz eğer yeniden değerleme uzmanı keyfe keder bir değerleme yapacaksa o zaman %50 arttı da diyebilir ama verilere dayanarak, aynı geçen sene yaptığı gibi bir yendien değerleme yapacaksa, %150 artış gayet ortalama bir senaryo olacaktır. iyi senaryo ise, tüm depoların değerlemesi, şu arsadan depo olan ve yüksek kiralama bedelleriyle kiralanan 2 depo emsal alınarak yapılsa, yeniden değerleme artışı %200 de gelebilir. geçen sene hakkıyla değerlenmediği söylenen ve benim de öyle düşündüğüm bazı depolar da, bu balçık depo örneğindeki kiralama gelirleri emsal alınırsa, geçen seneden çok daha fazla değerlenebilir. bunları tam bilemiyoruz ama benim tahminim, kısmen de olsa bitecek projeleri bu yıla sokmayacakları, bu yıl yenidnen değerleme öncesi de toplayabildikleri kadar hisse toplayacakları yönünde. aralıkta kısmen teslim alınacağı söylenen konutların değerlemesi yapıldıysa, bu extra katkı sağlar. 215 m tl görünen balçık arsa depo oldu yıllık da 167m tl gelir yazdı, burasının yeniden değerlemesi %500 de olabilir, bunun gibi diğer örnek de izmir'deki arsadan depo olan yer. sadece bu ikisi 1,5 milyar tl bir extra katkı sunacak değerlemeye.
yıl sonuna yetişmese de şu aşağıda belirtilen ilk 3 proje 2024 1.ç raporuna girebiilir, dolayısı ile satranç oyuncusu gibi 3 hamle sonrasına da bakmak gerekiyor, ha yıl sonu ha 2024 1.ç, bu 3 proje de portföye girmiş olacak. hatta satış gerçekleşmiş olursa direkt kasaya dağıtılabilir kar olarak girmiş olacak.
faaliyet raporunda belirtilen devam eden projeler şu şekilde belirtilmiş:
DEVAM EDEN PROJELERE İLİŞKİN BİLGİLER
1. Ankara Sincan 415 Ada 30 Parsel; devam eden Otorey Ankara inşaatı % 70 tamamlanmıştır.
2. İstanbul Sancaktepe 1975 Parsel; Melisia Evlerı inşaatı %45 tamamlanmıştır.
3. İstanbul Sancaktepe’de Sur Yapı tarafından yapımı devam eden Muhit Projesinde B-G arası blokların Aralık Ayı içerisinde teslim alınması beklenmektedir.
4. İzmir Bayındır 108 Ada 2 Parsel; proje aşamasındadır.
5. Adana Sarıçam 1828,1829,1832,1833,1834,1835,1901 Parsel; proje aşamasındadır.
6. Ankara Gölbaşı 98 Ada 1,2 ve 4 Parsel; proje aşamasındadır.
7. Kastamonu Merkez 1299 Ada 8 Parsel; proje aşamasındadır.
8. Ankara Kazan 3520 Ada 6 Parsel; proje aşamasındadır.
9. Erzurum Palandöken 12579 Ada 1 Parsel; proje aşamasındadır.
10. İzmir Bayındır Canlı Mahallesi 106 Ada 1-2-3 Parsel proje aşamasındadır.
2024 sonu ort enflasyon beklentisi %40 , bu değerleme ve kira artış oranlarında min %40 olacak demektir
2024 sonu daha farklı rakamlar konuşacağız büyük ihtimal
Kiralama gelirlerinin %30 döviz cinsinden üstelik
değerleme öncesi patron alımları devam ediyor