Gizemli konuşan seyis nikli biri vardı ara ara gelip gizemli bir şeyler paylaşır kaybolurdu nerelerde acaba merak ettim.
Printable View
Gizemli konuşan seyis nikli biri vardı ara ara gelip gizemli bir şeyler paylaşır kaybolurdu nerelerde acaba merak ettim.
Forumun en işe yarar temel ve teknik bilgi paylaşanları bankacılık sektörü konusunda çok pozitif.
Ben ekonomist değilim ,bankacı değilim, banka hisse fiyatları ne tarafa gider bilmiyorum.
ama bankacılık konusunda iyimser değilim.
Seçimden sonra gelebileceği varsayılan yabancının bile
önce bankacılık sektörünü tercih edeceğini düşünmüyorum.
https://www.paraanaliz.com/2022/ekon...lasti-g-31113/
Bankacılıkla ilgili düşünceler.
Öncelikle bankacı değilim.
Yazacaklarım genel bilgiler ve kişisel düşüncelerdir.
Ve çalışmadığımız önemli banka yok gibi.
Tahsili gecikmiş alacak tutarı zaten konu dişi.
Yakın izlemede olan krediler büyük problem.
Fakat önemli olam şu yazıda bahsedilen kadarsa iyileşme olmuş demektir.
Sn Deniz Hocamın yazılarından ve geçmişteki bilgilerimdemden 2018 yılında tahsili geçikmiş kredilerle ilgili yapılandırma kanunu çıkarken 400 milyar TL bahsi geçen tarz kredi var idi.
Yaklaşık 60 milyar usd falan.
Aradan geçen Yaklaşık 4 senede ve son yıl % 100 enflasyona rağmen bu rakam 550 milyar TL seviyesinde ise iyi bence. Yanı durum iyileşmiş demektir.
Aslında buna en iyi Deniz Hocam çevap yazabilir.
Benim kişisel kanaatim
Yakın izlemede ki kredilerde iyileşme olma ihtimali ve bu anlamda durum son iki yılda epey iyiye gitmiş olabileceği.
Sebebini de kendi yaşadıklarımla beraber yazayım.
Yazacağım şekli biz şirket olarak yaşadık.
Rakamlar örnektir.
2018 de bir milyon usd lik bir gayrımenkül yatırımını
Tamamen banka ile finanse ediyoruz (rakam örnek içindir ) ve 2018 ağustos usd şoku oluyor.
Faizler % 40 larda ve o sene malum kanun çıkıyor.
O ortamda bu yatırım tamamen zarar ve şirkete ciddi bir yük.
Sonra pandemi ve faizler %10 larda ve o dönem dağıtılan krediler ve KGF ler.
Ve sonra yükselen enflasyon.
Sonrası emtia fiyatları
Ciddi ihracat artışları vs
Ve bugün
% 70 resmi enflasyonun olduğu yerde her şeyin fiyati TL olarak 3-4 kat arttı
Bir şey harıç
Oda kredinin fiyati
Kamudan hala % 15-19 arası özelden %30 kullanılan krediler.
Bu yazdığımı biz kendimiz yaşadık ve yaşıyoruz.
İşte son yıllardaki bu ortam kredi ile yapılmış her işi süper iyi duruma getirdi.
Özet :
Bence orada çok büyük iyileşme olmuştur.
% 14 le Devletten
%17 ile mevduatta la para topla
% 30 ile sat.
Net para basıyorlar.
Benin gördüğüm bu
Yanının yanısı [emoji1787]
mevcut ortam Hem bankaları para basar vaziyete getirmiş.
Hemde kredi alanların durumunu net iyileştirmiş.
Peki nereye kadar.
Orası problemli işte.
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burada kısa bir anekdot daha yazalım.
2019 da bir belediyeden açık ihale ile ve alacağı kurtarma adına Daire satın aldık ve o ortamda % 15 indirimle nakite çevirip kredi kapamasında kullandık.
Tabii bugün kafayı duvarlara vuruyoruz.
Niye sattık diye
öncelikle bence de sayın deniz43 daha iyi bilir
ama
https://www.paraanaliz.com/2022/yaza...tuyor-g-29757/
Hocam ne yazsam bilmiyorum.
Köşe yazarı.
O duruma gelmiş bir arkadaş bile çok kışının düştüğü hataya nasıl düşer.
Önce yazıdan bir paragraf
"Telekominikasyon sektöründe faaliyet gösteren milyarlarca dolarlık krediler kullanıp da *Zombi firma olduğu herkesçe malum olan firmayı düşünürsek"
Bahsedilen firma anlayacağınız gibi Türk Telekom.
Neresini düzeltelim
Milyarlarca dolar krediyi kullanan Türk Telekom değil, Telekomu satın alanlar. Bunu geri ödeyemeyende onlar.
Türk Telekom iyi yönetiliyor mu bilmiyorum. Ama her yıl milyarlarca lira kar ediyor ve bunun belli kısmını da dağıtıyor. Nasıl zombi olacak.
Yanı Türk Telekomu satın alanların durumu ile Türk Telekomu ayırt edemeyecek kadar bu konulara uzak biri bu arkadaş.
Devlet satmış
Devlet Parayı almış ve harcamış.
Özel bankalar kredi vermiş ve tahsil edememiş.
(Allahtan kamu yok)
Ve şirkete el koymuşlar
Sonra TVF ye satmışlar
Buradan da ciddi zarar yazmışlar
Yanı 3 aylık karları belki gidecek o kadar
Bu işlemde tek eleştri konusu olacak olan şey
Tvf 2026 da lisans süresi biten Türk Telekomu almalı mi idi.
O kadar
Özet
Memlekette köşe yazarı bile yazı yazdığı konuyu bilmiyor
İşte Memleketin durumu bu
Aynı arkadaşın yazısından başka bir paragraf
"Bu ve buna benzer firmalar bankalara faizini dahi ödemeyip yıllarca yüzdürüldüğü bilinmekteydi."
Bahsedilen krediyi Türk Telekom mu kullandı ki faizini ödesin be ekonomist kardeş
At izi,kurt izine karıştı.!!
1 damacana(19 lt.) su 23-30 tl cıvarı.
0,50 lt pet şişe su 3 ila 3,5 tl cıvarı markette,litresi 7 tl.
Termos alıp damacanadan içme suyunu doldursan maliyet 1,5 tl.
Devlet bankasında kredi %15 cıvarı özel bankalarda % 30-40 cıvarı.
Devlet bankası krediyi şartlı veriyor,ödeme yapacağın satın almanın proforma faturasını istiyor.
Domatesin kilosunu bu gün 20 tl. den aldım.
Genel kanı doktorlar yurt dışına gidiyor,sadece doktorlar değil inşaat sektüründe çalışan boyacı,kalıpçı,demir ustalarına da Avrupa dan talep var piyasa da usta yok gibi.
At izi, kurt izine sadece ülkemizde değil tüm yakın AB ülkelerinde de karıştı.!
Sonumuzu Allah korusun.!(denmişti)
Ytd
Yüksek faizle özel bankadan % 30-40-sonrası X.? Oranla kredi kullanan şirket sahipleri,Bu gün ki rakamlarla evini satmayan yarın dizini dövebilir/mi.?:cool:
Bilinmezlikler hat safhada.
Yani At izi,it izine karışmış durumda.
Ytd
Gün ayağını yorganına göre uzatma,günü.
Teşvikli kredi ve karşılığı olan işler (işletme finansmanı)dışında kredili çalışmak,sabit olmayan oranlar ile kredi kullanmak,ne getirir,ne götürür,çok iyi hesap edilmeli.!
Kaldıraçlı piyasa da işlem yapmayın.
Viop hedge dışında tehlikelidir.!
Ytd
Arnavutluk'ta 0,5 litre su 8 tl diyordu bizim arkadaş
https://yasammaliyeti.com/almanya-ul...ar-ve-maaslar/
siteden ülkelere bakabiliyorsun.
Ortalama maaşlar da var.
Piyasalar,sarmaldır.!
Üstte çıkan altta kalanını kendine çeker.
20 yıl önce 15,5 varil petrol 1 ons altın değerinde idi.!
Güncelde( 20 yıl da- 2022)Dalgalandım da duruldum, koştum ardından yoruldum dediler ve nihayetinde kavuştu,kavuşacaklar.:p
Ytd
Gerçek değer altındır.!
Türkiye nin borcu 2002 yılında kaç ton altın idi?
Bu gün 2022 yılında kaç ton altın oldu?
Ytd
Bu kadar yol yabtılar,hava alanı yabtılar,hastahaneler yabtılar.
Özel sektör gelişti(yeterli mi?asla değil)
60 milyondan 84 milyon nüfus oldu.
Sonuç:?
Altın bazında borç yaklaşık aynı.
Yapılanlar ülkemizin kazancı.
Yaa hiç bir şey yapılmadan borç aynı kalsaydı?
Bu kadar yanlış yapıldı haklı veya haksız eleştiriye karşı özel ve kamu olarak ülkenin kazancı ne oldu diye bakmak lazım.?
ABD alt yapı yatırımları için 1 trilyon dolar bütçe ayırıyor.!!
Şeytan bunun neresinde.?:evil:
Ülkemizin tüm vatandaşlarının daha refah hayat yaşaması için güncelde,yeni dünya düzenine göre acilen kısa,orta ve uzun vade için planlanma ihtiyacı var.
Bu ülkenin insanları daha refah yaşamayı hak ediyor.!
Ne mutlu TÜRKÜM diyene.!(Mustafa Kemal ATATÜRK)
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Must...l_Atat%C3%BCrk
Bankalar kamunun malı olmalı,amme hizmeti vermeliler.!
Veya Besim Tibuk un dediği gibi herkes (evini kiraya verdiği gibi) parasını da bankalar gibi kiraya verebilmeli.!(evini kiraya vermesi cümlesi bana ait) :drunk:
Ytd
Borsaya kota olan şirketler hiç bir garanti vermeden yatırım adı altında vatandaşın parasını alıyorlarsa,diğer iş yapanlar da(borsaya kota olmayanlar) vatandaşın( yatırımcının)parasını kira bedeli karşılığı kiralayabilmeli.
Teknoloji gelişti, buna uygun yasalar ile düzenlemeler yapılarak finans piyasalarında rekabet sağlanmalı.!
Yüksek Faizli kredili,borç Parayla saadet olmaz.:drunk:
https://m.youtube.com/watch?v=wGVzaMrA_J8
Nebatinin Sazanlarına müjde.!!!:oleyo:
Politik
@ajanspolitik
Gazeteci Erdal Sağlam: Ankara'da hükümetin doları 18 TL'ye kadar izleyip, tepe noktadan süper bono çıkarıp, doları düşürdük, ekonomiyi düzeltiyoruz havasıyla erken seçime gideceği tahminleri yapılıyor.
Borsa tepetaklak olur.!!!
İnşaat sektörü çöker.!!!
Emlak Balonu patlar.!!!
Şirketler ve patronları sermayesini.!!!
Bu süper bonoya yatırır.!!!
Üretim çöker.!!!
Adam enayimi üretsin.!!!!
Koyar bonoya parasını.!!!
Kafası rahat eder.!!!
Hiperenflasyon % 300 leri geçer.!!!
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Cuma super bono yok dendi, bugün bir haber olabilir deniyor.
>>>>>>>>>
HABERLER>FİNANS
29 Mayıs 2022 Pazar - 09:27
Piyasalar süper bonoyu bekliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkaracağı enflasyona endeksli enstrüman ile dolara yatırım yapanların dolarlarını bozdurmaları ve TL’ye dönüş yapmaları amaçlanıyor.
...
Ekonomi dediğimiz şey nelerden oluşuyor
Kamu + Tüketim + Yatırım + İhracat - ithalat.
Kamu deyince bürokrasi, hastahane, eğitim, din hizmetleri, güvenlik, kısmen belediye hiç bir zaman durmaz.
Gıda, ağır sanayi, enerji gibi sektörler vavaşlasa da devam eder. Durunca ayağa kaldırmanın zor olduğu bir sürü sektör var. Sadece dış pazara hitap eden bir sürü firma var, ürülerin fiyatı uuslararası olduğu madencilik gibi sektörler de var.
Karapınar GES, Akkuyu HES, Yusufeli, TOGG inşaata devam ediyor. Öte yandan Çandarlı Limanı 2011'de başlamış mendirek yapılmış devamı gelmemiş.
Genelde yeni yatırım, inşaat, müteahhitlik, külürel etkinlikler, mobilya, beyaz eşya, mensucat gibi ertelenebilir şeyler ekonomiden en çok etkileniyor. Tabi ekonomiye katma değeri daha az olan ticaret ise en fazla etkilenen kısım, tüccar yüksek faizde elde mal tutmaz, ya da faiz kaybını da fiyatlara yedirir. (Bu arada krizlerde kozmetik sektörü canlanıyormuş, muhtemelen milletin psikolojisi bozuluyor kendine bakıyor)
Ekonomi zaten 10 yıldır yerinde sayıyor. Üretken ve dış satımı olan alanlara değil de getirisi çok uzun vadede olacak demiryolu, karayolu havalimanı yatırmları tercihi bugünlere gelmemize neden oldu.
Edirne'de 40 km TIR kuyruğu olmuş, Kg 2-3 dolar olsa bir tır 20 tondan 50 bin dolar eder. Günde 1000 TIR 50 milyon dolar eder. Yılda 365 gün olsa (bu arada hafta sonu çalışmıyor deniyordu) 18 milyar dolar ediyor.
Kapıkule en büyük kapı max kapasitesi 1500 TIR deniyor. İhracat için gümrük kapıları daha modern ve kapasitesi de daha fazla olmalıydı.
Esas buralara çözüm bulunması gerekirdi.
Kapasiteler benim tahminimin bile altında. Malın olsa ihracat edecek kapı, TIR, konteyner vs yeterli değil gibi.
Geçici tedbir olarak denizyolu ile gidebilecek ürünleri deniz yoluna veya demiryoluna yönlendirilmesi gerekir.
https://www.dunya.com/sektorler/loji...-haberi-641535
Tarlada veya fabrikada veya gümrükde 4 lira pazarda 20 lira benzeri çok söylem var.
Organize perakende yeni yeni gelişiyor, çok yatırım yaptılar borçları var. Öte yandan ticaret ile uğraşan çok insan var, ekonomi dip rakamında etki etmiyor ama insanların geçimini çok etkiliyor. 350 büyük AVM var. İlk başta sadece Galeria, sonradan Capitol vardı, şimdi nerede ise her büyük ilçede var. Alım gücü azaldı, gelir dağılımı bozuldu bunlar iş yapmaz oldu.
Prof. Sadi Uzunoğlu BBHT sürekli sözylüyor, ikinci el ürünler için düzenleme olmalı diye.
Organize ikinci el zinciri olması gerekir. Bunlar uzman olduğu alanda ufak tefek tamirat yapıp tekrar piyasaya sürebilir. Konut, araba ve şimdi cep telefonunda bu tip zincirler var. Evini 15 günde alıyoruz, arabanı nakit alıyoruz, cep telefonuna nakt gibi zaten reklamlar dönüyor.
Belediyeler de çöpçü lafını kaldırmışlar, garip bir isim koymuşlar hatırlayamadım. Kamyonun da üzerinde geri kazanım aracı gibi bir şey yazıyordu sanki.
Bir fabrika üretti satamadan stokları yığdı. Ekonomi rakamlarına bu üretim veya yatırım olarak giriyor, Satış olmaması etkilemiyor. Ama onu alan tüccar başka birine satınca, ekonomi dönüyor deniyor.
Ekonomi formülleri ile günlük haytta anladığımız rakamlar biraz farklı. Üretim, ihracat, ithalat, istihdam, enflasyon, vergi gelirleri doğrudan ekonomik rakamlar.
Bunların yanında ciro endeksi, güven endeksi, satın alma yöneticileri endeksi, dayanıklı tüketim endeksi, envanterler endeksi, mutluluk endeksi gibi başka rakamlar da genelde takip ediliyor.
Geçen biz neo liberal ekonomilere karşıyız vs bir söylem oldu bir kaç kanalda da tartışıldı.
Komunizmde ticaret sektörü olmuyor, İslam'da ise rızkın 10 da 9 u ticarettedir deniyor bana göre de öyle. Yıkıcı olmayan rekabet de teşvik ediliyor, vergi yerine zekat var, pazarlık sünnettir deniyor, genel faiz yerine her ürünün kendi vade farkı var, merkezi kayıt yerine yazılı hür anlaşma ve şahitlik sitemi var vs.
İslam bana göre liberal ekonomiyi destekliyor, neden karşıyız dediler ben tam anlayamadım.
Geçen açız diyorlar yalan söylüyorlar dendi, müslümanım deyince açız demek iman eksikliği oluyor. Müslüman olunca hamd edersin, şükür edersin, eksiğin var ise dua edersin.
Muhalefet arada eski diyanetçileri filan alıyordu tutmadı. Masa başı sloganlar da bazen etki etmiyor.
Göklerden karara göre değil akıl ve bilim ile vs deyince muhatap ters anlıyor, bunlar hepden dinsiz imansız diye anlaşılıyor.
Mevlam ne yapar ise güzel yapar, bekleyelim görelim sonumuz ne olacak.
Normalde insanlar hissede long, endeksde short oluyor. Hiisseler aylık, endeks vadeliler 2 aylık oluyor belki bu vade sonuna bir oyun planlıyorlar.
Temmuz'da 1 yılllık bono/tahvil çıksa vade sonu seçimler sonrasına kalır, o yüzden ertelenmiş olabilir. Sonra her ay 1 yıllık enflasyona endeksli tahvil çıkar 12 ay sürekli vade olur.
Enflasyon her ay 3 ünde genelde açıklanıyor, enflasyonun açıklandığı güne veya ertesine vadeler planlanabilir. Ay sonuna planlanır ise spekülasyon manipulasyon çok olur.
Muhtemelen kurumlara enflasyona endeksli ürünlerden vergi muafiyeti gelir belki kişilere de gelir. Kurumlarda döviz kazançları vergileniyor diye biliyorum, o yüzden dövizi fazla olan yurt dışında şirket kurup orada biriktiriyor.
Bence tersi olmalı. Parayı istediğin gibi kiraya verebiliyor musun? Hayır.
Evi de kiraya verememen lazım.
Banka evini kiralar, sonra başkasına kiraya verir. Sen bankadan kiranı alırsın. Bankada kiraladığı kişiden böylece kira garantin olur ve vergi kaçırma diye bir şey olamaz. Adres beyan sisteminden devlet takip eder.
:) :):)
Ne öyle önüne gelen kira belirliyor. Adam evi 2 milyona alıyor 300'e aldım gösteriyor.
Adam futbolcu 5 milyon alıyor vergi mergi yok 2,5 milyon vergisi olmalı. Vergi cennetiyiz vergi.
Arkadaş söyledi Arnavutluk'ta en adi sigara 50 tl'ye geliyor diye.
Bence bir paket 100 tl olmalı sigara. İçen içmeyen belli olmalı :)
1 temmuz 2021 itibarıyla hekimlerin
İstifa ve emekliye ayrılmaları yasağı kalkmıştı..
9.000 Dr. (yak.) Emekliye ayrılmış ya da kamudan
Özele geçmiş..
Yılın ilk 4 ayında 800e yakın Dr. Yurt Dışı çıkış
İçin tabipler birliğinden belge almış..
Teokratik düzen yanlısı, aşırı dindar ve şeriatçı AKP yönetiminin ülkeye katkısı..
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tam tersi olmasın üstad.
Müslüman bir kişinin aç insanı doyurmak birinci görevi biliyorum.. Bu sorgulanamaz doyurun caya kadar..
Bu sorumluluğu almak
Yada böyle bir durumda olan insanları yok saymak iman eksikliği olur ancak.. SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Doğrudur. Bir seferinde biri önümü kesti açım dedi cebimdeki tüm parayı verdim, ertesi gün yüzünü sakladı.Bana şu dilencilere kanma derler. Açlık korkusu bende de var.
Benim demek istediğim siyasette dil çok önemli, insanlar aç demek yerine sağlıklı beslenemiyorlar, kiralarını, elektrik, telefon paralarını, aidatlarını ödeyemiyorlar, çocuğuna kıyafet alamıyor, arabasına benzin/LPG alıp ayda bir pikniğe gidemiyor, gençler evliliklerini erteliyor, çeyiz düzemiyor gibi daha modern ve gerçekçi dil kullanılmalı.
Dışarıdan bakınca fakirler iktidarı ele geçirmeye çalışıyor hepden batacağız gibi geliyor.
Görüntü iktidar din bezirganlığı ve milli söylemlere pazarı kurmuş, ya daha kapsayııcı olmak ya da akıl, bilim, iş birliği, paylaşım, istişare vs konularına girmek lazım ama %51 dini argümanlardan daha çok etkileniyor gibi. Mecburen o alanda bir şeyler söyleniyor olabilir.
İyice b. sardı işler. Sadece döviz bozduran alacak deseler döviz düşeceği için kafadan sıfır etkiye dönüşür, tl olan da gelsin deseler kkm de çöker para oraya kacacagi için piyasa durur. Mevduat ve kredi faizleri artar reel piyasa tam anlamıyla duvara carpar.
Yok arkadaş lider dedigin yenilgiyi kabullenecek. Eger Eskişehir-kutahya savasinda atam orduyu Sakarya'nın doğusuna cekmese yunan pis cizmesiyle Ankara'ya girer işimiz biterdi.
İnatla bitirdiler ülkeyi...
Tahviller borsada işlem görecek gibi bir şey vardı.
Enflasyon endeksli tahviller vs de vardır.
Borsada hisse sıraları gibi bence tahvillerin de halka açık sırası olmalı. Hatta TUFE ve UFE enflasyon endeksi de değşik vadelerde işleme açılmalı. Şu an nitelikli yatırımcı veya kurumlar işlem yapabiliyor olabilir.
Belki halk tahvil borsasına para sokar bankalara kaynak kalmaz, spekülasyon, manipulasyon çok olur, piyasa kontroü kaybolur diye bu tip yapmıyorlar,
Geçen TRLibor 1 Temmuz'dan itibaren kalkıyor, açık işlemler TLREF'e dönüştürülecek diye haber vardı. TLREF de herkese açık olmalı normalde.
50 kontrat shortla başlıcaz bakalım yeni haftaya...
sizde durum nedir?