Bir tweet..
USDTRY 6,9110’a ve 5 yıllık CDS 596’ya yükseldi.
Gün içinde kamu bankalarının $1,5 milyara yakın döviz sattığı bilgisi paylaşılıyor.
22 Nisan’da toplanacak olan TCMB PPK’dan 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor.
Mevcut kur ve ülke riski seviyesinde zor bir karar olacak.
yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir
Sorularımın cevabını aldım!
Teşekkürler Epicurist![]()
Alım satım kazancı "TL bazında hesaplanır" ibaresi şunu mu ifade ediyor? Çoğumuz örnekle daha iyi anlıyoruz sanıyorum
Vak'a:
1-) 9.Nisan günü CDS ler 650 , Usd kuru 6,60 ,bankada duran 50K usd miz olsun diyelim (usd olarak)
50bin Usd lık 26/12/2023 eurobondundan aldık , 47,500 usd ödedik diyelim.
2-) 14 Nisan günü, "sunny side up" oldu ,CDS 550 e düştü ,ama Usd kuru 6,80 e çıktı .
Ben de eurobond işinden caydım ,satasım geldi.
47500 usd ödeyerek aldığım ebondları sattım, 49,000 usd etti.
+1500 usd kar var. Sadece bunun mu vergisini ödeyeceğim.Yoksa 47,500 usd 'ın 6,60-6,80 arasında oluşan
9500 Tl nin vergisini de mi kazanç olarak görüp beyan edeceğim.
Benim anladığım sanki o 9,500 Tl kur kaynaklı geliri de beyan etmemi istiyor. Ve ben USD de duran biri olarak
boşu boşuna kendi kur artış farkımı vergilendirmiş oluyorum .
(9500tl + 1500 usd ) yi kazanç olarak beyan mı etmem gerekiyor?
49,000 beyan sınırını dikkate almayalım,her türlü beyanname verilecek gibi düşünelim
Rusya'nın en büyük kamu bankalarından Otkritie Bank bono geri ödemelerini gerçeklestiremedi ve "default'" oldu
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Tşkrler cevabınız için.O zaman elinde USD tutan biri için kur yukarı giderse trade oldukça maliyetli olabilir.
şansın yaver gittiği bu harekette bile 9500 tl nin vergisi %20 desek 1900 tl, 300 usd eder. 1500 usdın vergisi de
300 usd desek . İşler yaver gitti (cds vs açısından) ve tradeden 1500 usd para kazandım ama en az 600 usd ını vergi olarak ödemeliyim.Tabi CDS düşerken kurun yukarı gitmesi biraz extra-ordinary bi olay,onu da kabul etmek lazım
Yer İmleri