temettu veren yurtdısı satısı cok olan bır hısse senedı eurobonddan daha cok cazip gelıyor bana
Printable View
temettu veren yurtdısı satısı cok olan bır hısse senedı eurobonddan daha cok cazip gelıyor bana
2020 rehberi via İş Privia
syg.
https://www.privia.com.tr/ContentMan...hberi-2020.pdf
https://i.hizliresim.com/JQOTTu.jpg
"1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen:
Stopaja tabi değildir.
Alım satım kazancı Türk lirası bazında hesaplanır.
ÜFE artış oranının %10 veya üzerinde olması şartıyla elden çıkarıldığı ay hariçolmak üzere iktisap bedeli ÜFE artış oranında endekslenir.
Alım satım zararları, alım satım kârlarına mahsup edilir.
Kazancın tutarı ne olursa olsun beyan edilir ."
Link için teşekkür ederim.
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.
Bazı yorumlarda haklı olarak söylenmiş. 1 yıl boyunca mevduat ta olsa eurobond da olsa bu paraya ihtiyacım olmayacak.
Bu durumda mevduat için de Eurobond için de banka default riski aynı. Birinde 22bin dolara kadar kısmı için devlet garantisi var öbüründe yok. O zaman büyük meblağlar için aslında vadesi beklenecek ise Eurobond mavduat tan çok daha fazla riskli değil diyebilir miyiz?
Mevduatta kalan para geberiyor...buyuk para buyuk geberiyor....
Eurobond vadesine kadar tutuludsa hic riski yok bence...
Borcu borcla oderler...yine de vade sonunda paranizi alirsiniz...
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mevduat Garanti bankası, eurobond alımı için kullanacağım yine Garanti özel bankacılık.
22bin dolarlık mevduat garantisi hariç başka bir avantajı var mı mevduatın eurobonda göre 1 yıl hiç ihtiyacım olmayacak bir meblağ bağladığım zaman?
Banka default durumunda mevduat yapan 22000dolar karşılğı 150bin lirasını alır gerisi?
Eurobond alan hiç bir şey alamaz mı yoksa senior unsecured olan bir eurobond da mevduattan önce eurobond borçları mı kapatılır (Payment Rank) Bu konuyu bilen var mı acaba?
Bond da Garanti, önceki mesajlarımda bondun bilgilerini vermiştim.
Kısaca aynı bankanın 1 yıl vadeli Eurobondunu almak ile 1 yıl vadeli mevduatını vade sonuna kadar parayı çekmemek şartı ile mukayese edersek aradaki risk farkı 150bin TL. o zaman 1.5Milyon TL lik bir alımda mevduatta paranın sadece %10 u koruma altında iken Eurobondda %0 ı koruma altında. Ama faizler mevduat ta %1.5 (stopaj%20) eurobond da %7 (stopaj%0 ama beyannameye tabi)
En yüksek vergi diliminden bile hesaplasanız net getirisi en az 3 kat daha fazla...
CDS yine yükselişte.. 595 olmuş diyorlar.
651'i görmustü geçenlerde....SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yarin, 16/04/2043 tarihli US900123CB40 eurobond un kupon odeme tarihi gelecektir. hayirli olsun..
Bir tweet..
USDTRY 6,9110’a ve 5 yıllık CDS 596’ya yükseldi.
Gün içinde kamu bankalarının $1,5 milyara yakın döviz sattığı bilgisi paylaşılıyor.
22 Nisan’da toplanacak olan TCMB PPK’dan 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor.
Mevcut kur ve ülke riski seviyesinde zor bir karar olacak.
https://i.hizliresim.com/2QICX0.png
Vakıfbank'ın secured bonosu var.
Sorularımın cevabını aldım!
Teşekkürler Epicurist :)
Alım satım kazancı "TL bazında hesaplanır" ibaresi şunu mu ifade ediyor? Çoğumuz örnekle daha iyi anlıyoruz sanıyorum
Vak'a:
1-) 9.Nisan günü CDS ler 650 , Usd kuru 6,60 ,bankada duran 50K usd miz olsun diyelim (usd olarak)
50bin Usd lık 26/12/2023 eurobondundan aldık , 47,500 usd ödedik diyelim.
2-) 14 Nisan günü, "sunny side up" oldu ,CDS 550 e düştü ,ama Usd kuru 6,80 e çıktı .
Ben de eurobond işinden caydım ,satasım geldi.
47500 usd ödeyerek aldığım ebondları sattım, 49,000 usd etti.
+1500 usd kar var. Sadece bunun mu vergisini ödeyeceğim.Yoksa 47,500 usd 'ın 6,60-6,80 arasında oluşan
9500 Tl nin vergisini de mi kazanç olarak görüp beyan edeceğim.
Benim anladığım sanki o 9,500 Tl kur kaynaklı geliri de beyan etmemi istiyor. Ve ben USD de duran biri olarak
boşu boşuna kendi kur artış farkımı vergilendirmiş oluyorum .
(9500tl + 1500 usd ) yi kazanç olarak beyan mı etmem gerekiyor?
49,000 beyan sınırını dikkate almayalım,her türlü beyanname verilecek gibi düşünelim
Rusya'nın en büyük kamu bankalarından Otkritie Bank bono geri ödemelerini gerçeklestiremedi ve "default'" oldu
Tşkrler cevabınız için.O zaman elinde USD tutan biri için kur yukarı giderse trade oldukça maliyetli olabilir.
şansın yaver gittiği bu harekette bile 9500 tl nin vergisi %20 desek 1900 tl, 300 usd eder. 1500 usdın vergisi de
300 usd desek . İşler yaver gitti (cds vs açısından) ve tradeden 1500 usd para kazandım ama en az 600 usd ını vergi olarak ödemeliyim.Tabi CDS düşerken kurun yukarı gitmesi biraz extra-ordinary bi olay,onu da kabul etmek lazım
Bu kural tam olarak ta devletin yurt içi yatırımcıyı eurobond alımından caydırmak için kurguladığı bir vergi kapanıdır.
Zira yurt içinden bir yatırımcı eurobond aldığında devletin ve bankaların hiç işine yaramaz. Zira bu işlem yurt içi döviz likiditesini değiştirmez. (Yurt içi yatırımcının dövizi zaten eurobond alımından önce de halihazırda bankaların döviz likiditesi içindedir.)
Hatta eğer eurobond 2.elde alınmış ise cari açığı da arttıracaktır. Çünkü sizin eurobondu almak için ödediğiniz döviz eğer bu eurobond bir yurt dışı yatırımcının elindeyse direk olarak ülkeden döviz çıkışı anlamını taşır.
Eurobond almak için yatırdığınız döviz direk yurt dışına transfer edilir.
Yani yurt içi yerleşiklerin Eurobond alımları her durumda cari açığı arttıran bir işlemdir. Ödemeler dengesini de zora sokar.
çok güzel açıklamışsınız ,teşekkürler. Ama yurtiçi likiditeyi değiştirmesi,üstte dediğiniz gibi
yabancı yatırımcı sattı -Çorumlu Ali aldı şeklinde olursa. İşlerinde nakite sıkışan Ali satıp,
DTH yatırımcısı Ali aldıysa ekonomiye bi zararımız yok. Bu arada geçen hafta
"Merkez Bankası'nın verilerine göre yabancı yatırımcılar geçen hafta net 511 milyon dolarlık menkul kıymet sattı."
tabi ne kadarı Eurobond ne kadarı DT veya hisse senedi bilmiyoruz henüz
Bu sayfadan öğrendiğim bilgiler ışığında;
İtfa tarihinden önceki tüm alış-satış kazançları istisnasız beyan ediliyor.(Kupon gelirleri beyan sınırına tâbi ve İtfa geliri+kupon gelirleri beyan sınırına tâbi)
Örneğinize göre alış : 6.60 x 47.500 usd = 313.500
satış 6.80 x 49.000 usd = 333.200
Kâr = 333.200 - 313.500 = 19.700
19.700 TL için bir sonraki bildirim döneminde vergi beyannamesi vermeniz gerecek.(İtfa gelirlerinde ise sadece itfa günündeki kur ile itfa kazancı hesaplanır)
Güzel özetlemişsiniz. Yalnız itfa alış-satış kazancı derseniz alım-kazancı vergi hesabı ile karıştırılabilir.
İtfa geliri demek lazım.
Sizin doğru olarak yaptığınız alım-satım kazancı vergi hesabında kur kazancı vergiye tabi iken itfa geliri hesabında kur kazancı vergiye tabi değil. O sebeple farklı tabirler kullanmak gerekir.
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
İlgi: 15.04.2011, 07.09.2012, 10.03.2017 tarihli Özel Durum Açıklamalarımız.
Yönetim Kurulumuz almış olduğu karar ile, Bankamızca yurtdışında ihraç edilmiş olan, (a) ilgi'de belirtilen 15.04.2011 tarihli açıklamamıza konu ve halihazırda Londra Borsası'na kote toplam 500.000.000ABD Doları tutarlı, 2021 vadeli, %6,25 kupon ödemeli, USM8931TAA71 ve US900148AA51 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 100.000.000ABD Doları nominal tutarlı kısmı; (b) ilgi'de belirtilen 07.09.2012 tarihli açıklamamıza konu ve Londra Borsası'na kote toplam 750.000.000ABD Doları tutarlı, 2022 vadeli, %5.25 kupon ödemeli, USM8931TAF68 ve US900148AD90 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 150.000.000ABD Doları nominal tutarındaki kısmı ve/veya (c) ilgi'de belirtilen 10.03.2017 tarihli açıklamamıza konu İrlanda Borsası'na kote toplam 500.000.000ABD Doları tutarlı, 2023 vadeli, %5,875 kupon ödemeli, XS1576037284 ve US90014QAB32 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 100.000.000ABD Doları nominal tutarlı kısmı, bunların tabi olduğu ilgili ülke mevzuatı ve ihraç dokümanlarına uygun olarak bir veya birden fazla defada olmak üzere işbu açıklama tarihinden itibaren Bankamızı yatırımcılardan geri satın alma hususunda yetkilendirdiğini, geri alım işlemlerinin anılan borçlanma araçlarının ilgili piyasada ve tarihte geçerli satış fiyatının Bankaca uygun bulunması şartına bağlı olduğunu, bunların satın alınması halinde, kısmen veya tamamen halka arz edilmeksizin yeniden yurtdışında satılabileceğini ve/veya itfa edilebileceğini kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla,
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/838757
hiç bir sey anlamadım :wu:
Tehlikeli bir oyun. BDDK buna nasıl izin vermiş ya da izin verecek mi?
Diyelim ki satın aldı. Bu bonoları satın aldığı anda eğer yeni müşterilerini bulmamışsa ve kısa süreli olarak kendi sermayesinden finanse edip fiyatları yükseldiğinde tekrardan satmayı planlıyorsa Türkiye'den çok ciddi bir döviz çıkışı olması muhtemelen.
Neden tehlikeli ki?
İtfada, zaten o kadar döviz çikmiyacak mı ?
$100 yerine, bugün $90 çıkar.
Ha , bireysel veya kurumsal yerli yatırımcı almış , ha Garanti B. .
2 haftadir eurobond almaya calisiyordum. Nihayet istedigim miktari toplayabildim. 5 yillik olanindan aldim. Simdi onlar dusunsun !!!
Umarim bir kazaya kurban gitmeyiz [emoji28][emoji28][emoji28]
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Önümüzdeki 3 ay çok çok önemli. Bence lazım olursa bankaya önümüzdeki 3-6 ay arasında likidite lazım olacak.
Unutmayalım ki bankaların yönetilmesi şirketlerden farklı. Bankalar zaten risk yönetiyorlar.
Eğer banka kısa vadede dış borçlanmaya çıkmayacaksa ve içine kapanacaksa ilk bakışta mantıklı gözüküyor ama bankacılık bisiklete binmek gibi değil midir?
Buraya kadar güzel geldim karımda iyi realize edip durayım bisiklet nasılsa havada kendiliğinden asılı kalır diyebilir miyiz?
Ticari bir işletmeden bunu yapmak mümkün kapatırsın en kötüsü çıkartırsın işçileri. Bankada aynı süreç olur mu?
Karımı realize edeyim işlemleri de azaltayım denebilecek mi?
( Bir de denecekse hükümet buna ne diyecek zaten kırçıllanmaya başladılar.)
Garanti B. döviz mevduatına %? veriyor ?
Geri alım yapacağı bondların faizi kaç ?
İşini yapmaya devam ediyor .
Risk 0 'a yakın. (döviz mevduatları önümüzdeki dönem %? olur)
Döviz mevduat oranları önümüzdeki dönem yükselse bile $100 birimden sattığı kağıdı '' 90 '' birimden yerine koyuyor.