Ay'a inseydik faiz doları yenerdi
Ay'a inseydik faiz doları yenerdi
Çoğu hisse 2023 yılını senenin dibinden kapadı. Bakalım herhangi bir sınai hissesi 2024 yılında ne kadar yükselecek göreceğiz. Tahminim odur ki çoğu hisse sürünüyor görünse bile iki gün tavan yaptırıp 3 ayda mevduatın getirisinden çok daha fazlasını kazandırır sabırlı yatırımcısına. O hisse %60-70 düşmüştür, ky diplerden alamamıştır, yine terste kalmıştır orası ayrı. Borsada da herkese ekmek yedirmezler.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Bunun nedeni çok belli "faiz artışlarında geri adım atmaları ve KKM yi kaldırmaları" bunun türkçe meali zaten "dolara yol veriyorum" demek. hı hem yol verip , hem engellemek bence akıllı işi değil. tıpkı doları 30tl yapıp sonra fakirlik iyice dibe vurunca asgari ücrete %50 zam yapmak gibi..
yüksek faiz, KKM zarar veriyor! kime? ekonomiye vs. dikkat edin bunun içinde "insan" yok! ama ilginç şekilde ekonomi insan için var. dümdüz ve basit düşünüldüğünde herkes iyi yaşıyorsa (kalite) ve mutluysa ekonomi kötüde olabilir. tersi herkes afrikadaki insanlar gibi açlıktan ölecek duruma geldiyse ekonominin iyi olmasının "insana" faydası yoktur.
önce şizofreniden kurtulup ekonominin değil insanın "iyi" olmasına karar vermek zorundayız.
"dolar fişekleyince mevduatı olanlar aslında KKM ye geçiş yapmayı düşünemediler, bankalarda ikna edildiler?"
ee bu mevduatçının suçu, kabahati ve akılsızlığı olarak tanımlanır (zihinsel insan tarafından) esasen finansal okur-yazarlık bilmemekte öyledir.
şey gibi; gıdalar da insan sağlığına zararlı yüzlerce, binlerce katkı maddesi var ve dünya sağlık örgütü belli miktarlarda buna izin veriyor (nedeni var ama buda insan zihinin kabahatidir) dolayısıyle düşünce şu oluyor "kanser yapan , insan sağlığına zarar veren gıdalardan uzak durun!"
knk bi dakika insan sağlığına zararlı gıdaları sen üretiyorsun (ben değil) sonra işlediğin suçu-kabahati bana yükleyip "sen akılsızsın, bilgisizsin o yüzden benim ürettiğim gıdaları tüketip sağlığına zarar veriyosun" noktasına getiriyor.
cumhurbaşkanının söylediğide böyleydi tl de kalın , tl de kalmak vatanı-ülkeyi düşünmek vs. ee tl de kalanlar seni düşündü ama sen onları düşünmedin? KKM ye insanların zorlama demeyeyim de "KKM ye geçseniz iyi olur" dendiği dönem kurun 16-17tl ye geldiği dönemdir.
yani dolar 8tl olduğunda önceden aksiyon alınıp (tl tasarrufların korunması adına) KKM ye yönlendirme ki bu gerçekten tasarrafları korumak amaçlı yapılıyorsa "zorla" da yapılabilir zira insanlar sonucu gördüğünde kimse 1milyon tls 3milyon tl olduğunda devleti suçlamıyacaktır.
Adiliğin böylesinden "iğreniyorum" gerçekten.
"dudu" vardı tl ye "ilizyon" diyodu (herkes diyor zaten) şunu bilmek lazım; herşeyi "insan zihni üretir" yani "doğal" değildir. tl nin ilizyon olması isteniyorsa olur, istenmiyorsa olmaz. bilinçlidir, kasıtlıdır. devlet isterse tl yi her türlü korurdu (isterse)
keriz arıyorlar ama keriz diye düşündükleri sadece "doğal" insan!
Yeni yılın ilk oranları neler arkadaşlar ?
Var mı taze oran *
Asgari ücret milletin cebine girmeden eritme telaşındalar.10 gün önce 29.30-29.40 olan dolar bugün 29.70.
Ve yeni zamlı maaşlar Şubatın ortası gibi ceplere girecek.
Fiba Altın KKM dönüşü. Prim %0,2 . (binde iki). Grama geri dönüldü.
Likidite fazlası rekor seviyeye çıktı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) karşı hamlelerine rağmen bankacılık sisteminde likidite fazlası 363,2 milyar TL ile rekor seviyeye yükseldi.
https://www.bloomberght.com/likidite...-cikti-2344925
Serseri TL heran bir yerlere kacabilir
Ykb 92 gün 46
29 tlden faize bağlayanları üzecekler gibi kurda artış gaza basmaya başladı.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
bankaların beklenen faiz (mevduat) artışı görülmüyor.standart ,tezgahüstü 50 üzerleri gelicekmi bakalım
bankalar mevduata iyice doydu senin gibi uzun bağlayanlar baya oldu ayrıca tl kkm den illa ki az da olsa tl mevduat yapan olacaktır oradan da para gelecek kredi faizleri nirvana olmuş kredi çeken yok mb politika faizini son kez artıracak belki artırmaz bile yani her yer tl kaynıyor patır kütür düşmesin ona dua edin
https://twitter.com/Cem_Cakmakli/sta...ZiPatKtxA&s=19
Buradan faizlerin ne olacağını yorumlayabilirsiniz
Haklısınız bu sistemde en çok mevduatçi zarar görüyor.misal bugün kur 40 olsa enflasyon patlasa memur enflasyon farkı artı refah payını aliyor.asgari ücretli yüzde yuz zammı aldı.dolarda altında duranda zarar yok ...esnaf sanayici zaten enflasyondan hiçbir zaman zarar görmeyen kesim...
.
%44 günlükle deneme yaptım.
1 aydır doları yakalayamadım.Güya daha fazla dolar alırmıyım diye denemeye girmiştim.Bırak fazlayı eksiye gitti.
Faiz işi tam bir hayal kırıklığı.
Faizde kalan yılın sonunda parasının çoğunu buharlaşmış olarak görürmü acaba?
Bahri hocam uyarınızla bir büyük yanlıştan dönüp ara ödemeli mevduatı çözmüstüm geçen hafta onun yerine 1000k 184 gün %51 oranla bagladim tekrar teşekkür ederim.
Bütün yumurtaları tek sepete koymamak adına 27 kasım dönüşlü 400 bin tl kkm'yi de dolara cevirdim 29 tl 'den.Keşke dolar tarafını biraz daha artırsaydım diyorum şimdi.Kısmet yapacak birşey yok.
Bu yıl mevduat faizleri net %50 yi geçmez. Bürüt olarak neye tekabül ederse. İsteyen yaptırsın
Günaydın. 46,80 kiraz hesaptayım. Önümüzdeki aydan itibaren 49 olacak. Bence günlük gitmek isteyenler değerlendirsin
6 aya %51 veriyorlar daha Ocak ilk haftası bekleyin görün sayın
paragöz 35 bir kaç ay sonra belli olur işin rengi. MB piyasadaki fazla parayı emince göreceğiz.
Vakıfbank bugün 32 günlük mevduat faizini 47% den 44% 'e indirmiş.
Seçimlere kadar yatırım tercihim sepetimde ki dolar miktarını artırmaya çalışmak olacak bugün yine bir miktar alım yaptım 29.83 ile fibabank üzerinden..Kötü tarafı 27 kasım öncesi hesapta olan usd içinde ddkkm yapmıyorlar tümüyle kaldırmışlar ddkkm işini.Diğer bankalarda makas farkı çok fazla o yüzden mecburen fibabanktan alım yapıyorum.
Faiz ile doları yenemezsiniz.Sistem öyle dizayn edildi yani.2 haftalık dolar primi yüzde 2 nin üzerinde.Aylık yüzde 4 eder yıllık bileşiği de 50 nin üzerine gelir.50 faizle bağladın birde üzerine doların ani atak riskini üzerine aldın.Ne geçti eline.Faizin doları yenmesine müsade edilmeyecek.Hesap kitaplar ona göre yapılmalı .2 ay geride kalsa da 3. ay fazlası ile kapatır dolar.
Mevcut sistemi ellemezse Reis TL değerlenecek.
Ben doların Fa,z kadar artmasını zor görüyorum.
Dolar alınca faiz maiz de yok adam gibi,
Bence ucuz olandan almakta fayda var, eger dolar artacak diyorsanız USD poz arti olan bist şirketi alın, daha cok kazandırır bence.
En yüksek faiz kaç var beyler ?
Kiraz hesap, kişiye göre oran farklıdır. İlk defa hesap açtıracak ve bu hesabı fiba uygulama üzerinden görüntülü yapacak ki en yüksek oranı ( 46 ) alacak.
Ayrıca fiba da müşteri temsilcisinin inisiyatifi önemli. Çeşit çeşit vadeli mevduat seçenekleri var. Müşteri temsilciniz önce bankanın çıkarlarını düşünerek müşteriye en az getirili olanı teklif eder. baktı ki beğendiremedi, müşteri uçacak esas oranı çıkarır. Misal ; 26 aralık 2023 de 32 gün vade 1.200 m için %10 fon alırsanız 48 oran dedi. Dalga mı geçiyorsun deyince son 49 dedi. Hemen telefondan paranın 1 milyonunu ben eft yapıyorum gerisini de şubeden eft yapın deyince yalandan müdürüne giderek döndüğünde - size ama sadece size özel- diyerek 50 verdi.
%50 ora aldığımıza sevinemedik , zira iş fon alımına gelince kendi para piyasası fonunu diretti. O fonda çok düşük getirili.
Yatırım fonu başlığındaki arkadaşlar daha etkili takip ediyorlar . Döviz bazlı fonlar ( DAS, DZM, FBI, ZP6 vb.) son zamanlarda çok müşteri çektiler. Artık çok dikkatli olmak lazım.