25 nisanda mb şoklama yapabilir piyasaya faizlerde birşeyler yapıp. rusya yaptı ruble %25 değer kazandı sonra düşürdü faizi toparlayınca.
Printable View
25 nisanda mb şoklama yapabilir piyasaya faizlerde birşeyler yapıp. rusya yaptı ruble %25 değer kazandı sonra düşürdü faizi toparlayınca.
RECETEM - Tabiki olmasi imkansiz. 7 si degil 1 tanesi bile olmaz :) -
1> Ohal 7. kez uzatilacak, ancak bunun son kez uzatildigi soylenmeli. Bu sayede piyasalar rahatlar.
2> Basta Erdogan dahil hukumet yetkilileri faizler konusunda agzini acmamali.
3> TCMB ye tam destek verilmeli ( Laissez faire, laissez passer / Birakiniz yapsinlar, birakiniz gecsinler)
4> TCMB adim atmali. 25 Nisani beklemeden ilk etapta 125 baz puan faiz artirimina gitmeli
5> 25 nisanda 50 baz puan ve diger toplantilarda 0.25 baz puan faiz artirimi yapmali (Toplamda 125 + 175 = 300 baz puan)
6> Faiz artirimlari tipki FED ve ECB gibi piyasaya onceden haber verilmeli ki stabilite ve guven saglansin
7> Ekim ya da Kasim ayinda erken secime gidilmeli ki belirsizlik bir an once kalksin.
Siz hangi ülkede yaşıyorsunuz? CB açık açık kimse anlamak istemese de bu sefer YAPMAYACAKSIN diyor. Açık net. Geçen yurtdışına çıktım arkamdan iş yapmışlar dedi. Yani anlamak istemeseniz de MB 4.50 ye kadar kabul edecek. Gelmesse oraya kadar faiz arttırmaığı durumda kardır diyecek. B,n ali nin açıklama gereğii yapar dedi, ama gereği nedir demedi. Her yöne çekilebilir bir açıklama.
CB bu aciklamayi algi yaratmak icin yapiyor. Cunku sorumlulugu ve sucu yuklemesi gereken kisiler lazim ona. Simdiden boyle diyor ki eger TCMB faizleri artirirsa - ki bu tek basina cozum olamaz - sucu onlara atacak ve diyecek bana darbe yaptilar. CB nin klasik hareketidir bu. Suc hep baskasindadir. Bu konudada cok basarili. Adam FETO yu besledi buyuttu ulkeyi verdi sonra kendisini FETO dusmani eksi FETO dusmanlarini fetocu yapti ve buna buyuk bir kesimi inandirdi.
turizm bacasız sanayi ve trnin cari açık konusunda en kuvvetli kalemlerinden biri. bu forumda her gün yeni şeyler öğreniyoruz. ortalık birbirine girmezse bu sene rezervasyonlar dolu diye biliyorum ben.
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/370709
Enerji. Otellerde en önemli dolar masrafı enerji.
Oteller güneş ve rüzgar enerjisi ile kendi elektriklerini üretebiliyor olsalardı en baştan tasarlanırken kar marjları daha yüksek olabilir.
Rantiyecilere otel inşaatı izni verirken bu şartla izin verilseydi zamanında ne iyi olurdu! :)
şu TÜSİAD ta ihracat yapmayanların hepsi topluca batsa ne mutlu olurum. En başta da TÜSİAD başkanı en büyük ithalatçı ve distribütor bizzat kendisi. :) ihracata bir gram faydası olmayan adamları büyük işadamı diye yutturuyorlar TÜSİAD ta.
Dövizde terste yakalandılar ithalatçı distribütör TUSİAD camiası. Hükümette inat edip TL faizi arttırmayınca döt gibi kaldılar. Döviz borçlanırken kime sordun TÜSİAD babaları? Kime sorduysan git ondan iste dövizi.
Faiz artışı falan yok. Başka kapıya naş naş.
Koç, Sabancı, ve Vesteli çıkarsan geriye kaç tane adam kalır ihracat yapan TÜSİAD ta? ve toplam ne kadarlık ihracat yapmış olurlar?
mesela Damat Ferit in ihracata direk ne faydası olmuş bugüne kadar?
mesela Erol Bilecik in ihracata direk ne faydası olmuş bugüne kadar?
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/e...imdir-40334031
http://www.erolbilecik.com/Ozgecmis
Dövizle borçlanmaya 'ince ayar' hazırlığı
Ocak ayında Resmi Gazetede yayımlanan 2 Mayısta yürürlüğe girmesi beklenen Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişiklikte şimdi iş ve finans dünyası ince ayar bekliyor.
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-411065
MB şok faiz artışı falan yapamaz.göstermelik artışlar doları daha da ateşler.
Faiz artışı falan yok. TUSİAD ın beleşçi ithalatçı distribütör tayfası topu diksin. yeter artık Türkiyeye verdikleri zarar.
ihracat yapmayanlar işadamıyım diye volta atıyorlar TÜSİAD ta.
Dövizin artmasından dolayı KOÇ SABANCI veya VESTEL in niye hiç sesi çıkmıyor. Çünkü bu adamlar ihracatçı. Döviz artsa adamlara daha iyi.
İthalatçı distribütör TUSİAD tayfası ise zır zır ağlıyor. beter olun.
Geçen sene kaldığım otele baktım, fiyatı yüzde 30 zamlanmış.
https://goo.gl/DrJeRY
Demekki oteller bu sene iyi doluluk yakalamışlar.
Turizm geliriyle cari açık kapansaydı 11 milyonluk yani yedide birimiz olan yunanlı papadopulos ihya olurdu :)
Medete gerek yok.
Üreteceksin ihraç edeceksin. boşver hizmeti.
İhraç edersen zaten otellerin mal almak için gelenler ile sezonlu sezonsuz dolar taşar.
Hizmet gelirin akşam yemeği sonrası kuruyemişin olsun.
De artık çok geç kalındı diye düşünüyorum.
İçerde yapmak zorunda olduğun zamlarla zaten o gelirinde buhar olur gider
Koskoca TÜSİAD başkanının ihracata 1$ katkısı yok. İşadamıyım diye geçiniyor ithalatçı distribütör.
Erol Bilecik, halen Index Grup bünyesindeki İndeks Bilgisayar A.Ş., Despec A.Ş., Datagate A.Ş., Artım A.Ş., Neteks A.Ş, Teklos A.Ş. ve Homend A.Ş.’nin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır.
USD/TRY 4,1586 +0,0228 +0,55%
GAU/TRY 180,620 +0,682 +0,38%
USD/ZAR 11,9871 +0,0439 +0,37%
EUR/TRY 5,1446 +0,0279 +0,55%
EUR/USD 1,2359 -0,0008 -0,06%
GBP/TRY 5,8925 +0,0292 +0,50%
gene çoşkun akıyor don yoksa durgunmuydu:)
sanırım bu yorumuda rafa kaldırmamız gerekiyor olayın başbakanla mb ile alakası olmadığını bugün itibariyle görmenize yarayabilir.
dışarıda ve içeride 3-4 tane kerameti kendinden menkul kişi var illada savaş diyorlar.
ayrıca içeride cari açık nisan-mayısta geri ödemesi olan yaklaşık 18 milyar doalr, berbat bi ekonomi( %11 işsizliğe rağmen nasıl %7 büyüdüğüde tartışılması gereken)
vs. vs. vs
Gün sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump arasında Suriye konusundan telefon görüşmesi gerçekleşirken Pentagondan Trump’ın son tweetlerine yönelik gelen açıklama ilginçti. Bize değil Beyaz Saraya sorun!
Bu yaşanan ilginç gelişmelerin arasında Fed Tutanakları ve Fed’in önümüzdeki süreçle ilgili yaklaşımları da vardı. FED Tutanaklarında gözümüze çarpanlar;
Tüm Fed politika yapıcıları gelecek 12 ayda enflasyonun yükselmesini bekliyorlar
Bir grup politika yapıcı, ekonomik görünümün Fed faizlerinde gelecek birkaç yılda öngörülenden daha hızlı artışa işaret ettiğini ifade ettiler.
Ticaret savaşı olumsuz bir risk teşkil ediyor.
Bu arada gün içinde gelen ABD enflasyonu TÜFE 10 aydır ilk kez düştü, çekirdek TÜFE ise 11 ayın en yükseğinde geldi..
Motorinin litre fiyatına 17 kuruş zam yapıldı-PÜİS
enflasyon artıyor faizi dizginliyoz. e dolar ne yapacak kim dizginleyecek
USDTRY - AYLIK GRAFIK -
2005 ten bu yana yukselen trendin uzerinde hic aylik kapanis yapmamis.
Bu yuzde 4.20 onemli bir esik.
[IMG]http://666kb.com/i/dskvaaejuw6fgvbxr.png[/IMG]
motorine benzine zam üstüne zam olacak sonra ''büyük ekonomistlerimiz'' faiz artışı çözüm değil diyecek !! öte yandan enflasyonun düşmesinin çok önemli olduğu hem ekonomi kurmayları hem mb tarafından sıkça dile getirilecek ! kuru kontrol altına almazsan nasıl enflasyon düşecek ?? vallahi kafam durdu artık !!
Binali Yıldırım satır arasında yüksek büyümenin enflasyon yaratmak gibi bir yan etkisi var buna katlanacağız gibi bir söz sarf etmişti geçen haftalarda. Yani politikacılar, büyümeyi frenlememek için enflasyon ve döviz kuruna belirli bir noktanın da üzerine kadar sabredecek gibi gözüküyor. Bıçağın kemiğin içine girmesine izin verilecek gibi duruyor.
Seçimi kazanmak için %6-7 bandındaki büyüme kritik öneme sahip. Eğer büyüme %4-5 bandına düşerse zaten bıçak sırtında olan oy eşiğinin altına düşülebilir. Bu nedenle kemiğin kırılması uğruna bıçağın ilerlemesine izin veriyorlar. Seçimden sonra kemiği alçıya alır yolumuza devam ederiz diyorlar.
Politikacı açısından bakarsak mantıksız bir çözüm değil.
Sorunda burada ya. Turkiye 7.4 buyume ile rekor kirdi deniyor ama bunun sonuclari sana ne getirmis. TCMB siki para politikasi uyguluyor, bunlar ise genisleyici maliye politikasi sirf buyume askina. Isterse yuzde 10 buyusun. Onemli olan hanehalkinin ekonomik olarak ne hissettigi. Turkiyenin kaderi bizim gibi dusunenlerin elinde degil. Turkiyenin kaderi Erdogani sevenlerin, AKP ye oy verenlerin elinde. Ancak onlar artik YETER diyebilirler.
17 krş luk motorin zammına YETMEZ ama EVET demiştim, beni dinlemişler bidon kafalara haliyle bizlerede yeni geçirmece ayarlamışlar.
Layık layık layık ,sürünmeden alçak sürünmeye geçecekler yapacak bir şey yok yola devam.
Son dakika... Motorine bir zam daha
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonom...-daha-2345461/
Evet ama AKP seçmeni artık yeter demedikçe sistem bu şekilde devam edecektir. Demokrasinin gereği budur. Demokrasi her zaman doğru kararlar alamayabilir ama demokrasiden daha iyi bir sistem de pratikte yok. O nedenle yapacak bir şey yok.
Hormonlu büyüme konusu ise bence şöyle, %7.4 büyümenin yarısı hormonlu olabilir ancak uygulanan eşzamanlı politikalar ile (sosyal yardımlar, kgf, diğer politkalar) belirli bir süre halkın çok kötü durumda olduğunu da anlaması ertelenebilir. Yani halk refah artışını hissedemese de en azından seçimlere kadar ne denli kötü bir durumda olduğunun farkına varamayabilir. Yani hormonlu da olsa %7.4 lük bir büyüme bu etkiyi yaratabilir.
Bu da aslında yine politikacılar açısından amacına uygun ve faydalı bir hamledir.
Diğer bir stres kaynağı 2017 baz etkisi,
2017 büyümesinde 2016 baz etkisi dolayısıyla +1,5-2 mevcut.
2018 de bu olmayacağı gibi ters etki olacak.
Motor devrini düşürmemek için ne yapacaklarını şaşırdılar, fabrika yerine köprü-yol-tünel açarsan verimlilik yerine besleme düzeni kurarsan o yollar,tüneller,köprüler dönüp....
Bunlar ihtiyaç değil miydi? evet ama bunlar iyi planlanmış/ hesaplanmış ihtiyaçlar için değil soygun düzenini besleyebilmek ve gösteriş için yaptılar.
Bankalarda yakıt bitti bitecek, libor+risk pirimleri nedeniyle dışardan kaynak bulma iştahı yok, bu fiyatlarla bulsa kime satacak.
Bunların şansı, dünyanın 80 sonrası düşük faiz-düşük enflasyon trendinde en şanslı döneme denk gelmeleriydi,
şimdi trendler değişiyor.
Yüksek enflasyonlu yüksek büyümeye düşük faiz eşlik ederse tasarruf sahibi ve hane halkı buhar olur sadece döviz kazancı olanlar yada bizden ev almak isteyen tatil yapmak isteyen yabancılar bu işten büyük menfaat elde eder istenen buysa buda bir tercihtir tabi
Büyüme istatistikleri konusunda bilgisi olan var mı ?
%7 ?
100 gömlek üreten artık 107 gömlek mi üretiyor ?
Yoksa ; 100 tl ye sattığı gömleği 107 tl ye mi satıyor ?
Büyümenin kaynağı adet mi , fiyat mı ?
Dün gece sosyalleşme gecemdi...
Dostlarla briç. 50 yıldır en büyük hobim...
Ben yokken (bir dost haber verdi) burada birisi yazmış...SMM olarak eskilerden birine sormuş beni... tanımamışlar...:)
Kime nereye sorduysa...
Bu yaşta artık şuyum buyum demenin bir anlamı da kalmadı.
Doğrudur 15 yıldır da mesleği tasdik babında yapmıyorum.
Ama bulunduğum ilde hala tanıyanlar vardır...:)
Yıllarca müşavirlik YMM lik hizmeti, SPK denetimi hizmeti verdiğim firmalar orada duruyorlar...
Belki 15 tanesi halen BİST te işlem görmekte...
Adlarını saymaya gerek yok.
Ama arkamdan bu tarz laflar "kurt kocayınca" deyişini hatırlattı bana..
Neyse...
Unumuzu eledik duvara astık.
Meydan gençlerin artık...Öyle de... Saygısızlığa da gerek yok.