iktisadi ajanlar rasyonel davranır..
ama biz homo economicus değiliz..
duygusal varlıklarız..
duygu hata yaptırır..
YTD..
Printable View
Ancak burada tarihsel süreçte önemli bir istisna oluşacak gibi duruyor. 1.1.2013 ten başlayan seride eğer dolar faizi önümüzdeki 3-4 yıl %4-%5 lerde kalmayı sürdürürse TL nin bu zaman serisi için dolar mevduat getirisini geçmesi iyi ihtimalle 15 yıllık bir periyot alacak. Ancak dolar mevduat faizi 4-5 yıllık bir süreçte %4-%5 gibi bir oranda tutunabilirse tüm Türkiye tarihinde görülmemiş bir olay gerçekleşecek ve ilk defa 1.1.2013 tarihinden başlayan her hangi bir zaman aralığında TL getirisinin doları geçmesi mümkün olmayacak. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse ki ben gerçekleşme olasılığını yüksek buluyorum 1.1.2013 tarihi ve akabinde alınan yanlış para politikası kararları, ilerde Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını kaybettiği tarih olarak anılacak.
Sn.rxpu, ben şahsen ülkemizin ekonomik olarak bağımsız olduğunu hiç düşünmedim ve bu yüzden bağımlı olduğu merkezlerdeki çalkantılar burada daha fazla hasar oluşturuyor, 1.1.2013 baz alıp bu dönemi sınırlı bir zaman dilimine indirgersek tabiki TL dayak yemiş/yiyor diyebiliriz, ama ülkemizde bu tarz TL nin dayak yediği periyotlar daha öncede oldu, yada şöyle söylersek 2001 ile 2013 yılları arasında dolar tutanlar dayak yemekle kalmadı çok ciddi kayıplara uğradı, bence ülkemizdeki bu sarsıntıları göz önüne alıp Sn.Jondows gibi yatırım anlayışınıza uygun sepet yaparsak daha rahat ederiz, şuan için dolar taşımanın aylık maliyeti Tl Faizi 15 desek Dolar faizi 4 desek %11 gibi bir fark oluyor, Dolar aylık %1 artmadığı takdirde bu bize maliyet olarak yansır,
açıkcası ben yıllardır dolara yatırım yaptım ilk dolarımı 2007 yılında aldım, hiç fiyat gözetmedim, en yüksek faizi kovalamadım, Mart 2017 itibari ile çoğunluğu TL olarak konumlandım, o tarihte foruma da yazdım parça parça sattığım dolarların ortalama satış fiyatı 3,64 civarına geldi, ben sattıktan sonra dolar daha yüksek fiyatlara gitti ama ben artık yeni konumumu koruyorum, Sn.dudu dolar 3.80-3.90 ken çok uyardı ama satmaya elim varmamıştı :)
Neyse dolar artarda düşerde, artık paramızın değerini korumak o kadar kolay değil...:)
Dolardaki artis cok ani oluyor.
Tedirginligin en onemli nedenlerinden biri bu saniyorum.
Faiz oyle degil, gunlerce konusuluyor, 0.25 puan dusuyor mesela.
Benim burada vurgulamak istediğim matematiksel bakış açısında ilk defa 1.1.2013 tarihinden sonra alınacak zaman serilerinde
(Dolar kazancı- TL kazancının) hiçbir zaman sıfıra yakınsayamayabileceği idi. Zira eğer dolar mevduat faizi 4-5 yıl daha %4-%5 civarı devam ederse daha sonraki periyotlarda 1.1.2013 ten gelen dolar mevduatı kazancının TL faizi ile geçilebilmesi için çok uzun bir süre rasyonel ve fiili olarak mümkün olamayacak bir reel faiz getirisi olması gerekiyor. Yaptığım simulasyona göre bu şartın gerçekleşmemesi için tek şart 2-3 yıl içinde dolar faizinin %4-%5 lerden %3 lere düşmesi ve TL reel faizinin sabit kalması.
Yani Sn Dudu'nun belirttiği kuralın istisnai olarak 1.1.2013 pivot noktası alınan zaman serilerinde bozulma ihtimali çok yüksek diyorum. dolara verilen faiz ne yazık ki bu limit serisinin insan hayatına oranlanabilecek süreler için (örneğin 30-40 yıl) yakınsamasını mümkün kılmıyor.
NOT: burada gözlemlediğim yakınsayamama durumu örnek verilen 2001-2013 serisinden daha keskin ve kuvvetli. Bu keskinliğe dolar faizinin yüksek olması neden oluyor.
Açıklama için teşekkürler, bu dönem mutlaka tarihsel olarak örnek gösterlicek bir periyot olacak o kesin, ama bulunduğumuz tarih ve fiyat itibari ile Dolar, TL yada altın yatırımı kendi içerisinde bir çok bilinmeyen barındırıyor, açıkcası ben eski forumda derlediğim bir çok yazıdan uzun bir yazı yazmıştım ve aynı gün tesadüfen bir forum üyesi benzer bir grafikle olayı görselleştimişti, o gün tahmini yaptığım dolar hesabı 4,2 gibi denk gelmişti ama baktım o noktaya gitmiyor aksine geri geliyor bende yıllarca biriktirdiğim dolarcıklarıma yol vermiştim, bakalım zaman ne gösterecek:)
Yaptığım simulasyonda
1.1.2013 tarihinde 300.000TL si olan için TL faiz getirisinin doların getirisine eşitlenmesi için *DOLAR 3.50 kur değeri ile* 1.1.2022 ye kadar sabit kalması gerekiyor!!!!!!!
Yani dolar önümüzdeki (5 yıl + 6ay) sabit değerde (3.5TL) kalırsa ancak TL faiz getirisi doların getirisini yakalayabiliyor.
Eğer tcmb önümüzdeki 10 yıl kontrollü olarak doların enflasyon kadar artmasını sağlarsa TL'nin faiz kazancı ile hiçbir zaman dolar kazancını yakalaması mümkün olmayacak. İşin garibi yaptığım simulasyona göre tcmb doların enflasyonun yarısı kadar değerlenmesini hedeflese dahi TL faizinin dolar getirisini yakalaması yine de mümkün görünmüyor.
2. seçenek bana daha mantıklı geldiği için uzun zamanlı TL'ci için zarar bana göre geri dönülemez şekilde tahakkuk etmiş oluyor.
NOT1:TL ciyim
NOT2: Bütün bunlar 1.1.2013 pivot noktasından başlayan tüm ileri istenilen uzunlukta zaman serileri için geçerlidir.
Odeabank
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.