Sayfa 364/1000 İlkİlk ... 264314354362363364365366374414464864 ... SonSon
Arama sonucu : 8000 madde; 2,905 - 2,912 arası.

Konu: Vıop XLI

1. Cuma super bono yok dendi, bugün bir haber olabilir deniyor.

>>>>>>>>>
    HABERLER>FİNANS
    29 Mayıs 2022 Pazar - 09:27
    Piyasalar süper bonoyu bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkaracağı enflasyona endeksli enstrüman ile dolara yatırım yapanların dolarlarını bozdurmaları ve TL’ye dönüş yapmaları amaçlanıyor.

...
    Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

2. Ekonomi dediğimiz şey nelerden oluşuyor

Kamu + Tüketim + Yatırım + İhracat - ithalat.

Kamu deyince bürokrasi, hastahane, eğitim, din hizmetleri, güvenlik, kısmen belediye hiç bir zaman durmaz.

Gıda, ağır sanayi, enerji gibi sektörler vavaşlasa da devam eder. Durunca ayağa kaldırmanın zor olduğu bir sürü sektör var. Sadece dış pazara hitap eden bir sürü firma var, ürülerin fiyatı uuslararası olduğu madencilik gibi sektörler de var.

Karapınar GES, Akkuyu HES, Yusufeli, TOGG inşaata devam ediyor. Öte yandan Çandarlı Limanı 2011'de başlamış mendirek yapılmış devamı gelmemiş.

Genelde yeni yatırım, inşaat, müteahhitlik, külürel etkinlikler, mobilya, beyaz eşya, mensucat gibi ertelenebilir şeyler ekonomiden en çok etkileniyor. Tabi ekonomiye katma değeri daha az olan ticaret ise en fazla etkilenen kısım, tüccar yüksek faizde elde mal tutmaz, ya da faiz kaybını da fiyatlara yedirir. (Bu arada krizlerde kozmetik sektörü canlanıyormuş, muhtemelen milletin psikolojisi bozuluyor kendine bakıyor)

Ekonomi zaten 10 yıldır yerinde sayıyor. Üretken ve dış satımı olan alanlara değil de getirisi çok uzun vadede olacak demiryolu, karayolu havalimanı yatırmları tercihi bugünlere gelmemize neden oldu.

Edirne'de 40 km TIR kuyruğu olmuş, Kg 2-3 dolar olsa bir tır 20 tondan 50 bin dolar eder. Günde 1000 TIR 50 milyon dolar eder. Yılda 365 gün olsa (bu arada hafta sonu çalışmıyor deniyordu) 18 milyar dolar ediyor.

Kapıkule en büyük kapı max kapasitesi 1500 TIR deniyor. İhracat için gümrük kapıları daha modern ve kapasitesi de daha fazla olmalıydı.

Esas buralara çözüm bulunması gerekirdi.

Kapasiteler benim tahminimin bile altında. Malın olsa ihracat edecek kapı, TIR, konteyner vs yeterli değil gibi.

Geçici tedbir olarak denizyolu ile gidebilecek ürünleri deniz yoluna veya demiryoluna yönlendirilmesi gerekir.

https://www.dunya.com/sektorler/loji...-haberi-641535
    Son düzenleme : ariston; 29-05-2022 saat: 16:12.

3. Tarlada veya fabrikada veya gümrükde 4 lira pazarda 20 lira benzeri çok söylem var.

Organize perakende yeni yeni gelişiyor, çok yatırım yaptılar borçları var. Öte yandan ticaret ile uğraşan çok insan var, ekonomi dip rakamında etki etmiyor ama insanların geçimini çok etkiliyor. 350 büyük AVM var. İlk başta sadece Galeria, sonradan Capitol vardı, şimdi nerede ise her büyük ilçede var. Alım gücü azaldı, gelir dağılımı bozuldu bunlar iş yapmaz oldu.

4. Prof. Sadi Uzunoğlu BBHT sürekli sözylüyor, ikinci el ürünler için düzenleme olmalı diye.

Organize ikinci el zinciri olması gerekir. Bunlar uzman olduğu alanda ufak tefek tamirat yapıp tekrar piyasaya sürebilir. Konut, araba ve şimdi cep telefonunda bu tip zincirler var. Evini 15 günde alıyoruz, arabanı nakit alıyoruz, cep telefonuna nakt gibi zaten reklamlar dönüyor.

Belediyeler de çöpçü lafını kaldırmışlar, garip bir isim koymuşlar hatırlayamadım. Kamyonun da üzerinde geri kazanım aracı gibi bir şey yazıyordu sanki.

5. Bir fabrika üretti satamadan stokları yığdı. Ekonomi rakamlarına bu üretim veya yatırım olarak giriyor, Satış olmaması etkilemiyor. Ama onu alan tüccar başka birine satınca, ekonomi dönüyor deniyor.

Ekonomi formülleri ile günlük haytta anladığımız rakamlar biraz farklı. Üretim, ihracat, ithalat, istihdam, enflasyon, vergi gelirleri doğrudan ekonomik rakamlar.

Bunların yanında ciro endeksi, güven endeksi, satın alma yöneticileri endeksi, dayanıklı tüketim endeksi, envanterler endeksi, mutluluk endeksi gibi başka rakamlar da genelde takip ediliyor.

6. Geçen biz neo liberal ekonomilere karşıyız vs bir söylem oldu bir kaç kanalda da tartışıldı.

Komunizmde ticaret sektörü olmuyor, İslam'da ise rızkın 10 da 9 u ticarettedir deniyor bana göre de öyle. Yıkıcı olmayan rekabet de teşvik ediliyor, vergi yerine zekat var, pazarlık sünnettir deniyor, genel faiz yerine her ürünün kendi vade farkı var, merkezi kayıt yerine yazılı hür anlaşma ve şahitlik sitemi var vs.

İslam bana göre liberal ekonomiyi destekliyor, neden karşıyız dediler ben tam anlayamadım.

7.  Alıntı Originally Posted by ariston Yazıyı Oku
    Cuma super bono yok dendi, bugün bir haber olabilir deniyor.

>>>>>>>>>
    HABERLER>FİNANS
    29 Mayıs 2022 Pazar - 09:27
    Piyasalar süper bonoyu bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkaracağı enflasyona endeksli enstrüman ile dolara yatırım yapanların dolarlarını bozdurmaları ve TL’ye dönüş yapmaları amaçlanıyor.

...
    Akşam seansında da vadeli fışkırtmadı gün içinde de satış baskısı vardı dışarısı yeşil iken.
    Eğer bono yok haberi doğru olsa idi sanırım abartılı bir yeşil olurdu pala herşey den haberdar.

8. Geçen açız diyorlar yalan söylüyorlar dendi, müslümanım deyince açız demek iman eksikliği oluyor. Müslüman olunca hamd edersin, şükür edersin, eksiğin var ise dua edersin.

Muhalefet arada eski diyanetçileri filan alıyordu tutmadı. Masa başı sloganlar da bazen etki etmiyor.

Göklerden karara göre değil akıl ve bilim ile vs deyince muhatap ters anlıyor, bunlar hepden dinsiz imansız diye anlaşılıyor.

Mevlam ne yapar ise güzel yapar, bekleyelim görelim sonumuz ne olacak.

Sayfa 364/1000 İlkİlk ... 264314354362363364365366374414464864 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •